icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

katja78
19. aug 2015

@zuzkalenka škoda☹ o.Filo ma birmoval..pokoj jeho duši ... 😵

zuzkalenka
19. aug 2015

@katja78 ☹((

zuzkalenka
30. aug 2015

22. nedeľa v Cezročnom období
Dt 4, 1-2. 6-8
Ž 15, 2-3a. 3b-4b. 5 Refrén: Pane, kto smie bývať v tvojom svätom stánku?
Jak 1, 17-18. 21b-22. 27
Mk 7, 1-8. 14-15. 21-23 Aleluja, aleluja, aleluja. Otec nás zo svojej vôle zrodil slovom pravdy, aby sme boli ako prvotiny jeho stvorenia.

dejka77
29. sep 2015

Chcela by som sa opytat ako vnimate nebo a veci s tym spojene. Pozerala som dnes film Nebo nie je vymysel (podla skutocnej udalosti) - o chlapcovi, ktory bol pocas operacie v nebi, avsak nebola to klinicka smrt, srdce sa mu nezastavilo. Jeho otec bol farar. Ten chlapec stretol Jezisa a videl anjelov a svoju nenarodenu sestru, o ktorej nevedel. Ked im to rozpraval, samozrejme mu neverili, az kym im neporozpraval viac.
No a co ma zaujima je, ako to teda je? Biblia hovori, ze clovek zomrie a ide bud do neba alebo pekla. Zije iba raz, caka sa na druhy Kristov prichod. Lenze toto vobec nesedi s tym, co sa deje okolo nas. Kolkokrat sa pridu mrtvi rozlucit alebo sa objavia aj dlhsiu dobu po svojej smrti. Ti, co prezili klinicku smrt, stretli v nebi svojich pribuznych - cize tato teoria pada, ze clovek "spi" a caka na vzkriesenie. Dalej som sa dostala k informacii, ze v biblii bola kedysi spominana reinkarnacia, potom to vynechali.
Zaujimalo by ma ako sa na to pozerate vy veriaci, ci verite, ze clovek zije iba raz alebo sa inkarnuje viackrat a ci verite, ze aj mrtvi s nami mozu komunikovat.

katja78
29. sep 2015

@dejka77 nie som si istá, či je to naozaj podľa skutočnej udalosti..len som zachytila, že katolícke kníhkupectvá (neviem, či všetky), stiahli rovnomennú knižnú predlohu zo svojich predajní😕
Osobne radšej o nebi rozmýšľam v intenciách, ktoré v istom zmysle ohraničuje katolícke Písmo:
http://www.svatepismo.sk
Napríklad v 1.Liste apoštola Pavla Korinťanom:
"Ale, ako je napísané: "Ani oko nevidelo, ani ucho nepočulo, ani do ľudského srdca nevystúpilo, čo Boh pripravil tým, ktorí ho milujú."
Jestvuje veľa svedectiev o druhom svete, ide skôr o to, do akej miery sú pravdivé..
No isté je, že aj keď nám Boh možno dáva veľmi letmo nahliadnuť, ako to bude vyzerať po našej smrti, vždy to robí nie preto, aby utíšil našu zvedavosť, ale aby upriamil našu pozornosť na Cestu, akou sa dá do neba dostať..pre TO poslal svojho Syna, ktorý sa obetoval za nás, aby nám umožnil touto Cestou kráčať. Tou Cestou je On sám, či si to uvedomujeme, a prijímame, alebo možno aj neuvedomujeme, či tušíme a ťahá nás to k poznávaniu..
Ježiš povedal, že:
"Vchádzajte tesnou bránou, lebo široká brána a priestranná cesta vedie do zatratenia a mnoho je tých čo cez ňu vchádzajú. Aká tesná je brána a úzka cesta, čo vedie do života, a málo je tých, čo ju nachádzajú!"
Mt 7, 13-14.

dejka77
30. sep 2015

@katja78 A ty osobne veris v moznost, ze tvoji blizki su v nebi alebo "spia"? Pamatam si, ze raz o tom kazal farar a hovoril, ze ti, co zomreli nie su este v nebi a ja som s tym suhlasila - ved je to tak v biblii. Ale po precitani roznych knih a pozerani filmov (niektorych natocenych podla knihy) uz tomu veru neverim.
To o nebi samozrejme poznam (oko nevidelo, ani ucho nepoculo...). Len to nebo nie je rovnake, su rozne sfery a urcite to, co videl ten chlapcek nebolo ani zdaleka to najkrajsie.

katja78
30. sep 2015

@dejka77 jedna vec je viera, druhá vec je realita, ktorú pozná len Boh .. ja môžem kvôli tomu, do akej hĺbky som svojich drahých poznala tu na zemi, a ako veľmi som ich tu ľúbila, veriť tomu, že sú v nebi...no aj tak sa za nich modlím, že ak je moja viera "slepá" (lebo takou môže byť v tejto konkrétnej veci, lebo ja nie som Boh a neviem o mojich drahých všetko), tak ak tam ešte nie sú, nech im Pán dá milosť odpustenia a prijme ich k sebe, do svojho Kráľovstva🙂

Jediní, o kom si môžeme byť istí, že sú v nebi, sú svätí, ktorých Cirkev povýšila na oltár...celý proces beatifikácie (blahorečenia) je totiž veľmi podrobný a o kandidátovi sa zisťuje z veľa zdrojov každá maličkosť...a potvrdením, na základe ktorého sa môže blahoslavený vyhlásiť za svätého, je zázrak na jeho príhovor, ktorý je opäť detailne preskúmaný a vyžadujú sa "svetské" dôkazy, že táto a táto vec nie je ľudským chápaním možná, aby sa stala prirodzene. Ak si spomínaš, tak pri kanonizácii (svätorečení) Jána Pavla II. bola na slávnosti prítomná rehoľná sestra, ktorej zistili nejaký čas predtým Parkinsonovu chorobu (paradoxne tú istú chorobu, ktorou Karol Wojtyla sám trpel dlhé roky), a neurologické nálezy jej nedávali dobrú prognózu...ona je dnes zdravá, a Parkinsona nemá...utiekala sa k blahoslavenému pápežovi a Boh spravil zázrak 🙂

Opäť by som Ťa rada uistila, že nemusíme poznať všetky záhady a tajomnosti, ktoré sú "medzi nebom a zemou".. aj keď by nás to k nim nejako tiahlo... Nie je pre nás podstatné vedieť, ako presne to v nebi vyzerá, ani kto všetko tam už je (lebo okrem "oficiálnych" svätých sú tam určite zástupy iných...no to vie len Pán). Pre nás tu na Zemi je dôležité sústrediť sa na každý jeden deň, možnosť konať dobro a nie zlo.. lebo to je cesta, ktorá nás dovedie k Pravde a máme o toto prosiť a o toto sa snažiť...
Lebo nebo naozaj nie je výmysel, ale ani peklo, ani očistec, ani hriechy, ani diabol nie sú výmyslami... Je však ľahšie hľadieť na Ježiša, ktorý nás najviac miluje a vie o nás všetko 🙂 A jediné, čo diabol nevie predpovedať, a čomu vôbec nerozumie, je nekonečné Božie milosrdenstvo...preto aj lotrovi, ktorý bol ukrižovaný vedľa Ježiša, On sám povedal, že bude s ním dnes v raji 🙂

Lukáš 23, 39-43:
"A jeden zo zločincov, čo viseli na kríži, sa mu rúhal: "Nie si ty Mesiáš?! Zachráň seba i nás!"
Ale druhý ho zahriakol: "Ani ty sa nebojíš Boha, hoci si odsúdený na to isté?
Lenže my spravodlivo, lebo dostávame, čo sme si skutkami zaslúžili. Ale on neurobil nič zlé."
Potom povedal: "Ježišu, spomeň si na mňa, keď prídeš do svojho kráľovstva."
On mu odpovedal: "Veru, hovorím ti: Dnes budeš so mnou v raji."

worker_falcon
30. sep 2015

@katja78 ani som nemal otvárať túto diskusiu 😒
Zdá sa, že čítaš Bibliu. Mohla by si teda vedieť, že napr. očistec sa tam nikde nespomína. A to, že ľudia môžu vyhlásiť niekoho za svätého, tam tiež nenájdeš. Resp. to nič nemení na Božom pohľade na "svätosť" konkrétneho človeka.
Nekonečné Božie milosrdenstvo - to je iba polovica pravdy. Druhá strana Boha je jeho absolútna spravodlivosť.
Konanie dobra - ktoré má doviesť k pravde - to vychádza odkiaľ? Snáď nie z Biblie?

katja78
30. sep 2015

@worker_falcon k Pravde, ktorou je Ježiš..Ty si možno zamieňaš pojem pravda za "rozumieť všetkému na svete...", či "mať patent na rozum"...
RKC je postavená nielen na Písme, ale aj na Tradícii, lebo práve omylným a krehkým ľuďom boli zverené kľúče od Cirkvi a isté kompetencie...
Neviem, ako Ty, ale ja cítim veľký rozdiel medzi slovom "absolútna" a "nekonečné"...čo je väčšie, ak to vieš vôbec odmerať?..resp.
"Ako sú nebesá vyvýšené nad zem, tak sú moje cesty vysoko od vašich ciest a moje myšlienky od vašich myšlienok. "...nemyslím, že by sme tu vyriešili podstatu...

Ak by som Ťa mohla poprosiť, naozaj úprimne, nemám veľmi čas na slovíčkarenie. Odpovedala som Dejke, no ani sa tu nebijem do pŕs, že mám 100% pravdu, píšem svoj osobný postoj, dávam svedectvo svojej viery. Ak máš na mňa ťažké srdce 😕 , alebo neviem, prečo si ma oslovil štýlom akože "idem Ťa skúšať z Biblie", "lebo ani som sem nemal chodiť"😅, tak na to nemám ani chuť odpovedať...

dejka77
30. sep 2015

@katja78 Jasne, ze nikto nevie pravdu na 100%, ja sa len snazim najst aspon nejake odpovede/nazory kedze som veriaca, ale coraz viac narazam na veci, ktore proste nesedia s tym, co hovori cirkev.
Co sa tyka svatych tak si myslim, ze toto skor zaviedla cirkev - vyhlasovanie za svatych. Ved su urcite ludia, ktori zili tiez ako svatci a mozno ani neboli veriaci a nikto ich za svatych nepovazuje. A tiez si nemyslim, zeby mali mat nejaku prednost pred inymi dostat sa do neba. Clovek sa tam dostane len na zaklade toho ako zil a nie ci ho niekto vysvatil za svateho.
A tiez na zaklade toho, co som citala uz viem, ze ma velky vyznam modlit sa za mrtve duse a dokonca sa aj oni mozu modlit a prosit za teba.
Chapem, ze podstatou je zit dobry zivot podla svojho svedomia a bozich prikazani. Ale myslim, ze treba hladat aj odpovede na otazky, nie len verit biblii, lebo v nej urcite vsetko nie je. A ak tie otazky pridu (nemam na mysli pochybnosti, ale nove informacie) tak to asi znamena, ze nasa dusa na ne potrebuje odpovede.
A tiez nejde mi o to ako vyzera nebo, len som chcela vediet ako sa na to veriaci pozeraju, ci teda veria, ze clovek tam ide po smrti alebo "spi" a to vsetko sa stane az po vzkrieseni. Lebo zatial vsetko nasvedcuje tomu prvemu, teda podla mna.

katja78
30. sep 2015

@dejka77 veď som tiež napísala, že určite sú v nebi zástupy ľudských duší, len s istotou to vieme povedať o tých, ktorých Cirkev kanonizovala. Ako by mohol mať niekto prednosť?😕 je to výlučne rozhodnutie Boha..ide skôr o to, či duša je schopná pozrieť sa Bohu do tváre..
Možno to, čo intuitívne nazývaš, že duša spí, je stav, kedy sa očisťuje, aby bola schopná pozrieť svojmu Stvoriteľovi z tváre do tváre..lebo možno máme pocit, že "nikoho som nezabil, nekradnem...", určite ma po smrti čaká už len pocit blaženosti..no zas si dovolím citovať len Ježiša:

"Preto vám hovorím: Ak vaša spravodlivosť nebude väčšia ako spravodlivosť zákonníkov a farizejov, nevojdete do nebeského kráľovstva.
Počuli ste, že otcom bolo povedané: "Nezabiješ!" Kto by teda zabil, pôjde pred súd. No ja vám hovorím: Pred súd pôjde každý, kto sa na svojho brata hnevá. Kto svojmu bratovi povie: "Hlupák," pôjde pred veľradu. A kto mu povie: "Ty bohapustý blázon," pôjde do pekelného ohňa.
Keď teda prinášaš dar na oltár a tam si spomenieš, že tvoj brat má niečo proti tebe,
nechaj svoj dar tam pred oltárom a choď sa najprv zmieriť so svojím bratom; až potom príď a obetuj svoj dar.
Pokonaj sa včas so svojím protivníkom, kým si s ním na ceste, aby ťa protivník nevydal sudcovi a sudca strážnikovi a aby ťa neuvrhli do väzenia.
Veru hovorím ti: Nevyjdeš odtiaľ, kým nezaplatíš do ostatného haliera.
Počuli ste, že bolo povedané: "Nescudzoložíš!"
No ja vám hovorím: Každý, kto na ženu hľadí žiadostivo, už s ňou scudzoložil vo svojom srdci."
Mt 5, 20-28
Toto je tá úzka brána..

Preto Katechizmus KC o očistci učí:
"1031 Toto konečné očisťovanie vyvolených,(954, 1472) ktoré je úplne odlišné od trestu zatratených, nazýva Cirkev očistcom. Učenie viery o očistci formulovala Cirkev najmä na Florentskom a Tridentskom koncile. Tradícia Cirkvi, odvolávajúc sa na niektoré texty Svätého písma, hovorí o očistnom ohni:
„Treba veriť, že pred [posledným] súdom je za niektoré ľahké viny očistný oheň, pretože [ten, ktorý je] Pravda hovorí, že ak sa niekto rúhal proti Duchu Svätému, neodpustí sa mu ani v tomto veku, ani v budúcom (Mt 12,31). Z tohto výroku sa dá pochopiť že niektoré viny môžu byť odpustené v tomto veku, kým niektoré v budúcom.“

Ak chceš iný zdroj, tu je svedectvo z onoho sveta (je na každom, čo si z neho vezme):

http://modlitba.sk/?p=3262

Musíš stiahnuť🙂 obdobných svedectiev nájdeš na stránke veľa, mňa sa dotklo práve toto.

elninoenmipueblo
1. dec 2015

@worker_falcon
,,,,Konanie dobra - ktoré má doviesť k pravde - to vychádza odkiaľ? Snáď nie z Biblie?"""

píše sa tam že každý bude súdený podľa svojich skutkov...teda každý si zaslúži smrť???hm ešte dobre že prišiel Mesiáš, že???

https://www.youtube.com/watch?v=ABOG89gxxfM
worker_falcon
1. dec 2015

@elninoenmipueblo neviem, ako to myslíš, ale presne tak. Každý bude súdený podľa svojich skutkov. A áno, každý si zo svojich skutkov zaslúži smrť. Až na toho, kto prijal zástupnú smrť Pána Ježiša Krista. Ten nepríde na súd, ale prešiel zo smrti do života, tak sa to píše.

elninoenmipueblo
2. dec 2015

@worker_falcon ako to myslím nuž Luther sa,,preslávil "výrokom že môže zosmilniť 100x denne..aj tak mu tento hiech nevezme spásu..

potom je to ospravedlnenie hrešiť???

.spasení sme skrze vieru a nie zo skutkov sa píše takisto v Biblii

tak keď prijmem zástupnú smrť Ježiša..asi už nebudem chcieť hrešiť...asi som prijal nebo..a dedičmi ..

nebeského kráľovstva ato sa tiež píše v Biblii sa nebudú nespravodliví, modloslužobníci cudzoložníci ,chamtivci opilci lupiči.... 🤐

worker_falcon
2. dec 2015

@elninoenmipueblo neviem, či to myslíš ironicky, alebo ako.... Ako to vidím ja (cez Bibliu), je zhrnuté tu: http://janslancik.blog.sme.sk/c/251265/Dobre-sp...

worker_falcon
2. dec 2015

@elninoenmipueblo a v ďalšom článku je ešte viac rozvinutá problematika skutkov: http://janslancik.blog.sme.sk/c/279194/Len-pre-...

elninoenmipueblo
2. dec 2015

súhlasím ak uverím som spasený..

teda verím.vyznávam..a nechcem viac hrešiť....ale problém protestantizmu je práve v tom že hoci samotný zakladateľ uznal spásonosnú zvesť, na inom mieste ju sám ju odmietol...lebo samotné Písmo hovorí že netreba zahodiť tradíciu.. pridŕžaj sa tradície svojich otcov, a takisto sa tam vraví ktoje moje telo a pije moju krv má večný život
a oni vravia že žiadne telo a krv nie sú
http://www.milujtesa.org/nr/cirkev/hladajte_a_n...

Scott pochopil, že ospravodlivenie nie je právny dekrét. Boh je predovšetkým Otec, a nie sudca. V Kristovi nám dáva účasť na svojom živote a robí z nás svoje deti. Svätý Pavol v Ef 2, 8 – 10 zdôrazňuje, že viera je celkom nezaslúžený a zadarmo daný Boží dar, ktorý nepochádza zo skutkov, ale umožňuje nám konať dobro. Naša viera je len vtedy živá, ak konáme dobré skutky. Bez nich je mŕtva.

VO Svätom písme niet reči o tom, že sme ospravodlivení len skrze samotnú vieru. Takto sa jedna z najdôležitejších zásad protestantizmu, že sme ospravodlivení bez skutkov, len skrze vieru, ukázala ako nebiblická. Pre Scotta nebolo ľahké uznať, že Luther sa v tejto veci pomýlil. Biblia jasne učí, že „človek je ospravedlnený zo skutkov, a nie iba z viery“ (Jak 2, 24). Svätý Pavol zdôrazňuje, že „viera je činná skrze lásku“ (Gal 5, 6). „Keby...som poznal všetku vedu a keby som mal takú silnú vieru, že by som vrchy prenášal, a lásky by som nemal, nič by mi to neosožilo“ (1 Kor 13, 2). Viera je teda Boží dar a naša odpoveď na tento dar sa vyjadruje v konkrétnych skutkoch.

worker_falcon
2. dec 2015

@elninoenmipueblo napísal/a si to veľmi explicitne, že "niet ani reči o ospravedlnení len skrze samotnú vieru"
citujem z vyššie uvedeného článku:

„Rímskym 3:20 pretože zo skutkov zákona nebude ospravedlnené pred ním NIKTORÉ telo, lebo skrze zákon poznanie hriechu."

„Rímskym 3:28 A tak usudzujeme, že sa človek ospravedlňuje vierou bez skutkov zákona."

„Rímskym 5:1 Ospravedlnení súc teda z viery máme pokoj blížiť sa k Bohu skrze svojho Pána Ježiša Krista,"

„Galatským 2:16 Ale vediac, že sa človek neospravedlňuje zo skutkov zákona, ale skrze vieru Ježiša Krista, aj my sme uverili v Krista Ježiša, aby sme boli ospravedlnení z viery Kristovej a nie zo skutkov zákona pretože zo skutkov zákona nebude ospravedlnené NIKTORÉ telo."

„Galatským 3:11 No, že zákonom nebol a nebude NIKTO ospravedlnený u Boha, je zrejmé, pretože spravedlivý bude žiť z viery."

„Efezským 2:8 - 9 Lebo ste milosťou spasení skrze vieru, a to nie zo seba, je to dar Boží, nie zo skutkov, aby sa niekto nechválil."

elninoenmipueblo
3. dec 2015

@worker_falcon Je to celkom zrozumiteľné...
Nech tak svieti vaše svetlo pred ľuďmi, aby videli vaše dobré skutky a oslavovali vášho Otca, ktorý je na nebesiach. (Matúš 5:16)

Jak 2:14Bratia moji, čo osoží, keď niekto hovorí, že má vieru, ale nemá skutky? Môže ho taká viera spasiť? 15 Ak je brat alebo sestra bez šiat a chýba im každodenná obživa 16 a niekto z vás by im povedal: "Choďte v pokoji! Zohrejte sa a najedzte sa!", ale nedali by ste im, čo potrebujú pre telo, čo to osoží?! 17 Tak aj viera: ak nemá skutky, je sama v sebe mŕtva. 18 Ale niekto povie: "Ty máš vieru a ja mám skutky." Ukáž mi svoju vieru bez skutkov a ja ti zo svojich skutkov ukážem vieru. 19 Veríš, že Boh je jeden? Dobre robíš. Ale aj diabli veria, a trasú sa! 20 Chceš vedieť, márnivý človeče, že viera bez skutkov je neúčinná? 21 Nebol náš otec Abrahám ospravedlnený zo skutkov, keď obetoval na oltári svojho syna Izáka? 22 Vidíš, že viera spolupôsobila s jeho skutkami a že skutkami dosiahla viera dokonalosť. 23 Tak sa splnilo Písmo, ktoré hovorí: "Abrahám uveril Bohu a to sa mu počítalo za spravodlivosť." A bol nazvaný Božím priateľom. 24 Vidíte, že človek je ospravedlnený zo skutkov, a nie iba z viery. 25 A nebola podobne ospravedlnená zo skutkov aj neviestka Rachab, keď prijala poslov a poslala ich inou cestou? 26 Lebo ako telo bez ducha je mŕtve, tak je mŕtva aj viera bez skutkov. 24 Vidíte, že človek je ospravedlnený zo skutkov, a nie iba z viery. 25 A nebola podobne ospravedlnená zo skutkov aj neviestka Rachab, keď prijala poslov a poslala ich inou cestou? 26 Lebo ako telo bez ducha je mŕtve, tak je mŕtva aj viera bez skutkov.

O tradícii, z ktorej vlastne žili ľudia v prvotnej cirkvi, lebo ešte Bibliu nemali

http://www.svatepismo.sk/listovat.php?kniha=51&...
http://www.svatepismo.sk/listovat.php?kniha=47&...

elninoenmipueblo
3. dec 2015

konkretne toto ukazuje činnú tradíciu..ešte bez písaného podania v prvotnej cirkvi..bez tradície by nebola viera nebola by spása

31 A keď sa pomodlili, zatriaslo sa miesto, na ktorom boli zhromaždení, všetkých naplnil Svätý Duch a smelo hlásali Božie slovo. 32 Množstvo veriacich malo jedno srdce a jednu dušu. A nik z nich nehovoril, že niečo z toho, čo mal, je jeho, ale všetko mali spoločné. 33 Apoštoli veľkou silou vydávali svedectvo o zmŕtvychvstaní Pána Ježiša a na všetkých spočívala veľká milosť, 34 veď medzi nimi nebolo núdzneho, lebo všetci, čo mali polia alebo domy, predávali ich a čo za ne utŕžili, prinášali 35 a kládli apoštolom k nohám, a rozdeľovalo sa každému podľa toho, kto ako potreboval. 36 Aj Jozef, ktorému apoštoli dali meno Barnabáš, čo v preklade znamená syn Útechy, levita, rodom Cyperčan, 37 mal roľu, predal ju a peniaze priniesol a položil apoštolom k nohám.

15 Keď sa tvoj brat prehreší proti tebe, choď a napomeň ho medzi štyrmi očami. Ak ťa počúvne, získal si svojho brata. 16 Ak ťa nepočúvne, priber si ešte jedného alebo dvoch, aby bola každá výpoveď potvrdená ústami dvoch alebo troch svedkov. 17 Keby ani ich nepočúvol, povedz to cirkvi. A keby ani cirkev nechcel poslúchnuť, nech ti je ako pohan a mýtnik. 18 Veru, hovorím vám: Čo zviažete na zemi, bude zviazané v nebi, a čo rozviažete na zemi, bude rozviazané v nebi. 19 A zasa vám hovorím: Ak budú dvaja z vás na zemi jednomyseľne prosiť o čokoľvek, dostanú to od môjho Otca, ktorý je na nebesiach. 20 Lebo kde sú dvaja alebo traja zhromaždení v mojom mene, tam som ja medzi nimi." 2

worker_falcon
3. dec 2015

@elninoenmipueblo citát z Matúša hovorí o skutkoch, ktoré sú svedectvom svetu.

Jakob hovorí o tom, že viera bez skutkov je mŕtva. A napr. vo verši 22 hovorí o nerozlučnosti viery a skutkov, že skutky potvrdzujú vieru. Veď to všetko sedí - skutky potvrdzujú vieru. Ale samotné skutky nič neznamenajú. Viď mnou uvádzané citáty. Je to ako dve ramená nožníc. Viera bez skutkov je mŕtva. Skutky bez viery nemajú základ.

elninoenmipueblo
3. dec 2015

viera bez prameňa nemá základ....viera postavená iba na Písme ..vylučuje podstatu, podstata je z tradície cirkvi ,ktorej prameňom boli jej apoštoli, ktorí sa priamo stretli s jej zdrojom Kristom. 😉

worker_falcon
3. dec 2015

@elninoenmipueblo a ktoráže časť tradície sa udržala priamo od apoštolov? Všetko sa to menilo, dopĺňalo, upravovalo, popieralo.

A ako vysvetlíš, že tradícia priamo protirečí Biblii? Veď Bibliu kanonizovali predsa katolíci na základe tradície, nie?

cartridge
3. dec 2015

Úha, veľmi ťažká téma, ale nedá mi nenapísať. Ja som takisto veriaca, ale zatiaľ som sa vo svojom "pokročilom" veku nedostala až k takýmto úvahám. Ale keď vidím, alebo počúvam z médií, ako "činia" vysokopostavení cirkevní hodnostári, alebo katolícki farári /aj v mojom blízkom okolí/ viď všelijaké kauzy zneužívania detí , majetkové sprenevery, keď vidím aj vo svojom okolí ľudí, ktorí chodia každý deň dvakrát do kostola a pritom kradnú, ubližujú alebo zdierajú svojich zamestnancov, pritom sa vyvážajú na superdrahých autách ... a mohla by som pokračovať, CHCE SE MI Z TOHO BLEJT ...
Ja verím vo svojom vnútri, snažím sa žiť tak, aby som nikomu neublížila a vediem svoje deti k skromnosti, aby si vážili jeden druhého. Snažím sa byť čo najviac so svojimi blízkymi a neriešiť veci, ktoré nestoja za to a toto sú podľa mňa skutky či už s vierou, alebo bez viery ... Každý deň ďakujem Pánu Bohu za to, že môžem mať zdravú a šťastnú rodinu ... A kto sa takto vehementne potrebuje "opierať" o články z Biblie, nech podľa toho aj žije a koná, pretože nie vždy je to tak :::
Houk.

katja78
3. dec 2015

@cartridge veru, médiá iné než čistú pravdu ani nepíšu... 😖

cartridge
4. dec 2015

@katja78 No máš pravdu, že média sú nie vždy objektívne, ale "bez vetra sa ani lístok nepohne", však? Mne však netreba ani čítať bulvár a ani pozerať večerné správy, mám vo svojom blízkom okolí "šéfa" katolíkov, ktorému nie sú cudzie dámske návštevy na fare, bujaré večierky nevynímajúc, auto, na ktorom sa vyváža - pretáčajú sa mi ciferníky, každoročné dovolenky - samozrejme v spoločnosti diev a žien, fara, v ktorej pôsobí - samý luxus, ešte mám pokračovať??? A kde je potom skromnosť a pokora, ktorú hlása vo "svojom božom stánku"???? Radšej končím, lebo by som napísala niečo, čo by sa určitým skupinám vôbec, ale vôbec nepáčilo, nechala som sa uniesť ...

katja78
4. dec 2015

@cartridge vieš, tak ako ja Ti neberiem (no zároveň neverím) Tvoj jednostranný pohľad, tak zrejme Teba nezaujíma ten moj..Ty hľadáš bulvár, kedy sa kde lístok pohne, ale Kristus nám prišiel ukázať, že napriek svojim slabostiam to z Cirkvou myslí vážne. aj dnes.