Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@mandragora22 Myslim, ze sa tu do teba nebude nikto navazat a ani kopat ta... 😉
Ja k tomu len tolko, ze Cirkvi je casto vycitane, ze robi krsty malych deti...babatiek, ktore nemaju sajnu o tom, co sa s nim deje a je rozhodovane zan rodicmi. A tak si vytvara ovecky, ktore su len formalne krestanmi, lebo su pokrsteni...to je casta vycitka.
Sviatost je nieco co mas prijat s plnym vedomim a suhlasom kedze male dietatko ho nema a nevie vyjadrit, tak su tam jeho zastupcovia rodicia, ktori za neho vyslovuju slova...a slubuju nieco.
Krst ako aj ine sviatosti sa daju prijat kedykolvek pocas celeho zivota.
@mandragora22 toto sa naozaj stalo?
moja osobna skusenost. moja znama nemohla pokrstit dieta, lebo bola slobodna matka,
@luci78p aha takze ty so svojou dcerkou na to prijimanie potom nepojdes, ahaa, ani ked ta poprosi? tak pojdes lebo bude chciet ona a zas to bude len akoze, zahras a ides dalej, ja nehovorim ze jej mas branit, ale nabozenstvo je tak silne osobna vec, o ktorej sa najskor dozvedame v rodine, ked som ja veriaca, chcem aby boli veriace aj moje deti, ked som neveriaca, nebudem ten "blud" podporovat pred mojimi detmi, chapes?
@mandragora22 chod za najblizsim knazom, vypytaj si od neho krsny aj sobasny list, potrhaj ich, povedz mu nech ide za vasim biskupom a vypis sa z tej "politickej strany"... ved uz tu bolo spominane, ze aj knazi su len ludia a robia chyby, aj to je pravda, ze niekde je to tak inde inak co sa tyka krstenia a sobasenia, v tomto mas pravdu, malo by to byt jednotne, ale ja ako veriaca sa mozem len modlit za cirkev a nie na nu kydat...
@ninuska8 praveže tu vôbec nejde o logiku. Myslim, že tu sa jedna o vieru. Knaz by nemal rozhodovať o povolení nepovolení prijatia sviatosti na zaklade toho či rozumie, resp. nerozumie logike matky dieťaťa, ktoré chce prijať sviatosť. Vy ju nechapete, ok.... Ale to nič nemeni na veci, že dieťa chce prijať sviatosť a nemôže len preto, že knaz nerozumie logike jej matky... To mi pride skutočne nepodstatné. JA si proste myslím, že lucia síce nieje veriaca, ale nechava svojej dcere možnosť volby a pokial bude chcieť chodiť do kostola či na sviatgosti, nebude jej v tom braniť, napriek tomu, že je to pre nu strata času. Určite lepšie, ako keby jej v tom mala braniť, len kvôli tomu, že je ona presvedčená, že Boh neexistuje.
@mandragora22 len tolko som chcela, že cikrev nema chudobných v paži práve naopak... Spýtaj sa bezdom,ovcov, kto im podal pomocnu ruku ked potrebovali... Mysliš, že štat??? Omyl, práve ta mrcha cirkev 😉 Nehovorim, že všetko čo sa v cirkvi deje je na jednotku s hviezdičkou, ale ona jedina skutočne pomaha chudobným a bezdomovcom, narozdiel od našho štátu.
kukni link http://www.magnificat.sk/2012/12/aktualne-ked-t...
@inkinka ahoj, ano, stalo sa to mojej znamej.... zial. ja som napr. problem nemala...
@evkasus co sa krstu babatiek tyka, nemozno posudzovat cirkev, pretoze rozhoduju rodicia, a vobec, je to vec, ku ktorej sa nevyjadrujem, pretoze rodicia, ktori to chcu urobit, su presvedceni o tom, ze je to dobra vec (ved aj moja dcera je pokrstena) a ti rodicia, ktori tak neucinili, podla mna nemaju pravo sudit rodicov, ktori pokrstit dali, kazdy ma svoju pravdu, tak nech si ju ma a neodsudzuje tych druhych 😉
@ninuska8 velam vela stastia pri modlitbach, ja nemam dovod trhat ani krstny list, ani sobasny, napokon naco, ved som uz rozvedena, vyjadrila som slusne svoj nazor a ty, veriaca, ma posielas trhat moje dokumenty z minulosti, nechapem.... ty mas mozno svoj nazor na lesbicky a gayov, a ja mam zas nazor na cirkev, ze je to jedna z politickych stran... no ukamenuj ma 🙂 🙂
@vejula ale ved som napisala, ze cest vynimkam 🙂 🙂
@mandragora22 kto ta ide kamenovat? sama si tu na seba putas pozornost...ja som tiez povedala svoj nazor,a co veriaci clovek nema pravo sa rozculit a branit to, v co veri? si myslis ze sme z jahody? preco to jednoducho neurobis a mas klud a viac sa o temu cirkev nezaujimaj, ako ju tu mas takto rozoberat...
@ninuska8 prepac, na to, ze si veriaca, si prilis pichľavá. moj dlhy prispevok jasne oddeloval vieru od cirkvi, ale to si asi nepochopila. prajem ti pekny vecer 🙂
@mandragora22 len som si preletela niektoré tvoje pravdy a polopravdy o cirkvi......cirkev neodmieta deti neveriacich, kde na to chodíš? Stačí nájsť si krstnych rodičov.....A farár zosobáši aj veriaceho s neveriacou a naopak, ale vtedy prisaha len ten veriaci, neveriaci len hovorí áno ako na urade
@vejula pocuvaj, ja nehovorim ze knaz nema dat prve sv. prijimanie dietatu na zaklade toho ze jeho rodicia nechodia do kostola, k sviatosti moze, pravdaze, po priprave pristupit...aj to je dobre, ze hoci su rodiacia neveriaci, nebrania dietatu ist do kostola a hladat sa...ale ked dotycna kyda na knaza a cirkev a vsetko dookola tak to potom nedava zmysel, ze sa zrazu-kvoli dietatu prisposobi...moje dieta, keby chcelo vstupit do nejakej sekty, na ktoru by som mala takyto vyhraneny nazor, ta ho tam isto nepustim, ani tam kvoli nemu nepojdem...to je ta logika... kde spejeme???
@zuanach tak to ma byt, zial, bud ja osobne, alebo ludia z okolia, sme sa stretli aj s takymito negativistickymi pristupmi. pre mna za mna si to nazyvaj polopravdou, je mi to jedno, stalo sa to...
@mandragora22 ako pichlava? to je len dobre, ked ti to znie pichlavo...ty si myslis, ze Boh je ten sladky Jezisko z obrazka s modrymi ocami a rukou na srdci? Boh je stravujuci ohen! Ked Savol prenasledoval cirkev, zhodil ho z kona a na isty cas mu vzal zrak. Pichlavo zasiahol.... Prepac ale ja musim byt takto horliva co sa tyka "zastania sa" cirkvi, ved je to ustanovizen Toho, komu verim...a ak veris aj ty, tak to ber so vsetkym, neoznacuj celu cirkev za skazenu, kvoli par skusenostiam... nevyberaj si z Pisma co sa ti paci a co nie...
Premýšľala som o nadhodenej téme prvého svätého prijímania. Ide o to, že vo svätom prijímaní prijímame telo Pána Ježiša. Je to nezaslúžený dar, ktorý nám dal a zároveň je to jeho želanie, aby sme tak robili. Musíme si však uvedomovať, o čo ide. Pápež Pius X. si počas svojho pontifikátu spomenul, ako veľmi túžil prijať Pána Ježiša už ako malé dieťa a tak dovolil, aby k svätému prijímaniu pristupovali už deti, ktoré vedia jasne rozlíšiť dobro od zla a uvedomujú si, že sväté prijímanie je neobyčajná vec, že prijímajú skutočné Ježišovo telo v podobe hostie. Zaužívalo sa, že u nás deti pristupujú k prvému svätému prijímaniu v treťom ročníku zš. Avšak každé to dieťatko je jedinečné, inak vyspelé, má svoje záujmy, priority a má aj svoj vlastný duchovný život. Ak kňaz chce, aby sa na náukách zúčastňovali aj rodičia, je to preto, lebo si tieto individuality asi veľmi dobre uvedomuje a potrebuje s rodičmi spolupracovať. Kňaz môže odovzdať vedomosť, náuku, ale rodičia by mali odovzdať cit, formovať svedomie dieťatka, učiť ho rozlišovať, čo je hriech, čo cnosť a učiť ho pokore, ktorú má mať človek v duši, ak ide prijať telo nášho Spasiteľa. Lenže aj rodičia sa musia sami formovať, aby ich učenie bolo správne, sami musia mať aj isté teologické znalosti, istý stupeň vedomostí, aby vedeli citlivo reagovať na potreby a prejavy svojho dieťaťa. Bohužiaľ, skúsenosť je taká, že sú rodičia, ktorí toto deťom odovzdať nevedia, lebo nevedia, ako na to, alebo majú príliš málo vedomostí, sami to neštudujú a z hodín náboženstva si pamätajú pramálo. Preto sa nájdu kňazi, ktorí chcú pomôcť v teologickom raste nielen deťom, ale aj rodičom a keďže máme skúsenosti s tým, ako berieme udalosti, ktoré sú "dobrovoľné", označia toto ako "povinné". Čo sa, samozrejme, všetkým nepáči, príde im to ako zbytočné zaťaženie. Ono sme tak v podstate zaťažovaní často - spolupráca s rodičmi sa vyžaduje v škôlke, aj v škole, tiež nám to občas príde ako zaťažkávajúca povinnosť, ale prežijeme to, veď ide o dobro našich detí. Ak nám to robí problém, dá sa o tom porozprávať a verím, že sa dá o tom porozprávať aj s kňazom. Možno nie s každým, ale to je už o povahe človeka, ani učitelia nie sú všetci rovnakí...Však ani my rodičia nie sme z jedného vreca, každý máme svoje špecifiká vo výchove a vidieť to aj tu, na stránkach MK, ako si často vieme vliezť do vlasov len preto, že máme odlišný spôsob výchovy ako ten druhý... Aj prípravu na prvé sväté prijímanie treba brať takto, s ohľadom na to, ako si tú prípravu predstavuje kňaz a nech je povahovo hocijaký, ide predsa o to, aby naše dieťa prijímalo telo Pána Ježiša s úctou, láskou a pokorou a tomu sa aj my dospelí učíme celý život 🙂
@ninuska8 stále zachádzaš do extrémov - zas si nemyslím,že RKC sa dá porovnať s neakou sfanatizovanou sektou - alebo si to sama myslíš,ked si dala také prirovnanie ?????
neverim v boha,ale nikoho za jeho vieru neodsudzujem, cirkev ako inštituciu odsudzujem určite
ano, ak bude moje dieťa chcieť isť na prve sv.prijmanie pojde a ak bude chcieť tak do toho kostola s nim aj vkročim
je to moj nazor, a je mi uplne jedno kto si čo o tom mysli a či ma niekto za to odsudi, a kedze neverim tak mi ziadne reči že prečo toto a toto vobec nezahraju na city, budem to brať akoby som s nou isla do divadla alebo do zoo ... ked to bude pre moje dieta dolezité, prečo nie
@katja78 ved ma to uz aj prestalo bavit 😀 😀 😀 😀 😀 nič mi nehrá na city,len sa doma nudím 😀 😀 😀 😀 😀 😀 aj tak myslím,že som svoj názor uz vyjadrila a natahovat sa tu donekonečna stýlom čo bolo skor sliepka alebo vajce ma nebaví, radšej si idem napustiť vaňu a dať relax 😉 😉 😉
dobrú noc všetkým veriacim a neveriacim 😵 😵 😵
xi, teraz ma napadla taká sprostá veta, ale to tu radšej nedám 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@ninuska8 teraz mám hodnoty také, že dám tú vaňu ..... a potom do postielky 😉
inak ak myslíš ake mám hodnoty v živote .. tak v prvom rade pohoda doma, byť spokojný s človekom ktorého máš rád a on ma rád teba, udržiavať doma taký ten prístav, jeden pre druhého a pre moje dieťa, to je asi pre mna najviac doležité a potom samozrejme zdravie, nech je čo jesť a potom ked je toto všetko tak by som mohla vymenovať aj neaké materiálne hodnoty, ale to je uz asi jedno 😀
ale kto toto nechceee ??????

@mandragora22 pekný názor so zdravým nadhladom 😀 😀 😀 pekný dník ti prajem