icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

katarinnak
26. mar 2013

@fra presne tak by som sa citila...mozno by to casom pominulo, ale trvalo by to dlho, nemozem si pomoct. Je to velmi tazka situacia a chvila ked sa dozviete ze je taky a taky problem. A kedze neviete ako to bolo u nas tak nesudte dopredu 🙂. Poznam len jeden par ktory sa rozhodol nemat deti kvoli viere a chyba im to.

katarinnak
26. mar 2013

@gabaki 100 bodov, presne si vystihla co som chcela povedat 🙂. Vdaka

ninuska8
26. mar 2013

@katarinnak si kus mimo, ale vsetko dobre prajem...hlavne Bozieho ducha🙂

evkasus
26. mar 2013

nesudme sa tu navzajom...ale diskutujme

ninuska8
26. mar 2013

@gabaki ved ako sama pises su prikazania...a ty si myslis ze Boh je staromodny? ano Boh je laska, ale nie je to ten sladky Jezisko z obrazkov, s rukou na srdci s blond vlasmi a s modrymi ocami...Boh je nekompromisny a pevny vo svojom slove a ked raz povedal ze nezabijes, tak to plati aj dnes...a dnes sa ludsky zivot takto, pri tychto IVF zabija este v pociatkoch, alebo to co je podla vas? len zhluk buniek dobry do omladzujucich kremov? toto je dnesna doba, byt liberalny, takto mame byt vsetci "oblbnuti" a najst vyhovorku pre svoj hriech, "ze IVF z lasky":(

katarinnak
26. mar 2013

@ninuska8 prosim? odpoved krestanky? opustam tuto temu

ewellina
26. mar 2013

@katarinnak Aj v iných oblastiach života riešiš veci takýmto spôsobom?

orchidis
26. mar 2013

@ninuska8 No, nebyla bych tak rychle hotová... 😉. 26 let, 3 děti... nechci tě urazit, ale asi moc netušíš, čím si neplodné páry musejí projít... Nikdy, ale nikdy bych něco takového nevypustila z pusy... 😕. No, já sem ale v podstatě nepatřím, tak raději taky mizím... 😕.

vejula
26. mar 2013

@ninuska8 IVF sa da robiť aj tak, že sa vytvorí len jedno embryo... Ženy maju na vyber, bohužial väčšina si vyberie ten druhy spôsob pri ktorom dochadza k ničeniu - zabitiu ☹ KEbyu nemôžem mať deti, asi by som podstupila IVF, ale ako pišem, jedine tym spôsobom, ktory som zmiebil, je tam sice menšia pravdepodobnosť, že zrovna to embryo sa prijime, ale iny spôsob je proti môjej viere a presvedčeniu

ninuska8
26. mar 2013

@orchidis to, že mam tri deti neznamena ze som sa vo svojom okoli nestretla s neplodnym parom, poznam viacero takych, dokonca jeden je aj v rodine, nie je to lahke prijat, chce to vela viery a odovzdanosti do Bozej vole...ale napokon su tu aj ine sposoby ako prist k babatku, a Boh je velky, dnes som neplodna, zajtra uz nemusim byt...🙂 ja proste neuznavam a som proti umelemu oplodneniu...ked v nieco/niekoho verim, tak sa snazim verit vo vsetkom, nevyberam si, co je pre mna vyhodne, a co by sa este dalo ako tak ospravedlnit, Boh nam dal jasny odkaz...Jemu chvala!

vdeo
26. mar 2013

Ahojte. Zaujimava debata. 🙂 Tak si citam a ak dovolite chcela by som sa spytat veriacich mamiciek (skor tych, ktore su proti IVF).

Ale chcela by som upozornit, ze "nepodryvam", ani neodcudzujem ziaden nazor, len ma to ozaj zaujima a kazdu odpoved budem respektovat ako vas osobny nazor.

No ja som po IVF. Tiez je to moj nazor, beriem to ako super vec, pomoc ludom, ktori to potrebuju, urcite, ak by som sa mala rozhodnut este raz. idem do toho znova, ved aj viem preco, viem co mam doma 🙂 ako vysledok IVF. Tento nazor mi prosim neberte, nikto ma nepresvedci, ze je na IVF nieco zle. Ale moja otazka: "Ako sa pozerate na taketo deti? Resp. mali by ste napr problem, ak raz vas syn dcera dovedie si partnera/partnerku o ktorom sa dozviete ze je "dieta zo skumavky" ? Proste ako cirkev pristupuje k takymto ludom? Nezaujima ma ako k matkam, ktore to postupili, to mi je uplne jedno, kto si co mysli o mne. Ale ma zaujima, aky bude pohlad napr. veriacej spolocnosti na moje dieta neskor v buducnosti. Teraz je urcite dobry, ved kazde dieta je rozkosne, aj to po IVF, napr ja si myslim, ze to moje je uplne najrozkosnejsie na celom svete. 🙂

Vdaka za odpovede.

ninuska8
26. mar 2013

@vdeo ja nemozem sudit ani teba ani tvoje dietatko, je to predsa clovek s dusou, nie nejaky mimozemstan, preto by sa kazdy mal k nemu spravat ako k svojmu bliznemu t.j. s laskou, bez ohladu na jeho povod, minulost

kebyze si moja dcera dovedie domov chlapca zo "skumavky" asi by mi to nevadilo, skor by mi vadil jeho postoj k takymto zakladnym otazkam zivota, kebyze bol lahostajny, ale ten sa predsa vzdy formuje..to my mame na take este cas🙂

zuzkat1
26. mar 2013

@ninuska8 som myslala ze zidia tak nejak spadaju pod krestanstvo. Ved jezis bol zid

zuzkat1
26. mar 2013

A co sa ivf tyka... Vidim to tak ze niekto je tak ortodoxne veriaci ze pre lasku k bohu obetuje svoje stastie a ostatni tu chcu po sebe zanechat potomka.niekoho komu odovzdaju svoju lasku a o koho sa budu starat kym budu zit.

zuzkat1
26. mar 2013

A Rozhodne to nepovazujem za porusenie prikazania... To je uz inak extremny vyklad

vdeo
26. mar 2013

@ninuska8 vdaka za odpoved.

ewellina
26. mar 2013

@zuzkat1 Mne to pripadá tak, že pre niekoho je bohom Boh a pre niekoho je bohom jeho dieťa. Tým samozrejme nemyslím teraz nikoho konkrétneho, ani nikoho z tejto témy. To musí každý vedieť sám, ako je to u neho.

V Biblii je krásny príbeh o Abrahámovi, o tom, ako Boh od neho žiada, aby mu obetoval vlastného syna. Abrahám bol síce zaskočený, ale neodmietol Bohu ani toto, lebo mu jednoducho bezhranične dôveroval. Samozrejme, že keď malo dôjsť k samotnému zabitiu syna, Boh k Abrahámovi prehovoril, aby synovi neubližoval. Boh, prirodzene, netúži po takýchto obetách. Bohu stačilo len to, že videl, že Abrahám má na prvom mieste Boha. Nakoniec Abraháma odmenil tak, že nielenže mu syn zostal žiť, ale vzišiel z neho dokonca celý národ.
Takže áno, to umelé oplodnenie, či áno, či nie - je to o viere. O tom, či budem dôverovať Bohu, tomu, čo vraví cez svoju Cirkev, alebo si pôjdem svoje šťastie hľadať sama.

elana
26. mar 2013

@zuzkat1 nene, židi pod křesťanství nespadají, ty by Ti dali 😀

židovství je původní náboženství v oblasti Galileje (celkově oblast, kde jsou města Jeruzalém, Betlém atd. neumím to přesně geograficky pojmenovat), existovalo mnohoset let před naším letopočtem (tedy před rokem, kdy se narodil Kristus). A Kristus skutečně byl Žid, měl židovské rodiče (matku a adoptivního otce) a židé ho také ukřižovali (protože jednoduše tam "všichni" byli židé. Židovská bible čítá Starý zákon, 5 knih Mojžíšových (tzv. Tóra) a dále celou řadu knih prorockých, Píseň písní, knihu Žalmů a mnoho dalších. Křesťanství pak vychází z Kristova učení, jeho učedníci sepsali pak pod vedením Ducha svatého Nový zákon a oba dva spojila v jedno křesťanská bible. Asi nejlépe to vystihl sám JK, když řekl (na napadání starých a vážených Židů, že zavádí "nové pořádky"), že nepřišel Zákon zrušit, ale naplnit.

zuzkat1
26. mar 2013

@ewellina Nehnevaj sa ale toto nie je krasny pribeh...ruku na srdce keby sa ti v noci zjavil boh a chcel by aby si zabila svoje dieta urobis to? Lebo ja nie...

zuzkat1
26. mar 2013

@elana aha.ok:-)

ewellina
26. mar 2013

@zuzkat1 Veď to bola len skúška. V časoch Abraháma ľudia ešte o Bohu nevedeli ani zďaleka toľko, ako vieme my dnes. Dnes vieme, že Boh by toto v konečnom dôsledku nikdy nežiadal.
Takže keby sa mne zjavil Boh a žiadal odo mňa niečo také, najskôr by som asi pochybovala, že či sa mi to skutočne zjavil Boh. 😉

Ale dobre, príbehy zo Starého zákona sú dosť ťažké na pochopenie aj pre veriacich...

Pekný večer. Mením internet za knihu.

zuzkat1
26. mar 2013

@ewellina to on ale nevedel ze je to len skuska a bol ochotny zabit si syna. to nie je u mna dobry clovek. Bez urazky.
Aj tebe pekny vecer🙂

lucka_220809
26. mar 2013

@ewellina ja nechcem sa do toho velmi uz montovat. Ale velmi je lahke vraviet o veciach,ktore sa cloveka sameho netykaju, hovorit o Abrahamovi s dodatkom, ze "samozrejme, Boh to od neho nikdy v skutocnosti nechcel". Podla mna rovnako tu obetu pozadovat moze.
Zivot je tazky, sam aky je.. prinasa veci, o ktorych by sa cloveku ani nesnivalo, ze sa s nimi bude musiet vysporaduvat. Ak si mysli, ze jeho viera je pevna a ze zije svoj zivot ako najlepsie vie a ako ma, citi sa spravodlivy, pride casto moment, kedy je jeho sebavedomie a istota vlastnej viery do zakladov zburana... preto, aby sa postavila na silne zaklady. Aby sa zbudovala na Kristovi a na tom,ze nic v zivote nemame iste, nic okrem Neho. A niekedy ani tomu nevieme verit, ked sa citime opusteny v utrpeni. Aj Kristus to prezival na krizi, tu opustenost.

Iste, mozeme hovorit o tom, co je krestanskejsie, co je plnsie lasky... vysporiadat sa s bolestou... je to vzdy o tom, dat svoj vlastny zivot na druhu kolaj a nechat Boha, aby Ti zaplnil prazdnotu, ktoru mas, lebo Ti chyba to, na com si si lipol z tohto zivota. Ale kolko krestanov toto realne urobilo? A robi.....??? podla mna minimum. Ci uz ty sama deti mas alebo nemas, alebo ktokolvek, predovsetkym sa pozerajme na svoj zivot, na com si lipneme, ci sme ochotni ist aj zabit vlastne dieta, ked nas o to Boh poziada... alebo len sa prizerat ako trpi a zomiera,ked je chore, alebo cokolvek ine... Ked si totiz uvedomime to, ako velmi sami lipneme na veciach/ludoch/nasom vlastnom zivote, zacneme aj problemy inych a ich - castokrat rozne a nie vzdy "idealne" - riesenia vnimat inak.
"Milosrdenstvo chcem a nie obetu"
A to je presne, co mi castokrat chyba... len hasime ludi naukou a pravidlami bez toho, aby sme videli ich bolest, ich srdce.
Ano, mas pravdu, ze dieta nema byt same "bozikom", modlou, nema byt stred nasich zivotov. Deti ak mame, maju prist a nie su nase, nepatria nam, patria Bohu, a pre Neho ich mame chovat. Opat - chcela by som vediet, kolko "krestanov" to naozaj takto preziva..
Toto pravidlo neplati len pre tych, ktori deti mat nemozu,..

ninuska8
26. mar 2013

@lucka_220809 krestanstvo je cesta, na ktorej sa viera buduje, nehovorim ze nepridu pady, nevera, sklamania, ale treba vydrzat a nepytat sa kolko krestanov to robi tak kolko inak, Boh ti dava do srdca tvoje svedomie a dava ti aj cirkev, knazov, Pismo, aby si Ho hladala a nachadzala vo vsetkom co ta stretne, preto sa nikdy neporovnavaj s inymi, porovnaj sa so svojim Bohom..."bud dokonala ako je tvoj nebeský Otec"...

lucka_220809
26. mar 2013

@ninuska8 ja sa neporovnavam,resp, som to tym vobec nechcela povedat. Vravim len, ze v zivote prichadzaju tazke situacie, tazsie ako si clovek kedy predstavi, a sudi sa lahko vacsinou tym, ktori tu situaciu nemaju. Chcela som tym povedat, ze i Jezis mal vzdy milosrdenstvo pre tych, ktori za nim prichadzali v uprimnosti. A povedat , ze kto ide na ivf, ma v zivote vymenene "deti" a "Boha" je hrozne zjednodusene, ak nie uplne nespravne.

ewellina
26. mar 2013

@lucka_220809 Lucka, ja som nepovedala, že: " kto ide na ivf, ma v zivote vymenene "deti" a "Boha". 😉 Prečítaj lepšie.
Ale inak, v tom príspevku 21:20 máš v mnohých veciach pravdu.

zuzkalenka
27. mar 2013

Streda Veľkého týždňa F
Iz 50, 4-9b
Ž 69, 8-10. 21-22. 31+33-34
Refrén: Vo svojej veľkej láske vyslyš ma, Pane.
Mt 26, 14-25
Sláva ti a chvála, Ježišu Kriste.
Buď pozdravený, náš Kráľ, poslušný Otcovi; vedený na kríž ako tichý baránok na zabitie.

zuzkat1
27. mar 2013

@lucka_220809 deti nepatria nam? Jasne ze nie.patria same sebe. Nasim cielom je aby boli zdrave a stastne.
Inak moja dcera je mi vsetkym. Je stred mojho vesmiru.
Naozaj maminy ktora z vas ma boha radsej ako svoje dieta.

A posledna otazka k ivf.keby vase dieta tuzilo po dietati a jedine ivf mu pomoze...co vy na to?

inkinka
27. mar 2013

@zuzkat1
http://pietruchova.blog.sme.sk/c/248801/O-dosto...
odporucam precitat si aj dodatok pod ciarou