Rada ohľadom pravopisu
Prosím ľudia, nie je sa nepíše spolu. Toto je hotová pandémia. Nehovorím že musíme dokonale ovládať gramatiku ale to “nieje” je všade. Keď vďaka tomuto príspevku aspoň jeden človek prestane “nie je” písať spolu, tak budem rada.
Môj osobný favorit je slovo kvôli. S tým má veľké množstvo ľudí problém 🙂 Kôli, kuôli...
@tom_i to mame aj v BN, že ideme pri niečo 🤣 priateľ sa mi doteraz za to smeje, ale to mi príde nárečové skôr uz
Moje obľúbené: Išli sme do svokry. Vždy rozmýšľam nad technickou stránku tejto činnosti.
A mne sa ešte zdá, že aj "jedna sa o" nie je spisovné, v slovenčine by sa malo hovoriť "ide o".... Ak niekto vie, nech napíše co je správne 🙂
😉 ...nerýpem, ja len pre zaujímavosť...
Otázka: Ako sa správne používa slovo ohľadne, resp. ohľadom? Napríklad v slovnom spojení písala som Vám ohľadom alebo ohľadne niečoho...
Heslá: ohľadne, ohľadom, vo veci, kvôli
Odpoveď:
V Krátkom slovníku slovenského jazyka, ktorý má kodifikačnú platnosť a nájdete ho aj na stránke Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV http://slovnik.juls.savba.sk, sa predložky ohľadne a ohľadom hodnotia ako zastarané. V spisovnom prejave sa odporúča používať namiesto nich spojenia ako pokiaľ ide o..., čo sa týka..., vzhľadom na..., vo veci, o veci. Namiesto spojenia písala som Vám ohľadne (niečoho) Vám odporúčame používať spojenia ako písala som vám vo veci (niečoho, napr. nášho stretnutia) alebo písala som Vám kvôli (niečomu, napr. nášmu stretnutiu).
Čítajte viac: https://jazykovaporadna.sme.sk/q/5011/#ixzz6zC1...
@tayla ideme pri jazero tak tu sa hlásim že som vinná ale snažím sa to eliminovať 😄
@kkovacovak mozem sa spytat (nerypem 🙂 ), aky je to region kde sa pouziva pri a do?
Ja mam ťažkú alergickú reakciu pri čítaní slovného zvratku "tomu nechapem". Netuším, odkiaľ táto prisernosť pochádza, ale rada by som ju odmenovala od srdca vzduchom chladenou, aby intelektuálne zdatne diskuterky pochopili, že nechápe sa TO a nie tomu...

Patvarov je tu milión. Sme na verejnom fóre, mali by sme písať slušne, gramaticky správne aj slohovo tzn.aj čiarky a bodky aby bol text zrozumiteľný, bez nárečových a slangových výrazov (teda pokial to nie je potrebné).
Bije mi oči do svokry, do doktora, vydim, je tu niajaka, ideme sa budovať/ ked sme sa budovali, vykanie v style bola ste a pod.
Chápem ze pri písaní sa prihodia preklepy, neúmyselné chyby, ale zo slušnosti a úcty k čitateľkám, by sme mali písať na úrovni.
A napr. aj preto, že ak chceme slušnú odpoveď, napíšeme slušný príspevok.