Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@zuzkat1 je to možné 😀 možno len chodili sestričky spovedať, čo ty vieš? 😉 . no z takýchto škandálov je mi strašne smutno a je to neskutočná tragédia, že na to najviac doplatia nevinní, ktorí sa nevedia brániť a to detičky. Navrhujem pri prijímaní do semináru psychotesty, ak ich nemajú a ak majú, tak zrejme je chyba priamo v testoch, možno by ich mali robiť aj pohovory dôslednejšie. A ženba kňazov? No áno, bola by to pekná vec, vedeli by nás pochopiť, poradiť a bla bla bla iné veci, ale ruku na srdce, keby si bola vydatá za kňaza, bola by si ochotná každých pár rokov sa aj s deťmi neustále sťahovať z farnosti do farnosti, deťom meniť zázemia a pod.? Predsa ani pre farníkov nie je dvakrát dobré, ak by tam jeden farár ostal donekonečna, vieš, nie je všetko len čierne alebo biele. Netuším, ako toto vyriešiť, služba Bohu je neskutočne náročná a vyžaduje si celého človeka. Ostáva už len dúfať, že nový Sv.Otec urobí v Cirkvi zásadné zmeny, ktoré Cirkev tak urgentne potrebuje.
@zuzkat1 Prečo sa kňazi neženia? Tu je o tom taký celkom veselý článok:
http://mojakomunita.sk/web/stefan.hrbcek/blog/-...
Ještě jedna drobnost mě k tomu napadla - my si třeba takhle s mužem rádi u vína povykládáme a jsme zvyklý si povídat o různých věcech. A kdyby můj muž byl kněz a zpovídal by různé lidi, tak nevím, jestli by dokáza zachovat zpovědní tajemství za všech okolností - teď nemyslím že by schválně něco říkal - ale spíš že by něco řekl mezi řečí, aniž by si to uvědomil. Na druhou stranu nevím, jak bych já jako žena nesla, kdyby měl takhle "nazdpovídány" spousty a spousty lidí, třeba by ho některé ty zpovědi i trápily, protože by se mu lidé svěřovali s důležitýma, bolestnýma věcma. Nebo že někomu vážně ublížili. A on by to nemohl říct ani náznakem svému nejbližšímu člověku... Nevím, jak by se tohle řešilo...
@ewellina To sice ne, ale žena na muži pozná, když ho něco trápí. A myslím, že když už muž je ženatý a je zvyklý si se svou ženou povídat, tak že by existovala taková oblast, o které by nemohl říct vůbec nic... A kdyby ho to trápilo a já mu nemohla pomoci, tak by mě to mrzelo taky. Přece jen čím větší farnost, tím více problémů - v manželstvích, v práci... Na jednu stranu se říká, že manželé by si měli umět popovídat "o všem" - ale pak by to pro manželství kněžích neplatilo a platit nemohlo.
Napr.evanjelici sa mozu zenit.a co sa stahovania tyka tak to musia aj ine povolania...napr.vojaci.
@ewellina On by právě neměl ani naznačovat. Nic. Prostě absolutní tajemství... Ono se sice říká, že kdyby se kněží mohli ženit, tak by jich bylo hned víc, ale otázkou zůstává, která žena by měla odvahu si kněze vzít, případně, která by svému muži dovolila nechat se vysvětit. I v případě trvalého jáhenství musí být souhlas manželky. Těch odlišností od ostatních církví má římskokatolická víc a zatím si to v reálu neumím moc představit, jak by to fungovalo. Třeba v naší farnosti jsou 4 mše v neděli a všechny plné. A takových velkých farností je hodně. Bála bych se, že bych prostě musela upřednostnit manželovu práci pro církev před rodinou a nevím, zda bych to zvládla.
@ewellina aha. No nevadi. Ja si aj tak myslim ze by sa zenit mali,ale to chce ine zmyslanie ludi celkovo. Isty cas bol taky-mierne trapny-serial.. siedme nebo ci ako...a tam ten farar neviem akej vieri bol mal rodinu. Z 255 serii som videla asi 3 diely ale pacilo sa mi ze ma rodinu a ze tak dava priklad. Zili normalne ako kazda ina rodina a stihal vsetko. A co sa tyka zeny tak myslim ze ulohou jeho zeny je podporovat muza. Jasne ze nie kazda by si vzala farara,ale nie kazda by chcela vajaka,policajta atd. Ked si ho daka vyberie vie do coho ide a asi je aj dost veriaca
@zuzkat1 Okrem toho, sú veci, ktoré neveriaci či ateista jednoducho nedokáže pochopiť, lebo mu k tomu chýbajú "oči viery". Ateista len ťažko pochopí, prečo je eutanázia za každých okolností zlá, prečo je celibát dobrý, prečo je antikoncepcia zlá a podobne. Sú to všetko veci, ktoré sa dajú uspokojivo vysvetliť len vtedy, ak je človek veriaci. Preto si myslím, že nemá veľký význam o týchto veciach debatovať s neveriacimi. Aby si ma nepochopila zle, nevadí mi, ak sa neveriaci úprimne pýtajú na veci okolo viery, nemám problém odpovedať, ale asi by to aj tak nikam neviedlo.
Duchovný človek nemôže pochopiť telesného človeka a telesný človek nemôže pochopiť duchovného človeka.
@zuzkat1 Když kluk studuje teologii v semináři, tak poslední rok před vysvěcením na kněze je vysvěcen na jáhna. Už je přiřazen k nějaké farnosti má určité pravomoci a úkoly. Nemůže ale třeba zpovídat, sloužit celou mši... A je tu právě možnost, že muži, kteří nejsou v semináři a nechtějí být kněžími, se mohou stát jen trvalými jáhny (studium teologie ale je zahrnuto také).
@ewellina ten serial bol velmi oblubeny ale nebol z mojho sudka🙂 no ja pokojne mozem za seba povedat ze ja to zrejme nepochopim... Ani tu antikoncepciu ani eutanaziu atd. Napriklad vcera som sa bavila s mojou neveriacou kolegynou nie o viere a o duchovne vseobecne.a ja som si uvedomila ze ja som naozaj velky skeptik napriek tomu ze ma zaujimaju odpovede.ale kazda vasa odpoved vo mne vyvola dalsich 10otazok. Rozpravali sme sa o alternativnej strave,vraj existuje skupina ludi ktory nejedia nic len piju vodu a z okolitych veci cerpaju energiu. Ona je otvorena tomu uverit ja som povedala ze uverim ked ten ich vodca bude dakde s niekym nonstop.s niekym kto ho bude aspon mesiac sledovat a pojde s nim aj na zachod. Lebo toto je podla mna nemozne. A o tom to je. Kopa ludi chodi na seminare toho chlapa lebo mu veria...

@olejka - môžem sa Ťa spýtať...teda nie spýtať....čo píšeš o posmrtnom živote, aj mne to takto dáva zmysel, ale neprišla som na to samozrejme sama, Písmo je základ, to je jasné, ale na ten univerzálny základ som prečítala hlavne tie 2 svedectvá, čo som spomínala (Gloria a Ian), a určite je ich oveľa viac, a ešte jedno. Aj som sa o ňom bavila s blízkymi dušami, či tomu veriť, alebo nie...tak to sa Ťa chcem spýtať, čítala si toto:?
http://sk.gloria.tv/?media=229679&fullscreen
(Zomrelá rehoľníčka svedčí o očistci-Mária z Kríža „Čo sa deje po smrti?“)
snáď to pôjde otvoriť, text je veľmi obsiahly a ťažký, Ty tuším dávaš linky z tohto webu...čo si o tom myslíš? Vďaka 🙂