Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
Kvetná nedeľa – nedeľa utrpenia Pána Č
Na sprievod s palmami:
Lk 19, 28-40
Na omšu:
Iz 50, 4-7
Ž 22, 8-9. 17-18a. 19-20. 23-24
Refrén: Bože môj, Bože môj, prečo si ma opustil?
Flp 2, 6-11
Lk 22, 14 – 23, 56 alebo kratšie Lk 23, 1-49
Chvála ti, Kriste, Kráľ večnej slávy.
Kristus sa stal pre nás poslušným až na smrť, až na smrť na kríži. Preto ho Boh nad všetko povýšil a dal mu meno, ktoré je nad každé iné meno.
babulky zajtra je nejaky sviatok cirkevyn prikazany????????? lebo dneska som bola v greckokat. a farar hlasil,že maju sviatok len som nerozumela aky tak rpeto sa pytam či aj rimo kat.maju ?????,,ja som rimo ale chodim občas do grecko lebo tu v dedine nemame rimo ☹
my mame v kostole az stredu o 11 spoved, a potom az do pondelka kazdy den, prikazany, neprikazany...ide tu o teba a tvoje potreby ist, neist
@mariana0915 zajtra je Zestovanie Panne Márii, je to prikázaný sviatok-aspon u nas greko🙂
@ninuska8 tak ja som pozerala na nete tak zvestovanie pana mame a neprikazany 🙂
@zuzkat1 ach jo, to je asi to nejhorší.
Já ti nevím, nespravedlivé to asi je, z našeho lidského pohledu určitě...na druhou stranu dítě není něco na co má člověk nárok. Docela mě ale zaráží, kolik párů dneska má problémy...to dřív nebývalo. Sice asi každý měl v okolí bezdětný pár, ale ..nevim, buď se o tom tak nemluvilo, nevědělo...nebo to takové fakt nebylo. V podstatě co tak sleduju v okolí, tak opravdu se potvrzuje ta statistika samovolných potratů. Nikdy by mě za bezdětna nenapadlo, že to je realita. A bohužel je. ☹
@andelka to je poměrně častý argument, že na dítě nemá nikdo nárok. Je to i pravda...ovšem, na co vlastně má člověk nárok? Na zdraví? Na štěstí? Na hezké manželství, dobrou práci, láskyplnou rodinu? Přesto to všichni chceme a jdeme za tím a věříme, že toho dosáhneme. Tedy i toho naplnění ze všech nejsmysluplnějších-mít a dobře vychovat dítě, ta touha je jasně daná z přirozenosti člověka, i když si toho daru bohužel tolik lidí neváží ☹ Na druhé straně jsou pak páry, co dělají prostě vše pro to, aby dítě měly.
se vzrůstající neplodností je to pravda...faktorů je mnoho, každopádně prudce stoupá zejména mužský faktor sterility...před 20 lety WHO považovala za dobrý spermiogram počet 100 mil spermií/ml ejakulátu, dnes je to již nad 20 mil/ml...no to je přece strašný 😖 . Každopádně s početím má dnes problém každý 5. pár a v ČR se cca. 10% dětí rodí po metodách asistované reprodukce (pozor! nemyslí se nutně IVF, ale veškeré běžné stimulace, inseminace třeba ...ale prostě jde o páry, kterým to nešlo doma rok a obrátili se na lékaře). Smutný.
@elana nárok nemá asi na nic, ale skoro všechno může nějak ovlivnit, manželství, trochu zdraví, práci..ale dítě je něco úplně jiného, jiný level. Ale samozřejmě taky máš pravdu, ženám hlavně je touha po dětech daná a netuším proč některé děti nemají i když chtějí, já to netuším, Bůh asi ano.
Četla jsem to, popravdě jsme si s mužem spíš mysleli, že budeme mít problém (z mnoha důvodů), naštěstí se nepotvrdilo. Je to hrůza ☹
@andelka tak ono právě i to dítě můžeš ovlivnit...resp. jít tomu naproti (můžeš, ne musíš, povinnost nemáš, když to necítíš za cestu pro sebe), ale, stejně jak to zdraví, jak to štěstí...i dětnost je v rukou Božích. On ten "institut" Boží vůle je právě zajímavý a specifický v tom, že se vlastně vyjeví až zpětně: když má někdo děti po IVF, evidentně byla Boží vůle, aby děti měl 🙂 , když někdo i po mnoha pokusech hory doly dělat, aby se zadařilo, stejně neotěhotní a dojde do menopauzy, tak zkrátka Boží vůle to nebyla 😒
@elana to máš pravdu, někdy se člověk může nechat čtvrtit a stavět na hlavu a stejně bez výsledku..akorát ty neúspěchy v téhle oblasti jsou strašně bolestné ☹ asi víc než v jiné řekla bych.
Já osobně kdyby byl problém, taky bych se snažila zjistit v čem a nějak to řešit, kam až bych zajít mohla. Léky určitě, však jsem si kdysi pomohla dodávkou progesteronu když mi blbly cykly..zas nejsem z těch co trpí a sedí s rukama v klíně...Od čeho máme medicínu, přírodu...jen asi je potřeba najít..nevím..míru?
Kdysi, ještě za bezdětna jsem si koupila a četla knížku "Na cestě za dítětem"...nesmírně erudovaně a lidsky a obsáhle je tam popsáno, jakou cestou se lze vydat, jaký to má dopad,i na psychiku, jak to funguje...výborná knížka.
@andelka přesně tak...neúspěchy v této oblasti strašně bolí, žije-li člověk od svého založení v tom, že smyslem jeho života je založit rodinu, že vlastně nic extra od života nechce, než mít děti a manžela, se kterým bude po padesáti letech krmit holuby...tak setkání s realitou, že to nejde a nejde (a milovaný manžel najednou není milovaný partner, ale plemenný býk, který se musí připustit ve správnou cchvíli, protože před 36h byla aplikována injekce na prasknutí folikulů), tak se opravdu lze dostat do bludného kruhu a prožít život jen v trápení. Protože řeči, že i bez dětí se dá smysluplně prožít život atd. jsou sice hezké, ale ten, kdo je má na prvním místě, tak toto nikdy nedokáže. Jasně, nepoloží se v padesáti do rakve a nepočká, až si pro něj přijde Zubatá...ale...no, rozumíme si.
musím říct Anděllko, že s Tebou se mi moc hezky vždycky debatuje, co jsem Tě za ty roky na MK a i na Emiminu poznala, tak i když někdy máme odlišné názory, tak z Tebe cítím takovou chápavost, schopnost vcítit se a toleranci. Díky za to...není to samozřejmé a právě mezi katolíky často už vůbec ne.
25. marec – Deň počatého dieťaťa
Základná informácia o kampani
25. marec – Deň počatého dieťaťa („DPD“), je pravidelná celoslovenská kampaň mimovládnych organizácií združených vo Fóre života, ktorou chcú šíriť úctu ku každému počatému ešte nenarodenému dieťaťu. 25. marca slávia sympatizanti Deň počatého dieťaťa a v období okolo tohto termínu sa uskutočňujú rôzne aktivity poukazujúce na potrebu chrániť ľudský život od počatia.
Kampaň je možné podporiť nosením bielej stužky na odeve, najmä v týždni, v ktorom je 25. marec. Biela stužka je symbol rešpektovania práva na život od počatia. Kto nosí bielu stužku, vyjadruje sa za ochranu každého počatého dieťaťa!
V roku 2013 sa uskutočňuje 14. ročník kampane.
Prečo práve 25. marec
25.marec je na Slovensku zákonom vyhlásený za pamätný „Deň zápasu za ľudské práva“, ktoré sú dnes odopierané práve nenarodeným deťom. V tento deň je aj pripomienka odchodu prvého židovského transportu zo Slovenska do koncentračného tábora Osvienčim. Takisto kresťania na celom svete oslavujú v tento deň slávnosť Zvestovania Pána, čo je vlastne spomienka na počatie Ježiša Krista, vďaka čomu úcta k nenarodeným deťom bola v kresťanskej civilizácii samozrejmá po celé stáročia. Z týchto dôvodov v roku 2005 vyhlásilo Fórum života 25. marec za Deň počatého dieťaťa.
Základné ciele DPD
Cieľom kampane nie je iba šíriť úctu ku každému dieťaťu od počatia, ale aj zdvihnúť verejne hlas na ich obranu, šíriť argumenty v prospech ochrany detí a dať možnosť verejne prejaviť postoj za život.
Biela stužka
Symbolom úcty k životu počas kampane je biela stužka. Pripnutím si jednoduchej bielej stužky sa môžu všetci stať nositeľmi posolstva kampane. Stužku si môže každý vyrobiť sám, alebo získať od dobrovoľníkov na rôznych miestach, napr. na námestiach zapojených miest na Slovensku.
Fórum života
Realizátorom kampane 25. marec – Deň počatého dieťaťa je občianske združenie Fórum života. Vzniklo v roku 2001 a združuje 46 organizácií z celého Slovenska s cieľom budovať spoločnosť, ktorá rešpektuje ľudský život vo všetkých jeho formách – od počatia po prirodzenú smrť – a podporuje rodinu ako optimálne miesto vzniku a rozvoja ľudského života.
Kontakty na Fórum života.
Viac sa o združení dočítate na stránke www.forumzivota.sk
@elana právě, díky STM se v téhle oblasti trošičku pohybuju a je to kolikrát takové zvláštní, smutné když se řeší, jestli stačil sex včera, nebo se musí i dneska, protože to vypadá na ovulku, i když vlastně není ani chuť..neumím si asi ani představit jaké to třeba je, věnovat cestě za dítětem tolik času, peněz, energie..mnoho let a nakonec nic. Sama ani nevím čím jiným bych ten život vyplnila..prací, cestováním, službou druhým..? Popravdě když jsme se o tom s mužem bavili, tak právě kvůli tomu riziku zklamání a mnohaletých problémů bysme šli do adopce, nebo pěst.péče.
Děkuju, jsi moc hodná. Snažím se, ale též to né vždy jde..
Pondelok Veľkého týždňa F
Iz 42, 1-7
Ž 27, 1. 2. 3. 13-14
Refrén: Pán je moje svetlo a moja spása.
Jn 12, 1-11
Sláva ti a chvála, Ježišu Kriste.
Buď pozdravený, náš Kráľ; ty jediný si sa zmiloval nad nami, hriešnikmi.
@zuzkat1 tu je jedno svedectvo ako veriaci pár odmietol UO kvoli presvedčeniu, lekári im vraveli že sú neplodní ... teraz majú 3 deti
já co mám kolem sebe věřící páry, původně dlouhodobě bezdětné a vím, jak to tam bylo (tj. nepočítám páry, které byly třeba 4 roky oddány a "najednou" měly dítě-netuším, zda se stal přirozeně zázrak nebo byli na IVF nebo třeba prostě se jen 3 roky chránilii a naostro to vyšlo napoprvé)...tak pár č.1: byl na IVF, vyšlo to, mají dítě, pár č. 2: byl na IVF, opakovaně, ale nedařilo se, nakonec vyšla adopce, pár č.3: IVF odmítl, rovnou adoptovali (hned sourozenecký pár, takže mají děti dvě), vlastní se již skutečně nepodařily. Takže tak nějak fifty fifty-asi jako mimo křesťanské páry, řekla bych. Ale samozřejmě-vzorek je to malinkatý, píšu to jen pro zajímavost.
dievčatá a čo si myslíte o iných kresťanských cirkvách ktoré pápeža neuznávajú? že sú iba formálne, alebo ako? napríklad evanjelici, kalvíni, čo ja viem kto ešte...židia
@juliakocka toleruju. Jak říkal včera v Uchem jehly Slavomil Hubálek..Každý český katolík je tak trochu evangelík 😅 Já jsem spíš tradicionalista, i díky "profesi"..takže mě protestantské církve a takové ty nové směry moc neoslovují.
@andelka no ale to som myslela, ze ci sa dostanu do neba, ak neveria v papeza
@juliakocka to je mi popravdě celkem jedno 😅
@juliakocka preco by nemali ist do neba? maju predsa verit v boha a nie v papeza
Holky, viděly jste záznam ze setkání papeže Františka s předchůdcem? Nepřišlo vám to taky divný? Mně úplně zaskočilo, jak vlastně vypadali stejně podle oblečení..úplná duplicita papežů. To tu fakt ještě nebylo. Myslím v novodobé historii.
@juliakocka na to ti presnu odpoved nikto neda. Ale rozhodujuce pre spasu je urcite verit v Jezisa ... a nie uznanie autority papeza ako Jezisovho zastupcu na zemi.
Viac by sa k tej otazke skor hodilo, ci maju sancu ist do neba ti, ktori neveria napriklad v Jezisa, ale uznavaju existenciu Boha.
bola som len zvedava na vase nazory, ako beriete iné vierovyznania, ja sa rada nad takymi vecami zamyslam, a spekulujem a vrtam a nove veci sa dozvedam
@evkasus no to je cudne nie, ked niekto veri v boha a nie v jezisa, to mi ani do hlavy nejde
@juliakocka no osobne aj mne je to cudne, lebo pre mna je prirodzene verit v Jezisovo bozstvo. Ale je vela takych, ktori veria vo vseobecnosti v Boha a aj sa k nemu modlia, ale Jezisa neberu.

@elana ano suhlasim. Videla som ju uz na google.saty pekne ale nie na svadbu.
UM-suhlasim tiez. No uz len preto lebo viem co je to chciet mimi a ked je dnes moznost ako ho dostat treba vyuzit.par moze byt akokolvek veriaci,nenaplnena tuzba po dietati nerobi par stastnym a nie je riesenie cely zivot trpiet. Myslim ze je ovela lepsie ked 2ja co dieta chcu a budu ho milovat maju tu moznost.Ved je to nespravodlive ze mnohi chcu a nejde to a daka fetacka rodi jak jablon...
U mna je um nepotrebne.ja otehotniet viem,donosit nejde.
@andelka