Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@cecil36 Nemôžeš oddeľovať obetu od lásky, obeta bez lásky nie je obetou. Bez lásky sa pre druhých ani nedokážeme obetovať. 🙂
@mamkabeika Vieš ale to môžem povedať o uzdravovaní pomocou modlitby. Tiež su pripady, kedy nezabrali lieky ani žiadne lekarske procedury a nakoniec im pomohla modlitba a silna viera v Boha. Ale ešte preto nebudeme zakazovať všetky lieky a chemoterapie a neviem ako procedury. Len preto, že su aj pripady, kedy tieto lieky nepomohli a pomohla až modlitba a viera v Boha
@vejula Myslím, že radšej znova napíšem rozdiel medzi liečbou a hraním sa na Stvoriteľa 🙂
Medicínu by som mohla prirovnať k autoservisu. Lekári opravia určité vady na ľudskom tele či liečia choroby, ktoré sme počas života nadobudli. Je to v súlade s Božím plánom. Aj neplodnosť je vadou na organizme, ktorú treba liečiť. To sa páči Bohu.
Ale CAR by som už prirovnala k továrni na automobily. Človek nefunguje ako výrobná linka. Teda nemal by. Ani ľudské životy nie sú automobily, aby sme ich mohli vyrobiť, koľko chceme. A rozhodovať sa, ktoré sú alebo nie sú životaschopné a ktoré nie a zvyšné likvidovať určite nie je súčasťou Božieho plánu.
@mamkabeika @ewellina ja ak robim nieco z lasky nikdy to neberiem ako obetu. Milujem svoje deti nadovsetko. K synovi vstavam 50 x za noc a ani raz som to nepokladala za obetu k nemu. Robim to z LASKY 🙂 🙂 🙂
@cecil36 To je jedno, ako to berieš ty, nič nezmeníš na tom, že to obeta je 🙂 Materinská láska sa vie nekonečne obetovať, preto sa jej nič nevyrovná 😉
@mamkabeika toto som čitala. Ja som len previedla tvoju argumentaciu na iny priklad. Nejdem porovnavať IVF a lieky. Ja len spochybnujem tie argumenty, že IVF nie, lebo aj tak je modlitba silnejšia. Ano, modlitba je silnejšia aj od liekov a rôznych procedur. A ak Boh chce dôjdeš k uzdraveniu aj bez nich. LEn toto som chcela napisať....
@cecil36 Neťahajme sa za slovíčka 😉 podstatné je, že tak miluješ a že sa obetuješ z lásky 🙂
@vejula Cirkev sa k IVF viackrat oficialne vyjadrila roznymi sposobmi. ktore sa povazuju pre cirkev za zavazne, t.j. nejde o nejake individualne postoje - boli to napr.papezske encykliky - napr. Encyklika Evangelium vitae Jana Pavla II., encyklika Donum vitae Kongreagacie pre nauku viery, Katechizmus katolickej cirkvy...
tie oblasti, ktore spominas ty - transplantacie, pitvy neviem ci boli niekedy zavaznym stanoviskom, tiez sa priklanam k tomu, ze islo o indiv. nazorove prudy jednotl. teologov
@vejula uff, to už sú pre mňa pokročilé úvahy 🙂 Ale stále to neospravedlňuje samotné IVF
@mamkabeika este k tym gamblerom. Vidim, ze sme sa nepochopili, alebo nechapes cirkevne zakony ty.... neviem. Gamblerstvo je psychicka choroba a aj RKC anuluje sobas, ak jeden z manzelov trpi psychickym ochorenim, zatajil ho a trpel nim aj pred sobasom. Toto bol pripad, ktory som uvadzala ja. Naopak, RKC neanulovala sobas manzelov, ked manzelka tyrala dieta a nakoniec opustila rodinu. A potrestani RKC boli dvaja nevinni ludia muz a male dieta.
@cecil36 Ty si myslela, že s tou chorobou už vstupovali do manželstva, no manžel to zatajil? Alebo o tom obaja vedeli a vstúpili s tým do manželstva?
Lebo ten prvý prípad, kedy sa také niečo zatají, cirk. sobáš je neplatný, a môže sa anulovať, táto okolnosť spadá do tých podmienok, ktoré má vysvetliť kňaz na náuke, preto som ich hore nepísala.
@mamkabeika tak mi teda vysvetli preco mne vyslo az tretie ivf. Stale nechapem preco to tretie a nie prve, druhe alebo siedme. A inak ubezpecujem ta, ze ziadna zena sa do ivf nevrha bezhlavo a po par nezdaroch. Je to totiz fyzicky, psychicky aj financne narocne.
@cecil36 Tak potom je to ten prvý prípad 🙂 Tým že sa po svadbe "prejaví" ako gambler si tým myslela, že už aj pred svadbou tým trpel.
@vejula je to vec postoja, vnutorneho, ako to citis
ja osobne som vo vnutri citila, ze IVF nie, nie je to spravne - a veeeeelmi sa ma to tykalo (vek nad 30, nemoznost otehotniet)
o zmrazenych "nadbytocnych" embryach ani nehovorim.....nechcem nikoho presviedcat o tom, co spravne je - to mi vobec neprinalezi
je to vec srdca, viery - ako to citis
ja ja citim v RKC plne stastna a slobodna 🙂
a pre ostatne - nepotrebujem ani barlicky, ani bezmyslienkovite prikyvovanie "autoritam"
clovek skutocnej viery - Bohu vdaka za nu, je to dar zhora, sa vzdy bude citit slobodny a naplneny
ked som ja osobne vieru nasla, kedze ziadne vedenie k nej sa u nas doma nekonalo, bola som zo svetskeho pohladu vsetkym vybavena - dobra praca, dobry vztah, slusne materialne zabezpecena...takze ani neslo o potrebu ziskat akusi zivotnu barlicku, zeby mi nieco chybalo, ako tu ktosi napisal
hladala som naplnenie toho prazdeho miesta, ktore vo vnutri predsa len a nasla som ho prave v uceni RKC - z mojej strany dovtedy rovnako zaznavanej, ako tu medzi riadkami zaznieva od viacerych prispievateliek, cize sa na ne nemozem ani hnevat, ani cudovat, reagovala by som pred rokmi asi rovnako 😉
@mamkabeika je uplne jedno ci s tym vstupovali do manzelstva alebo nie ak je dokazane, ze gamblerstvo vzniklo pred sobasom. A budem konkretna, ano ona o tom nevedela, gambler bol uz pred sobasom, mala na to svedkov, dokonca niekolkokrat utiekol z liecenia v Bystrici, vsetci knazi, ktorych pozna jej potvrdili, ze sobas ma byt anulovany. Skoda len, ze na to caka ta chudera uz tri roky.
@cecil36 To vie len sám Boh. Vtedy prišiel ten správny čas. Ako som už napísala, pán nežije v čase ani v priestore a pre neho nie je nič nemožné. Keď nadišiel správny čas, zoslal vám anjelička 🙂 Je to krásne.
To verím, že je to náročné, preto Pán by nás rád od toho uchránil a verím tomu, že si praje, aby sme svoju energiu využili na lepšie účely a viac mu dôverovali.
Vieš, len sa mi to ľahko píše, ja sama som netrpezlivka 🙂 Takže neviem, ako by som sa zachovala v tej situácii. Ale IVF-ko ospravedlňovať nikdy nebudem.
@cecil36 To je škoda, áno, sobáš má byť anulovaný, ak jej to zatajil. Sobáš sa má uzatvárať za pravdivých podmienok.
Dnes sa akosi na všetko dlho čaká 😒
@mamkabeika necitala som celu diskusiu ale nesuhlasim s tym, ze adopcia je len o obete, to by urcite nefungovalo, pri rozhodovani zohrava ulohu velmi vela faktorov
@tortelinka Tak uveď príklady 🙂 Ja som myslela, keď sú už zohľadnené všetky faktory, bez ktorých si adoptovať dieťatko nemôžme 🙂 Ked sa už pristupuje k pijímaniu dieťatka do rodiny. Zvýraznila som obetu, ktorá bez lásky nefunguje.
@mamkabeika neviem ako ty, ale ja mam ado dieta a keby som sa rozhodla iba sa pren obetovat, nesla by som do toho
@tortelinka Prepáč, prosím, mohla by si to ešte raz napísať? Nejako sa mi nechce tvoj príspevok zobraziť 🙂 ďakujem
@mamkabeika neviem ako ty, ale ja mam ado dieta a keby som sa rozhodla iba sa pren obetovat, nesla by som do toho, podla mna je tam musi byt aj uplne sebecka tuzba mat dieta, aj tuzba pomost niekomu
@tortelinka Túžba mať dieťa podľa mňa nie je sebecká, ak kráča ruka v ruke s láskou a túžbou obetovať sa 🙂
máte adoptované dieťatko? To je krásne 🙂 Napíšeš, ako to prežívate? 🙂
@mamkabeika ano mame maleho syna, prezivame asi rovnake radosti a starosti ako vsetci rodicia 🙂

@cecil36 Láska je o obeti. Čím viac pre niekoho trpíš, tým viac miluješ.