Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@zuzkat1 Však ano, o tomto hovoří tento odstavec: "kterýkoli manželský styk musí zůstat sám v sobě uspořádán (per se destinatus) k předávání (prokreaci) lidského života." Mluví se zde o charakteru manželského sexuálního styku,nikoliv o postoji manželů. Při manželském aktu se nesmí bránit realizaci jeho plodivého zaměření (uspořádání), jak je tomu například při použití antikoncepce..."
Tím, že máš sex v neplodné dny nebráníš realizaci plodivého zaměření (tj. nepoužíváš při tom kondom, nebo jiné) - ten akt probíhá STEJNÝM ZPŮSOBEM jako když se děti plodí. A to jde.
@lucka_220809
Ale já nepsala katolickou formulku, ale názor konkrétního člověka, se kterým ztotožňuji. A to, že čerpá z encykliky přece není nic špatného 🙂 To že někdo ten rozdíl vidí přece neznamená, že ho vidí špatně.
Ja myslim, ze je dost velky rozdiel v praktizovani prirodzenych metod a brania HAK.
Ale za vsetko spomeniem nieco, co si ja myslim je dost podstatne aj ked nie kazdemu sa to bude tak zdat.
Pri brani HAK sa par moze vzdy spravat "sebecky". Pri STM sa musia respektovat...respektive muz musi respektovat priebeh cyklu. Toto zdanlive obmedzenie sa moze stat zdrojom utuzovania vztahu ... a nielen moze ale sa aj stava.
Kdezto podstatou HAK...ak to zoberiem z vyssieho nadhladu je mat zenu bez ohladu na nasledky, lebo nasledky neexistuju. Cize zbavenie sa istej zodpovednosti.
Myslim, ze pary ktore praktizuju prirodzene metody asi bude vediet o com pisem.
@lucka_220809 Už len chcem dodať, že aj ja si myslím, že najdôležitejší je vždy úmysel. No zároveň aj Božie zákony (kalolícke formulky?) treba dodržiavať. 😉
Ale už fakt musím ísť. Pekný deň.
@zuzkat1 A jak bys definovala to morální hledisko? Já jsem opravdu nemluvila o morálnosti, protože úmysl nemít děti může být jak morální tak nemorální. Ale o tom samotném aktu, který prostě probíhá bez umělých zásahů. Zároveň si myslím, že antikoncepce je věcí páru, nikoli jen jednoho z nich.
STM sa moze za urcitych okolnosti moze tiez stat prejavom sebectva, ale je tu ovela mensia pravdepodobnost ako pri HAK. Podla mna.
Ludi moze clovek oklamat, ale svoje svedomie nie. A vacsina praktizuje STM prave preto, lebo svedomie im nedovoli brat HAK.
@zuzkat1 K tomu je dobré dodat, že antikoncepce by nikdy neměla být na úkor vztahu - ve své podstatě, pokud je třeba muž kamioňák a doma je jen pár dní v měsíci, je dobré zvolit ještě doplňkovou, třeba bariérovou antikoncepci. Ale opět, ne s tím, že spadnu do pohodlnosti a řeknu si "však na tom přece nesejde" a na to všechno ostatní na na vždycky vykašlu.
@zuzkat1 Přesně tak, ale i tak člověk nemusí na tu přirozenou metodu rezignovat a používat v případě potřeby oboje naráz. To je prostě o osobním postoji.
Krom toho jsem jednou četla takovou anketu, kde ženy uváděly, jestli daly svému partnerovi přečíst příbalový leták hormonální antikoncepce. A většina těch, které uvedly, že ano, zároveň dodala, že jim partner ty prášky zakázal brát. A o tom je ta věta, že by měli být oba v tom páru zodpovědní za způsob antikoncepce. Mnoho mužů (a bohužel i žen) vůbec neví, že mnohdy rizika spoejná s braním hormonů převyšují užitek. Teď nemluvím ale třeba o léčbě endometriózy, tam je to naopak.
...neviem si dost dobre predstavit, ako by sa mali chrániť zeny, ktore nesmú otehotniet - asi ťažko metódou P/N dni.
Co je stm?
@billam To je jen jeden ze symptomů. Sledovat se musí aspoň dva - tj, například teplota a hlen nebo teplota a čípek. A je potřeba se to nejdřív naučit, než se to začne praktikovat jako antikoncepce - jsou tam určitá pravidla, je potřeba to odsledovat. Ale když se tomu ten čas věnuje, tak je to spolehlivé velmi. Už jsem sem dávala Pearl index, tak kopíruji znovu:
http://www.ladycycle.com/index.php/en/safety
No, tak s STM při kojení mám zrovna tu čest 🙄 za běžných okolností je STM pro nás to nej nej...ale teďka...MS konečně přišla, začátkem února, takže měřím, sleduju a zatím nic, ani ovu, ani MS...přídavné metody už nás nebaví, ach jo. 😒 vyzní to blbě, ale už se těším až dokojím, hlavně v noci..je mi jasné že mi prolaktin blokuje progesteron a estrogen zatím stále hraje prim (to poznám z hlenu i čípku).
ahojky @werumka 😵
@werumka no, tak do první MS jsem neměřila, malinko se mi zdálo po novém roce že nějaké změny jsou, ale ovulku (pokud byla) jsem teda neodhalila. Po MS jsem začala sledovat, měřit, dneska jsem myslím 41DC a nic, ani ovu, ani MS..Po prvním porodu jsem první MS taky dostala po 11měsících, ale už hned pravidelnou, bez problémů. Jenže teď v noci častěji kojím než tehdy.

@werumka to si nauku katolickej cirkvi podlozila naukou katolickej cirkvi 🙂
ja sa nechcem hadat, je mi jasne, ze v katolickej cirkvi je to takto, sama som z velmi ziveho katolickeho spolocenstva. Len hovorim, ked idem k podstate veci, nevidim rozdiel. A nechcem len spekulovat, proste sme si odvykli posudzovat veci v ich podstate.. tie katolicke formulky nam stacia...