icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

evkasus
26. júl 2012

@lili_mia No skoda, ze tam nebol niekto, kto by sa s vami do tej temy odvazil ist. Ja ked som bola v tom obdobi tak som nepocitovala nedostatok tych informacii...a dnes je toho tolko v ramci krestanskych kruhov (prednasok a diskusii na tuto temu), ze dospievajuci si mozu vyberat.
Ten extremisticky nazor knazov, ktory popisujes ... ak bol skutocny, tak bol nespravny. Ale mozno islo aj o skreslene vnimanie vas mladych toho, co oni povedali. Pamatam si aj ja, ked som bola v skole ako sme si medzi sebou rozpravali o tom, co ktory ucitel povedal a prehanali sme a aj sme tomu tak verili. Mozno tam len chybala otvorenost, aby ste vedeli ako to ti knazi naozaj mysleli. Ale to je uz teraz jedno.
Urcite to nereprezentuje pohlad Cirkvi, alebo krestanstva ako takeho na milovanie.

To ze treba naucit mladych v prvom rade to, aby si vedeli vazit sami seba a svoje telo to je pravda. Ale ono sa to akosi neda oddelit jedno od druheho. Nie je najstastnejsie ucit sa tomu omylmi...ale neda sa tomu vzdy predist...

lucka_220809
26. júl 2012

@evkasus Papez je neomylny v otazkach viery a moralky. Nie len v otazkach viery.

linda81
26. júl 2012

a este jedna krasna veta odznela v jednom filme...:"Cirkev je najvacsia firma na svete, ktora obchoduje s niecim , co nikto nikdy nevidel" 🙂....ma to nieco do seba

ja verim , ze je nieco viac, ako nas svet, ktory pozname, ale to , co pise a kaze cirkev, je cim dalej , tym viac katastrofa..

sissmiss
26. júl 2012

@olejka takže žiadna odpoveď. Vy to vlastne asi ani neviete...Nespýtate sa na to kňaza, v biblii sa to nespomína, tak len odkaz na knižku ktorú napísal človek (ktorý asi v živote nemal sex.styk)... a vy sa spoliehate na slová človeka? Aj keď vlastný rozum, cit, hovorí niečo iné? A každému hovorí niečo iné.
Sú veci, ktoré má cirkev ako dogmy a pritom v biblii sa nenachádzajú, či ak áno, sú vykladané že Boh to myslel takto a takto. A ak sa nájde viac viet ktoré dokazujú opak, použije sa argument že sme príliš prostí aby sme pochopili boží zámer a nemáme si to prispôsobovať ako sa nám páči. A teda máme veriť tomu, čo si pripôsobili iní tak ako im vyhovuje.

minewka
26. júl 2012

@olejka 🙂 🙂 🙂

aj tebe poviem, aby si čítala moje príspevky v kontexte. Ja si určite nemyslím, že sex je iba na plodenie detí a je to jeho prvoradá úloha.

No a je pekný tvoj príbeh o treťom neumožnenom tehotenstve - ale je to úplne iná situácia, ako možnosť deti nemať.

Ty si myslíš, že je to proti Bohu, ja si myslím, že nie je.

Ktorá z nás má pravdu? 😉

Prosím, nerozširuj klamstvá - lebo to je veľký hriech - nebojíš sa?? Opäť zopakujem - pri IVF nie je nutné nejaké embryá zabíjať - takže je to veľmi chabý argument, prečo je IVF proti Bohu, skús sa poobzerať po niečom inom.

Čo budeš, Olejka, písať o 30 rokov, keď cirkev vzhľadom k svojej politike, k nutnosti mať vždy svoj okruh ovečiek, lebo z nich žije, vzhľadom na znižujúcu sa pôrodnosť - bude musieť pekne krásne umelé oplodnenie odobriť???
Tak ako odobrila kopec iných medicínskych vecí??
Vtedy už to bude s požehnaním "zástupcov Boha na zemi" - tak to bude oukej? 🙂

lucka_220809
26. júl 2012

@evkasus ale vlastne uz sa mi nechce moc montovat do toho. Takze nemusis reagovat. Sice si velmi uprimna, v com hovoris, ale trosku medzi riadkami naznacujes, ze kto ma iny nazor, asi len nema dostatok informacii. Viackrat si uz uviadla take dovetky typu "nestaci pocuvat len reci knazov" alebo "to sme sa ucili uz na nabozenstve" 🙂 Ja viem,ze to myslis dobre, ale naozaj vychadzas z toho, ze ak niekto tvrdi nieco ine, ze nema dostatok informacii, nezistil si a preto ma problem s nejakym ucenim ci faktom v cirkvi.
To len konstatujem, a nie v zlom.
A uz asi sa nejdem do tych zabo.mysich debat pustat .. ved ja an inechcem nikoho presviedcat. Kazdy je zodpovedny za seba sam. Ked zomrieme, nebude tam nik iny stat len ja a Jezis, ani papez nie ani ziaden knaz ktory urobil ci odporucil to ci ono, tak ani ja nechcem byt pre niekoho "ale ona povedala". Ja sa snazim byt ozaj poctiva a nie som povrchna, nikdy som v tych veciach nebola, ved mi ide o spasu.

evkasus
26. júl 2012

@linda81 IVF nie je liecba...nelieci neplodnost

ten pribeh je dalsi extremizmus...

evkasus
26. júl 2012

@lucka_220809 mozno to tak vyznieva, ale ako inak to mam napisat, ak tu neustale niekto predklada nieco, co nie je ucenim Cirkvi a obuva sa do toho a tvrdi, ze to ucenim Cirkvi je?
Ved to je akurat tak na rozculenie. Tak ak niekto tvrdi, ze toto hlasa Cirkev a toto su dovody Cirkvi, tak nech si to najskor nastuduje...

minewka
26. júl 2012

@evkasus nelieči neplodnosť - pretože ju ešte v niektorých prípadoch liečiť nevieme.

IVF je medicínsky zákrok, ktorý zmierňuje a lieči NÁSLEDKY ochorenia zvaného neplodnosť.

Rovnako - ako sú intubácie, transplantácie, operácie, umelé chlopne, protézy - zubné protézy - je milión ďalších príkladov, ktoré ti môžem dať - ktoré v konečnom dôsledku nie sú liečbou - lebo nemám liek, aby narástla nová končatina, nová chlopňa, aby narástli nové zuby, nemáme liek, aby sme vyliečili dočasnú paralýzu dýchania, atď, atď.

Prečo sa práve jeden jediný medicínsky zákrok takto vyčlenil a získal štatút čohosi "extra"? V podstate tohto zákroku niet rozdielu oproti iným zákrokom.

evkasus
26. júl 2012

@minewka Lieci nasledky? Nevlastnenie dietata?

Skor ide o filozoficky vyklad ...

IVF ti da dieta a polieci tak mozno emocionalne nenaplnenie v zivote bez dietata. Ale fyzicky na tvojom tele sa nim absolutne nic nelieci, ani problem neplodnosti sa neporiesi.

Preco to nie je rovne operacii (tie, ktore spominas) sme tu uz pisali vela krat.

Je ine zivot zachranovat a zlepsovat jeho kvalitu.

anibas
26. júl 2012

@sissmiss v katechizme katolíckej cirkvi je vysvetlená manželská sexualita a regulácia plodenia 😉 😉

billam
26. júl 2012

Mna by ešte zaujimalo, ako sa cirkev stavia k nahradnej matke...tzn.,že napriklad by nase dieta vynosila moja sestra...aj to je hriech?

lucka_220809
26. júl 2012

@evkasus no napriklad o tom, ze papez je neomylny len vo veciach viery, a ze sa to uci uz na nabozenstve, si pisala mne 🙂 A ja tvrdim,ze papezova neomylnost vo veciach viery a moralky . A ja napriklad nie som ani nescitana ani povrchna si v zistovani veci. Preto napr. mi to prislo tak, ze to neposudzujes velmi ferovo, ale chapem ta.

Davat prikaz inkvizicne vrazdit "nevercov" nie je nahodou omyl v posudeni moralky? Alebo je to naozaj o tom, napisat na papier "nezabijes" je vec jedna a davat v ramci cirkvi mylne prikazy a mylne tym aj ucenie uz je jeho osobny omyl, v ktorom sa moze mylit... cele mi to pride pritiahnute za vlasy a vadi mi na tom to,ze takymto stylom, ked papez povie, ze toto je tak a tak, nik sa k tomu nemoze vyjadrit, co tu uz i bolo. Ako je potom mozne, ze veci, ktore jeden papez uzakonil, iny nasledne rusil - jeden z nich musel nevyhnutne vo veciach vierouky sa mylit (nech si kazdy najde kedy sa take veci stali, nie je ich malo).

Akoby sme si aj z faktov a historie cirkvi vyberali len to dobre a to, co by v nas malo sposobit to, aby sme si davali vacsi pozor a boli pokornejsi v tvrdeniach, uuuplne ospravedlnime. Akoby sme pristupovali k veciam tak, ze ano, cirkev sa mylila, ale dnes uz sa predsa nemyli. Je to ako zvlastny sposob slepoty.

anibas
26. júl 2012

@billam cit. KKC: "Aj náhradné rodičovstvo, pri ktorom je umelo splodené embryo vložené do tela cudzej ženy, odporuje dôstojnosti človeka. Dieťa sa stáva produktom technického procesu a nie plodom milujúceho zjednotenia v osobnom sexuálnom stretnutí . "

minewka
26. júl 2012

@katja78

mamkabeika v svojom príspevku uvádza:
"Podstatou toho všetkého, o čom tu stále dookola hovoríme, je nehrať sa na Boha. Práve toto cirkev na umelom oplodnení odsudzuje. Pán má právo život dať aj ho vziať. Nie my. My sme boli Bohom stvorení, tak logicky, ľudí nemôžeme (nazvem to) "vyrábať". Ponižuje to ich ľudskú dôstojnosť danú Bohom. My ľudia rozhodnutím, že "vyrobíme" život (bez toho, aby sme to nechali na Bohu) ho ponižujeme len na vec, ktorú možno vyrobiť. Preto také niečo Cirkev nepodporuje ani nevedie v ničom podobnom dialóg. "

Na tento príspevok som reagovala - a áno, podľa tohto príspevku cirkev segreguje ľudí na základe ich počatia.
Je to scestné, nesprávne a cirkev by mala ľudí spájať a nie ich rozdeľovať.

Pravdu si prekrútila a pokrivila tak, aby sa ti hodila do tvojej škatuľky. 🙂

Áno, je pravda, že IVF nie je liečba. že nelieči príčinu. Len zmierňuje následky.

Potom čo je intubácia? Čo je náhrada umelej chlopne? čo je protéza? Ako tieto veci liečia príčinu?
A prečo ich potom vykonávame? Prečo nenecháš pacienta zomrieť, keď nadišiel jeho čas, ale kafreš Bohu do remesla? Prečo sa vtedy hráš na Boha?
To nie je hriech?
Prečo to nie je hriech? Lebo tak to niekto povedal?

Lebo ak napíšeš, že adopcia je možno "liečbou neplodnosti", potom ja môžem napísať, že invalidný vozík je možno "liečbou" skrátených šliach. Načo to operovať?

lucka_220809
26. júl 2012

@lucka_220809 a naozaj nerozumiem, ked nemal Peter nikdy primat medzi ostatnymi apostolmi, ked on sa zan nebil (tym padom chapem, ze on to poverenie asi nechapal tak,ze je on sam osobne vodca cirkvi), nie je podla mna ani nevyhnutne tento status vodcu - hlavy cirkvi mat. Totiz, verim, ze jedinou hlavou cirkvi moze byt Jezis Kristus a Svaty Duch je nam dany vsetkym... Jezis hovoril apostolom, aby sa nedavali menovat titulmi a nerobili sa vyssimi nad inych a papez sa dava oslovovat Svaty Otec - titul, ktory Jezis daval len svojmu Otcovi, Bohu.
Uz asi zachadzam pridaleko a preto nejdem pokracovat. Len som tym chcela povedat - nie, nie je to tak, ze pocuvam(e) vsetci len par reci knazov, s ktorymi nesuhlasime, ale hladame a premyslame a nie sami sebe, aspon za seba hovorim. Mne niekedy bije do oci, ako vieme citat o Jezisovi a o tom, co vravel a zit v systeme, ktory to dost casto a dost evidentne vie potriet... Nevravim tym opustit katolicku cirkev, ale zmena predsa by mala nastat a nechapem, preco sa kazdy stavia na zadne a chce nechat vsetko ako je, ved mame ist blizsie k pravde a na to mame oci a mysel a srdce, tak preco len stale na vsetko hladat dovody, ked su veci, ktore sa v cirkvi ,aku ju pozname dnes, naozaj neosvedcuju.

lucka_220809
26. júl 2012

@evkasus a naozaj nerozumiem, ked nemal Peter nikdy primat medzi ostatnymi apostolmi, ked on sa zan nebil (tym padom chapem, ze on to poverenie asi nechapal tak,ze je on sam osobne vodca cirkvi), nie je podla mna ani nevyhnutne tento status vodcu - hlavy cirkvi mat. Totiz, verim, ze jedinou hlavou cirkvi moze byt Jezis Kristus a Svaty Duch je nam dany vsetkym... Jezis hovoril apostolom, aby sa nedavali menovat titulmi a nerobili sa vyssimi nad inych a papez sa dava oslovovat Svaty Otec - titul, ktory Jezis daval len svojmu Otcovi, Bohu.
Uz asi zachadzam pridaleko a preto nejdem pokracovat. Len som tym chcela povedat - nie, nie je to tak, ze pocuvam(e) vsetci len par reci knazov, s ktorymi nesuhlasime, ale hladame a premyslame a nie sami sebe, aspon za seba hovorim. Mne niekedy bije do oci, ako vieme citat o Jezisovi a o tom, co vravel a zit v systeme, ktory to dost casto a dost evidentne vie potriet... Nevravim tym opustit katolicku cirkev, ale zmena predsa by mala nastat a nechapem, preco sa kazdy stavia na zadne a chce nechat vsetko ako je, ved mame ist blizsie k pravde a na to mame oci a mysel a srdce, tak preco len stale na vsetko hladat dovody, ked su veci, ktore sa v cirkvi ,aku ju pozname dnes, naozaj neosvedcuju.

(som to omylom odpovedala sebe :D alebo mozno to podvedome a symbolicky, ze sa uz ozaj rozpravam asi sama so sebou)

evkasus
26. júl 2012

@minewka Neviem, ci tento prispevok bol urceny mne, ale na vascinu veci som tebe osobne uz odpovedala. Fakt mi to uz pride blbe opakovat to, co som pisala uz minimalne 2x a tebe.

minewka
26. júl 2012

@evkasus vyhýbaš sa niektorým otázkam, lebo nevieš odpovedať 🙂

Pokiaľ má spermia zlý morfologický tvar hlavičky a nevie preniknúť do vajíčka - a tak lekár tú spermiu manuálne to toho vajíčka vpichne - a tak sa snaží zmierňovať následky morfologickej poruchy tvaru hlavičky u spermie. Alebo keď žena nemá vajíčkovody - a pre obyčajnú hlúpu morfologickú vadu sa oplodnené vajíčko sa nikdy nedostane do maternice.
A to ešte stále neznamená, že to dieťa aj bude a že sa oplodnené vajíčko uchytí, dieťa bude a lekár tak vylieči moju nenaplnenú túžbu po dieťati 🙂

Je to presne to isté - ako keď sa narodí dieťa s nepriechodnosťou črievka - nevieme dať liečbu, aby sme ten zrast liekmi odstránili a liečili tak priamu príčinu nepriechodnosti črievka - spravíme to manuálne, chirurgicky, kde to chirurg manuálne opraví - nelieči príčinu - ale zmierňuje následky. ..rovnako ako keď sa snaží operačne znížiť vnútrolebečný talk, keď je dieťa na umelom dýchaní, lebo pľúca ešte nie sú dozreté a nevie to liečiť priamo...atď, atď...

Tam prosím lekár robí čo - keďže tiež nelieči príčinu? Lieči nenaplnenú túžbu dieťaťa žiť a dýchať? 😅

Vysvetli mi, kde tam vidíš rozdiel.

evkasus
26. júl 2012

@minewka Ano vyhybam sa z hore spomenutej priciny....ale nevyhybala som sa na poslednych ja neviem 7-10 stranach.

vejula
26. júl 2012

@lucka_220809 14:22 další super prispevok, na zamyslenie 🙂 svaty otec, vidiš nikdy ma nenapadlo zamyslieť sa nad tymto slovnym spojenim.... To ten zvyk 😅

billam
26. júl 2012

@anibas to je citacia, ale ako sa vy k tomu staviate?

anibas
26. júl 2012

@billam 😀 😀 😀 😀 😀 nooooooo - dobrá otázka - ja osobne volím menšie zlo - aspoň dúfam, že to tak bude 😉 😉

billam
26. júl 2012

@anibas to je co?...menšie zlo?

anibas
26. júl 2012

@billam nebudem riskovať neveru manžela pre nepravidelný cyklus

hori
26. júl 2012

@olejka palec hore za prispevok 13:14 🙂 akurat trochu silna kava povedat neplodnej zene, aby doverovala Bohu (viem, ze to bolo myslene dobre), ale s tymi zvyskovymi embryami uplne suhlasim! chcela som nieco podobne uz dlho napisat, len som nemala odvahu zabrusit do takej citlivej temy, zvlast ked som na IVF nikdy nemusela ani pomysliet. ja nie som 100% anti IVF, viem, ze keby som mala problemy, urcite by ma to lakalo uvazovat aj tymto smerom, no to, ze by mi niekde ostali "mrazacikovia" (ake cierno-lubezne slovicko!), to by ma teda hoooodne zabrzdilo! a presne, to napisem tak jemne ako ty, snad to kazdy pochopi - zmarenie jednodnoveho alebo par tyzdnoveho zivota je presne to iste.
takze jedna vec by bola radovat sa zo svojho krasneho dietatka zo skumavky a zaroven druha, ze ostatne embryja nedostali sancu... mate pravdu baby, ked hovorite, ze Boh si pre tie deticky zivot v mrazaku asi nepredstavuje...

billam
26. júl 2012

@anibas no asi teraz nechapem, ja som sa pytala, ako sa vy, veriace staviate k vynoseniu babatka inou zenou?...nerozumiem tvojej odpovedi, že nebudeš riskovať neberú manzela...

minewka
26. júl 2012

@evkasus vyhýbala - pretože ešte doteraz nikto nevysvetlil - v čom vidí rozdiel - čo sa Božích plánov týka.

Na jednej strane je nesprávne Bohu kafrať do remesla a umožňovať, čo prirodzene nie je možné, na druhej strane je hriech nevyužiť modernú medicínu a neumožniť, čo je možné Božou medicínou - že raz Boh nechce, potom zrazu chce.
🙂

Strašne rada by som videla rozumný dôvod - ale jediný rozumný dôvod je ten - že RKC kňaz, či mníška, nikdy v živote umelé oplodnenie potrebovať nebude, tak tam je ľahko byť striktný v praktizovaní viery - ale je veľmi ľahko možné, dokonca viac než pravdepodobné, že sa dostane do nemocnice s infarktom, mozgovou príhodou alebo hoc banálnym slepým črevom - tak tam je už namieste si nájsť argument - prečo práve v tomto okamihu - ktorý sa nás už ale bytostne týka - je zrazu možné ba dokonca prospešné, dôstojné a správne Bohu do remesla kafrať. 🙂

Celý RKC postoj k umelému oplodneniu je v kontexte k tomu, čo naopak odsúhlasujú, je nezmysel, ktorý je ťažko obhájiť, preto je lepšie ho ani neobhajovať alebo si na obhajobu povytrhávať veci z kontextu , použiť polopravdy (viď nutné vyhadzovanie embryií a podobne).

billam
26. júl 2012

@hori a ostatne, nikdy ste nepodstupili IFV a nic o tom neviete...čítate len polopravdy...ziadny mrazacikovia nie su!!!, pokial si to samozrejme žena nepraje....moja sesternica bola na IFV, chcela dve deti, obe oplodnene vajíčka jej vložili do maternice...ziadny mrazacikovia nezostali!!!....najprv si overte info, až potom odsudzujte tento cin....a fakt ma vie neskutocne vytocit, ked to hovoria tie, co majú vlastne deti!!!

anibas
26. júl 2012

@billam aha - som ti odpovedala na iné - čo som písala 😅 😅 vynosenie dieťaťa inou osobou je pre mňa absurdné