icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

billam
28. júl 2012

Nesmiem cvičiť yogu???...aj to cirkev zakazuje?...prečo?...zumba je ok? 🙂

katja78
28. júl 2012

@minewka - Katuš, Werumka má na mysli umrieť na (inzulíndependentnú) cukrovku ako dieťa, BEZ inzulínu, čiže v hyperglykemickej kóme. To snáď nemyslíš potom vážne 😕 to porovnanie s hranicou...
Jo, čo dodať k Tvojim faktíkom...že daj nejaké vyvrcholenie tej Tebou načrtnutej pyramídy, kde asi a ako končia tie nehorázne toky peňazí, ktoré sa v RKC premieľajú a vyskytujú...keď charitu (ako sa tu niekto vyjadril)vlastne dotujú zbierky, rehoľníci vyjednávajú max.nepoctivo, kňazi majú minimálne mzdy....kto na tej zlatej sliepke kde sedí?

olejka
28. júl 2012

@billam ani ty nespis???
vies ze sa zamyslam nad Tvojou neterkou?
Je mi to velmi luto...Boze odpust mi ,aka nespravedlnost!
Ale Boh je predsa spravodlivy!! V tom bude nieco ine...

Aj ked nas tresta/hriechy proti prvemu prikazaniu tresce do 3 az 4 pokolenia...
naopak vernost odplaca stedro do tisiceho pokolenia...ak sa stane v rodine nieco take nespravodlive...nie je to nahoda..Boh ma s tou osobou iste svoj plan o ktorom nevieme...
Napriek tomu ze tu vo fore si ludia myslia ze cirkev je v stagnacii.. 😵
bezi tu obnova v charizmatickom duchu a hovori sa aj o uzdravovani rodokmena...

ak sa v rodine vyskytne problem napriklad opakujuca sa neplodnost opakujuce sa potraty...pripady alkoholizmu...sexualnych nezriadenosti... niekde to ma koren a vtedy je dobre tym predkom, ktori este stale za to trpia v ocistci... alebo nestastnym zijucim naslednikom, ktori su s nimi spojeni touto neviditelnou nitou...opakujuceho sa nestastia... pomoct...

Jednoducho na to treba len verit v Eucharistiu...

mozem sa Ta spytat Ty veris???
Mam pocit akoby si bola na mna nabrusena za jednu poznamku v inej teme...ale o tvojej viere som si toho vela neprecitala?
Nehnevaj sa na mna 😔

Mier???

minewka
28. júl 2012

@katja78

Neviem...ak to vezmem nejak z celej Európy - tak Vatikán ? Neviem, ako , kto a kde je s kým prepojený.
Viem, že cirkev má peňazí viac než dosť, často s nimi umne narába, investuje, inkasuje. 🙂
Otvro si katasterportal, hod si vyhladanie podla vlastnika, vypis si napr. BA kraj, BA I., Staré mesto, hoď ičo Bratislavskej arcidiecezy - ičo 42131685, a pozri si, koľko budov a pozemkov vlastnia len v Starom Meste v BA..a nedaj sa zmiasť - že ti vyskočí len 5 listov vlastníctva - odporúčam odkliknúť každý list vlastníctva - lebo na jednom môžeš mať aj 50 nehnuteľností.. 🙂

Myslíš si, že taký kolos žije len z milodarov a z pár "zdedených bytíkov" ? Potrebuje neskutočný objem financií vôbec na každodennú prevádzku - médiá, upratovanie, rekonštrukcie, výplaty, repre výdavky, ošatenie, starostlivosť o staručkých kňazov, rôzne "služobky", financovanie univerzít, múzeí, budov, kostolov, pozemkov, atď, atď, atď.

katja78
28. júl 2012

@minewka - no vidíííš, predsa len sa tie peniaze asi použijú na veci, ktoré Cirkev proste potrebuje. Podľa mňa. Teba to nejako vytáča, že to tak je?

minewka
28. júl 2012

@olejka a čo spomínaš sv. Brigitu? Je to také milé a ľahké oháňať sa ctihodným skutkom niekoho iného..nie svätá Brigita 🙂..vzdaj sa detí svojich ty, všetko opusti a choĎ vykonávať pomáhať...ľuďom.

Máš veľmi radikálne názory - ale nič, čo by sa teba týkalo..veľmi pohodlné. Píšeš čo by si, ako by si, čo je správne, čo nesprávne... 🙂 skutky, skutky treba 🙂

Nespravila si mi nič, len ma mierne vytáčaš svojou bigotnosťou - hlavne, ak tebe o nič nejde 😀 😝

billam
28. júl 2012

@olejka ako som uz predtym pisala...verím v Boha /modlim sa, mavam s ním úprimne rozhovory.../, ale v cirkev nie...táto cirkev je pre mna, nehnevaj sa - ani ostatne, vrchol zla, nenasytnosti a skazenosti - samozrejme, česť vynimkam...ja nie som na nikoho nahnevana 🙂 / len na cirkev, zial ☹/

minewka
28. júl 2012

@katja78 mňa vytáča naivnosť veriacich a reči o úbohých a chudobných rehoľných sestrách a následných dumkách o chudobnej cirkvi 🙂

Isteže cirkev udržuje svoje majetky, aby prinášali výnosy, bolo by čisté bláznovstvo, ak by ich nechala chátrať...ty sa nesnažíš udržať pri živote a v super zdraví "oslíka Otras sa" ? 😀

olejka
28. júl 2012

@minewka nerozumiem...chces skutky a co o mne vies?Mam sa tu chvalit ze mi dal Boh silu, ze spravil vmojom zivote zazrak? Mam sa chvalit Jeho silou?
Nie , to by som sa ruhala...ak by si chcela precitala by si si to vo fore...no nemusis...
Ale dobre ,budem sa za Teba modlit 🙂 Mna ked nieco vytaca rozmyslam co mi tym chce povedat Boh... neprijemny clovek vo fore...ved aj jeho lubi Boh...

asi si mi prave pomohla ... 🙂

werumka
28. júl 2012

@minewka No to je diskutabilní - na cukrovku umíráš pomalu několik týdnů. Na hranici to máš za chvíli za sebou 😀 Jojo, exorcisté jsou fajn lidi. Dva takové znám 😀

olejka
28. júl 2012

@billam ok, chapem...veris v uzdravenie skrze Eucharistiu?
Veris v silu a zazrak svätej omse?

billam
28. júl 2012

@olejka zatiaľ som nic take nepocitila, ani nezazila...ak by sa stal zázrak a uzdravili sa ľudia, iba vdaka môjmu modleniu - a ničomu inému, tak by som uverila.

minewka
28. júl 2012

@olejka 🙂 díky, díky, ak ti to má v niečom pomôcť - kľudne sa za mňa pomodli 🙂..rada spravím dobrý skutok a pomôžem ti .. 😀

Jááj, ale inak vďaka, mňa to veľmi rozosmialo - keď ti napíšem, prečo niečo nespravíš ty a ty hodíš argument - "ale sv. Brigita to spravila!" 😀 🙂 🙂 🙂 🙂

No, zamýšľam sa, čo mi Boh chcel povedať...🙂 asi už viem 🙂

A tebe nevadí, že od druhých chceš skutky a nič o nich nevieš?

minewka
28. júl 2012

@werumka no hej, pravdu veru, pravda, na hranici to máš rýchlo za sebou..ale tá boleeeeeesť... neviem, ešte som nehorela, ale hádam milosrdné bezvedomie príde rýchlo.... 😲 😲 😲

Ja nepoznám žiadne exorcistu našťastie 😀 A dúfam, že ani dlho nespoznám 🙂 čo len ten by zo mňa všetko vytiahol,ani vedieť nechcem 😝

werumka
28. júl 2012

@minewka Já si taky myslim, že rychle omdlíš. To u takovýho hyperglykemickýho šoku ne. To mám vyzkoušený 😀

To je škoda, že žádného neznáš. To jsou fakt fajn kněží. Třeba by se Ti s nima hezky diskutovalo. Ale nemusíš se bát, z nikoho nic netahají. Když je v nich zakořeněnej zlej duch, tak ten mluví sám a moc rád 😀

olejka
28. júl 2012

@minewka prosim? od koho konkretne chcem skutky?
S tou Brigitou som vyrukovala lebo ju velmi obdivujem...napohlad to bolo krkavcie a predsa nie...

som ja vari krkavcia mater? No za mojich podmienok by som bola keby som to spravila...co mi radis...nechces radi politikom pocuvaj??? 😀
@billam Zazrak sa nestava tak ako si ho my predstavujeme a v tom je to naozaj krasne...v necakanosti...

Neviem co by som spravila ak by som mala taku neterku...asi po tom co som videla avidim...dala by som odsluzit omsu za nu ajej rodinu....mozno....

Uskodit to nemoze,

Idem hajat..je nedela Panov den....

😉

billam
28. júl 2012

@olejka uskodit neuskodi...ale skor pomoze asi lekár 😉

minewka
28. júl 2012

@werumka hm, neviem, ale tušila som, že toto odpíšeš...prečo asi?? 😀 hej, hyperglykemické stavy a a diabetické ketoacidózy sú nič moc, ešte šťastie, že dnes sú častejšie skôr tie hypoglykemické šoky - tam si v bezvedomí raz dva...zlatá dnešná doba! 😀

Pozri - ja by som možno ani nebola...pohanská rodina, dnes problémy s plodnosťou..ktovie, ako by to bolo kdesi v stredoveku - ale požehnania by sa nám zrejme nedostalo, to požehnanie a dary od Boha sú len pre vyvolených a hlavne teda pre Kresťanov, čo je logické 🙂

Zatiaľ rada diskutujem s kňazmi, ktorí nie sú vyznávačmi Zlých duchov 🙂 Potom možno získam dosť sily na tých Exorcistov...

katja78
28. júl 2012

@minewka - Kati, ani by som nepovedala, že dnes sú častejšie hypoglykemické šoky, tie sú ale rýchle, a ich príznaky sú ľahšie čitateľné. Prvá pomoc diabetikovi - VŽDY cukor pod jazyk, alebo Glukagen do svalu (ak je). Hypoglykémiu tým zachrániš, hyperglykémiu už viac pokafrať nemôžeš...ale toto ešte - každá hypoglykémia vyvolá hyperglykémiu, a zasa nejaký čas po hype je telo náchylnejše na ďalšie hypo-hyper výkyvy a tak dokolečka.

katja78
28. júl 2012

@minewka - Ty poznáš nejakého kňaza-význávača zlých duchov? 😕 som myslela, že tak sa volajú satanisti...

minewka
28. júl 2012

@katja78 v dnešnej dobe si myslím, že rýchlo a ľahko diagnostikuješ cukrovku, inzulín tiež máme, nie je to až také zlé 🙂 preto si myslím, že hyperglykémie sú menej časté , ako hypo - ale to si len myslím, neviem, zdá sa mi, že som niekde čítala, že hypogl. sú najčastejšou komplikáciou inzulínovej liečby.
Inak to sa mi teda nezdá, že podaním cukru alebo Glukagenu už nemôžeš viac zhoršiť hypergl.... 😨 A čo acetónový zápach z úst - nie je pri hypergl. a ketoacid. charakteristickým príznakom?

No, dali sme tu menšie "zdravovedné" okienko, porúčam sa ja už do postele, dobrúúú 🙂

PS: Nie, vyznávačov Zlých Duchov, Exorcistov a podobné veci nepoznám.

katja78
28. júl 2012

@minewka - ak teda môžem tú osvetu..cukrovka má dobrý záchyt, ak ľudia chodia na preventívky a ich doktor to nefláka. Ale bežne sa stretneš aj s ľuďmi, čo pol roka, rok chudnú, vypijú 4-5 litorv vody denne a čúrajú adekvátne tomu a nič to s nimi neurobí, lebo sa boja. Klasický syndróm..radšej nejdem k doktorovi, ešte mi voľačo zistí.
Cukor 15 mmol/l nebolí. Niekto je v pohode aj pri 20-ke. Pri 30-ke už môžeš mať rozmazané videnie, napr. Ale keď dáš na cukor 45 mmol/l kocku cukru, aj dve, tak sa zvýši možno na 48. Status to nezmení. Len rýchlo (v nezdravotníckom prostredí, kde napr. nie je po ruke glukometer) odlíšiš príčinu bezvedomia hypo/hyper.
Diabetik sa hypoglykémie bojí (aj jeho doktor), preto je radšej spokojný s vyššími hodnotami (pichne menej inzulínu ako má, dáva si menej tabletiek ako má odporučené, alebo viac papká). Takže častejšie sú neskoré komplikácie z hyperglykémií (oči, ladviny, nohy, infarkty...) ako hypoglykemické kómy, či ťažké hypoglykémie. Tie mnohí diabetici za celý svoj diabetický život nezažijú alebo zažijú 1x a už viac nechcú, tak robia to, čo som napísala vyššie.

lucka_220809
29. júl 2012

@olejka pekne si sa mi to snazila vysvetlit, aj rozumiem, ako to vnimas a beries, skutocne som to videla rovnako - i s ostatnymi cirkvami - ze sice som ŕozumela, ze ich viera je velmi podobna ako katolicka, ale som si povedala, ze mi tam chyba ten iny "rozmer" a eucharistia a sviatosti. A stale som argumentovala tymi katolickymi pojmami, ktore su ale vlastne same pre seba. V samotnej podstate veci to nie je ine. Len preto, ze nenazyvaju manzelstvo "sviatostnym", nie je pre nich o nic menej Bohom specatene a teda svate... Nechcem vobec ist teraz do detailov a tu nieco obhajovat a argumentovat, lebo myslim,ze by som tu zacala len siahodlhu diskusiu az hadky a nekonecne dohadovanie sa, a to vobec nechcem a ani si nemyslim,ze to sem patri.
Len chcem povedat k tomu rozdeleniu - je lahke vnimat to tak,ze niekto sa svojvolne oddelil a narusil tym jednotu, je to od zleho a oslabuje sa tym cirkev. Ale zi v cirkvi, ak to, comu veris, je nezlucitelne s nou. Ak ma niekto hlboke poznanie niecoho, voci comu je svedomie uz bez moznosti si prisposobit zmyslanie a ostat ticho, a cirkev odmietne pocuvat pripadne toho cloveka hned oznaci za heretika a exkomunikuje ho.. Chcem tym povedat - je lahke toto vidiet ciernobielo a sposobom, ze "oni sa oddelili". Pozri, ja nemozem tiez v sebe zapriet uz niektore veci a ked sa ma na ne niekto otvorene opyta, tak ich poviem,lebo proti vlastnemu svedomiu ist nemozem. Pre mna je podstatne vnimat Boha v tom, v co verim, a ak som poznala, kde je, ja nemozem byt ticho a tvarit sa zhovievavo k veciam /ano, vieroucnym/, ktore povazujem za hriesne.
Ist za teologom s mojimi otazkami... ´pravdaze som dlho hladala, chodila za vynikajucim knazom-teologom, ktory ma napr. i sobasil, je mi velmi blizki, pozname sa uz asi 13 rokov a riesil so mnou veci uz od mojich hadam 16 rokov. Ale nedokazal mi vysvetlit vlastne ziadnu z tych veci,v ktorych uz naozaj neviem najst pravdu a neviem ich tym padom dodrziavat. Ver mi, keby mi ich ktokolvek vysvetlil tak, aby som vedela, ze ano - takto su - okamzite by som ich robila, lebo ved preco nie? Ja nemam chut ist proti ziadnej cirkvi z principu! 🙂 Ved proti komu by som sla ak by som nezila uprimne? Proti sebe len a proti mojmu Bohu!
Vies, teraz naozaj vnimam, ze skor ako za teologom si chcem chodit po odpovede k Bohu. Zazila som, ake to je, ked mi Boh nieco poodhalil a ked mi dal poznanie, ktore naozaj neslo zo mna a z mojej logiky, a ja verim,ze v uprimnom hladani, modlitbe, ked som mu odovzdala aj moje vsetky barlicky typu "Pane, ukaz mi ako to je, ale hlavne to musi byt v sulade s katolickym ucenim,lebo ja predsa nemozem urobit nic proti mojej katolickej cirkvi, ved ma odsudia vsetci ti ludia, ktorych tam mam a co ja budem bez nich robit, a bez tej istoty, ktoru do nej ja si projikujem... "

To je ta vec. Ja som zhovievava k cirkvi -ku vsetkym vlastne 🙂 a verim,ze je Boh i zhovievavy ku mne, lebo ja som velmi hriesna tiez, ako su vsade ludia nedokonali a hriesni. Vsade su veci, ktore mozes vytknut a o ktorych mozes polemizovat, ale ja naozaj nechcem - ani tu na tomto fore - mlatit prazdnu slamu len preto, aby ja som si nieco potvrdila ci dokazala niekomu ako mam pravdu. Naopak! Ja chcem byt velmi pokorna v tom, co vam aj hovorim,lebo ako som i vyssie spominala, ja verim,ze mnohe z vas maju naozaj blizko k Bohu, lebo Boh je i v katolickej cirkvi (i v inych krestanskych cirkvach, a nie menej)...lebo Jeho su vsade, a On si svojich pozna.

Len sa vlastne snazim naznacit tu v tychto nasich debatkach, ze Boh je vacsi ako katolicka cirkev, ze mnohe, co sa v katolickej cirkvi nazyva "bozskymi vecami" alebo sa za ne poklada, su veci ludske a nemaju s Bohom uz ani nic spolocne. A je to na skodu cirkvi podla mna, a hlavne veriacich v nej.

Je mi luto, ze trosku to vyznieva vseobecne. Ja nebudem uz hovorit o konkretnych veciach - niektore som tu pospominala na tomto fore, no nechcem dalej, lebo sa bojim,ze na kazdu z tych vieroucnych veci dostanem sprchu reakcii plnych katechizmovych definicii a vysvetleni, ktore ja ale verne poznam a ani to nie je mojim cielom vam brat, comu verite. Len mozno som chcela vniest trosku ineho pohladu tu na veci, ze v cirkvi chyba otvorenost a rozhovor o konfliktnych veciach - preto doslo i k tolkym rozdeleniam, lebo cirkev malo pocuva a trosku ma zabetonovanych kopu "pravd", ktore uz sa kazdy boji zmenit s ohladom na tradiciu... Ale strach nema co medzi Bozim ludom hladat.

Ale dakujem za odpoved, olejka. Len tolko dodam, ze ekumenizmus je zvlastne slovo ale existuje asi len na takej urovni tolerancie "jednych" s "druhymi" na zaklade Kristovej Lasky, ktoru on nam dal tu zit. Ale v zmysle nejakeho zlucenia, spojenia, zmixovania, to ozaj mozne nie je, z obycajnych praktickych dovodov - znamenalo by to u kazdej strany ist proti tomu, comu veri...takze v tom s Tebou suhlasim uplne.

lucka_220809
29. júl 2012

@olejka prave som si precitala, co si napisala billam o 00:24 😲 😲 😲

Teda Pan Boh nam asi naozaj podla teba odpusta hriechy velmi podmienecne, resp. vobec, ked si kazdy musi vsetko odcini sam aj tak, alebo zanho jeho rodina v neskorsich pokoleniach. Premyslam, naco ten Kristus vlastne zomieral a ake hriechy to na kriz vynasal...
Nepamatam si, ze by Kristus jedinym slovom povedal, ze ludia maju si dotrpiet svoje hriechy. Naopak viem,ze Jezis prisiel, aby sme mohli mat zivot a mohli ho mat hojne, a tym teda chapem ZIVOT - plny radosti z toho,ze mame miesto uz teraz v Nebi, ak Mu verime, a nie strachu z toho,co vsetko si mame este odtrpiet za to,co porobili nasi predkovia a morit sa nad tym, kolko si toho budu musiet odtrpiet nase deti za to,co robime teraz my... my sme hriesni!!! Nikto sa vlastnymi skutkami nespasi, nik z nas nevie byt tak dobry, aby si Nebo zasluzil... !! Ale Pan hovori , ze sa mozeme tesit - len tesit, ze Nebo mame iste, ak len verime, ze Jezis je Boh, ktory zomrel a vstal z mrtvych !
Kto pozna Boha, chce byt Jeho.. preto clovek chce dobre zit,lebo kto veri, kona skutky, ktore nam dava Boh konat. Ale my nikdy nebudeme uplne bezhriesni, nas zivot bude vzdy hriesni, lebo sme slabi ludia.

Ja neverim,ze jediny katolik veri, ze pojde do Neba. Mam skor pocit, ze vsetci dufaju, ze pojdu aspon do "ocistca" a uz to tam nejako vydrzia. Mne to pride hrozne.

Jedine utrpenie okrem Jeho vlastneho Jezis spomina vtedy, ked posiela ucenikov do sveta, aby sa nebali trpiet pre Jeho meno, lebo odmenu maju istu u Neho a sirit Jeho Lasku je viac ako zachranit si zivot pozemsky.,

S pohladom, ktory mas na hriechy a odpustenie ty, mi - prepac - ale naozaj pride krestanstvo velmi depresivne.
Jezis nas nespasil "podmienecne", ale uplne. V nom mame odpustenie nasich hriechov, a je podla mna hriech tomu neverit a doplnat Jeho spasou potrebou "nasho odtrpenia si toho,co sme robili zle". Ci neverime,ze Jeho smrt spravila vsetko?

werumka
29. júl 2012

@minewka Myslím, že když se začteš tu: http://www.vojtechkodet.cz/ (např. témata, články, rozhovory...), tak se o katolictví dozvíš mnohem víc, než trávením x hodin zde 😀 A neboj, bubák tam na Tebe nevybafne 😀

inkinka
29. júl 2012

@olejka

nejednota v cirkvi je na jej oslabenie...je to dielo niekoho zleho...

to je rétorika 16. storočia, vtedy vyhlasovali Luthera za diabla, o jeho ženu, bývalú mníšku sa tiež dobrým slovom neobtreli a ich deti mali byť diablovým semenom 😕

středověk neskončil, středověk trvá...

https://www.youtube.com/watch?v=tYO8V5U8t2s

,Teraz si premietni Pismo a porovnaj, kolko z veci, ktore uci katolicka cirkev, sa tam nenachadza a ktore vznikli vselijako pofiderne "

Aj ty sama si dala jeden príklad a to ten o Máriiných rodičoch, v Biblii sa nikde nespomína, že by jej matka bola neplodná, ako prameň beriete evanjelium podľa Jakuba, ktoré ale katolícki kresťania nezahrnuli do "výberu" , je to nekonzistentný prístup, čo sa nám hodí, berieme, to ostatné je apokryf...

a evkasus vďaka za odpoveď 🙂

zuzkalenka
29. júl 2012

17. nedeľa v Cezročnom obdobíZ
2 Kr 4, 42-44
Ž 145, 10-11. 15-16. 17-18
Refrén: Otvor svoju ruku, Pane, a nasýť nás.
Ef 4, 1-6
Jn 6, 1-15
Aleluja, aleluja, aleluja.
Veľký prorok povstal medzi nami a Boh navštívil svoj ľud.

inkinka
29. júl 2012

@lucka_220809

"chcem chodit po odpovede k Bohu. Zazila som, ake to je, ked mi Boh nieco poodhalil a ked mi dal poznanie, ktore naozaj neslo zo mna a z mojej logiky"
hej, niektoré veci sa dajú nájsť len takto, priamo, bez prostredníka. Ale priame odpovede dáva Boh len na začiatku hľadania, potom je to už nejednoznačnejšie a ťažšie. Dobrá kniha o hľadaní :

http://www.kmspraha.cz/knihkupectvi/principy-kr...

dostala som sa z nej cez katolíka a teraz ju ponúkam ja, človek s protestantskou (viacfarebnou, nielen ECAV, nielen kalvinizmus) výchovou vám katolíkom, v duchu ekumenizmu 😉

lucka_220809
29. júl 2012

@inkinka prosim ta, a to vies odkial, ze priame odpovede dava Boh len na zaciatku hladania ? zase davame Bohu my hranice a pravidla, kedy a ako ma davat odpovede???

linda81
29. júl 2012

@olejka a co je na yoge zle? ako moze skodit dusi?? kde je tam negativna energia? vsak yoga sa cvici po celom svete, je to velmi prijatelen pre starsich , aj pre tehotne....no a co take zle spravil Luther, ze nahlas povedal( okrem ineho) , ze odpustky si netreba kupovat od cirkvi...nejako sa previnil proti Bohu??poznas vobec Lutherove tezy??ja som sice bola pokrstena v rimsko-katolickom kostole, ale dostala som sa do Wittenbergu, a nejako sa mi ta evanielicka cirkev zda omnoho povedzme cistejsia ako rimsko -katolicka...
kukni aj:
http://www.evanjelik.sk/node/137
..co je tam zle podla Teba?