Rastlinná náhrada za mäso

radopp
18. mar 2015

Dobrý deň. Čím sa dá pomocou rastlín nahradiť mäso a živočíšne potraviny?

cerez
18. mar 2015

Niekde som čítala, že náhrada za mäso sú dobré vlašské orechy. Ale či je to pravda????

pribinak
18. mar 2015

Tofu! Teším sa na tvoje pripomienky! Detoxikujes?

domak2
18. mar 2015

Ako to myslis? Vyzivovymi hodnotami, tvarom, chutou, konzistenciou???

0silvia0
18. mar 2015

@radopp
strukoviny (vrátane sóje - tofu, sojove mäso)

domak2
18. mar 2015

tofu, seitan, tempeh, rozne strukoviny...

gretocka
18. mar 2015

ak ide o podobnost chuti ci struktury, skuste Goody-foody

radopp
autor
18. mar 2015

Vážení, privítam prakticky vami overené informácie, nie jeden mudrc povedal. Strukoviny sú síce jedlé ale zďaleka nie ideálne. Seitan alebo tofu sú torzá pôvodnej rastlinnej potraviny, sú málo hodnotné.

lucianakoniku
18. mar 2015

@radopp ak nechces informacie typu jeden mudrc povedal, radsej sa obrat na vyskumny ustav potravinarsky a nie na modreho konika 😉

ivca88
18. mar 2015

Semiacka chia 🙂 ja som vegetarianka od 4 rokov 🙂 viem svoje...Ak viete anglicky ci nemecky tak si mozete o nich prestudovat viac 🙂 dokonca moj manzel ich pouziva ako prirodzeny protein ....
Konzumacia -> 2 male lyzicky zmiesate s vodou ci mliekom ... 🙂 neni to jahodový dzus ale da sa to 😀
http://www.chia.sk/sk/ucinky

ivca88
18. mar 2015

Inak tie semiačka su stare ako "ľudstvo samo" .... mayovia ich jedli ked sli do boja 😀

meluela
18. mar 2015

@radopp vhodnou kombinaciou rastilnnej stravy, tak, aby v nej boli obsiahnute vsetky aminokyseliny (v mäse su vsetky naraz, v rastlinnej strave v roznych kombinaciach) ... cize je nevyhnutne prejst na celozrnne precivo, jest vela strukovin, tofu .. obcas sojove mäso, ale nie je vhodne ho jest stale
ak jes vajicka a mliecne vyrobky, mas o problem menej
ale aj tak si treba sledovat vitamin B12 a kyselinu listovu, tieto veci byvaju vo vegetarianskej strave problem ... no a este zelezo - treba zaradit potraviny s vysokym obsahom zeleza do stravy ... takze pseno, rozne oriesky a semiacka ... ked sa clovek nauci par pravidiel, tak sa da zabezpecit plnohodnotna strava zdravsia nez bezna strava .. ale v podmienkach menuckovych obedov a skolskych jedalni asi tazko sa clovek takto prestravuje 😒

radopp
autor
19. mar 2015

@meluela Ktorákoľvek obilnina, ryža alebo strukovina má kvalitnejšie bielkoviny ako mäso alebo mlieko. Mám to odskúšané na kulturistike. Na čisto rastlinnej strave sa zosilnie rýchlejšie. Hľadám zdroj iných látok, ktoré v živočíšnej potrave sú a v rastlinnej nemusia byť. Nechcem výživové doplnky. Mám skúsenosť že veľa rôznych druhov zeleniny, strukovín a jemného korenia pomáha. Živočíšny B12 je asi v kváskovom chlebe. Ďakujem za typy, odskúšam.

@ivca88 Asi som mal do nadpisu napísať že ide o vegánstvo z bežne dostupných slovenských surovín. Rozprávky zvané história ma nezaujímajú. 🙂 Len tu a teraz odskúšané rastliny a postupy varenia. Ďakujem za typ.

@lucianakoniku Ústav (p)otravinársky mi odporučí mäso plné hormónov, mlieko od očkovaných kráv, GMO sóju a obmedziť tuky. Ak by som robil presný opak toho čo radia, tak by to bolo asi správne. Ďakujem za typ. 🙂

@pribinak Samozrejme že detoxikujem, prebieha chemická vojna.

@domak2 Nechcem jesť to isté ako mäsožravci, pokojne to môžu byť úplne iné jedlá, zvyknem si aj na indickú kuchyňu.

eliskazm
19. mar 2015

@radopp Nahrada masa z hladiska aminokyselin je iba soja. Ta obsahuje vsetky esencialne aminokyseliny ako maso. Ako pise uz niekto predomnou, aj vhodnou kombinaciou inych rastlinnych bielkovin dostanes spravny pomer, ja konkretne poznam vyzivovy doplnok kde je tento problem vyrieseny kombinaciou ryzovej-hrachovej-sezamovej bielkoviny. A neda mi nespomenut chia semienka, niekto tu pise ze 2 kavove lyzicky a muz ide do fitka... Clovek o vahe 100kg potrebuje denne 100g bielkoviny, ak necvici samozrejme, vypocitajte si kolko prijmete za den. 100g ryze ma napriklad 10g bielkoviny.... Zjete kilo ryze DENNE? Lebo telo potrebuje toto mnozstvo na svoju spravnu funkciu DENNE.

mufik7
19. mar 2015

Ahoj, ja nie som síce čistý vegetarián, lebo jem ryby, ale bez ostatného mäsa som už cca 18 rokov. Dobrou náhradou sú samozrejme strukoviny a sója a sójové výrobky, no so sójou opatrne, vo veľkom množstve nie je zdraviu prospešná, ale v malom, množstve neuškodí. Bielkovinovú bombu máš aj mak a zo strukovín je naj šošovica. Inak je množstvo literatúry, ja mám napríklad "ovocie a zelenina ako liek" a je tam uvedené aké látky ktorá zelenina alebo ovocie obsahuje. Ja občas siahnem však aj po vitamínových doplnkoch, lebo povedzme si pravdu, to čo kúpiť v zime v hypermarkete zeleninu a ovocie niekedy len pripomína. V lete mám zdroj záhradu, takže viem čo jem, ale inak pri kupovaných veciach istotu nikdy nemáš, aj keď tam môžeš mať napísané bio. Ale z vlastnej skúsenosti, skúšala som aj čisto vegetariánsku stravu - asi 5 rokov, ale vrátila som sa k rybám, lebo som cítila, že mi to chýba, predsa sú zdrojom rôznych omega mastných kyselín, ktoré sú dôležité pre mozog, a hoci orechy obsahujú tieto kyseliny tiež, nedá sa to nimi plne nahradiť, aspoň podľa toho čo som si vyskúšala na sebe. Ale samozrejme každý organizmus je iný a každému vyhovuje, alebo stačí niečo iné. Treba si to odpozorovať na sebe a podľa toho si stravu prispôsobiť. Keď máš niečoho nedostatok, tak sa to proste prejaví.

eliskazm
19. mar 2015

@mufik7 vysvetli: vo veľkom množstve nie je prospešná

radopp
autor
19. mar 2015

@mufik7 Mám podozrenie že v supermarketovej zelenine chýba draslík. Treba kupovať aj zelenú zeleninu, napríklad kel alebo uhorky, na to draslík musia dať aby vyrástla.

radopp
autor
19. mar 2015

@eliskazm Sója viaže veľa hliníka z pôdy. Strukoviny vo väčšom množstve nadúvajú. GM sóju nekomentujem.

mufik7
19. mar 2015

@eliskazm no že obsahuje fytohormóny, čo je vo veľkom množstve škodlivé najmä pre dospievajúce dievčatá, ale aj pre dospelé ženy. Neviem aký vplyv to má na mužov, ale poznám konkrétny prípad, kedy mladá baba prešla na stravu bez mäsa a vo veľkom množstve začala konzumovať sóju a sójové výrobky, a prestala mať menzes. Keď obmedzila sójové produkty, dalo sa to do normálu.

ervenka
19. mar 2015

@eliskazm @mufik7 ak smiem podplnit- fytohormony zo soje nie su dobre pre stitnu zlazu. napr. dlhodobe jedenie soje a ziadne prijmanie B12 moze rozhadzat stitnu zlazu. Aj zdravy clovek by si mal dat na soju pozor, chory so SZ uplne obmedzit.

mufik7
19. mar 2015

@radopp veľa ľudí si chváli debničkový predaj zeleniny a ovocia, je to priamo od slovenských overených pestovateľov, a predávajú vždy sezónne produkty. Osobnú skúsenosť nemám, mne zatiaľ stačí tá moja záhrada, čo sa dá mrazím a zaváram nech je čosi aj v zime. Ale ak nemáš záhradu, tak je to fajn alternatíva.

radopp
autor
19. mar 2015

@mufik7 Občas vyhlasujú v dedinskom rozhlase že súkromník predáva nejakú zeleninu. To je ono? A ešte poliaci chodia.

mufik7
19. mar 2015

@radopp 😀 nie, ale možno aj ten súkromník má dobrú zeleninu, ja som myslela toto: http://www.debnickari.sk/

radopp
autor
19. mar 2015

@mufik7 Ďakujem pozriem.

radopp
autor
19. mar 2015

@mufik7 Za tie peniaze kúpim v supermarkete viac. Niektoré supermarkety majú dobrú a lacnú zeleninu. Okrem toho máme záhradku.

mufik7
19. mar 2015

@radopp Tiež som teraz pozrela tie ceny a sú fakt vysoké, ale keď som porezala predtým, čo bolo niekedy v lete, boli ceny lepšie a aj väčší výber, takže asi záleží aj od sezóny. Veď ako uznáš za vhodné, je to len jedna z alternatív. Ale keď máš záhradu tak neni o čom 🙂

radopp
autor
19. mar 2015

@mufik7 Pivnicu musím postaviť. Nevieš poradiť ako? Asi je to otázka na modru strechu.

radopp
autor
19. mar 2015

Som na rovine, dom už stojí.

horana
19. mar 2015

Ono toho masa netreba vela a rozhodne nie kazdy den. Nasi predkovia ho mali na stoje raz za tyzden v nedelu, tiez ziadne obr. porcie a boli zdravi ako repy. Dnes je nadspotreba nekvalitneho masa, ktore potom hnije v crevach a toxiny z neho zamoruju organizmus, detto hormony a pod. Treba si najist zdroj bio masa, blavaci maju vyhodu blizke rakusko napr. ale su aj cez net rozne zdruzenia ktore raz za cas expeduju po nejakej trase po celom sk od daomacich farmarov a malochovatelov, ludia si doredu nahlasia odber...Kedze takehoto masa staci ozaj malo na to aby telo malo vsetko to, co maso ponuka, tak sa sustredit na aj drahsie a kvalitne a dopriat si raz za cas.

mufik7
19. mar 2015

@radopp s manželom plánujeme urobiť niečo ako náhradu pivnice pod záhradným domčekom, na princípe niečo ako vodomernú šachtu, len väčšie s tým, že tam dáme regále, aby sa tam dalo uskladniť čo najviac. Pre nás najjednoduchšie riešenie. Chceme to robiť zo šalovacích tvárnic a zalievať betónom. U nás je problém so spodnou vodou, takže klasickú pivnicu mať nemôžeme. U nás v dedine som ešte videla spravenú tak, že urobili pivnicu "do zeme", spravili niečo ako umelý kopec, pričom pivnica je vnútri a na tom kopčeku si vysadili skalku, vyzerá to dosť efektne 🙂

radopp
autor
19. mar 2015

@horana Predstav si že mäso alebo saláma je zvieratko ktoré behalo po lúke a malo krásne zvedavé oči. Dobrú chuť.