Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@katja78 Len by som doplnila, že aj my máme modlitbu duchovného sv. prijímania, ale tipujem, že sa odlišuje od toho, čo myslí dedikatessa.
My sme mali prijímanie pod obojím na Zelený štvrtok 😵
Inak, vo Svätom písme máme dosť svedectiev o tom, že Pán Ježiš nemyslel pri Poslednej večeri svoje slová symbolicky, ale naozaj. 😉
@dedikatessa sranda ne, pite z neho VSETCI...a pri spovedi piju len farari....to je smutné, evanjelici majú pri spovedi aj vino piju aj chlieb
@juliakocka no to co dal Pan Jezis pre kazdého, pretoze on zomrel za kazdeho jedneho clovena na tejto zemi z toho si rozne denominácie urobili vlastné pravidlá, skratky a výsady len pre niektorých. . Je to smutné ale ako hovori pismo :
V ten den mi budu mnohí hovorit Pane , Pane. No ja im poviem odidte odo mna Nikdy som Vás nepoznal !
inak mimo temu...chcem poradit s nejakymi detskymi naboženskymi pesničkami, detom pustam len z youtube take tie ukazovacie piesne, ale je ich malo, tak ak by niekto vedel poradit dakujem
Cierna kniha katolickej cirkvi
Cital to niekto?
Som na mobile neviem vlozit link... Dajte nazov do googlu a pozrite.. vyzera byt poucna
@juliakocka ... musím ťa opraviť, pri spovedi farari nepijú nič ... vino pijú vždy pri svatej omši, ale pri niektorých príležitostiach prijímajú pod obojím VŠETCI ĽUDIA ktorí idú na prijímanie - možno to vyjde aj častejšie ako raz ročne...
.
ako to je teda u evanjelikov? podla mojich info je tam len jedna hromadna spoved ročne niekedy pred veľkou nocou, to si vobec neviem predstaviť ako to može vyzerať- to poviete spoločne, som hriešny? alebo každy hovorí aj nejake svoje konkretne hriechy a ostatni ho počuvaju? to musí celkom dlho trvať, nie? ... pytam sa lebo ma to aj celkom zaujíma a nechcem mať predsudky voči niečomu čo nepoznám ... a potom je teda to prijimanie pod obojim? raz ročne?
@juliakocka ono to, že se nepřijímá pod obojí, není tak, že by na to byli "obyčejní" věřící moc špatní nebo že je víno drahé 😅 ...prostě je to fakt spíš z logistických a praktických důvodů, a i hygienických. Mše by se velmi protáhla, kdyby měl každý přijmout hostii, napít se z kalicha, ten se musí otřít a i tak se to samozřejmě svým způsobem kontaminuje...jako jde to, ale opravdu to stačí jen na ty velké slavnosti (bývá to pravidelně na Zelený čtvrtek a na Slavnost těla a krve Páně, ale i na další svátky, to záleží na knězi, obvykle takto přijímají také novomanželé atd.). Takže toto je taková zkratka, nic víc, nic míň.
Ja si zasa hovorím, že Boh je prítomný v tom kúsku malej Hostie, viac nepotrebujem. To je to najviac, čo môžem ako hriešny človek dostať. Ale aj prijímanie pod obojím má svoje veľké duchovné čaro 😵
@fra zle info, spoved evanjelici maju casto tak ako katolici, 2 krat mesačne najmenej, prijimaju aj oplatku aj vino, a co sa tyka spovedania prebieha to normalne, ze farar kladie otazky, napriklad ci lutujete ze ste zhresili, a kazdy odpoveda za seba, a takych otazok je vela, kazdy si vstupi do svedomia sam, a potom prijimaju oplatku a vino pri oltari, ako katolici
@elana ale to su len ospravedlnenia....pite z neho vsetci, a este nepoznam nikoho kto by zomrel ze sa napil so spolocneho kalicha, utiera to farar, alebo fararka
@juliakocka ale tak jasně...ale komu to vadí? Většině těch, co jsou na mši přítomní, tak to nevadí (už z výše jmenovaných důvodů, upřímně řečeno třeba ta hygienická stránka věci mě "vadí" dost). Určitě nikdo neumře, ale neumím si prostě představit dělat to při každé mši. O to slavnostnější, bohatší nebo jak to říct, je ta situace, kdy se pod obojí přijímá. Ale tak nikdo to nikomu nezakázal, určitě kdyby byl kostel, kde se věřící spojí a faráře požádají, aby dával pod obojí, tak není problém.
@elana aha, takze niekedy predsa prijima sa pod obojim, ale to asi len grekokatolici, ci aj rimokatolici?
@juliakocka nene, však píšu-na velké svátky (zejména k tomu určené, tj. Zelený čtvrtek, kdy se slaví přímo památka ustanovení Eucharistie a na Slavnost Těla a Krve Páně - lidově "Boží tělo"), tak je v ŘKC zažitou praxí, že se dává i z kalicha. Stejně tak třeba svatba, tam obvykle novomanželé taky přijmou první společnou Eucharistii pod obojí. Nebo rodiče, kteří právě nechali pokřtít své miminko. Či sám (dospělý) novokřtěnec. Atd.
tá vaša diskusia ma prinútila sadnúť ku knihám a pozrieť sa na to🙂 deti spia, ďakujem za inšpiráciu🙂
@juliakocka - doteraz som sa zúčastnila len jedného ECAV obradu - svadby, a práve ma zarazilo, že tam novomanželia vôbec nemali prijímanie, vlastne nikto...neviem, či preto, lebo šlo o zmiešaný pár (ECAV + RKC) a aj hostí z RKC bolo dosť, alebo to tak býva bežne... ale v RKC je sviatosť manželstva vnímaná ako veľký sviatok a väčšinou prijímajú novomanželia pod obojím. 🙂
Pokud si pamatuju, tak podobojím jsem přijímala při svém křtu, a pak o velikonocích každý rok. Kdo nechce,nemusí..někomu se to hygienicky nelíbí..což chápu. A taky by to bylo náročné a prodloužilo by to mši.U nás chodí k přijímání skoro všichni.
Tu knihu nepozna nikto?.. je nova vraj... A aj ked sa moze zdat nenapisal ju ateista ale clovek veriaci dokonca pracujuci v roznych cirkevnych organizaciach... Pytam sa lebo zvazujem kupu tak ma Zaujima ci ju poznate...
@katja78 no my sme zmiesany par, no prijimanie je len ked ides na spoved a potom prijimas veceru panovu, so svadbou to nic nema, na spoved mozes ist pred tym, alebo potom ale nie pocas svadby
@juliakocka ta evanjelicka spoved ma stale celkom zaujíma- takže to odpovedaju všetci hromadne na fararove otazky? to že či lutujete že ste zhrešili chapem... ale inak, ako to je? prejde sa napríklad 10 božích prikazaní po jednom a hromadne sa vyznava že proti nemu zhrešili? lebo si to vobec neviem predstaviť
.
pre info- katolicka spoved prebieha zoči voči 1 kňaz- 1 veriaci, obyčajne v uzavretej miestnosti alebo spovedelnici, veriaci vyzná konkretne a postupne všetky hriechy ktore si je vedomy, olutuje ich a knaz mu dá rozhrešenie, často to prebehne formou rozhovoru, knaz vlastne toho veriaceho može osobne formovať, niečo mu odporučiť a pod... na takuto spoved sa odporuča ist aspon raz mesačne
.
samozrejme, na začiatku každej sv.omše je spoločne vyznanie hriechov, take všeobecne a spoločne, kde veriaci nahlas hovoria že zhrešili myšlienkami, slovami, skutkami a zanedbavaním dobrého a že to lutuju, ale toto sa u nas nenazyva spovedou
@juliakocka - ako teda u vás prebieha spoveď? 😕 neviem si to technicky predstaviť, či sú na to nejaké pravidlá, že prijímanie môžete dostať len tesne po spovedi? a prečo? 😕 aký je dôvod/-y, že je to tak úzko prepojené?
ešte by som doplnila @fra , že o tom, či v RKC niekto pristúpi alebo nepristúpi k sv. prijímaniu, sa rozhoduje sám veriaci na každej konkrétnej svätej omši (niekedy aj mimo nej - napr. ak umierajúci prijme Eucharistiu z rúk kňaza tesne pred smrťou 😔 ). Rozhoduje sa podľa toho, či cíti alebo nie výčitku vo svedomí, či si je vedomý ťažkého hriechu (zdravím @dedikatessa 🙂 ) a najlepšie je, ak si úprimne vzbudí ľútosť a prosí Ducha svätého, aby mu dal poznať, či je hodný prijatia Kristovho tela alebo nie.
3. veľkonočná nedeľa B
Sk 5, 27b-32. 40b-41
Ž 30, 2+4. 5-6. 11-12a+13b
Refrén: Budem ťa, Pane, oslavovať, že si ma vyslobodil. alebo Aleluja.
Zjv 5, 11-14
Jn 21, 1-19 alebo kratšie Jn 21, 1-14
Aleluja, aleluja, aleluja.
Vstal z mŕtvych Kristus, tvorca všetkého, a zmiloval sa nad ľudským pokolením.
4. veľkonočná nedeľa B
Sk 13, 14. 43-52
Ž 100, 2. 3. 5
Refrén: Sme jeho ľud a ovce z jeho stáda. alebo Aleluja.
Zjv 7, 9. 14b-17
Jn 10, 27-30
Ja som dobrý pastier, hovorí Pán; Poznám svoje ovce a moje poznajú mňa.
5. veľkonočná nedeľa B
Sk 14, 21b-27
Ž 145, 8-9. 10-11. 12-13b
Refrén: Oslavovať ťa chcem naveky, Bože, môj kráľ. alebo Aleluja.
Zjv 21, 1-5a
Jn 13, 31-33a. 34-35
Nové prikázanie vám dávam, hovorí Pán; aby ste sa milovali navzájom, ako som ja miloval vás.
Vedel by niekto poradiť, kde je možnosť dať odslúžiť gregoriánske sv. omše, príp. viacero omší na úmysel? Vopred ďakujem 🙂
Streda po 5. veľkonočnej nedeli B
alebo Svätého Jozefa, robotníka B
(ľubovoľná spomienka)
Féria:
Sk 15, 1-6
Ž 122, 1-2. 3-4a. 4b-5
Refrén: S radosťou pôjdeme do domu Pánovho. alebo Aleluja.
Jn 15, 1-8
Ostaňte vo mne a ja vo vás, hovorí Pán; kto ostáva vo mne, prináša veľa ovocia.
V omši o svätom Jozefovi:
Gn 1, 26 – 2, 3 alebo Kol 3, 14-15. 17. 23-24
Ž 90, 2. 3-4. 12-13. 14+16
Refrén: Požehnaj, Pane, námahu našich rúk. alebo Aleluja.
Mt 13, 54-58
Nech je velebený Pán deň čo deň; nesie nás Boh, naša spása
@zuzkalenka dneska je nejaky prikazany sviatok mma na mylsi cirkevny nie štatny o ňom viem 😝????????
@mariana0915 no dnes je spomienka na Sv. Jozefa patróna robotníkov 🙂 a všetkých čo pracujú.

@dedikatessa - nerozumiem vôbec tomu pojmu, ktorý si uviedla, ako sa dá jesť chlieb a piť kalich duchovne? 😕 a tiež sa mi zdá, že práve Ty si si preonačila text, Ježiš nepovedal..."pripomínajte si, ako som jedol svoju poslednú večeru", ale "toto robte na moju pamiatku", hoci sa tie 2 vety trochu podobajú, každá má iný význam.