icon

Prosim Vás o radu ako prežit z výplaty

niejetolahke
29. júl 2018

Ahojte všetci strašne rada by som bola keby ste mi niekto pomohli.. hladame s partnerom nejake byvanie no problem je ten že nemame dostatok financii aspon čo si myslim ja... chceli by sme sa osamostatnit no najom bytu stoji 350eur minimalne + strava 200eur čo som počitala + platby za mobil, auto a neviem čo iné. Prosim baby pomôžte mi čo mam robit ? ako sa to da zvladnut ? ja som na vyške občas zarobim cez leto nejake peniaze a môj partner zarobi 600eur mesačne

ciusinka
31. júl 2018

@tinaa64 Neviem, kolko mas rokov, ci si pred materskymi pracovala alebo nie..No ked sa nad tym trosku zamyslis, tak tiez ste si to mohli s byvanim zariadit inac este predtym, ako ste mali deti..Ak by ste obaja pracovali, myslim si, ze s hypo by ste problem nemali - kedze mne ju dali, a to som rozvedena matka s 3,5 rocnym synom..Mohli ste si vtedy vziat hypo, kupit si byt a splacat teraz svoju hypoteku namiesto platenia penazi niekomu za podnajom a na matersku si mohla ist az po tom..Ale to je o pristupe kazdeho..Ja som to vzdy mala tak v sebe zakorenene - poriesit skolu, svadbu, byvanie a az potom dieta..Ak sa vam dieta "pritrafilo" skor, ako ste planovali, mala si ist do prace po prvej materskej a mohli ste byt poriesit pred druhym dietatom..Teraz uz je tazko plakat nad rozliatym mliekom, treba si po materskej najst pracu a ked budete obaja zarabat, tak to ani s tou hypotekou v banke nebudete mat snad take nerealne, ak tam samozrejme nie su ine dovody, pre ktore vam banky hypo neda..

Ale akoze vazne cakat, ze ti niekto bude prenajimat svoj byt len za naklady, tak to je smiesne..Neviem, ako si sa dopracovala k tym nakladom na byt 200 eur - to su mozno tak poplatky spravcovi a energie, internet, telka a spol..a kde je hypo? Ci podla teba vsetci, co byty prenajimaju, tak na nich nemaju hypoteku? Rataj, ze len ta hypoteka je urcite tych 200 eur aj viac..Takze treba sa na to pozriet aj z druheho uhla pohladu a nie len z toho svojho..

cuttina
31. júl 2018

@tinaa64 Prepac, ale si mimo. My mame 4-izbovy byt a naklady (plyn, elektrika, net, voda, fond oprav) je 360 eur. Do toho hypoteka 300 eur. Preco by som mala prenajimat ten byt za 300-400 a prerabat na tom? By som musela byt blba a dotovat tych najomnikov. Tvoj manzel si nevie najst pripadne brigady? Preco nemozete dostat hypoteku? V kazdom pripade, vasa financna situacia nie je starost majitelov bytov. Najdi si aj ty brigadu. Ja budem musiet ist robit po desiatich mesiacov materskej a nikomu sa nestazujem, ze mi ma dat lacnejsie byvanie. A este jedna vec: neveriiiim, ze keby si mala byt na prenajom, ze by si ho prenajimala za almuznu, o ktorej tu teraz pises. O dani z prenajmu, nehnutelnosti, rekonstrukcii a opravach ani nehovorim, to tu uz kocky popisali.

beky1813
31. júl 2018

@tinaa64 ale preco by ti mal cudzi pomahat? Ja som reagovala na to, ze sa pohorsujes nad vyskou najmu. Tak si to zariad inac, ked sa ti suma nepaci. Napr.chod do prace aj ty a poziadajte po tvojej skusobnej o hypoteku.

tinaa64
31. júl 2018

@lucilaines no neviem...ale v prvom pidnajme sme si musli prerovit skoro vsetko...mesiac sme ho davali dokoly aby sme tam ako tak mohli zit.mesiac sme boli s kvapkajucov bateriou a 4 roky so staoru shniotou skrinou v kt.mala majitelka veci..a ani nedvihala telefony ked sme od nej potrebovali nieco surne....co myslis .kto nam to preatil?nikto..preplatky sme mali od 1400 do 1800 eur?co myslis majitelka sa ozvala ?a pivedala viete co 2esiace nemusoye platit..?nieale keby prisli nedoatky tak to iz by hned volala..bo akirat teraz co byvame je tak normalny aj ten majitel...da sa sbim na vsetkom dohodnut..ide dat plastove okna...(samozrejem roesi to lebo ved do svojho investuje )(asi sme posldeny na ulici so starymi osuchanymi oknami a dverami)..dalsia vec..odisla na elektrika..volali sme slravcovi ze vo mame robit..ta on nevie..riesili sme to mi...vodu sme davali ma rozbor mi..a hadaj co..obsahuje vela dusicnanov...povedal ze aj to sa bide riesit..ale kedy?to neviem...prvy pidnajom sme platili 240 eur co si myslim ze za 1 izb.byt je dobra cena..(majitelka stale v rakusku)teraz platime 400..ecka.za 2 izbovy dom(aj to bola cena vybavena inak bu sme platili min.550)naklady za dom 140...

laska201
31. júl 2018

Ak nemas dlhy a exekutorov hypo daju.My sme brali hypo sv3 detmi a navysenie hypo bolo uz zo 4mi detmi.nebol ziaden problem dokonca mi do prijmu brali aj pridavky.

tinaa64
31. júl 2018

@beky1813 a kde dam pidla teba mladsiu nepivies mi?pohorsujem sa nad tym ze rodiny nemaju kde byvat lebo anido pidbajmu ich akoro nimto nevezme...pohorsujem sa nad tym ze sa aj tym chvalia ze jevto biznos..pohorsujem sa nad vyjadreniami ze ake je nezodpovedne zit s detmi. V pidbajme

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
rohypnol1
31. júl 2018

@tinaa64 hovor si co chces,stale je to len o vas. Stat a ostatni by sa mali postarat len o tych najbezbrannejsich (chorych, slabych a atd...) Za TVOJE deti a TVOJ zivot si zodpovedna len ty a tvoj manzel. Dostali ste bezplatne vzdelanie, rodicovsky prispevok a sancu na zivot v state, kde je bezpecne a kazdy sa moze mat tak ako chce. Skus si to uvedomit a zacni pracovat na vasej buducnosti. Ak nie, tak bud spokojna s tym, co mas a nestazuj sa. Bola to VASA volba...

tanapeta
31. júl 2018

@tinaa64 počuj, nebyť takých "špekulantov" tak, nemáš kde bývať. Radšej rieš to, ako bývaš a nie ako druhí "špekulujú". To by ma na tvojom mieste viac hnevalo.

siska53
31. júl 2018

@tinaa64 uvedomujes si,ze ti,co prenajimaku,maju vacsinou na ten byt hypoteku,plus sa plati najom a kazdy rok este platis dan,kedze prijem z prenajmu sa uvadza v danovom.priznani?? A plus este aj dan z nehnutelnosti,ktoru ti kazdy rok posle magistrat? Ver tomu, az taky uzasny zisk to zas nie je. Preco by to ti ludia mali prenajimat za smiesne peniaze? Mnohi ro maju ako poistku do buducna,keby ja neviem.potrebovali peniaze,mozu byt predat alebo to maju pre deti,ked vyrastu,ze nemusia sa deti hned zadlzovat a mozu sa osamostatnit a dovtedy,aby neplatili najom a hypo len tak,tak aby neboli uplne stratovi,tak to prenajmu. Aj tak vacsinou,ak mas na byt hypo plus najom,tak prijem.z prenajmu ti to ledva pokryje. Zvlast,ked si tam.das este aj tie dane.. a nebodaj prides o pracu,tak ani nemas narok na podporu,lebo,vsak mas prijem z prenajmu..to je skvele,ze? Pokial nemas zdedenu nehnutelnost,na ktorej nie je hypo..tak to veru ziaden skvely biznis nie je. Prepac,ale ludia na to,aby mohli nieco vlastnit,zvacsa tvrdo makaju..

takaakoty
31. júl 2018

@tinaa64 V jednej veci mas pravdu. Ze nechcu majitelia bytov prenajímať rodinam, a vysvetlím ti z akého dôvodu. Práve kvôli tej tvojej spomínanej ľudskosti sa totiz dostávajú mnohokrát do nepríjemnej situácie. My sme chceli prenajať nas byt, dvojizbový. Ozvala sa nam rozvedená matka s tromi malymi deťmi, nasľubovala horydoly... Našťastie som mala vtedy dosť rozumu a preklepla som si ji, a hádaj co vysvitlo. Ze v predošlom nájme stále meškala s platbami, nemohli sa jej zbaviť, nakoľko majiteľom bolo ľúto detí, tak ju tam chovali ako prasa v žite, kým im došla trpezlivosť. Ja som v tom čase tiez bola tehotná, a vedela som, ze by som nemala to srdce vyhodiť ju s deťmi ak nebude platiť. Tak sme byt prenajali mladému páru, ktorý skúšal prvý krat spolu bývať. Všetko bez jediného problému. Tu som ti dufam dostatočne jasne vysvetlila, prečo práve dobrí ľudia neprenajimaju chudobným rodinám svoje nehnuteľnosti ☺ pretože treba byt dobrý človek, ale nie na úkor stresu a nechania sa odrb*t 😉

tanapeta
31. júl 2018

@tinaa64 áno, to som napísala ja, že bývať v podnájme s deťmi je nezodpovedné. Prepáč, ale je to môj názor. Vyhodia ťa zo dňa na deň. Hocikto ťa s deťmi nevezme do prenájmu (sama to píšeš), tak aká je tam zodpovednosť? Ani sa nenazdáš a na Vianoce môžete byť na ulici. A keď nemám kde bývať, tak si sakra druhé dieťa nerobím.

ukulela
31. júl 2018

@tinaa64 byvala som 7 rokov v podnajme. tych 200 navyse pre majitela je uplne normalna taxa. este minimalna. on z toho by mal platit dan, rovnako dan z nehnutelnosti, ak je to dom, tak za pozemok ... pises, ze ide dat plastove okna - ved aj na to musi zarobit. preco by ich mal davat, ked tam nebyva? takze ano, je to zo zisku z podnajmu, co ma od vas ...
my sme mali zmluvu postavenu jasne - najom tolko a tolko, rezie zaloha tolko a tolko. preplatky/nedoplatky boli nase a bud sme uhradili, alebo sa vratili. ze si vy neviete najst seriozneho prenajimatela a dohodnut sa na serioznej zmluve, je koho porblem???
nech sa paci, mesta stavaju aj socialne byty (na ktore alew musi byt splnenych niekolko poziadaviek) pripadne najomne byty. tam ale bude najom vyssi, ako terajsich 400 - to zas mestu splacas to, co do vystavby bytu investovalo. rovnako sa stavaju najomne byty pre mlade rodiny, treba len pohladat, nie len pixlovat a stazovat sa, ze ti niekto neprenajme nehnutelnost za naklady a potom do toho este neinvestuje vlastne peniaze, len aby sa tebe dobre byvalo ...

guiseppinka
31. júl 2018

@takaakoty a ja pridam k tvojmu komentu, ze teda ani studakom nie je az taka zabava to prenajimat... lebo je tam veeeelke riziko znicenia a "vybyvania". Samozrejme, ze najdu sa aj slusni studenti, ktori neziju nakladnym hyrivym zivotom a vazia si, ze maju kde byvat...

laska201
31. júl 2018

@tanapeta A hlavne to musi byt aj pre deti stresujuce sa stale stahovat a hladat si novych kamosov a znova si zvykat.

tinaa64
31. júl 2018

00
@cuttina uz som pisala ..nebudem rozoberat preco nam nedaju uver..proste je to tak..mm si vie zarobit mimo ak je prilezitost co nie vzdy je nakolko mm ma raku pracu v ktorej je ajv30 hodin bez toho aby si asoin hodku pospal......ja nepotrebujem aby mi niekto prebajimal vyt za almuznu..ja dokazem vciti do situacie napr.takeh slobodnej mamicke...a ai stokrat som pisala ze neraz som videla inzerat v kt..mamicka prosi o podnajom lebo ostala sama s detmi..kolko ludi sa jej ozve ze ma pre nu byt?skoro nikto..

takaakoty
31. júl 2018

@guiseppinka Jasnacka, aj to je riziko. Títo nasi mladí, boli našťastie čerstvo zamestnaní, bezdetni, slušní 😂 ale asi troch ľudí podobných tej pani som musela odmietnuť. A to nevravím o tom, aki vedia byt takí ľudia neodbytni, vyvolávajú, vypisuju...

simsalabim
31. júl 2018

@guiseppinka dan z nehnutelnosti urcuje tusim mesto ci mestska cast. Ta druha dan je dan z prijmu. Prijem penazi za prenajom=treba odviest dan z prijmu.

evittam
31. júl 2018

@tinaa64 A koho to je problem, že isiel do zhniteho prenajmu a este podpísal nevyhodnu zmluvu? Myslíš,ze toho majitela? Na prahu takého bytu by som sa otočila. A ostatné ti tu uz bolo napísané.

tinaa64
31. júl 2018

@beky1813 apr eco bu sme si ludia medzi swbou nemphli pomahat?a potom sa cudujeme akí su ludia zlí..ano su ked jeden deuhemu nieje ochotny pomoct..ja ked viem pomozem..a predstav si aj cloveku kt.som nikdy v zivote nevidela a mozno ani neuvidim..a ano ak by som mala nehnutelnost tak bys om pomohola aspon jednej rodine alebo mamicke ...

tanapeta
31. júl 2018

@tinaa64 tak pomáhaj majiteľovi tvojho bytu a zaplať mu tie okná ty. Veď aj tak ich používať budete vy. Keď chceš teda pomáhať.

beky1813
31. júl 2018

@tinaa64 pomahat si ma rodina, nie cudzi ludia. A chcela si priklad, ako sa dostat k hypoteke, tak som ti ho dala

guiseppinka
31. júl 2018

@simsalabim dan z prijmu viem, ze treba platit. Kolko to je %?

takaakoty
31. júl 2018

@tinaa64 Teoretizovat je lahko, rada by som sa pozrela na skutky... alebo myslis ze my všetci mame byty zadarmo, nemusime pracovať a sme zlí,zlí, zlí ľudia, lebo nas nebaví ľutovať ľudí, ktorí si často môžu za svoju situáciu sami- nezodpovednosťou si ju privodili? Ty by si bola prvá, ktorá keby sa ocitne na druhej strane, vyťažila by si maximum. Ak nie, je to obyčajná ľudská hlúposť. Smaozrejme, česť výnimkám, ked naozaj niekto ochorie, vyhodí slobodnu mamičku muž a podobne (vtedy sa da prizmurit oko a naozaj nezištne pomôcť)'

lucilaines
31. júl 2018

@tinaa64 ano v tom mas pravdu a dovod je taky, ako uviedla @takaakoty..tiez by som velmi rada pomohla slobodnej mamicke s dietatom..jednej takej byt do prenajmu dali moji rodicia..cize pisem osobnu skusenost z prvej ruky..mamicka rozvedena s dietatom a dokonca jej mamou, byvali spolu..samozrejme neplatili, bolo nam luto ich vyhodit, tak sme im brali splatky, odpustali najmy a podobne..nakoniec z bytu bez stopy zmizli s dlhom na najomnom za 6 mesiacov co cinilo skoro 2000 EUR, ktore sme my museli zaplatit banke, najom, energie a pod..dali sme to na sud, slobodna mamicka prisla, podpisala priznanie, uznala, ze dlzi, ale kedze nemala z cohjo zaplatit, nikdy sme tie peniaze nevideli..ano viem, ze povies, ze kazdy je iny a netreba sudit podla jedneho pripadu, ale jednoducho ani ti majitelia tych bytov si nemozu dovolit dotovat slobodne mamicky len pre ich pekne oci

jana_eyre
31. júl 2018

@tinaa64 ak by som mala 10nehnutelnosti a miliony na ucte, aj ja by som bola filantrop a pomahala by som ludom co to potrebuju.. ludia co vsak prenajimaju svoj byt obycajne maju jeden a prave preto aby im pomohol k prijmu, nedrzia ho len tak z dlhej chvile aby mali co opravovat ked sa najomnici odstahuju..

jaaaj, ja keby som bola multimilionarka, tak by som pachala tolko dobra.... bohuzial nie som 😂😂😂

tinaa64
31. júl 2018

@tanapeta on si ich plati sam

evittam
31. júl 2018

@tinaa64 A ty by si akoze ponukla svoj byt mladej mamicke, ktory by ai splácala hypotekou napr.300Eur a k tomu naklady napr.za 200Eur a pýtala by si nie aspon 600Eur ale bola by si ľudská a pýtala napr.300-400?😂😂😂😂

eeffka
31. júl 2018

@dilino je vela rodin a ja sa budem radit medzi tie "zle matky" ze az moje deti zacnu zarabat budu mi odvadzat "tridsiatok" do domacnosti, nie preto zeby mi tie peniaze chybali ale preto aby sa naucili ze este len pride vyplata uz im niekto 30% vezme 🙂 a az sa rozhodnu osamostatnit a naozaj zacat vazny zivot s partnerom, manzelom... alebo aj same tak tie peniaze co zaplatia mne sa im vratia, ved nenecham decko spat na zemi prikryte dekou.. alebo mozno aj necham, uvidim ci ma dovtedy nevytocia 😝

tanapeta
31. júl 2018

@tinaa64 však ja viem. Však píšeš, že by si pomáhala, keby si mala byt. Tak sa môžeš realizovať aj takto. Opačne.