icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

fra
19. mar 2013

@juliakocka to že je pápež nástupcom Krista je podla mna skor novinársky preklep nejakeho nedovzdelaneho novinára, opravte ma ak sa mylim ... Ano,napríklad v modlitbach a piesnach spievanych v katolickej cirkvi sa spieva "Živ Bože, otca svatého, námestníka Kristovho" ... avšak napríklad z tohto slovníka http://slovnik.azet.sk/pravopis/slovnik-sj/?q=n... jasne vyplýva, že námestník znamená zástupca, čiže niekto kto niekoho zastupuje v čase neprítomnosti a nie nástupca, čo asi znamená že nastúpi namiesto neho na jeho miesto

werumka
19. mar 2013

@zuzkat1 No ale když se podíváš na Pearl Index, tak ten se nějak musel ověřit, ne? Když už jsme u těch fakt. Dělal se srovnatelně pro všechny druhy antikoncepce.

zuzkat1
19. mar 2013

Ved ja viem. Ja len hovorim ze ja by som tomu neverila. No pred dcerkou som uziva hak po porode nie kvoli kojeniu ale chranili sme sa prerusovanym stykom a stale tak robime

fra
19. mar 2013

@zuzkat1 ... ono je asi problem, že ak to nema žena uplne spolahlivo odsledované, myslí si že ovulacia už bola a ona pritom ešte nebola a nastane vtedy ked si žena podla kalendara myslí, že čochvila pride menštruacia.... alebo nepočita s tym, že spermie prežijú pár dní vo vhodnom prostredí a na vrub toho prichadza potom k oplodneniu aj počas menštruacie... prípadne za menštruaciu poklada nejake ine krvacanie ktore skutočnou menštruaciou nebolo .... určite je to veľmi ťažke všetko odsledovať, vyžaduje to veľké skusenosti a sebadisciplinu a pravidelny životny rytmus aby to človek dobre odsledoval... a myslím že preto gynekologovia pre istotu hovoria do medií tak ako hovoria ... ale podla mna prírodné zákony "nepreštia" ... oplodnenie mimo ovulacie nemože byť, ved to je absolutne nelogicke, to by musel byť iba ak nejaky zazrak ...

werumka
19. mar 2013

@zuzkat1 Ale v to, případě se nebavíme o spolehlivosti antikoncepce jako takové, ale o důvěře/nedůvěře. A pak nemá smysl debatovat o faktech. Mimo jiné zrovna gynekolog by měl vědět, že ve chvíli, kdy už v organismu úřaduje progesteron (tj. po ovulaci) už k další ovulaci dojít nemůže. Sex může ovulaci uspíšit (tj. vyprovokovat) - ale třeba dva dny před tím, než by k ní skutečně došlo.

katja78
19. mar 2013

@zuzkat1 nieeee, poznám ho hlavne z youtube...minulé leto sme mali cestu okolo Žakoviec, ale deti pospali v aute, tak snáď niekedy, keď zas pôjdeme na východ..

zuzkat1
19. mar 2013

@werumka ja som sa tym do hlbky nikdy nezapodievala. Riadila som sa tym co povedal dr. Keby nekojim a nasledne sa nestane co sa stalo (zdravotne problemy atd.) Tak uzivam hak. Este by som chcela babo ale teraz nemozem. Ale ak sa zadari tak potom asi zas dam hak.

@katja78 jaj myslela som ze poznas podla toho prispevku🙂

zuzkat1
19. mar 2013

@fra nie som biolog ani lekar ale nepovazujem to za nemozne.

juliakocka
19. mar 2013

@fra takze je to len ludsky vymysel, v biblii, sa take nic nepise, takze respektujem papeza ale ziadny namestnik to nie je, to sa ich teda uz namenilo, tych zastupcov........somarina jezis je jeden, a farari su len sluzobnici bozi, je to ich zamestnanie, poslanie, nic viac

maja22
19. mar 2013

@juliakocka a kto hovorí, že Ježišovia sú dvaja? 😅 Je nám jasné, že Ježiš Kristus, Mesiáš, je len jeden. A tento Ježiš povedal Petrovi: Tebe dám kľúče od nebeského kráľovstva: čo zviažeš na zemi, bude zviazané v nebi, a čo rozviažeš na zemi, bude rozviazané v nebi." Nezveril to všetkým učeníkom, hoci boli prítomní, zveril to jednému z nich (pričom ho o chvíľu nazval satanom: "Choď mi z cesty, satan! Na pohoršenie si mi, lebo nemáš zmysel pre Božie veci, len pre ľudské!" ). Zveril svoju cirkev hriešnemu človeku, bol si toho plne vedomý. Po Petrovi vždy nasledoval niekto, čo mal moc "zväzovať a rozväzovať", pápeži sú nástupcovia sv. Petra a zástupcovia Krista. 😉

fra
19. mar 2013

@juliakocka tak som to veru nemyslela ako si to pochopila ... par uryvkov na tuto temu ...Mt 16,13-20 " Ty si Peter a na tejto skale postavím svoju cirkev a brany pekelne ju nepremožu, Tebe dam kluče od nebeskeho kraľovstva, čo zviažeš na zemi bude zviazané v nebi, čo rozviažeš na zemi bude rozviazané v nebi "... a tuto moc Peter aj využíva, je hlavou prvej cirkvi... v Sk 1,15-26 Peter vedie apoštolov pri zvolení náhradníka za Judáša, Sk 3,1-9 vedie Peter rannú cirkev po zmrtvychvastaní, v Sk 5,3 - ke´d Ananiaš zatajuje informacie, neobvinuju ho že klamal Petrovi (hoci v podstate klamal jemu) ale že "luhal duchu svatemu", v Sk 5,4 "Neluhal si ľuďom,ale Bohu" Peter ako sudca koná ako Kristov zástupca, klamať Petrovi znamenalo klamať samému Bohu (a Anniaš hned padol a zomrel) ... dalej v Sk 10 dostáva Peter od Boha zajvenie, že pohania majú byť prijatí do cirkvi aj bez obriezky a dodržiavania židovskych obmedzení, v Sk 15,6-12 oznamuje na koncile v Jeruzaleme toto zjavenie čo sposobuje koniec sporov, v Gal 1,18 jeho primát bol uznaný Pavlom ked sa opisuje ako sa šiel stretnuť s Petrom aby sa uistil či je jeho učenie v sulade s Petrovým ... pozrime ešte evanjeliá, Lk 10,16, Ježiš sám hovorí apoštolom: "Kto vás počúva, mna počúva a kto vami pohŕda, mnou pohŕda. Kto však pohŕda mnou, pohŕda tym ktory ho poslal- čiže sám Ježiš ustanovil apoštolov za svojich zástupcov
.
takže na to, že Ježiš určil Petra za svojho zastupcu je myslim biblickych dokazov dosť

fra
19. mar 2013

a ideme dalej- mysliš, že tuto funkciu dostal len Peter a "po nom potopa" ? Prečo sa potom volil dvanasty apoštol namiesto Judáša? v Sk 1,20 sa píše "Nech jeho úrad prevezme iný" ... tie kluče, ktoré Peter dostal, súviseli s rabínskou funkciou zvazovania a rozvazovania, ktorá sa nazyvala "halaka" ... kluče v starovekom svete znamenali absolutnu moc nad domom, mestom alebo kraľovstvom, prorok Izaiaš 22,20-25 použil tuto metaforu klučov v suvislosti s autoritou mocneho uradu v starovekom Izraeli... tu Eliakim dostava kluče od Davidovho domu aby bol prvym "ministrom" v izraeli - tento urad sa prirovnava s uradom vezíra, ktorý mal Jozef v Egypte a bol dedičný ... keby bol Petrov apoštolsky urad naplnením tohto starozakonneho vzoru, potom by bolo jasné, že Petrov úrad (hlava cirkvi, zastupca Ježiša) musí mať tiež nástupcov, v čo verila a v čom pokračovala ranná cirkev

fra
19. mar 2013

@juliakocka tym uryvkom o 18:23 som len chcela napísať, že nie je nastupcom Krista ako si písala Ty, ale jeho námestníkom= zástupcom

olejka
20. mar 2013

Pozerate niekto tie duchovne cvicenia s Patrom Zamkovskym na Luxe...online...nadhera...az placem... ☹ 😉

mizulienka
21. mar 2013

@olejka nepostrehla som to,nemavam teraz pustenu telku....byva to nejak pravidelne?

lolis
21. mar 2013

@zuzkat1 áno, ovulácia môže nastať aj počas menštruácie

zuzkat1
21. mar 2013

@lolis ano dakujem. toto ja viem ... Skor ostatne to nepripustaju. Vraj to nie je mozne. Teda pokial myslis tu vyprovokovanu ako ja som pisala.

lolis
21. mar 2013

@zuzkat1 nemusí byť len vyprovokovaná, ale naozaj može nastať aj počas menzesu 🙂 s tým úplne súhlasím

zuzkat1
21. mar 2013

@lolis hej viem ze moze nastat kedykolvek plus ja verim aj na tu vyprovokovanu. Preto neverim na ratanie plodnych a neplodnych dni. Podla mna je to aj komplikovana metoda. Furt sa sledovat a merat teplotu.

ewellina
21. mar 2013

@zuzkat1 Zuzka, ale ja som si nevšimla, že by tu niektorá hovorila, že ovulka nemôže nastať počas menzesu.

ewellina
21. mar 2013

ja aj pripúšťam, že vyprovokovaná ovulácia môže nastať, ale má to svoje pravidlá. Ani jablko nedozreje zo dňa na deň.

zuzkat1
21. mar 2013

@ewellina to je pravda lenze spermie preziju v tele 3-4dni... Ale kazda mame ine info a iny nazor a uz sme dost odbocili od temy. Az sa cervenam ked taketo veci pisem v tejto teme 😅

elana
21. mar 2013

já na vyprovokovanou ovulaci u člověka věřím jen v řádu kategorie že "nic není nemožné" a "když Bůh dopustí, i motyka spustí". Nic víc. Menstruační a ovulační cyklus člověk je složitá záležitost, nové vajíčko začíná dozrávat cca. v polovině luteální fáze předchozího MS cyklu, nicméně samozřejmě když se nějak hormony poblázní, tak opravdu je popsáno dost těhotenství vzniklých i během menses, těsně před, po nich atd. rozhodně každá žena neovuluje na minutu mezi 12.-18.DC, jak to vypadá v učebnicích. Ale provokovaná ovulace? Pokud vím, tak tu někteří savci mají (např. kočky a králíci)-což je taky příčinou toho, že prakticky vždy tato zvířata po páření zabřeznou. Člověk takovou plodností nedisponuje ani náhodou, stejně jako se v savčí říši vyskytuje oddálená březost, tak je tam i provokovaná ovulace, ale neznamená to, že ji člověk mít musí. Nicméně ano, dříve se to skutečně říkalo, že žena např. po velmi silném orgasmu může ovulovat...ale nikdy to prokázáno nebylo (ostatně jak by to kdo dokázal), spíš si myslím, že si tak lidé vysvětlovali ta narození různě starých dvojčat, dvojčata různých otců, početí během menses atd.

Zuzko, červenat se nemusíš-myslíš, že křes´tanům nosí děti čáp a vrána?😀

ewellina
21. mar 2013

@zuzkat1 Veď práve preto som sa chcela dopátrať k tomu, koľko tomu vajíčku to dozrievanie trvá.

molka
21. mar 2013

Vyprovokovaná ovulácia nastáva max. do 24 hodín od riadnej ovulácie, nemôže nastať kedykoľvek počas cyklu, vždy len v období ovulácie.

anya01
21. mar 2013

ale áno, ovulácia môže nastať skor, avšak iba vtedy ak sú manželia spolu v plodný den, počas neplodnýcj dní, je to nemožné 🙂 ak majú intímne spojenie na začiatku plodných dní, može to urýchliť ovuláciu... Podobne je to v prípadoch násilného sexu-pri znásilnení, žena s tým nesúhlasí, dojde k bloku a nedojde k ovulácii, preto je väčšina prípadov znásilnenia bez následného tehotenstva...

zuzkat1
21. mar 2013

@elana to nie viem ze sa vam deti normalne rodia 😀 len je to take co ja viem...

@ewellina no to ja neviem. Ako vravim v tomto som dala na dr. Lebo po porode som nechcela hak kvoli dojcniu a on ma na to upozornil a potom nezavisle od neho som to kade tade citala. jednu dobu cca 2roky dozadu sa to rozoberalo skoro v kazdom mamkovskom casopise

zuzkat1
21. mar 2013

Dokonca niekde bola taka tabulka nepamat kde a tam boli percenta ze aka je sanca na tehotenstvo hned po ms,pocas plodnych dni atd. Tam to bolo rozdelene. Plodne dni mali tusim najviac% hned po ms 10% atd.

ewellina
21. mar 2013

Aj zástancovia STM sú doktori - gynekológovia. Ale to už tu niekto písal. Už točíme stále dokola o tom istom. 😉

zuzkat1
21. mar 2013

@ewellina ved hej. Ved hej ved vravim kazdy podla seba rozhodne. Co mu vyhovuje a comu veri.