Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@evkasus neslo praveze o obdobie.. vies, nechcem ozaj nejako mistifikovat, ale ten pocit, ked nieco spoznas nie zo seba, ked to nie je nieco, co si podokazujes a dovysvetlujes v hlave, nemozes skratka v sebe popriet.
Ja viem,ze ma nenapadas, ja by som pred par rokmi na tvojom mieste pisala uuuuplne rovnako. A vobec Ta ani nenabadam k nicomu, ani nechcem nikoho vobec povzbudzovat k nejakej hostilite k cirkvi, alebo aby si utvrdil nejake svoje vyhrady. Kazdy mame svoju zodpovednost v hladani a mame byt v tom aj poctivi, ja tiez nikomu nemozem sluzit ako "externe odobrenie", zodpovednost za seba ma kazdy. Pre mna, s poznanim a pokojom, ktore mam a ktore, verim, nebolo zo mna a vnimam ho ako neskutocny dar a odpoved na moje modlitby, uz je skratka nemozne sa poskladat do takej kocky, aby som zapadla do tej "kockatej" formy , ktoru katolicka cirkev nastavuje. Nemozem to urobit. Ale naozaj pre moju pokoru vravim,ze ktovie, kam dalej, ja nemam patent na nic a mojou pravdou je Boh, kam On ma privedie, ja tam pojdem, tiez mie nie je lahko.. ja som z tak veriaceho-katolickeho prostredia, ze pre mna bolo neskutocne bolestne zacat "nezapadat" a byt posudzovana ako nejaka zbludena. Ale Boh mi dal Pokoj, ktory je pre mna ovela vacsim a prijemnejsim a uzasnejsim,ako bol pokoj, ktory som mala, ked som "zapadala" 🙂 a ked ma i okolie "odobrilo", lebo som bola "na poriadku" .. a nie len na oko, samozrejme, ja som to zila. Ale uz to tak neviem. Ozaj sa to neda inak povedat, ja uz to neviem, a nemozem. Neviem inak mysliet, neda sa to.
Ale tebe aj vsetkym uprimne zelam, aby ste ostali uprimni na ceste hladania a aby ste boli stastne s Bohom. Naozaj ! Kazdy zapasime s vecami.. ja neustale padam, stale je co menit aj na mojom zivote, a aj moja viera je stale slaba, no clovek som, kolkokrat bezradny, kolkokrat ozaj mam pocit,ze ta cirkev - do kelu - katolicka je privelka na to, aby mohla "nemat pravdu", ale strach uz ma nemoze viest. Kde je Boh tam nie je strach, strach je otrokar. Kazdeho si ale Boh vedie, tomu absolutne verim. Aha Bezak, ja ho teda nepoznam, aby ste si nemysleli, ked sa nim ohanam 😀 , ale z toho, co som si vypocula, z jeho rozhovorov, mi prisiel velmi blizky zmyslanim, a predsa je, podla mna, stastny v katolickej cirkvi. Ved to nemusi rozhodovat, a mna to, naopak, povzbudzuje, ked vidim, ze Bohu neexistuju ziadne clovek vytvorene limity 🙂
@lucka_220809 Snazime sa pochopit jedna druhu a to je to podstatne. 😉
Ja osobne som nikdy nemala pocit neslobody alebo skatulkovania v tom co zijem a tam kde zijem. Vsetko to vychadzalo z obratenia a z toho, ze s Jezisom moze fakt clovek byt slobodny. A tak sa citim. A je fakt dolezite zachovat si ten postoj pokory, ako sama pises, lebo Boh nas neustale vedie a moze nam ukayovat neustale nove veci, ktore my zatial nechapeme. 🙂
@evkasus suhlasim. A verim Ti aj , ze si neslobodu nepocitila. Co vidim ako najvacsi problem, je to, ze ludia sa ani necitia mnohi neslobodni, lebo vlastne nepotrebuju tolko skumat... Myslim si, ze clovek musi skumat a hladat, nie ostavat pri tom, ze mi niekto povie "toto a toto je Boh, tomuto mozes verit". Ludia nie su povzbudzovani k tomu, aby sa pytali Boha na Jeho volu, ale casto, aby sa pytali knaza na to,co je podla vierouky v poriadku. Pravidla su predsa dane. A tam ta dynamika prave JA&BOH uz je umensena. Modlime sa, ale neverime, ze nam Boh priamo moze dat odpovede, ze nam moze dat poznat cez Ducha Svateho, ktory je ZIVY, zive poznanie. Keby sme tomuto verili, tak sa nemoze Duch Svaty "rozdavat" pri birmovke tak, ako sa "rozdava"... mnozstvu ludi, z ktorych tolki ani nevedia, naco tam su... ktori o nesotja o to, ktori idu na birmovku z pragmatickych dovodov, lebo je to taky ritual. Ducha Svateho nikdy nedaval clovek, ale vzdy len Boh.
Aj tu sa najde vela alternativnych vysvetleni, ako to teda asi moze pri birmovke fungovat. Ale to je len uz snaha napasovat veci tak, aby sedeli na to,co je.
Ale uz nechcem provokovat dalsimi takymito vecami.. ozaj, prepac, ak uz ta aj hnevam, alebo kohokolvek.
@lucka_220809 Neprovokujes.
Vie ja nemam taku skusenost ako ty, ze by som sa ja alebo moji veriaci kamarati napriklad nepytali a neskumali.
Ja odjakziva analyzujem, co sa len da.
A moja viera sa nezaklada iba na tom, co povie ten alebo ten knaz. Alebo ake je pravidlo tu alebo tam.
Vela odpovedi v rieseni dvojich problemov som dostala od Ducha Svateho. Vela veci sa mi vyjasnilo prave pri modlitbe, alebo pri vzyvani Ducha Svateho.
@lucka_220809 strašne super napisany prispevok o 10:10 .... Tiež velakrat rozmyšlam, prečo Ježiš neoslovoval tych svatych mužov, ktorí každy den klačali v prvych radoch v chram,och. zachovavali zakon do bodky, ale chodil za uplne obyčajnymi ludmi... Asi vedel, že tí velkí svatí muži by ho neprijali, že čistejšie srdce maju prave obyčajní chudobní ludia, ktorí nemaju čo stratiť na tomto svete a preto budu otvorenejší veciam z nebeskeho sveta....
A to si boli farizeji istí, že oni su vyvloení, kedže zachovavaju všetko čo je napisane, ale zrejme nemali boha v srdci, poznali ho len zo zakona, a to je asi malo
Ahojte 🙂 Už som tu, malinký mi konečne zaspinkal, navarené mám 😀 tak hor sa do diskusie. Ale ste toho dosť popísali 🙂 takže idem zvrchu a postupne 🙂
@macamac Napísala si:
"no-v jednom príspevku a také nezrovnalosti...
na jednej strane nie si Boh, na druhej strane vieš, čo Boh nechce - ..." aby sa trápila a žila sama"....
keď vezmem tento konkrétny prípad- ako vieš, čo Boh chce?"
Ja som napísala: "Každý prípad sa musí posúdiť individuálne, ja nie som Boh a pravdupovediac, nezávidím ani cirk. hodnostárom, že to musia robiť a verím aj v to, že Pán ten prípad posúdi až po smrti a verím tomu, že s láskou. A to, že sa z neho stal gamebler, to je len veľmi málo informácií na to, aby som mohla niečo také posúdiť."
V prvom rade som napísala, že nie som Boh, aby ste môj príspevok brali ako môj morálny pohľad, nie ako Božiu pravdu. Pretože @cecil36 sa ma pýtala na môj názor. Keď chcete vedieť Božiu pravdu, spýtajte sa Boha 😉 A rovnako verím, že Pán každý jeden prípad posúdi individuálne, lebo každého jedného z nás stvoril a dal nám určitú "výbavu", s ktorou my sa musíme snažiť žiť čo najlepšie. On vie, že to nejde ľahko. Preto, on posúdi najlepšie.
Ďalší odsek v mojom príspevku zo včera: "Cirkevné manželstvo sa môže anulovať len vtedy, keď pri sobáši neboli splnené požiadavky na uzatvorenie cirk. manželstva (nejdem ich tu vymenovávať, je to povinnosťou kňaza, vymenovať ich na náukach). Ale ak sa počas manželstva vyskytnú problémy (gameblerstvo, alkoholizmus, iné závislosti, týranie...), ktoré partneri nemohli očakávať a ktoré môžu vážne ohroziť ženu a deti, môže sa pristúpiť k odluke. Kňazi totiž nemajú právo rozvádzať manželstvá, ktoré spojil Boh. "Čo Boh spojil, človek nech nerozlučuje" ani v týchto prípadoch." to bol zákon cirkvi, s ktorým súhlasím a ktorý by sme mali vedieť všetci. Ale aj tu verím, že Pán každý prípad posúdi individuálne.
Ďalej môj názor a moja viera, že pán nechce, aby sme sa trápili a žili samy. Každý človek má aj negatívne vlastnosti, to neznamená, že tá žena už muža nebude chcieť. Takisto je to na Bohu, ak tá žena niekoho pri sebe potrebuje pre svoj život, Boh jej ho zošle. Verím v to. A verím aj v to, že ten hriech jej nezapočíta. Ak je podľa Boha lepšie, aby zostala s gamblerom, lebo vie, že sa z toho dostane a ešte bude pri žene stáť a do konca života jej pomáhať, (viď príbeh z mojej rodiny) potom Boh dá, aby s ním zostala. Len tá žena mu to musí dovoliť. To je moja viera, nie Božia pravda, ako ste si to vyložili 😉 Každý jeden prípad je individuálny, a tak ho Pán bude aj posudzovať. Verím v to 🙂
A ešte ohľadom tej adopcie. Ja to tak cítim už odmalička. Pýtala som sa Pána, aký má so mnou plán. Dlho som nedostávala odpoveď, chcela som byť (vo veku 15-16 rokov) rehoľníčkou. A do roka som dostala odpoveď, že nie, nemám byť rehoľnou sestrou, ale Pán mi zverí neviniatka, ktoré nemajú rodinu. Ešte vtedy som tomu nerozumela, nikdy som sa nad tým nezamýšľala ani som to neriešila, len jedno mi vŕtalo v hlave: kde nájdem takého muža, ktorý bude zdieľať moje poslanie? Veď takých je málo. A do roka sme sa spoznali s manželom, dlho sme spolu chodili, až sa to nejako vykryštalizovalo a Pán nám dokonca vložil do srdca túžbu po tomto poslaní. To je môj príbeh.
V mojom príspevku zo včera som chcela hlavne poukázať na to, že sa treba pýtať Boha, čo od nás chce, čo je našim poslaním. A príbeh páru, od ktorého chcel Pán adopciu, bol len príkladom z milióna možností, čo môže Pán od manželov na svete očakávať. V prvom rade sa treba pýtať Boha, aká je jeho vôľa, ako si tvrdohlavo stáť za tým, že ja chcem mať dieťa a silou mocou skúšať IVF. Rovnako zlé je ísť na IVF len preto, že ja chcem mať dieťa ako adoptovať si dieťa len preto, že to ja chcem a rovnako ako je zlé milovať sa len preto, že chcem počať. Vtedy by som zneužil svojho partnera pre svoje zámery. Toľko na objasnenie 🙂
@margarita Adopcia je veľmi ťažký krok, ktorý zmení život každého páru od základov. Preto s ním musí byť každý jeden stotožnený. A nesmie adopciu zneužiť pre svoje zámery: chcem mať dieťa, tak si ho adoptuje. Tu je to skôr naopak, chcem mu pomôcť, obetujem sa preň, lebo je to z 99% o obete. Kuk môj príspevok 🙂
V mojom príspevku zo včera som chcela hlavne poukázať na to, že sa treba pýtať Boha, čo od nás chce, čo je našim poslaním. A príbeh páru, od ktorého chcel Pán adopciu, bol len príkladom z milióna možností, čo môže Pán od manželov na svete očakávať. V prvom rade sa treba pýtať Boha, aká je jeho vôľa, ako si tvrdohlavo stáť za tým, že ja chcem mať dieťa a silou mocou skúšať IVF. Rovnako zlé je ísť na IVF len preto, že ja chcem mať dieťa ako adoptovať si dieťa len preto, že to ja chcem a rovnako ako je zlé milovať sa len preto, že chcem počať. Vtedy by som zneužil svojho partnera pre svoje zámery. Toľko na objasnenie
@evkasus lenze sa kazdy uspokoji s odpovedami, ktore da cirkev, lebo sa zdaju v poriadku. Ja som v Pisme nenasla ani vetu o napr. modlitbe k svatym, o odpustkoch - ake modlitby by sa mali modlit za duse v ocistci a podobne. Nerozumiem ani, ako mohla vzniknut taka jasna teoria o ocistci, ked Jezis o tom ani zmienku nepovedal, a hlavne - mne to proste protireci tomu, co tu Kristus hovoril a co tu spravil. A neviem ten nesulad skratka len roznymi peknymi filozofickymi konstrukciami prosto opomenut. Jezis za mna zomrel, za moje hriechy,nie za tie, ktore som urobila kedysi a teraz, ked ho uz poznam, tak ich nerobim. Za vsetky. Za moje hriechy zomrel, aby ja som nemusela uz nic splacat, a moja viera v toto - v takehoto Krista, ktory ma osobne spasil, je mojim spasenim a to k tej spase potrebujem. Nie snazit sa sama spasit, lebo to ja ani ziaden clovek svojimi skutkami nedokaze. Lenze cela teoria ocistca vravi akoby to, ze to Kristovo odpustenie nie je celkom take, ze este treba vela trpiet v ocistci, aby sme si odcinili svoju hriesnost. A to, ze sa niekto na zemi pomodli 3 modlitby a zapali sviecku moze pomoct... ja v tom Krista neviem najst. Nikde. Je to take ludsky nastavene. A opat, nechcela som vobec nacinat novu temu, len to som chcela povedat o skumani.. ludia aj skumaju, aj ja som skumala, ale odpovede vzdy vlastne boli len tie iste... ked mi to niekto vysvetloval, tak som sa k tomu dokazala nejako akoze priklonit, ze teda asi je to tak, ale do dvoch dni mi to zas nedavalo zmysel a skratka stale to iste. A boli knazi, ktori mi vedeli dat i za pravdu, ale v konecnom dosledku sa i oni zlakli. Dali mi za pravdu medzi 4 ocami a akoby duchom chceli byt slobodni a clovek videl, ze maju vizie o tom,ako by veci mali byt inak, ale ked realne videli moznost, ze clovek nieco odmietne aj naozaj - nie len tak v sebe a navonok je "sicko v poradecku", tak zrazu som zase od nich pocuvala len tie stare odpovede a argumenty, ktore ale boli tak samoucelne a nicnehovoriace, skratka vysvetlenie veci tym,ze podam knizkove vysvetlenie, lebo to JE SKRATKA TAK. Ale odkial je to tak, a ze sa to javi, ze to ani tak moc nie je... nastalo mlcanie.
Nechcem postulovat tu veci pre druhych, ktore su a ktore nie su pravda. Ale nie, ja nehovorim o nejakej "mojej situacii a mojich speci okolnostiach", ktore sposobili, ze skratka neviem sa s niektorymi vecami stotoznit. Ja respektujem tvoje presvedcenie a aj som si vedoma, na zaklade coho ho mas a nepochybujem, ze ho zijes uprimne. Prosim, uznaj aj Ty mne, ze to nebolo mojou "specifickou" situaciou a ludmi v mojom okoli, ktori su mimochodom dodnes velmi aktivni zanieteni katolici, maju rodiny, kt. su velmi veriace, male deticky, ktore vedu k Biohu a funguju ako jedno velmi zive spolocenstvo uprostred katolickej cirkvi.
A ja to viem ocenit aj uznat, ich zivot a ich vieru, ich rozhodnutia. Vravim len, ze je nieco ZLE FUNGUJUCE v katolickej cirkvi a nerozumiem, preco je potrebne tak vehementne si pred tym zatvarat oci. Omyly sa robili vzdy, vieme o nich dodnes, preco sa tvarit, ze dnes je cirkev neomylnejsia a preco neotvarat oci dokoran v laske a v snahe zit pravdivejsie...
@vejula To, že Boh pri plodení nikdy nechýba máš pravdu 🙂 On totiž nechýba nikde 😉 Boh nie je ako napísala @minewka "deduško samaritán", Boh je všade, Boh je všetko. Boh je láska, Boh je pravda, Boh je milosrdenstvo... Boh je v našich srdciach prítomný.
Problém je v tom, že keď hrešíme, hovoríme mu: "zmizni, ja ťa tu nechcem, ja si vystačím aj sám, ja ti neverím, bojím sa, že na mňa dopustíš smrť, že ma tehotenstvom ohrozíš, radšej použijem antiku, poistím sa, nepotrebujem tvoje prikázania, ignorujem ich, ja svojho partnera "milujem" a zároveň uspokojujem svoje potreby, ..." Boh je veľký a nekonečný, mocnejší než my, nemáme Chvála Bohu nad ním moc, preto ho NEDOKÁŽEME VYHNAŤ ZO SVOJICH SŔDC.
A preto, aj keď ho vyháňame, On zostáva prítomný, my porušujeme prikázania, On nás obdarúva, my mu nedôverujeme a máme strach, On má v nás dôveru a my počneme nový život. Je to krásne 😵 Nemyslíš? 🙂
A k tomu vysvetľovaniu Božích vecí. Ja som nikde nevysvetľovala Božie konanie. To vie len On sám, prečo to tak bolo. Ja som len uviedla príklad, že to tak "MOHLO BYŤ" a to je rozdiel. Je to len príklad z milióna možností, ktorý vôbec nebol smiešny, čo mohol Pán od manželov chcieť 😉 Snažila som sa vyzdvihnúť podstatu toho, aby sme s Bohom každý sám komunikovali a pýtali sa ho na Jeho vôľu, lebo len nám samým patrí to jedinečné Božie vysvetlenie ohľadom nášho života. O tom ani nikto iný nemá právo vedieť,pokiaľ sa nerozhodneme o tom svedčiť z lásky k Bohu. Ako ja som svedčila.
A ešte raz k tomu IVF: Podstatou toho všetkého, o čom tu stále dookola hovoríme, je nehrať sa na Boha. Pán má právo život dať aj ho vziať. Nie my. My sme boli Bohom stvorení, tak logicky, ľudí nemôžeme (nazvem to) "vyrábať". Ponižuje to ich ľudskú dôstojnosť danú Bohom. My ľudia rozhodnutím, že "vyrobíme" život (bez toho, aby sme to nechali na Bohu) ho ponižujeme len na vec, ktorú možno vyrobiť. Ale Boh takto vytvorenému životu dôstojnosť vracia späť, lebo takto vzniknutý život nemôže za to, ako vznikol, ale automaticky sa stáva Božím dieťatkom. Preto má samozrejme dušu 😉
@sissmiss ? 😕 trošku mimo tému, ale pobaví 😀
@mamkabeika ale ja to myslim vazne...chceme uctu od ostatnych a nazveme svoju cast tela hrubo
@vejula Nie, verím tomu, že cirkev s týmto nikdy nebude súhlasiť. A ak bude niekedy problém s prirodzeným počatím, tak bude rovnaký problém aj s IVF. Lebo aj tam sme my ľudia bezradní, v konečnom dôsledku neovplyvníme výsledok. Je to na Bohu.
@sissmiss používa sa aj jeden aj druhý názov, akurát je správnejší tento: vajíčkovody. 🙂 Ale nie sme tu preto, aby sme sa tu "ťahali za slovíčka", ale prispievali k téme 😉
@mamkabeika ja som reagovala na tento tvoj prispevok
Ak pri milovaní chýba Boh, (čo pred svadbou určite, lebo ho nemôžeme pozývať, aby s nami spolupracoval na hriechu) chýba tam skutočná láska, lebo Boh je LÁSKA! Milovanie pred svadbou je prejavom čohokoľvek, akurát nie lásky.
Tak prave na toto som reagovala poznamkou, že Boh nechyba pri milovani, resp pri splodeni dieťaťa, ani ak je plodene pred svadbou. Neviem prečo si začala argumentovať antikoncepciou, ked o tom v tomto pripade nebola reč. Pisala som čisto o pritomnosti Boha pri plodeni pred svadbou a tiež IVF
@mamkabeika tak nechajme sa prekvapiť 😉 Toto iste čo ty teraz si isto vraveli, pred rokmi, ked považovali pitvy a trnasplantacie za diablovo dielo 🙂 Takže vravim, počkajme uvidime čo bude
@vejula Z mojej strany neúplne sformulovaná veta, ale to nič nemení na tom, že Boha pri milovaní pred svadbou vylučujeme, čo je smutné.
A nešlo o argumentáciu, len o vymenovanie viacerých okolností, pri ktorých vynechávame Boha.
@vejula Neviem o tom, že by niekedy Cirkev predkladala, že máme povinne veriť tomu, že pitvy a transplantácie sú diablovo dielo. Možno mohli mať niektorí teológovia taký názor, ale nikdy to nebolo záväzné učenie. Aspoň ja o tom neviem. Neviem o tom, že by niektorý koncil niečo také vyhlásil.
@mamkabeika ja len že mi to prišlo take zvlaštne, že v mojom prispevku na ktory si reagovala, nebolo ani raz spomenute slovo antikoncepcia. Pisala som čisto o splodeni dieťaťa pred svadbou, a v tvojej reakcii nebolo ani naznakom spomenute plodnie dieťaťa pred svadbou ale pisala si o antikoncepcii. Proste som tomu nechapala
@vejula V minulosti boli viaceré chyby, za ktoré sa hanbím aj ja 😒
Je mi z toho smutno, čo všetko sa udialo ☹ , ale už teraz s tým nič nenarobíme. To nám napovie aj zdravý rozum, že transplantácia slúži na pomoc človeku, rovnako aj pitva môže pomôcť pri zistení príčiny smrti či usvedčení vraha. Na tom nie je nič zlé.
Ale hranie sa na Boha a "vyrábanie" ľudí, len aby sme si naplnili svoj sen mať dieťa, je už trošku iná káva 😉
Pritom neodsudzujem nikoho, kto IVF podstúpil. Neviem ako by som sa zachovala v takej situácii ja, všetci sme len hriešni a slabí ľudia. Ale to nie je dôvod na to, aby som to ohlasovala ako dobré a podporovala tú myšlienku 😉
@mamkabeika Ide o to, že zmyšlanie ludí vtedy bolo celkom ine. Teraz nam už pride logicke, že pitvy aj transplantacie su ok. Vtedy to ludom pripadalo niečo strašne. Ako bude vzkriesene naše telo, ked bude obsahovať časti z ineho tela? Komu budu tieto časti patriť po vzkrieseni? Ludom to prišlo čisto proti Bohu a proti jeho učeniu. Bola to logika ludi v tom čase. Ale môžeš si byť ista, že logika, ktorou teraz obhajujeme naše konanie, teda cirkev svoje nepriatie, nebude o par rokov celkom ina, a ludom pride banalne, že sme sa zamyšlali nad tymito vecami tak ako sme sa zmayšlali?
@mamkabeika nesuhlasim, adopciia nie je o obete, ale o laske. Ak adopciu beries ako obetu, nie je to ta spravna cesta 😉
@vejula Boh stále bol, je aj bude jediný a ten istý. Pre Boha neexistuje minulosť, prítomnosť ani budúcnosť, On nežije v čase ani v priestore. Hrať sa na Boha nikdy nebolo, nie je ani nebude správne. To vieme všetci 🙂
V minulosti sa napr. Alžbeta modlila k Bohu, aby jej zoslal potomka a bola vyslyšaná. Jediné, čo nám pomôže, je modlitba a viera. Verím tomu, že mnohé páry, ktoré boli na IVF a boli úspešní, mali mať v Božom pláne deti aj bez IVF, akurát od nich chcel Boh práve tú vieru, modlitbu a trpezlivosť.
Naši bývalí susedia, podstúpili niekoľkokrát IVF, no neúspešne. Vrazili tam všetky úspory. Najprv sa pokúšali prirodzene, čo nešlo, potom IVF a keď bola suseda psychicky na dne, poprosili Boha o pomoc. Naozaj sa pokorili, poprosili Ho o odpustenie a ich jediná nádej zostala v Bohu. A boli vyslyšaní 🙂 Už majú aj druhú dcérku, akurát mala 3 mesiačiky 🙂 A podarilo sa im takisto prirodzene. Je to o dôvere v Boha. Ak mu dôverujem, modlím sa a verím, že budem vyslyšaný, ak je to v Jeho vôli. A ak mu neverím, podstúpim IVF.

velmi zaujimava je tato diskusia 🙂
neda sa reagovat na vsetko, kedze skacete z temy na temu, ale dobre to je 😉
chcela som len tolko, ze ma velmi mrzi vzdy, ked citam od ludi, ktori nieco nikdy realne neriesili radikalne vyjadrenia typu Ja by som toto takto nikdy v zivote a pod. Az pricasto zazivam, ze ti isti ludia, ked to prijde na nich alebo ich blizkych, reaguju paradoxne opacne a este si to aj krasne zracionalizuju...ci uz sa to tyka antikoncepcie, IVF, adopcie alebo cohokolvek.
a este jedna posledna poznamka k tomuto - mam aj kamosky, asi 3-4, co si pre neplodnost adoptovali 1-3 deticky, ale zaujimave ze od ziadnej z nich som nikdy nepocula vetu : Adpotuj si, to je super, ked nemozes mat vlastne...vzdy to vravia len a len ludia, ktori pocali a donosili vlastne bio deti bez problemov 😔
hmmm, preco asi? 😵