Riešenie parkovania na súkromnom mieste
Ahojte,
Mam dotaz . Dneska si niekto zaparkoval na mojom parkovacom mieste. Je tam rampa ktoru si dal dole a zaparkoval. Ja som prisla a nemala kde zaparkovat. Volala som na policiu policajt prisiel rychlo ale v podstae mi povedal ze ked nemam parkovacie miesto oznacene dopravym znacenim nemoze nic robit. Takze si tam kludne este aj teraz stoji dotycny . Je tento postup spravny ? Ved parkovacie statie je moje sukromne kupene za niekolko tisic € a moze si tam parkovat kto chce a policajt ze to riesi denne ale nemoze dotycnemu zavolat aby preparkoval a ani ho nema zaco pokutovat . Tu uz asi na Slovensku je vsetko mozne
...citujm... cesta kvoly ktorej potrebujem podpisy je uz odovzdana a v sprave bytoveho domu a vlastnia ju vsetci cize to uz developer nevie previest na seba a dat vyznacit miesta ktore predal ....... hádam tomu neveríš? Cesta sa nemení. Ani plány. Developer podla plánu vie vyznačiť, ktoré predal.
@isis234 si si istá? Lebo mne povedali policajti niečo úplne iné. dokonca môžeš aj do zákazu s týmto preukazom - čo som nevedela. a stáť môžeš tak isto kde chceš - aj na niekoho mieste pred panelákom - každý deň tak stojíme, dokonca 2 krát denne. aj keď len krátku chvíľu...
@deti95060810 ak má niekto vyznačené miesto, platí si ho, nemôže mu tam nik iný zaparkovať. Sú vyznačené miesta, kde sa dá parkovať zdarma.
V zákaze môže len zastaviť, alebo stáť len na čas nevyhnutný.
Pred barakom je i možnosť nahlásiť parkovanie- návštevné hodiny. Ak si neplatí parkovanie na mestskom úrade
Ak by si bielou farbou napísala na zem ŠPZ svojho auta, počíta sa to ako označenie parkovacieho miesta? Viem že v garážach to niekedy tak býva.
@ninjah veľmi dávno tak na jednom sídlisku mali označené parkoviská. Neviem či to ešte niekde akceptujú. To by vedeli odpovedať z dopravného inšpektorátu
Ak by si bielou farbou napísala na zem ŠPZ svojho auta, počíta sa to ako označenie parkovacieho miesta? Viem že v garážach to niekedy tak býva.
@petkavka @janage @isis234 baby vy ste v živote nič nekupovali od developera? žiadnu novostavbu? veď toto je normálna vec čo tu autorka píše, miesto je na LV len jej, prístupovú cestu vlastnia všetci čo tam majú nehnuteľnosť 🙈 píšete úplne odveci, totálne ste nepochopili 😀 nevadí, buďte rady že neriešite tento problém....
@ninjah nepočíta sa to ako označenie miesta ak si na zem napíšeš farbou špz 😀 ale pomohlo by aspoň neandertálcom vidieť že miesto je predané.... len aj tak tam nejaké hovädo môže odparkovať a NIČ sa mu v tejto republike nestane. a o toto tu ide. že polícia nič nezmôže
autorka - ja úplne chápem tvoje rozhorčenie že baby riešia teba a nie to, aký v tejto republike máme s týmto problém 😂 je úplne absurdné čo tu ľudia píšu 😂
@petkavka @janage @isis234 baby vy ste v živote nič nekupovali od developera? žiadnu novostavbu? veď toto je normálna vec čo tu autorka píše, miesto je na LV len jej, prístupovú cestu vlastnia všetci čo tam majú nehnuteľnosť 🙈 píšete úplne odveci, totálne ste nepochopili 😀 nevadí, buďte rady že neriešite tento problém....
@ninjah nepočíta sa to ako označenie miesta ak si na zem napíšeš farbou špz 😀 ale pomohlo by aspoň neandertálcom vidieť že miesto je predané.... len aj tak tam nejaké hovädo môže odparkovať a NIČ sa mu v tejto republike nestane. a o toto tu ide. že polícia nič nezmôže
autorka - ja úplne chápem tvoje rozhorčenie že baby riešia teba a nie to, aký v tejto republike máme s týmto problém 😂 je úplne absurdné čo tu ľudia píšu 😂
@zuzanka.zuzu Ale ani inde vo svete nebudu policajti odtahovat nelegalne zaparkovane auto zo sukromneho pozemku. Oni odtahuju len z verejnych priestorov. Inde vo svete zavolaju ludia na spravcu domu a ten to riesi.
Nejaké mi to príde zvláštne. Sama som.bola.svedok ako v ba v centre odsťahovali auto z veľmi zvláštneho vyhradeného parkovania,ku ktorému sa ľudia dostávajú za veľmi zaujímavých okolností. Takže celé je to minimálne s paas zaujímavé. A zrazu zu v okolí zvláštne vyhradené miesta. A bonbónik je,že dokončí vydaná parkovacia karta na cudzí byt. V tomto je to Slovensko naozaj zaujímavé,ale ako niekto písal,väčšina je jeho súčasťou,keď to vyhovuje samozrejme jemu,ak nie,tak su všetci ostatní zlí. Nechápem,ako niekto niečo kúpiť a nemá na to vlastnícke práva. A nemôže sa k nim dostať. To mi znie uz aj na aj trochu veľa.
@zuzanka.zuzu No prave - autorka nam potvrdila, ze za miesto zaplatila a teda tvrdi, ze miesto je jej. Ale, ci je samostatna vlastnicka na LV podla katastru, tak to nevieme, len sa domnievame. A z pravneho hladiska, to je ten klucovy bod, od ktoreho sa vieme odrazit. Prave casto developer vsetky parkovacie miesta napise na vsetkych a v dobrej viere si ich vlastnici poprerozdeluju. To je ale spatne :/
@deti95060810 ak má niekto vyznačené miesto, platí si ho, nemôže mu tam nik iný zaparkovať. Sú vyznačené miesta, kde sa dá parkovať zdarma.
V zákaze môže len zastaviť, alebo stáť len na čas nevyhnutný.
Pred barakom je i možnosť nahlásiť parkovanie- návštevné hodiny. Ak si neplatí parkovanie na mestskom úrade
@isis234 nehovoríš pravdu...denno denne stojíme -na parkovisku. je to špec. situácia v našom prípade, samozrejme trvá to len pár minút, každý ma ZŤP preukaz, a policajti bežne chodia ale ešte nikdy nikomu nedali pokutu. platitelia park. miest to už vedia a neraz ani nevolajú policajtov - počkajú kým auto odíde. nikdy to netrvá dlhšie ako 5 - 7 min.
@isis234 nehovoríš pravdu...denno denne stojíme -na parkovisku. je to špec. situácia v našom prípade, samozrejme trvá to len pár minút, každý ma ZŤP preukaz, a policajti bežne chodia ale ešte nikdy nikomu nedali pokutu. platitelia park. miest to už vedia a neraz ani nevolajú policajtov - počkajú kým auto odíde. nikdy to netrvá dlhšie ako 5 - 7 min.
@deti95060810 ja som bola svedok ako odtahovali na Kozej c ba Auto,invalidna značka ... Takže majú asi všade iný meter.
@zuzanka.zuzu Ale ani inde vo svete nebudu policajti odtahovat nelegalne zaparkovane auto zo sukromneho pozemku. Oni odtahuju len z verejnych priestorov. Inde vo svete zavolaju ludia na spravcu domu a ten to riesi.
@andreatytler presne tak, lenže inde má správca aj iné postavenie, v SR v podstate mám pocit že slúži len na vyberanie poplatkov a nie na riešenie problémov 🤷 niečo ako školský pokladník, nie ako predseda triedy 😁 a o toto tu ide, že zákony nemáme dotiahnuté do konca, nie sú vymožiteľné
@andreatytler to plati len, ak spravcu domu mas. A toho mas, ak si v najme, nie v sukromnom vlastnictve. Len minimum bytov v sukromnom vlastnictve ma spravcov -ako na slovensku, tak aj v zahranici...
Urob fotografiu. Zavolaj policajtov, že zrejme došlo k poškodeniu rampy (nech urobia záznam). Keď dotyčný odparkuje, skontroluj to a ak je poškodená, zavoláš policajtov znova. Alebo kontaktuj prenajímateľa, že tam stojí niekto iný, kto silou prekonal zábranu a zrejme ju poškodil a keď príde, žiadaj výmenu zábrany za takú, čo sa nedá prekonať, inak vypovedz zmluvu a prakarkuj tam ďalej bez platenia ako tento pán, keďže podľa polície tam parkovať môže ;)
@zuzanka.zuzu len potom si nema zmysel dokupovať miesto, keď si tam môže parkovať niekto, kto si ho nezakupil. A 30k mam usetrenych.
@autorka napadlo ma, napíš Hermanovi do Občan za dverami
@andreatytler to plati len, ak spravcu domu mas. A toho mas, ak si v najme, nie v sukromnom vlastnictve. Len minimum bytov v sukromnom vlastnictve ma spravcov -ako na slovensku, tak aj v zahranici...
@vevesh toto si teraz asi trošku mýliš, na SVK je povinnosť mať správcu ak sú v 1 dome viac ako 3 byty
Policajti nikdy nemôžu nič..Nech ti prenajímateľ namontuje zabranu na zem ..(občas to neaky dobrák poškodí,tak treba vymeniť)
@kikappp to je moje parkovacie miesto a rampa na zemi je ale zmenim ju na inu len to nebude take pohodlnene ako na dialkove ovladanie
Autorka, už ti tu 30 krát napísali to isté, a ty si ideš stále dokola tvojich 500 podpisov. Nemáš to miesto nijako označené, rampa nestačí. Je to tvoj pozemok, tabuľku si tam dať vieš. Namiesto toho ako tu vypisuješ, že to nejde, nepojde, nepomôže, si to už mohla mať poriešené. Minimálne to človeku dojde, že parkuje na súkromnom a že niekomu vadí, ak tam zaparkuje. A ak raz dostane papuču, garantujem ti, že už tam nezaparkuje
@kaca222 evidente si si nepricitala vsetko. Ja nevyplakavam ja paukazujem na to ze ak vlastnis parkovacie miesto je ti to na svk na 2 veci. Oznacene je sukromy pozemok a je tam aj rampa na dialkove ovladanie. Ale ako pisem ak nemas oznacenie parkovacieho miesta od mesta policjat papucu nede ani to nebudu riesit . Takze ja si tam mozem dat kolko chcem tabuliek ak tam niekto zaparkuje nedostane papucu ani pokutu ani mu nebudu volat ze parkuje zle. Navyse ak to aj oznacim tak si moc nepomozem ak tam niekto zaparkuje lebo dostane iba papucu ja si mam zaparkovat kde chcem aspon tak mi to povedal policjat a ja sa tu pytam ci je toto riesenie policajta sprave nakolko mi to nepride ok
Mozes potvrdit, ze na katastri vidis ako vlastnicku parcely len seba? Lebo mne to pride, ze vlastnikom aj daneho miesta ste vsetci (500 ludi) a len developer vam to poprerozdeloval za prachy. Co vravi kataster na danu parcelku?
@petkavka nie parkovacie miesta nie su spolocne spolocna je len cesta na ktoru sa z parkovacieho miesta vychadza
@ninjah podla toho policajta nie. Vlastnici si roznymi sposobmi oznacia parkovacie miesto ale pre policiu plati iba oficialne cez mesto . A tam ked ti niekto zaparkuje daju papucu . Ak neni oficialne oznacene naprik tomu ze mam LV ze je moje , ze je tam rampa parkovacia a aj tabula sukromy pozemok
...citujm... cesta kvoly ktorej potrebujem podpisy je uz odovzdana a v sprave bytoveho domu a vlastnia ju vsetci cize to uz developer nevie previest na seba a dat vyznacit miesta ktore predal ....... hádam tomu neveríš? Cesta sa nemení. Ani plány. Developer podla plánu vie vyznačiť, ktoré predal.
@isis234 este raz si precitaj naco odpovedam. Developer uz nevie ziskat spat pozemky z cesty aby bol jediny vlastnik a tak podal vsetko potrebne na mesto ktore vyznaci parkovacie miesta podla zelania policie aby to riesili . Developer ked bol jediny vlastnik to neriesil a teraz ma cesta cez 500 vlastnikov
@zuzanka.zuzu dakujem za odpoved. Uz si pripadam ako .... . Som rada ze nie som jedina zaroven sa hnevam ze policia nechce konat ved je to moje parkovacie miesto . Katastrofa.
@zuzanka.zuzu No prave - autorka nam potvrdila, ze za miesto zaplatila a teda tvrdi, ze miesto je jej. Ale, ci je samostatna vlastnicka na LV podla katastru, tak to nevieme, len sa domnievame. A z pravneho hladiska, to je ten klucovy bod, od ktoreho sa vieme odrazit. Prave casto developer vsetky parkovacie miesta napise na vsetkych a v dobrej viere si ich vlastnici poprerozdeluju. To je ale spatne :/
@petkavka pre policiu SR to neni klucove. Ano miesto je len moje. Spolocna je pristupova cesta len
Vlastníme v novostavbe byt a parkovacie miesto priamo v objekte (vo vnútornej garáži). Hlavne v začiatkoch sa často stávalo, že tam zaparkoval niekto iný. U nás sa to riešilo tak, že správca vytvoril ešte na začiatku súkromnú skupinu na Facebooku, kde sa pridali všetci vlastníci bytov/ parkovacích miest a ak niekto zaparkoval, kde nemal, daný majiteľ si to auto odfotil, hodil to do skupiny a požiadal o preparkovanie, prípadne mu hodili za stierač kontakt. U nás sa ale nič neriešilo žiadnou rampou ani nič podobné. Každé parkovacie miesto je označené číslom a má daného majiteľa. Akurát majitelia parkovacích miest vonku si pridali tabuľky neparkovať a pod.
@beata_k Slovensko s tým má spoločné to, že tu nie je množstvo situácií právne doriešených. Pretože ani značka nepomôže. Kúpim si parkovacue státie za 15 000, dajú mi tam oficiálne schválenú značku a ak sa mi tam napriek značke niekto postaví, mám smolu, polícia nemá čo urobiť. A to nie je v poriadku.
@melanta ak mas znacku a miesto je tvoje policia da pokutu alebo papucu.
Mesto ti sukromne park.miesto neoznaci, ty si musis kupit znacku aj ju osadit.
Nakresli si tam ty Xko, bude posobit odstrasujuco..a daj si tam zabranu ci uz na kluc alebo na dialkove..my sme mali na kluc..ale uz ho mame riadne oznacene nastastie ..susedia uz volali aj policiu a auta boli odtiahnute
@vevesh Nie som expert, ale neviem si predstavit panelak ktory nema spravcu. Ved tam su vzdy spolocne priestory, ktore nie su vo vlastnictve majitelov bytov. Podla mna tu v Kanade vsetky panelaky a este aj vela domov co su v radovej zastavbe (townhouse) su vo forme conda, kedy maju spravcu.
Tak komu platíš za parkovné, u toho sa sťažuj, nech to vyznačia.
Nakresli si tam ty Xko, bude posobit odstrasujuco..a daj si tam zabranu ci uz na kluc alebo na dialkove..my sme mali na kluc..ale uz ho mame riadne oznacene nastastie ..susedia uz volali aj policiu a auta boli odtiahnute
@ravehami na dialkove tam mam a zial nepomaha.
Mesto ti sukromne park.miesto neoznaci, ty si musis kupit znacku aj ju osadit.
@natalka13 no zrejme to tak neni. Ja si mozem oznacit parkovacie miesto ktore vlastnim viacerymi sposobmi ale ak to neni oficialne cez mestsku cast oznacene tak ti privolana policia nepomoze. Aspon tak mi povedal pred par dnani policajt ktory prisiel a ze nix robit nemoze lebo gdpr a nic neporusil kedze nemam znacenie oficialne cez mestsku cast