icon

Pýtajú sa vás ľudia, prečo vaše dieťa nemá náušnice?

annm81
17. mar 2023

Ahojte,
idem trocha rozvíriť diskusiu možno mierne kontroverznou kultúrnou témou. Tie, ktoré máte malé dievčatká a nedali ste im náušnice, stretávate sa často s komentármi cudzích ľudí (najmä na ihriskách), že čo je to za dievča, keď nemá náušnice? Mne sa to na slovenských ihriskách stáva často a keby išlo len o staršie panie, asi by som to príliš neriešila. Strašne ma ale udivuje, že taký názor mávajú aj mladé kočky medzi 20-40 rokmi. Mám len ja šťastie na také typy? Trávim len menšinu času na Slovensku, tak možno je to ozaj len náhoda a pri dennom pobyte na ihriskách by som taký dojem nemala. Je to regionálne? Alebo medzi východom, severom, juhom a západom Slovenska nie je rozdiel? A ak ste tu niektorá, čo žije v zahraničí a malému dievčatku dala náušnice, riešia ľudia v zahraničí vaše dieťa?

Aby som hneď na začiatok pridala svoj pohľad: osobne mi dievčatko s náušnicami vždy udrie do očí a pomyslím si, aká škoda, že bez náušníc by to bolo také rozkošné dieťatko. Samozrejme, nikdy som nič také ani nenaznačila cudziemu ani kamoškám. Na druhej strane viem, že mužova rodina by asi neprežila, keby sme dcéru podľa nich zohavili a hoci u nich na verejnosti by to nik nahlas neriešil, mnohí by si mysleli svoje (smiešne, že obriezka je tam široko akceptovaná).

P.S. často sa tu stretávam s príspevkami, že načo taká a onaká téma, ale nie je to nutné písať aj tu. Je tu preto, že mňa tieto rozličné kultúrne a etické pohľady na rôzne veci vždy zaujímali, ak vás nie, nevadí.

Strana
z4
deti95060810
17. mar 2023

moje 3 slečny nemali nášnice roky... nikto nič neriešil - jedine môj otec sa ma opýtal že prečo slečny nemajú náušnice...
staršie si dali min. rok v lete - nastreliť, veľmi spokojné...
najml. má 13 a doteraz ich nemá ....
zvláštne , ja si ani len nevšimnem že nejaké dievčatko nemá náušnice..🙂

simsalabim
17. mar 2023

Nie. Moje dievcata su uz velke. Jedna 24 a druha 17.

ropucha6
17. mar 2023

Nikto sa nepyta, zatial je mala. Casom jej chcem dat nausnice, ale ci niekto ma alebo nema, neriesim.

zuzitko74
17. mar 2023

Moje dievčatá náušnice nemajú, ktovieako mi to však ľudia nekomentovali. Možno sa to párkrát stalo keď boli bábätká a ľudia sa netrafili v odhade pohlavia, tak sa vyhovorili na to, že nevidia náušničky, tak preto si mysleli, že je to chlapček. Neskôr to už neriešil nikto. Asi máš fakt len smolu a stretávaš sa s ľuďmi, ktorí majú spôsob myslenia založený na tradíciách a stereotypoch.

tini27
17. mar 2023

Mňa ani nie, že by sa pýtali prečo, ale už pri synovi v kočíku sa mi stávala štandardná otázka- je to chlapček či dievčatko? Jaaj, nemá náušničky, tak chlapček, že? Hovorím, je chlapček, ale dievčatko by tiež nemalo náušničky… ( a potom väčsinou len boli ticho 🙈😀). Dcéra teda tiež náušnice nemá, pár krát tiež “dostala” otázku - a si chlapček či dievčatko? Náušničky nemáš… vtedy rovno poviem, je dievčatko, náušničky nemá, ja tiež nemám. Ak bude raz chcieť, dá si sama. Pri tomto obvykle “náušnicová téma” končí 😀

beronsche
17. mar 2023

@annm81 nepamatam si, ze by to niekedy riesili cudzi ludia.. mozno sa to stalo, ale fakt neviem.
Dcera si nechala prepichnut uska na 1.stupni, ked sa sama rozhodla pre tento krok, lebo tuzila po nausniciach 🙂

raszuz
17. mar 2023

Ani sestrina malá nemá a je to v pohode

tecila
17. mar 2023

@annm81 vieš čo prekvapivo aj mňa sa to pomerne často pýtajú prečo nemá náušnice a kedy ich dáme. Mala ma 9 mesiacov a som z BA.

annm81
autor
17. mar 2023

Mne dnes už príde úplne bežné, že dievča nemá náušnice, preto ma trocha prekvapuje moja skúsenosť. Pozerám, že skoro všetky, čo ste zatiaľ prispeli ste zo západnejšej časti Slovenska, možno aj to môže zohrávať úlohu? Alebo som ozaj mala len šťastie práve na tých ľudí, čo musia všetkých hlasno okomentovať 🙂

@tini27 Tak ja to mám dvakrát. Dcérka nemá náušnice a syn má dlhšie vlasy. Osobne mi nikdy nevadilo, ak sa niekto spýtal na pohlavie, alebo sa pomýlil - je to predsa pochopiteľné, keďže bábätka a batoľatá majú často tváričku z ktorej to nejde vyčítať.

gabika128
17. mar 2023

@annm81 no je to tak na Slovenku zaužívané. V zahraničí sa zase veľmi čudovali na ihrisku, že má dcéra náušnice

zorkahorka
17. mar 2023

Mne tie nausnicky k dievcatku patria, ja by som dala. Ale je to kazdeho vec. Znama chcela mat z dievcatka stoj co stoj chlapca, ani nausnicky jej nedala, strihala ju na chlapca. Ked sa hromadili situacie,ze sa jej prihovarali v muzskom rode, otec si dupol nohou a dal jej nausnicky. A dievcatko si tiez postupne vsimalo ostatne dievcatka a chcelo mat dlhe vlasy a saty, nie teplaky po bratovi.
No a celkom opacna situacia. Vcera som bola so synom u lekara. Nie je vystikany na kratko, ma vyrasteny uces, ale stale su to kratke vlasy. Nebol v modrom, mal oblecenie v neutralnej farbe. Aj napriek tomu, ze nemal nausnicky, povazovali ho za dievcatko 😀

lesana25
17. mar 2023

Ano, neviem čo ich je vôbec do toho. Ja sa ich tiež nepýtam, prečo to decku urobili.

mircalla
17. mar 2023

@annm81 Moja dcera ma 7, nema nausnice. Nikdy sa ma to nikto nepytal. Ale zijem v Bratislave, tam ludia nemaju potrebu do vsetkeho pchat nos. Ja sama som si ucho prepichla sama ked som mala asi 18

jana_eyre_2
17. mar 2023

Áno, moja dcéra nemala náušnice do 8mich rokov a stalo sa mi niekoľko krát že to ľudia komentovali.. ja sa snažím byť diplomatická, ale uznávam že keď niekto komentuje moje konanie, neodpustím si občas štipľavú poznámku.. a tak sa niekoľko krát stalo, že som odpovedala že som nechcela dieťaťu spôsobovať zbytočnú bolesť ktorú ľudia robia len z nejakých spoločenských pohnútok.. niekedy sa ženy urazili, lebo si mysleli že riešim ako spôsobili bolesť svojim deťom a začali sa obhajovat že deti do chvíľky nevedeli.. lenže často im ani neprišlo že ja ich konanie nesudim, len očakávam že ony nebudú súdiť to moje konanie.. najviac to mrzelo svokru, tej som odpovedala rovnako, potom sa už nepýtala..

No a v 8mich rokoch moja dcéra po nausniciach tuzila.. tak sme šli k našej dr kde jej náušnice prestrelili.. nevraviac o tom, že sestra jej nedala dole rusko a do dierky jej pricvalkla aj gumičku 😤 tak to zvládla dobre.. po čase sa jej dierky zapálili, sama si ich chcela vybrat a zhodnotila že možno raz keď bude veľká.. teraz náušnice nenosí a je to krásne dievča..

ja som bola ešte viac divná lebo my sme nemali so sestrami prepichnute uši ešte v 70tych a 80tych rokoch.. prvý krát som si ich dala prestreliť ako 13r a odvtedy ich mám.. moja mama bola veľmi pokroková zena.. ako dievčatku mi nikdy nechýbali

jana_eyre_2
17. mar 2023

A mimochodom pochádzam z BA a som aj teraz z okolia BA.. ľudia sú všade rôznorodi..

martul
17. mar 2023

@annm81 dcére som dala už v pôrodnici, ale nikto to nikdy neriešil, svagrina nedala a tiež nikto neriešil, proste to nie je vec hodná debaty.

cecilia29
17. mar 2023

Nedala som a jikto nerieši

beronsche
17. mar 2023

@annm81 Skor asi mas smolu na malomestiakov.. 😉

annm81
autor
17. mar 2023

@mircalla Sama? Au... Rodičia ti náušnice nedovolili? Úprimne, neviem, čo budem robiť, až by dcéra niekedy v 10 - 12 rokoch prišla s tým, že chce náušnice - mne sa to fakt nepáči, ale zakazovať asi nemá zmysel. Výhoda na mojej strane je, že tlak okolia a kamarátok tu bude menší.

@gabika128 Tie zvyky sú rôzne. V Nemecku, kde pozerám, že žiješ, si to typicky spájajú s dievčatami z východnej Európy a chlapcami z blízkeho východu, ale komentujú to nanajvýš staré všetečné babky. V Amerike ti to nik okoloidúci neokomentuje, ale keď už sa strhne debata, tak je to označené za mrzačenie nevinných detí, ale ako som spomínala, obriezka chlapcov je ešte stále u väčšiny v pohode akceptovaná (aj keď je už cítiť veľký rozdiel v názoroch medzi generáciami).

@jana_eyre_2 Ja som sa narodila v 80. rokoch a veru, nepamätám spolužiačku, čo by bola bez prepichnutých uší. Zhruba v tých13 - 14 rokoch som ja naopak náušnice rebelsky odložila a viac sa k ním nevrátila... 🙂

ivangeline
17. mar 2023

Vies co... ja si to vobec nevsimam! :D Absolutne. Asi ani raz som si nevsimla,ze by nejake dievcatko nemalo nausnice a pozastavila sa nad tym. A ak ano,ozaj si nepamatam. Urcite nie na ihrisku.

Moja nausnice ma od 2m.. Nemala som az taku dilemu z toho,ci jej dat alebo nie. :D Ozaj len velmi malinku.

ankare
17. mar 2023

@annm81 keby mám dcéru, nedala by som jej nausnice. Viem si ale predstaviť tie tlaky okolia...
Ja som mala v detstve reakcie na kovy, dierky som mala zapálené, hnisave, bolave,.... Okrem toho to isto bábätkám tlačí na uši,keď spia,... Nech si dajú nausky, keď bude samy chcieť.

marrria1
17. mar 2023

Moja dcérka čoskoro 3rocna náušnice nemá a nikto to nerieši 😊. Jedine priateľova mama, tá jej kúpila náušnice keď bola bábätko a doteraz sa občas pýta či jej neplánujeme pepichnut uši .. neplánujeme 😃..keď bude väčšia a bude sama túžiť po nausniciach nemám s tým problém..inak na ulici sa nás ešte nikto nepýtal prečo nemá náušnice..

yanni
17. mar 2023

@annm81 Nie, nikdy. A nejako ma to ani nezaujima. Starsia dcera takmer 8 rokov, mladsia ma 4 roky a ziadne komenty nevnimam. Zijeme v DE a tu skor male deti nemaju ako maju. A ked maju, tiez to nik neriesi. Akurat, ze problem je skor mat. Stale sa musia vyberat na telesnej, ked dieta sportuje atd. Moja starsia aktivne plava a robi triatlon a bola by to len ostara. Tiez chcela, ale uz ju to nejako preslo. Mladsia to este vobec neriesila. Jediny krat som dostala otazku ohladom nausnic, ked sme zili v Saudskej Arabii. Bola som so starsou dcerou v nasom malom obchodiku v Compounde asi ked mala 2 roky. Mala vtedy este kratke vlasy a predavac, ze "aky pekny chlapcek" (fakt vyzerala ako taky peknucky blondavy chlapcek, este mala aj modre tricko oblecene). Povedala som, ez to je dievca. A on: jaj a kde ma nausnice. No nema (zatial). Ale nik to dalej neriesil. Arabi su presne "nasa kultura". Dieta este ani poriadne na svete nie je a uz riesia nausnice. V prvej triede v skole tam bola nasa jedina (aj madzi zapadnymi detmi), ktora nemala nausnice. Ale ako vravim, ani tam, ani v DE, ani na Slovensku a ani nikde inde kde sme boli alebo zili to nik neriesil.

mikadooo
17. mar 2023

@annm81 áno pýtali sa ma. Nemala som problém vysvetliť. Staršej sme dali prepichnúť ušká, keď mala dva mesiace. Uši jej mokvali s prestávkami skoro 4 roky (aj teraz sa jej to niekedy rozmokvá, ale je to tak možno raz za pol roka, predtým to bolo pomaly každý mesiac). Keď sa narodila mladšia dcéra, povedala som mužovi, že v žiadnom prípade toto nechcem absolvovať druhý krát. Mladšia keď mala 5 rokov, rozhodla sa sama, že chce náušnice. Vysvetlila som jej ako to funguje (nastreľovanie, myslela som si, že ju možno odradím 🤷). Ale trvala na tom, že naozaj chce a že to vydrží. Tak sme šli do zlatníctva, tam jej náušničky nastrelili a odvtedy má aj ona. Keby som mala tretiu dcéru, tiež jej nedám náušnice, kým nebude sama chcieť. A ľutujem, že som ten prvej dala, jednak mi srdce krvácalo ako plakala a druhak tie nekonečné problémy.

jankalukasova
17. mar 2023

Ja mám dve dcéry, jedna už náušnice má, lebo si ich priala, keď mala 5,5 roka. Nebránila som. Ja som v jej veku tiež chcela a dostala som ich. Pre mňa nie je ani najmenší dôvod prepichovať bábätku uši. Kľudne by som mu mohla dať urobiť piercing alebo tetovanie. Ale keďže naša spoločnosť je nastavená tak, že náušnice sú nie len že rešpektované ale priam sa vyžadujú, chápem, že dcéra si ich priala (nakoniec mám ich aj ja...). Ale v tom babätkovskom a batoľacom veku je to pre mňa mimo. Tiež som zažívala tlaky, hlavne zo strany manželovej rodiny ale hold sú veci, o ktorých rozhodujú rodičia bez toho aby v rodine muselo prebehnúť "referendum".
Pri druhej dcére (treťom dieťati), už nikto nič neriešil.

annm81
autor
17. mar 2023

@yanni V škole je to už aj o tom, že niektoré deti si sami povedia, že chcú. Plus asi vlasy a iný pomer tela k hlave trocha vyvážia náušnice. Mne to strašne udiera do očí na malých bábätkách, ktoré ešte takmer nemajú vlásky a majú výrazne veľkú hlavu oproti telu. Takže v arabských krajinách je to porovnateľné so SK? Osobne, čo poznám zopár deti z tejto časti sveta, tak mi prišlo, že náušnice majú cca rovnako obe pohlavia - s tým, že chlapci len na jednej strane.

judit47
17. mar 2023

Ja mam uvahu off topic lebo sa s tym stretavam vo vsetkych oblastiach.

Na jednej strane matka neda dietau nausnice ved nech sa rozhodne same-na druhej strane ho pokrsti ako uplne babatka-takze alibisticka ,,sloboda rozhodnutia,,plati v medziach rozhodnutia rodica a jeho egoizmu urobit ako ono uzna za vhodne.

Mam chlapca ale ak by som mala dievca dala by som mu a bolo by mi jedno co kto hovori.

annm81
autor
17. mar 2023

@judit47 Myslím, že je v tom rozdiel. Krst je rozhodnutie na úrovni toho, ako sa rodič rozhodne dieťa vychovávať - a s výchovou sa nedá čakať na to, keď sa dieťa bude môcť rozhodnúť, čo mu vyhovuje. Naproti tomu je prestrelenie uší zbytočný zásah do tela, ktorý neprináša žiadne benefity. Píšem to ako rodič-ateista, ktorého deti nie sú pokrstené.

sasanka605
17. mar 2023

Tak ja ti dam odpoved z východu, nikto sa ma to ani raz nepýtal a nema ani jedna z dvoch. Najstarší mal trosku dlhšie vlasy a kazdy na neho ze ake pekne dievčatko, tak nausnicami to nebude.

judit47
17. mar 2023

@annm81 dieta vies vychovavat vo viere aj bez krstu. Je to tiez,,zbytocny ukon,,z pohladu ak sa dieta v dospelosti rozhodne neverit. Je to velmi podobne(nie totozne) a v oboch pripadoch je to rozhodnutie rodica s ohladom na jeho nazor a potrebu nie dietata🙂

Strana
z4