icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

zabka4
2. okt 2013

@katja78 V krátkosti je omša oslava vraždy Syna Božieho, ktorý sem neprišiel zomrieť, ale priniesť pravdu, keď vidiel ako ľudstvo upadalo. Ukrižovanie Božieho syna bola najväčšia vražda v dejinách ľudstva. Stvoriteľ sa obetoval v osobe Ježiša Krista a prišiel na zem medzi ľudí. Je to obeta, nad ktorú niet väčšej! Časť živého Boha totiž dobrovoľne opustila nepredstaviteľnú velebnosť a nádheru súcnosti Božej a zostúpila až k ľuďom do hmotnosti, dobrovoľne sa podriadiac všetkým prírodným zákonom, platným pre túto hmotnú časť stvorenia. To je obeta, ktorú ľudia nebudú môcť nikdy plne pochopiť! Uvažujme: Mohlo dôjsť k zmiereniu ľudstva so Stvoriteľom tým, že ľudia zavraždili jeho Syna? Veď touto vraždou v skutočnosti iba viditeľne demonštrovali, že nechcú rešpektovať Vôľu Božiu, že sa ňou nechcú riadiť, ale naopak, že chcú žiť aj naďalej iba podľa svojej vlastnej vôle. Touto vraždou sa odklon ľudí od Stvoriteľa nijako nezmenšil, ale ešte viacej prehĺbil! A je naozaj vrcholom všetkého, keď sa tento hanebný čin považuje za akt zmiernej obety ľudí so Stvoriteľom.
Táto vražda bola výsmechom ľudí voči Tvorcovi, ktorému, cítiac sa istí na pôde hmotnosti, nenávistne zavraždili jeho Syna. Kristus sa dobrovoľne vydal ľuďom do rúk a iba na ich slobodnej vôli záležalo, či príjmu jeho osobu a učenie, čím by došlo k zmiereniu ľudstva s Bohom, alebo ho odmietnu a zavraždia a tým ešte viac prehĺbila svoj odklon od Stvoriteľa.Kristus teda neprišiel zomrieť na kríži! Prišiel, aby ľuďom priniesol poznanie o nevyhnutnosti rešpektovania Vôle Božej a tým im dal šancu zmieriť sa s Najvyšším. V jeho príchode na zem, sem k nám do hrubej hmotnosti, pod účinky pozemských zákonov spočívala táto veľká zmierna obeta, podstúpená Svetlom pre ľudí.
Touto obetou zmierenia teda v nijakom prípade nemôže byť Kristova vražda na kríži, ktorá je v skutočnosti aktom odporu a vzbury voči Stvoriteľovi! Vzbury voči jeho Vôli a voči jeho Poslovi! Niečo takéhoto nemôže nikdy privodiť zmierenie, ale naopak, ešte väčšiu nezmieriteľnosť! Zo všetkých učeníkov bol Ježišovi najbližší práve Ján a to preto, lebo najlepšie chápal jeho slová. V rozhovore s Pilátom, ktorý sa týkal podstaty Kristovho príchodu na svet Ján zaznamenal tieto Ježišove: "Ja som sa narodil na to a na to som prišiel na svet, aby som vydal svedectvo o pravde." Čiže na to, aby ľuďom ukázal, ako správne žiť podľa Vôle Božej! Nie na to, aby zomrel na kríži!
Tento fakt potvrdzujú i ďalšie Kristove slová: "Moje kráľovstvo nie je z tohto sveta. Keby bolo moje kráľovstvo z tohto sveta, moji služobníci by sa bili, aby som nebol vydaný do rúk Židom. Lenže moje kráľovstvo nie je z tohto sveta"
V Kristovom príchode na zem v ľudskom tele, so všetkými rizikami, ktoré to prinášalo tkvie oná, toľko krát spomínaná, veľká zmierna obeta Svetla pre ľudí. Obeta, vykonaná za účelom zmierenia ľudí so Stvoriteľom! Obeta, za ktorú nemožno v nijakom prípade považovať Vykupiteľovu surovú vraždu na kríži! Skutočná podstata vykúpenia preto nesúvisí s touto vraždou! Vykúpenie spočíva iba v živote podľa Božej Vôle, ktorej stratené poznanie prišiel Kristus ľuďom znovu zvestovať.

zuzkat1
2. okt 2013

@mandragora22 ako moze dieta na zakladke zacat bavit nabozenstvo a navsteva kostola ked su rodicia neveriaci? Ved taky rodic da dieta na etiku

erique12
2. okt 2013

naozaj v najvacsej hlbke svojho srdca verite v cirkev? co ludi deli na dobrych a zlych a ich rozdeluje?
a toho boha, ktory "zlych" tresce, chce mat poslusne deti, co sa bez reptania podrobuju "jeho pravidlam" ? ;)

zabka4
2. okt 2013

Viac nemám čo dodať, kto chce pochopiť a nájsť pravdu ten ju nájde, kto chce byt slepou ovečkou v stáde, nech je. Čas a život ukáže. Prajem vám všetkým poznanie a prebudenie tej lenivosti ducha, zdravé uvažovanie a hlavne odložiť rozum a zapojiť ducha. Rozum je len nástroj ducha, ktorý nám má slúžiť, ak sa rozum stane pánom, potom sa sa bude len prehlbovať to, čo sa deje s dnešným pozemským svetom.

zuzkat1
2. okt 2013

Mozno budem za zlu ale ja dcere do 18ky nedovolim prijimanie atd. Ani krstena nie je.

olejka
2. okt 2013

Trosku musim predychavat co sa tu popisalo...ale je to ok...ak ludi ktori maju taketo problemy pochopit Boziu lasku a milosrdenstvo pritiahla tato tema...urcite to nie je nahoda... 🙂

Asi prilis neprijemny je pre mnohych fakt ze knazi akokolvek su nehodni a hriesni su predsa Bozi sluzobnici a preto ak sa za nich modlime...vlastne pomahame sami sebe 😉

Dokonca ani anjeli ktorych sviatok dnes slavime nemaju taku moc na zemi ako knazi...

II. Moc kľúčov

981 Kristus po svojom zmŕtvychvstaní poslal apoštolov, aby v jeho mene hlásali „všetkým národom, počnúc od Jeruzalema,… pokánie na odpustenie hriechov“ (Lk 24,47). Apoštoli a ich nástupcovia vykonávajú túto „službu zmierenia“ (2Kor 5,18) nielen tým, že ohlasujú ľuďom Božie odpustenie, ktoré nám zaslúžil Kristus,(1444) vyzývajúc ich, aby sa obrátili a verili, ale aj tým, že im krstom udeľujú odpustenie hriechov a že ich zmierujú s Bohom a s Cirkvou vďaka moci kľúčov, ktorú dostali od Krista:
Cirkev „dostala kľúče od nebeského kráľovstva,(553) aby sa v nej skrze Kristovu krv, pôsobením Ducha Svätého, odpúšťali hriechy. V tejto Cirkvi opäť ožíva duša, ktorá bola mŕtva následkom hriechov, aby žila s Kristom, ktorého milosťou sme boli spasení.“

982 Nejestvuje hriech, aj keby bol akokoľvek ťažký,(1463) ktorý by svätá Cirkev nemohla odpustiť. „Nik nie je taký zlý a hriešny, aby nemohol s istotou dúfať v odpustenie, ak úprimne ľutuje svoje poklesky.“ (605) Kristus, ktorý zomrel za všetkých ľudí, chce, aby v jeho Cirkvi boli vždy otvorené brány odpustenia každému, kto sa zrieka hriechu.
983 Katechéza sa má usilovať prebudiť a udržiavať vo veriacich vieru(1442) v neporovnateľnú veľkosť daru, ktorý dal zmŕtvychvstalý Kristus svojej Cirkvi: poslanie a moc skutočne odpúšťať hriechy službou apoštolov a ich nástupcov:
„Pán chce, aby jeho učeníci mali čo najväčšiu moc;(1465) chce, aby jeho úbohí služobníci konali v jeho mene, čo konal on, keď bol tu na zemi.“
„[Kňazi] dostali moc, akú Boh nedal ani anjelom, ani archanjelom… A preto čokoľvek kňazi konajú na zemi, Boh potvrdzuje v nebi.“
„Keby v Cirkvi nebolo [odpustenie hriechov], nebolo by nijakej nádeje; keby v Cirkvi nebolo odpustenie hriechov, nebolo by nijakej nádeje na budúci život a na večné oslobodenie. Vzdávame vďaky Bohu, ktorý dal svojej Cirkvi tento dar.“

Katechizmus Katolickej cirkvi

sisi79
2. okt 2013

Ahojte ak mozem skocim vam tu do debaty ja sa chcem spytat na inu vec mozno to tuuz bolo preberane ale necitala som vsetko ked ste veriaca rodina a mate uz deti ako riesite sexualny zivot?niezeby som bola proti detom ale momentalne mam tri male /este nemaju ani tri roky/ a leby teraz pribudlo stvrte tak jasne ze by sme si ho nechali aj by som ho lubila len by toho bolo momentalne na mna moc uz teraz niekedy nevladzem ani fyzicky ani psychicky

olejka
2. okt 2013

@erique12 naozaj v najvacsej hlbke svojho srdca verite v cirkev? co ludi deli na dobrych a zlych a ich rozdeluje?
a toho boha, ktory "zlych" tresce, chce mat poslusne deti, co sa bez reptania podrobuju "jeho pravidlam" ? ;)

Bez pravidiel som zila anapriek tomu som bola mrtva..takze je to akosi automaticke ak naozaj spoznas...kto si Ty a kto je Boh...potom nebudes mat problem verit aj Jeho cirkvi.

Ano verim, lebo ...ked som zomierala, knaz mi dal pomazanie a prebral ma k zivotu...bez neho by som bola pod ciernou zemou...takze kazdy veri najlepsie svojej skusenosti....ja sa s nou rada podelim...duchovnej smrti sa treba bat viac ale ja som sa bala tej fyzickej lebo by tu po mne ostali dve siroty....a po pomazani chorych som tu aj s dalsim dietatkom..Boh je laska.....
a najlepsie je ze mi dal omnoho viac ako som prosila ..dar dietata...dal mi aj nadej ze ak verim nezomriem naveky.

Modlitba pomoze...staci prosit ,,dotkni sa aj mna Boze " a urcite sa Ta dotkne...Jeho dotyk je nedherny, da ovela viac ako si dokazeme prosit...tak nas nepredstavitelne lubi, 😉

pekny den vsetkym 🙂

erique12
2. okt 2013

@olejka
vyzera to, ze vies o com pises.. o com si presvedcena a co ti pomohlo. to je dobre.
ale kazdy si v podstate veri tomu, comu chce verit 🙂
kazdy nech si najde toho svojho boha, to poznanie, ze vsetci sme jedno... jeden zivot.

erique12
2. okt 2013

@sisi79
tak nebolo povedane: milujte sa a mnozte? 🙂))
srandujem. ja sa riadim podla prirodzeneho planovania rodicovstva, vola sa aj bilingsova metoda.

ninuska8
2. okt 2013

@sisi79 to sme na to rovnako, ja sa snazim sledovat podla plodnych-nepl. dni, tesne po menstruacii a do ovulacie nesexujeme, az potom...snazime sa, no obcas padneme, som zvedava ako dopadne tento mesiac 😀 uf🙂

ninuska8
2. okt 2013

@zabka4 ty si akeho vyznania, ked sa mozem spytat? taketo "poznanie" Pisma mi totiz nieco pripomina, takych podomovych ohlasovatelov🙂 same bludy pises...nehnevaj sa na mna...

sisi79
2. okt 2013

@ninuska8
@erique12 a vychadza vam to?ale ja najmensieho este kojim menstruaciu som zatial este nemala ale co som citala na to sa moc spoliehat nemozem... a predtym som menstruciu nemavala uplne pravidelne byval tam rozdiel par dni tak neviem 🙂

erique12
2. okt 2013

@sisi79
no vychadzalo 🙂
zase aj ta metoda je "proti prirode" lebo samozrejme, kedy je najvacsia chut? ;)
cize v tom case ovulacie pouzijeme kondom.

sisi79
2. okt 2013

@erique12 no to mas pravdu 🙂 ale z katolickeho hladiska ani ten kondom asi nie je spravna volba... ale stale asi lepsia ako antikoncepcia

sisi79
2. okt 2013

@ninuska8 pozeram ze mas veru deticky dost tesne po sebe to ste tak chceli?a ako to zvladas? 🙂

zabka4
2. okt 2013

@ninuska8 akeho som vyznania? Vyznávam Boha takého aký v skutočnosti je, všemohúci a snažím sa žit podľa jeho zákonov, nie cirkevnych. A nie takého, akého chcete mať vy, lenivý v duchu, ako stareho deduška, čo všetko dopúšťa, stačí sa len vyspovedať. 🙂 týmto končím akekolvek reakcie na vase nazory, pretože slepý nech ostane slepým a hladajuci nech hlada a určite najde.

erique12
2. okt 2013

@sisi79 ale ja sa krestanskeho hladiska neriadim 🙂 ale prirodzeneho instinktu 🙂

katja78
2. okt 2013

@zabka4 zvláštna úvaha 😅 😕 možno by to tak bolo, ako uvažuješ, keby nenadišiiel tretí deň 😉 takže nie "vražda" sa oslavuje, ale Ježišovo Zmŕtvychvstanie, akoby si naň úúúúplne zabudla😕
Prečo si myslíš, že by Ježiš počas svojho verejného účinkovania 3x predpovedal svoju smrť, aj zmŕtvychvstanie (pravdaže obrazne), ak by to nebol Boží plán pre našu spásu...Prečo by pri poslednej večeri Ježiš povedal:
"toto je moja krv novej zmluvy, ktorá sa vylieva za všetkých na odpustenie hriechov." ???

Apoštoli Pavol, Peter i Ján dosvedčujú, že to myslel presne tak, ako to povedal.

"Každý kňaz koná denne bohoslužbu a veľa ráz prináša tie isté obety, ktoré nikdy nemôžu odstrániť hriechy.
No tento priniesol jedinú obetu za hriechy a navždy zasadol po pravici Boha." (Heb 10, 11-12)

"Sám vyniesol naše hriechy na svojom tele na drevo, aby sme zomreli hriechu a žili pre spravodlivosť. Jeho rany vás uzdravili." (1 Pt 2, 24)

"Láska je v tom, že nie my sme milovali Boha, ale že on miloval nás a poslal svojho Syna ako zmiernu obetu za naše hriechy." ( 1 Jn 4, 10)

ninuska8
2. okt 2013

@sisi79 ani neviem ako, ale ide to, treba vsak system a dopredu planovat, a tiez mat pevny rezim, lebo ked niekam mame ist a prideme co i len o minutu neskor ako je napr. cas spanku,tak je krik a rev, ale inak su celkom pokojne🙂 lebo som asi aj ja, aj ked obcas mi praskaju nervy, no mam super muzika🙂...my sme to po prvej dcerke nechali tak-co sa tyka snazenia, lebo som predtym dvakrat mala potrat, to uz som si myslela ze nikdy nedonosim dietatko a buch-naraz tri🙂 otehotnela som vzdy pocas dojcenia, takze ani neviem ako...teraz maleho uz nedojcim, mam riadny cyklus, tak sa snazim sledovat sa, ale velmi to neovladam, najbezpecnejsie je no sex...

sisi79
2. okt 2013

@erique12 no a preco si potom nedas ATC?to by bolo jednoduchsie nie?

sisi79
2. okt 2013

@ninuska8 no ak mam pravdu povedat mne az tak velmi sex nechyba ja vecer padnem do postele unavena jak pes a som rada ze mozem spat 🙂 ale manzel je pravy opak takze bez toho by to neslo 🙂

ninuska8
2. okt 2013

@sisi79 to poznam, nastastie moj mm sa da uhovorit, lebo ja som fakt kao, kazdy vecer a vidi to na mne, je zlaty co sa toho tyka,aj ked vzdy ofrfle, no ale nemoze mat hned vsetko co si zaumieni🙂

luci78p
2. okt 2013

@sisi79 myslim že z kresťanskeho hladiska je HAK alebo kondom to isté, nie????
😀 😀 😀 😀 😀

fra
2. okt 2013

@luci78p nie celkom, lebo jednym z učinkov hormonalnej antikoncepcie može byť (sice s menšou pravdepodobnosťou ako to že celkom zruší žene ovulaciu alebo inych antikoncepčnych učinkov) aj zabranenie usidlenia sa v maternici už oplodnenemu vajičku - pri kondome toto s už oplodneným vajičkom na 100% nenastane takže z kresťanskeho hľadiska to nie je to celkom isté

luci78p
2. okt 2013

@fra ale umysel zabraniť počatiu je ten istý

fra
2. okt 2013

@luci78p umysel zabraniť počatiu je možno rovnaký, ale hak može byť - v niektorych pripadoch- aj takym uplne mini potratom, čiže určite je na tom takpovediac "horšie" (spoločne s vnutromaternicovym telieskom ktore zas može mechanicky zlikvidovať už oplodnené vajíčko) ako ostatne pripady antikoncepcie

luci78p
2. okt 2013

@fra aha, takže ak tomu dobre rozumiem, antikoncepcia je vlastne určitým prehreškom, takže v podstate čisto teoreticky by mala veriaca žena toto spomenúť aj pri spovedi????

ninuska8
2. okt 2013

@luci78p nieze by mala ale musi sa vyznat v spovedi, ze branila pocatiu, ak ma dokonca teliesko alebo berie lieky ktore maju abortivny ucinok, nemusi dostat ani rozhresenie, pokial sa toho nechce vzdat...

luci78p
2. okt 2013

@ninuska8 aha, no zaujímavé.......