icon

Prosim Vás o radu ako prežit z výplaty

niejetolahke
29. júl 2018

Ahojte všetci strašne rada by som bola keby ste mi niekto pomohli.. hladame s partnerom nejake byvanie no problem je ten že nemame dostatok financii aspon čo si myslim ja... chceli by sme sa osamostatnit no najom bytu stoji 350eur minimalne + strava 200eur čo som počitala + platby za mobil, auto a neviem čo iné. Prosim baby pomôžte mi čo mam robit ? ako sa to da zvladnut ? ja som na vyške občas zarobim cez leto nejake peniaze a môj partner zarobi 600eur mesačne

radkamikic
29. júl 2018

Tak ale tolko by platil aj podnajom...ja viem ze sa ti to mozno zda divne ale je dospely zamestany tak sa ma podielat na platbach za domacnost aj keby rodicia sedeli na zlatom poklade...zivot je proste taky zadarmo ani kura nehrabe...takze hore hlavu zatnut zuby a naucit sa obracat kazde euro...na strave sa da ucarovat aspon na zaciatok a sukromie s 2 dalsimi ludmi vo vedkasej izbe je predsa len vacsie ako s celym intrakom za dverami

eliska13
29. júl 2018

@niejetolahke z tvojich 100 eur od rodičov a občasnej brigády za 100 eur sa nedá vyskakovať.Chces žiť ako dospelak samostatné bývanie a vo všetkom vidíš problém.Preco by ste nemohli bývať ešte s jedným párom?Chudák chlapec doma má všetko tebe sa nepáči internát a on bude z výplaty všetko ťahať.Musi chodiť domov a pomáhať na záhrade áno musí, ty sedíš na internáte a nudíš sa.Keby si chcela ideš poobede či večer brigádovať či cez víkendy ty chces všetko čas, peniaze, frajera a to sa neda

niejetolahke
autor
29. júl 2018

eliska pekne si to napisala trochu ma to aj postavilo na nohy 🙂 a ano mate pravdu že je dobre ked ho takym smerom vedu ale niekedy mi to pride že ho až zneuživaju.

kuriatkomm
29. júl 2018

Ja narozumiem ako by ste nemohli z cca 700€ vyzit dvaja 🙂 ved si najdite garzonku do 300€ a ake dalsie vydavky mate? Neblazni,snad vam nie je treba auto 🙂
Zlatko, malokto zacal v 5-izbovom byte a s autom v garazi, si studentka,ste mladí,mate cas na luxus. Ved tieto studenske casy,ked jedavate rozky s tresku su najkrajsie 😀
Bud skromna. Aspon teraz. Ked dostudujes,bude to lepsie 🙂
Aj my sme s priatelom zacinali,raz sme byvali v jednoizbaku s dalsimi 4 ludmi, potom v ubytovni ,kde sme sa delili o wc s cudzimi ludmi. No sme tu,to boli zaciatky a boli to fajn casy,vdaka ktorym si dnes vazime,co mame !

niejetolahke
autor
29. júl 2018

tak ukončme tuto temu a kolko cca si myslite vy že by sme mali obaja zarobit ak najom bude stat približne 300eur mesačne + strava, niečo malo za mobil a ak chceme ušetrit aj nejake peniaze na oblečenie, kino sem tam a hlavne auto ? Kolko by sme mali obaja zarobit aby sme žili skromne ale netreli biedu a preživali zatvoreny v byte lebo nebudeme mat peniaze niekam ist ?

dilino
29. júl 2018

no ja mám dosť jeho rodičia zazobanci a ešte im chyba 200 eur od syna no nie aby mu pomohli aby sa osamostatnil a šetril si ale ešte od ňeho beru že im nieje hamba ked by žili z dôchodkov pochopim ale toto no ja by som sa odsťahovala keby že som mala byť o vode a o chlebe ale toto že ešte si od ňeho aj zoberu 200 eur že sa nehambia každy rodič ked môže svojim deťom pomôcť tak pomôže ale oni ho ešte zdieraju všetko sa da ked sa chce len treba si sadnuť a rozumne sa porozpravať tých 200 eur by kľudne mohol dávať na podnajom ked pišeš že tvoji rodičia by ti tvoju čiastku platili už by vás to stálo menej vo vedľajšej izbe by bývala nejaka tvoja spolužiačka alebo kamáratka zo školy zo svojim priateľom da sa všetko musim hospodariť tak načo mám ako pišu aj ostátne maminy

niejetolahke
autor
29. júl 2018

@kuriatkomm mysliš si že zo 700E vyžijeme obaja ? 300eur najom a strava kolko cca ? 200eur ?

niejetolahke
autor
29. júl 2018

Ja sa len strašne silno bojim ale strašne silno toho že nastahujeme sa a po polroku prideme na to že sme zbytočne utratili všetky peniaze zarobene a odložene lebo aj tak si to nevieme dovolit nemame dostatok financii a vratime sa naspät ja na internat a on ku rodičom :( strašne sa toho bojim

eliska13
29. júl 2018

@niejetolahke vieš, aby Ti to jedného dňa nevykrical.To je už život dospelaka povinnosti, niečo stále platiť...koľko by ste platili v spoločnom byte?chápem, že chces byť s ním, ale myslím, že zatiaľ by Vám spoločný byť stacil

tortelinka
29. júl 2018

@niejetolahke tiež nevidím problém bývaním viacerých, dva páry, my sme tiež tak začínali, a kopec mladých, ktorých poznám..., proste prikrývaj sa takou perinou na akú máš

eliska13
29. júl 2018

@niejetolahke a čo by sa stalo, keby to tak bolo?
Veď si napíš mobil, benzín, poplatky nejaká elektricenka, doučovanie...uvidíš koľko Ti zostane
Zase si nemyslím, že nevyzijete, ale on by ťahal za kratší koniec a raz to možno povie.Chce sa aj on tak veľmi osamostatniť?
Podľa mňa je úplne normálne, že rodičia pýtajú peniaze aspoň ho naučia hospodáriť.mozno mu to setria

brona235
29. júl 2018

@niejetolahke strava cca 200€? A to co jete? Krevety a kaviar. My mame spolocny prijem 900€. Hypoteku, dve auta (benzin + poistka) tak isto motorka a tretia dieta na cesta. Myslim ze by sa to kludne dalo ak tak velmi chcete. Len sa treba uskromnit... 😉

3009
29. júl 2018

@niejetolahke a vieš, že niektoré ženy zo 700 eur musia vyžiť aj s dvoma deťmi a ty tu bedákaš aká si chudera, ktorej nestačí 700 eur pre dvoch dospelých. Nepoužívajte auto, stravuj sa na škole a var svojmu milému večere a ušetríš. Polož si otázku, čo je lepšie bývať na intráku alebo s priateľom v izbe v nejakom byte, kde aj bývajú iní. Ak to nezvládnete, tak čo sa také strašné stane? Zrúti sa svet? Buď sa budete obaja viacej snažiť aby to tak nebolo alebo to bude ako je to teraz.

eliska13
29. júl 2018

@niejetolahke na nejaké ušetrenie na oblečenie, kino a povyrazenia podľa mňa nebude na rozhadzovanie.200 eur rataj min.stravu
Nie je lepsie, aby ste bývali každý zvlášť s on ešte dokáže ušetriť?kto Ti teraz platí oblečenie, a výdavky, keď pises, že rodičia platis iba internát?to mobil, stravu si platíš z tej brigády?

radkaaa12
29. júl 2018

@niejetolahke a načo vám treba auto keď ty študuješ a on zarobí toľko čo zarobí? Vyskakovať možeš ale len do výšky svojho platu ktorý ty nemáš ... a nemožeš čakať že za vás budú všetko platiť rodičia ak niečo chcete musíte sa o to postarať sami a spoločne nie len že priateľ všetko zaplatí lebo ty ešte študuješ... a samozrejme že rodičom musí prispievať do domácnosti pokial tam býva a stravuje sa tam... ja som študovala v BA na zdravotnej a skončila som školu bez pomoci rodičov sem tam mi dali peniaze koľko mohli ale podnájom som si platila sama aj stravu mobil atď... chodila som po brigádach aj každý deň po škole a aj cez víkendy... všetko sa dá keď človek veľmi chce a keď nie tak musite počkať až začnete zarábať obaja

simsalabim
29. júl 2018

@niejetolahke nechce sa mi verit, ze by si popri skole nedokaxala mat nejaku brigadu. Proste nechce. Upratovanie, Tesco ci iny obchod, Macdonald, vyzdvihovanie ci opatrovanie deti.... moja dcera uz na gymnaziu brigadovala a stale sa ucila na same 1. Ty si neuveritelne negativne naladena a hladas dovody ako a preco nie.

evittam
29. júl 2018

@dilino Z coho mas dost? Ze jeho rodicia ho vedu k tomu,ze nic nie je zadarmo? Nemaju mu náhodou este aj byt kupit a platiť za velkomozneho najom a ostatne a on nech si uziva plat aj s frajerkou, nech mu aj auto kupia a kazdy tyzden natankuju, ze ano..
Súhlas s
@kuriatkomm
@eliska13

eliska13
29. júl 2018

@brona235 ty musíš čarovať z toho príjmu zaplatiť hypo, nájom, poistky, stravu pre 4 osoby?

martinka150
29. júl 2018

@brona235 ty minies menej ako 200 e na stravu? Nepytam sa ze chcem rypat, ale porad ako to dokazes? Lebo ja idem do obchodu a bum 30 e v haji, a to nemam sni maso.
Tiez mame hypoteku, dve auta, dve deti, ucty, priatel zaraba slusne a ja ma rodicaku, ale obcas je to o hubu

eliska13
29. júl 2018

@radkaaa12 on to auto už asi ma a používa ho do práce.

brona235
29. júl 2018

@martinka150 no ved ja nehovorim ze to nieje o hubu len ze sa to da ak sa clovek uskromni.
No a co sa tyka tej stravy my robime max dva velke nakupi za mesiac cca za 60€. Sem tam za cca 80 ale to ked kupujem aj prasok na pranie a take veci co sa nekupuju kazdy mesiac. Neviem ako ale nejak nam to vychadza... 🤣

salenka33
29. júl 2018

mna by len zaujímalo aku konkretnu skolu studujes. Lebo pod slovom zdravotnicka sotva myslis nejaku lekarsku fakultu. To je asi jediná skola, pri ktorej verim,ze sa neda moc brigadovat, lebo je to zaberak. Ja som studovala pravo a od druheho ročníka do konca som brigadovala v Mcdonalde keď som sa chcela obliekat, chodiť si na výlety, mobil platiť a pod. Hanba nehanba, praca nie je nikdy nie je na hanbu podľa mna, aspon som bola viac motivovana školu dokoncit, aby som uz nemusela v zivote nikoho obsluhovat. Takze myslim si,ze je minimum vysokych skol popri ktorych sa nedá vobec brigadovat.

eliska13
29. júl 2018

@niejetolahke pozri nemyslím, že nebudete mať čo jesť, ale budete musieť dobre všetko rozratat.Asoon sa naučíte hospodáriť.pero, papier spiš povinné platby a uvidíš koľko zostane na stravu a míňanie na kino, oblečenie...ak to nepôjde vzdáte to, alebo z niečoho upustite

brona235
29. júl 2018

@eliska13 no zatial sa nam to nejak dari... 🤔
Ked clovek nema na vyber tak musi pracovat s tym co ma... ☺

ukulela
29. júl 2018

baby, ale strava 200 € mesacne je OK, ewste nizka hranica, ved to je 50 na tyzden, 7 na den ... ako nie kazdy zvlada na ranajky rozok s maslpom, na obed kapustove fliacky a na veceru granadir ....
@niejetolahke na vsetky navrhy hovoris NIE
NIE garsonka, lebo mala
NIE spolubyvajuci, lebo nepoznas
.. my sme 7 rokov zili ako spolubyvajuci. my dvaja jedna izba, kolegyna s chlapom (jednym/druhym) izba druha .... ved sa dohodni s nejakou spoluziackou. a izba sa da stale zamknut, ci sa bojis, ze ti bude mlieko z chladnicky upijat? 2 izby podnajom na zaciatok je prepych. skratka treba hladat lacnejsiu alternativu, napr lacnejsiu lokalitu. potom auto - ak to nie je nutne, rieste dochadzanie napr busom. ano, musis hladat brigadu. ale zas suhlasim, ze ak sa potrebujes ucit, robit po nociach, resp. kazdy vikend aj pocas skuskoveho sa jednoducho neda, skola musi byt prednejsia.
takze podla mna najrealnejsie je spolocne byvanie s niekym zi spoluziakov. pripadne aj s cudzim, ved ked si nesadnete, najdete nieco dalsie ...

eliska13
29. júl 2018

@brona235 varíš každý deň?ak sa deti a vy stravujete mimo domu a večer ľahká vecera, ráno nejaký jogurt a cez víkendy u rodičov🙂)tak to ide.
Nemyslím, že hyrime, ale veď len jogurty, ovocie, mäso...ako píšu baby jeden malý obchod a 20,30 eur miniem.A to nekupujem blbosti typu koláče, sladkosti, slané...

beckinka
29. júl 2018

My ked sme zacinali s mojim muzom, mali sme prenjaty malicky bytik bez balkona za 350 e. Platili sme to na polovicu + strava. A boli sme radi ze byvame spolu. Na to ze obaja zacinate, mate na moj vkus slusne naroky..

martinka150
29. júl 2018

netreba ale zabudat, ze vo vacsine podnajmov sa dava niekolko mesacna kaucia dopredu, ci ako sa ro presne vola (nikdy som nebola v podnajme), a tiez, ze zo dna na den sa neda odist z podnajmu (vypovedna lehota)

slimstar
29. júl 2018

Aj keby boli o suchých rokoch, tak sa nesmú vzdať, teda ja by som sa nevzdala, to ani náhodou, ale to som ja. Zo 700 e musíte vyžiť. Skús ešte hľadať, nieco menšie, alebo to sspolubyvanie by nebolo zle. Potom pozor treba mať aj zmluvu a niekde sa spomína len nájom, ale ešte k tomu treba prirátať plyn, vodu, elektriku. Takže to si musíte hneď zo začiatku ujasniť, nájomné posielajte na účet. Stravu budeš musieť riešiť ty predpokladám, takze budeš musieť variť, také tie naše jedlá, napr na 2 dni. Všetko sa dá, keď sa chce. Ten kto chce hľadá spôsoby a ten kto nechce dôvody. Najpodstatnejsie je zaplatiť bývanie, stravu, lieky, ostatné sa budete musieť uskromniť, pretože ešte treba aj niečo odložiť každý mesiac. Ale myslím, že by sa to dalo zvládnuť.

juditka_d
29. júl 2018

@brona235 za 200 euro na mesiac krevety a kaviar???? Ja robim cca kazdy 5. den nakup potravin a drogerie (tesco/lidl) za cca 60-80 euro a teda nic extra nenakupujem tak neviem... ved dnes je vsetko tak neskutocne drahe. Sme 4, z toho syn je kojenec. Plienky do toho neratam.