icon

Prosim Vás o radu ako prežit z výplaty

niejetolahke
29. júl 2018

Ahojte všetci strašne rada by som bola keby ste mi niekto pomohli.. hladame s partnerom nejake byvanie no problem je ten že nemame dostatok financii aspon čo si myslim ja... chceli by sme sa osamostatnit no najom bytu stoji 350eur minimalne + strava 200eur čo som počitala + platby za mobil, auto a neviem čo iné. Prosim baby pomôžte mi čo mam robit ? ako sa to da zvladnut ? ja som na vyške občas zarobim cez leto nejake peniaze a môj partner zarobi 600eur mesačne

kikina84
30. júl 2018

@niejetolahke neviem odkial ste ale ak nevlastnite ziadny majetok a nehnutelnost, mozete poziadat o byvanie mesto,este stale tu ta moznost je,ludia ju moc nevyuzivaju lebo sa tam dlho caka..my tak byvame tiez,cakali sme rok po podani ziadosti..za pokus to stoji..

kvetinka75
30. júl 2018

@marusia12 možno sa ich chystá investovať. Nemusí ich mať na účte. Napr. také nehnuteľnosti stále stúpajú. Aspoň ja som to tak pochopila, že ich niekam investuje, lebo mať ich len tak na účte, budú zdevalvované.

kikina84
30. júl 2018

@niejetolahke aha teraz citam ze nie ste manzelia a nemate deti tak to potom nic..treba si najst brigadu popri skole

kvetinka75
30. júl 2018

@kikina84 a aké byty sa u vás pridelujú? Pretože dávajú sa aj u nás. Ale to už musíš mať nejaký príjem, pretože sa tam platí dosť vysoké nájomné a stále sú to byty mesta. Čudná filozofia ale je to tak. Inak byť nedostaneš. Platíš, platíš platíš.

hettinka
30. júl 2018

@kvetinka75 manželovi učenie moc nešlo, má ale 2 učňovky (jednu normálne, druhu popri zamestnaní), dorobil si maturitu, ale je manuálne zručný a chce robiť, posúvať sa. Je rozumný, inteligentný, no doma ho moc nepodporovali. Vyšiel z takých veľmi skromných pomerov, jeho rodičia nič nenadobudli, ani dedičstvo žiadne nezostalo (uz zomreli) a možno práve to mu dáva motiváciu.

@marusia12 bude alebo nebude. Stále lepšie ako nemať nič a potom plakať do televízora, že nemám. Nevieš, kam ich odkladam, ani ale majú zúročenie, tak nerieš.

kikina84
30. júl 2018

@kvetinka75 ano treba splnat nejake kriteria v ramci majetku a prijmu..ktore sa aktualizuju kazdy rok...ale uprednostnuju manzelov s detmi..alebo tu mame aj matky s detmi ..

marusia12
30. júl 2018

@kvetinka75 nehnuteľnosti? No to bude veľká sranda, až tu tá hypo bublina krachne 😀

marusia12
30. júl 2018

@hettinka odkladaj hoci aj do pančuchy... kríza sa bude týkať aj teba. Úročenie????? 😀 kriste....

hettinka
30. júl 2018

@kikina84 mestské nájomné byty sa určite neprideľujú 20-ročným študentkám, čo chcú bývať s frajerom už na škole a nič nemajú.

hettinka
30. júl 2018

@marusia12 bu bu bu, už sa bojim

marusia12
30. júl 2018

@hettinka no to by si sa mala zlatinko... lebo takých ako ty to postihne najviac...

kikina84
30. júl 2018

@hettinka ano pisala som vyssie ze sa ich to netyka,nakolko nie su manzelia

lilka5566
30. júl 2018

Môže si ešte on popri práci nájsť brigádu ale to sa mi zdá nefer. Ja nie som z tých co si myslia ze chlap ich musí uživiť. Vieš keby si chchcela neverím tomu ze aspoň pár hodín týždenne by si si nenasla na brigádu. Nejaké upratovanie alebo pokladna.Pises ako strašne sa s ním chceš osamostatniť ale nič pre to neurobíš. Viem ze je to ťažké ale ani život po skole nebude med lízať. Hypotéka, auto, a všetky toe výdavky co si teraz opísala.
Koľko ti chyba do skončenia školy?

tanapeta
30. júl 2018

@niejetolahke jeho rodičia majú to a to. Čo teba je do toho. A áno, normálny človek prispieva rodičom. Sú predsa jeho rodina a platí len to, čo minie.
Prečo by mal tebe on platiť garsónku napríklad? Ty si aká jeho rodina? Bývaj pekne na intráku, keď si nevieš, nechceš, nedá sa privyrobiť na prenájom. Alebo nech ti rodičia prispejú.
Úprimne? Mala by si ísť do podnájmu s priateľom v tom prípade, že si budeš za seba platiť polovicu. Tak ako on platí za seba doma.
A za stravu pridaj dievča. Za 200 eur sa moc nenajete.

kvetinka75
30. júl 2018

@marusia12 ale no, zase maľovať čerta na stenu? Je lepšie radšej všetko minúť, lebo čo ak? Tak potom je lepšie nič poriadne nezarobiť a všetko minúť, veď čo nás to za istotu čaká v budúcnosti?

marusia12
30. júl 2018

@kvetinka75 asi ste môj príspevok nepochopili.. nevadí...

marusia12
30. júl 2018

@tanapeta O dva roky tu budeme čítať jej problém, že si už uklochnili aj dieťa a bezhlavo sa vrútili do hypotéky.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
tanapeta
30. júl 2018

@marusia12 tak lepšie hypotéka, ako bezhlavo roky platiť podnájom

lilka5566
30. júl 2018

@hettinka aj ja chcem aby mi na konci ostalo 300 eur navyše 😁😁😁😁

marusia12
30. júl 2018

@tanapeta hypotéka? NO určiteeeeeeeeee 😀

marusia12
30. júl 2018

@lilka5566 vieš o tom, že ani pri hypotéke nič nevlastníš, kým to nesplatíš? Vieš o tom, že keď ti prípadne dom alebo byt vydražia, ak sa nedajbože stane a nebudeš môcť ďalej splácať... že ti ten dlh zostane aj potom? Čítala si poriadne hypo zmluvu????

tanapeta
30. júl 2018

@marusia12 a ako sa majú mladí dopracovať k bývaniu bez zadĺženia, bez dedenia, bez pomoci rodičov? Hm, poraď.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
hettinka
30. júl 2018

@marusia12 nikto tu nie je mechom udretý, že by o týchto rizikách nevedel.
Povedz mi, ako ty môžeš vôbec existovať s takýmto strachom zo všetkého, odporúčam psychológa. Toto už nie je bežný strach, to je paranoja, čo ty máš.
Chodíš ty vôbec von, vieš, že sa ti tam môže niečo stať. Vieš, že ťa tam môže zraziť auto? Že ak ťa zrazí auto, ten šofér možno utečie? Bola si v slovenskej nemocnici?

marusia12
30. júl 2018

@hettinka ja práve zo strachom nežijem. Nemám našťastie hypotéku... čiže báť by sa mal v prvom rade ten, kto ju má.... nie? Uviazať si dnes hypo na 30 je dobrovoľná slučka na krk. Ale veď počkajme.... kríza kdečo preverí a veeeľa rodín zostane na ulici. Už dnes sme svedkami dražieb a následných súdnych žalôb... a tam si ten dlh banka z teba nejak vytrieska...

A bohužiaľ je tu mechom udretých viac... inak by sme neboli svedkami tých dražieb, súdnych sporov a následných skokov pod vlak. Evidentne sa v týchto kruhoch nepohybuješ, tak nevieš....

tanapeta
30. júl 2018

@marusia12 si mi neodpovedala. Ako máme prísť k vlastnej nehnuteľnosti bez hypotéky, bez dedenia, či pomoci rodičov? Podotýkam v mladom veku. Lebo ja vlastním nehnuteľnosť od 23 rokov. Tak skús poradiť.

takaakoty
30. júl 2018

@marusia12 Toto by aj mna zaujímalo. Ako sa maju.mladé rodiny dostať k byvaniu, ak nechcú byt nakrku rodičom, nechcu mat deti az v 40, ked sa zoderu v norsku a kupia si byt. Tebe zrejme dom alebo byt spadol z oblakov co? Alebo maminka s tatinkom pomohli a teraz sa hrdinsky bijes do pŕs, aka si alfa samica bez hypotekárneho úveru ☺ pripadner si sa mohla dobre vydať, to je ďalšia možnosť 😉

marusia12
30. júl 2018

@tanapeta tak ešte raz a pomalšie.... k akej vlastnej nehnuteľnosti???? Aj na hypotéku to budeš vlastniť až po 30 rokoch... že? A kde ty berieš istotu, že to 30 rokov potiahneš? Ok... berte si tie hypotéky.... čím viac tým je banka spokojnejšia. Dnes je veľa rodín na tom tak, že ak chlapík príde o prácu, tak nemajú ani na splátku. O tri mesiace sú na ulici a vlastnému snu o domčeku môžu zamávať. O mesiac im pristane v schránke žaloba od banky, ktorá si zvyšné prachy bude pýtať... len vy už ste na tej ulici a vo Vašom domčeku sa po dražbe usmieva nový majiteľ. Nehovorím, že sa to tu stane každému, ale kdekomu áno.

hettinka
30. júl 2018

@marusia12 ani ja nemám hypo ... ale zasa nebudem odsudzovať a strašiť tu všetkých, ktorí si ju vzali, lebo nemali také zázemie (rodičov), ktorí mi nasporili, ako som mala napr. ja. A predstav si, dali mi na knižke a poistke a vôbec to nebolo tak, že by z 500 vtedajších korún som mala reálne 10, hoci medzitým padol socializmus a bolo také obdobie, že peniaze stratili hodnotu. Na rekonštrukcii sme sa dosť namakali a aj to dosť stálo, aj nejaké pôžičky sme mali, len nie hypo.

A zišla by sa z tvojej strany konečne jedna konštruktívna rada, namiesto prázdneho strašenia ľudí. Kam s peniazmi, ktoré sú "navyše" a ako v 25-ke kúpiť byt bez hypo ... ak nevieš odpovedať, tak mlčať je zlato.