Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@voskovka ja netrepem..to ty vyvracias slovo Bozie ked ho nahrazdas slovom ludským
@dedikatessa tak ked veris v boha preco zrazu uz aj jezis kristus????lebo ten Kristus je jeho synom a ked veris v boha a pises tu o jezisovi kristusovi tak potom veris aj v neho ci???
ci u teba to funguje tak ze dnes je streda tak si poviem ze dnes v jezisa budem verit teda uznavam niektore veci z biblie a ZAJTRA je stvrtok tak zajtra iba Boh a nik iny???
@voskovka neviem o com pises ja som sa neprisla hádat a som krestanka verim V jedineho Boha jeho syna a nasho spasitela jezisa krista a v ducha svätého ktorého nám dal. Ty veris katolickej cirkvi nie Bohu nezaujima ta co on hovori na tvoju vieru ale to je tvoja viera.
@dedikatessa ja vyvraciam????prosim citaj spravne a hlavne ukludni sa lebo mam pocit ze uz nevies ako...nenapisala som nic co nie je v biblii nenapisala som nic co som si vymyslela....tak ta prosim a budem rada ze ak trosku spomalis...
co tak si dat pôst slova (ci ani ten tvoja zvlastna viera nepozna?)
radsej popremyslaj kym nieco napises ,nez mas napisat nieco mimo.a hlavne nesnaz sa nas presvedcit o svojom nabozenstve ci vyznani ked toto je forum rimsko-katolicka cirkev kde si pisala ze ty veris podla seba...
Toto je spolocenstvo krestanov v Bohu,Kristovi a Duchu Svätom ako v najsv.Trojici so vsetkym co k tomu patri.
co ti mozem odporucat je skus zajst za nejakym knazom a porozpravat sa s nim. 😉 😉
@dedikatessa ked si krestanka tak sa podla toho chovaj! so vsetkym co k tomu patri....ked sa tak hrdo k tomu hlasis....citaj prispevky po sebe ze najskor neveris iba v boha terazu uz si aj krestanka..
moja viera je taka ako vsetkych inych krestanov v cirkvi.
@voskovka ja som kludná 🙂 buď požehnaná
@dedikatessa aj ty...aj tvoje dieta co nosis pod srdcom... 😵 🤐
@dedikatessa - videla si už niekedy niekoho umierať? lebo si to potom (ak mi dávaš za príklad lotra na kríži) tak ružovkasto predstavuješ s tým umieraním...a mohla by si mi odpovedať, ako môžeš garantovať, že každý sme dostali jednu šancu tu na zemi?
A fakt Ti žily netrhá, že toľko ľudí (možno miliardy) o Kristovi v živote nepočulo, takže podľa Teba ani nemôžu byť spasení (skrze vieru) a idú do zatratenia? to fakt Ti tých ľudí nie je ľúto, aj keď nemôžeš vedieť, že porobili veľa zla, a možno menej ako ja či Ty?
A nemáš v srdci takú (nad)prirodzenú ľudskú túžbu, či sa ozaj nedajú aj tieto (pre Teba zatratené duše!) spasiť? Veď Kristus nám prikázal milovať sa navzájom ako On miloval nás, a nielen svojich priateľov!!!
O čo väčšiu a dokonalejšiu túžbu po spáse všetkých ľudí musí mať Ježiš, ktorý je dokonalou Láskou ! 😵
A o čo väčšmi musia byť prostriedky na ich spásu pred ľuďmi, ktorí si nevidia ďalej od nosa, skryté....aby sme sa nevystatovali. 😔
Raz jeden kňaz povedal...na onom svete sa budeme veľmi čudovať, kto všetko nám svojou úprimnou láskou, snahou, obetou v skrytosti, skrze Božiu vôľu dopomohol ku spáse. 🙂
@voskovka väčšie psychické problémy podľa mňa vie zažívať aj dieťa v "normálnej" rodine. týranie, hádky manželov, bitky, alkoholizmus, gamblerstvo, nezáujem rodičov o deti, nevery, odchod jedného rodiča z rodiny......
a deti sa dnes posmievajú za hocičo...že majú staré auto, bývajú v starom dome, ako chodia obyčajne oblečení,.... to keby sme dávali na posmešné reči detí, museli by sme byť všetci hyper IN a mať všetko super-aby sme zabránili posmeškom...a aj tak nezabránime. posmešky tu boli a budú. ide o to, ako vychováme deti, aby sa k tomu vedeli postaviť a spracovať to.
vieš-homosexualita nie je jediná "téma" posmeškov. toto je pre mňa slabý argument.
ja som zažila bitku detí pre to, že jeden sa posmieval spolužiakovi za to,že majú len škodovku a ony majú Peugeot. tak ten "chudobnejší" si bránil "česť"....
toto je celé o výchove k tolerancii a inakosti vo všeobecnosti. vedieť prijať každého takého, aký je. a ak máme napr. ako rodina viac ako iní, byť za to Bohu vďační.
a učiť k správnym hodnotám. nedávať na prvé miesta pominuteľné veci a zbytočnosti, na ktorých si tu na tomto svete zakladáme.
a NESÚDIŤ. na to bude raz Boh.
nikto nevie, aké má s nami plány. ani ako skončíme.ani ako berie tých "iných".
všetko sú to zbytočné predsudky.
možno raz budeme tam- na druhom svete veľmi prekvapení 😉
a- skús si predstaviť, že by tvoje dieťa bolo "také". zatratíš ho?
nikdy nehovor nikdy. lebo NIKDY NEVIEŠ .......
@voskovka nie je zač 😉
všimla som si, že ak ti dochádzajú argumenty, rozlúčiš sa s diskutujúcou pekným večerom 🙂
neboj, ja ho mám-ale Ďakujem 🙂
vieš, téma homosexuality nie je taká jednoduchá, aby si ju vedela zhodnotiť alebo pochopiť jedným príspevkom.
ale jednoduchšie zmýšľajúci ľudia majú na všetko len jeden názor-beriem 🙂
ale jedno je isté- ani ja a ani ty nevieš, ako vlastne bude súdiť BOH.
odtiaľ sa ešte nik nevrátil, aby podal informácie 😉 🙂
pekný večer aj tebe 😉
@macamac to nie ze dochadzaju,len nemam chut kazit si vecer....neodchadzam od debaty cez den.vzdy vecer...mam dvoch synov treba ich ulozit a nie hodit do postele a spite.ja som tam s nimi aj 1,5hodky.kym zaspia...jedna vysvetlivka
a druha vysvetlivka-rada by som stravila vecer s muzom ked nie sme cely den spolu...a riesit tu zrovna teraz niekoho kto ma cas a ja nie,nie dakujem.preto som ti zazelala pekny vecer. 😵
Všetkých svätýchB (slávnosť)
Zjv 7, 2-4. 9-14; Ž 24, 1-2. 3-4b. 5-6 ~ Refrén: Blahoslavení čistého srdca, lebo oni uvidia Boha.; 1 Jn 3, 1-3; Mt 5, 1-12a ~ Aleluja, aleluja, aleluja. Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste preťažení, a ja vás posilním.
@voskovka myslim, ze sa v tejto debate dost preukazuje rozdelenie krestanov, ich nejednotnost. A preto sa aj vy nemozete vo vela veciach pochopit. Nejednota a rozdelenie bolo vzdy zlym ovocim. 😒
Katolici cerpaju zo sviatosti, niektore protestantske zbory ich nepotrebuju. Katolici cerpaju aj z biblie aj z Posvatnej tradicie, ktora vznikla za apostolskych cias a kratko potom. Su zbory mimo katolicej Cirkvy, ktore Tradiciu ako taku odmietaju a beru iba to, co je doslovne napisane v Pisme. Atd atd....
@evkasus a tak to má byť 🙂 Toto je katolícka téma pre katolíkov, sú tu vítané pravdaže akékoľvek názory, postrehy či témy, ktoré neznevažujú našu cirkev a neurážajú naše vierovyznanie. Kresťanstvo je veľmi široký pojem, zahrňujúci obrovské množstvo vierovyznaní, a v prevažnej väčšine v hlavných podstatách odlišných od našich základných právd a učení. Katolícka cirkev má jasné doktríny, ktorých sa je potrebné držať a dodržiavať, niektoré veci neznesú kompromisy. A práve preto tu vznikajú trecie plochy, ale pokiaľ je debata plodná a konštrukčná, a rešpektuje názory diskutujúcich, prinesie svoje ovocie(o:
ja si nemyslím, že ak niekto momentálne nemá čím, ako odpovedať...že niekomu inému sa pripisujú body 😅 toto nie je súťaž. Ale je možné, že ak si niekto niečo prečíta, na čo momentálne nemá odpoveď, ostane mu to vŕtať v hlave a možno sa časom dopracuje k odpovediam, ktoré mu budú Svetlom v živote 🙂 ostáva len dúfať a PROSIŤ, aby nám v tom pomáhal Duch Svätý 🙂
Krasne ranko ako ste prezili vcerajsi dnik?prsalo u vas ci sviecky pekne horeli? u nas tak striedavo,prsalo,neprsalo.Ale ked sme isli na cintorin vecer bolo krasne.A ako sme odisli odtial tak cestou domov zacalo strasne liat esteze sme boli autom 🙂))
@dedikatessa Velmi obdivujem ak niekto ovlada pismo lepsie ako my katolici...
ale pises,,Nie som RK ale ani apostoli neboli ..."
Uz tu dala link Voskovka
„Ja ti hovorím, ty si Peter a na tej skale si postavím cirkev a pekelné brány ju nepremôžu“ (Mat 16,18).
nemyslis ze je to trochu sila napisat tu ze apostoli neboli...ked Jezis ustanovil priamo jedneho z nich za jej hlavu...a ostatni sa tiez dali pokrstit...tvorili prvu Kristovu cirkev...zije dodnes a bude stale napriek snaham rozdelit ju...
Mat 16, 19 Tebe dám kľúče od nebeského kráľovstva: čo zviažeš na zemi, bude zviazané v nebi, a čo rozviažeš na zemi, bude rozviazané v nebi."
hovori jasne o povereni apostolov...teda nie je to vymysel ludi ...knazi maju poverenie su povolani priamo Bohom
odpustat hriechy
,,Jn20.22 Keď to povedal, dýchol na nich a hovoril im: "Prijmite Ducha Svätého. 23 Komu odpustíte hriechy, budú mu odpustené, komu ich zadržíte, budú zadržané."
takisto je to s odpustkami...ja osobne nevidim nic ine ako folklor v chodeni na cintoriny...ked si na svojich zosnulych mozem spomenut a modlit sa za nich pri kazdej sv.omsi...
to ze modlitby za zosnulych v ocistci su potrebne vieme z roznych sukromnych zjaveni..
Napriklad Mária Simma je rakúskou mystičkou. Už 50 rokov ju vďaka osobitnému Božiemu daru, ktorý je v dejinách Cirkvi známy, navštevujú duše v očistci.
.lebo sme jednotelo pise Pavol v Prvom liste Korintanom , kapitola 12.
,,12.12 Lebo ako je jedno telo a má mnoho údov, ale všetky údy tela sú jedno telo, hoci ich je mnoho, tak aj Kristus. 13 Veď my všetci, či Židia alebo Gréci, či otroci alebo slobodní, boli sme v jednom Duchu pokrstení v jedno telo. A všetci sme boli napojení jedným Duchom. 14 Telo nie je jeden úd, ale mnoho údov.
😉
..... 26 Ak teda trpí jeden úd, trpia spolu s ním všetky údy, a ak vychvaľujú jeden úd, radujú sa s ním všetky údy. 27 Vy ste Kristovo telo a jednotlivo ste údy. 28 A v Cirkvi Boh niektorých ustanovil po prvé za apoštolov, po druhé za prorokov, po tretie za učiteľov, potom sú zázraky, ďalej dary uzdravovať, pomáhať, viesť, dar rozličných jazykov."'
aj anglikansky psychiater (Kenneth McAll) vo svojej psychiatrickej praxi zistil ze to co nedokaze veda uzdravit uzdravi Eucharistia...napisal to v knihe Uzdravenie rodovych korenov...hoci tato kniha nie je katolikmi vzdy uznavana ..kedze tam je tazka polemika ci to nie je prilis ezotericke...zazracne videnie nasho tajomstva viery...
kym my katolici berieme vieru a tajomstvo viery ako sucast nasej spasy...McAll nou lieci problemy ludi ich zviazanost s dusami umrelych pribuznych...
Nie vzdy je to v co verime dokazatelne zdravym rozumom...tak ako nedokaze nik kto napisal starozakonne knihy a akou silou sa Bozie slovo v takej historickej a pre nas niekedy nezmyselnej podobe stale prihovara dnesnemu cloveku 😉
ahojte chcem sa spytat neviete mi poradit kde by som si mohla stiahnut mp3 tie zname pesnicky napr. Až do konca dni, Nas pan on je kralov kral, atd a tiež este tie klasicke ukazovacky napr. Boh ta miluje, Keby som bol kengorou. Hladala som na uložto ale tam toho vela nieje 😒
@olejka Olejk to ze Peter je skala to este neznamenalo ze bol prvým pápezom, to neznamenalo ze katolicka cirkev ma kluce od nebeskeho kralovstva. Prosim precitaj si tie kapitoly v Pisme od zaciatku a nepridávaj k tomu to co tam nie je. Jezis povedal Petrovi ty si skala a na tej skale postavim svoju cirkev, lebo iba Peter povedal Ty si Kristus syn ziveho Boha. jedine peter vedel kto je kristus lebo mu to zjavil sám Boh a tak vsetci, ktorý uveria v Jezisa Krista ttvoria jeho cirkev . Jezis nikdy nepovedal Peter ty budes prvym pápezom. To uz si doplnila katolicka cirkev, rovnako ako ocistec o ktorom nie je ziadna zmienka v pisme a uplne vyvracia podstatu ttoho naco pan jezis prisiel na tuto zem. Lebo ked si mozeme spasenie kupit v kostole od fararov tak potom tu bol Kristus zbytocne.On povedal ze iba kto v neho uveri bude spasený, ako moze mrtvy clovek uverit to neviem ale ludia si nasli vseliake zlahcovaky podla toho aby to im vyhovovalo.Ale to by si musela zacat citat pismo s otvorenym srdcom bez katolickych poznámok. Lebo ked si myslis ze iba katolici maju tu spravnu vieru tak sa naozaj velmi mýlis a ja mám k tomu Biblii ako dokaz.
Riekol Ježiš Židom, ktorí uverili: Ak vy zostanete v mojom slove, ste naozaj moji učeníci. A poznáte pravdu a pravda vás vyslobodí. Je tam ak zostaneme v jeho slove, to znamená nemame pridavat k tomu co tam nie je a niekto vymyslel... Prajem ti prezit take vyslobodenie ja som ho prezila a nic by som nevymenila za to zit v pravde ktistovej, bez ludskych pravidiel.
@dedikatessa - vďaka, že si reagovala aj na moje otázky 😖 prepáč, ale táto Tvoja dnešná veta:
"jedine peter vedel kto je kristus lebo mu to zjavil sám Boh a tak vsetci, ktorý uveria v Jezisa Krista ttvoria jeho cirkev"
postráda logiku! 😅 Peter to vedel, lebo mu to bolo zjavené...a tým pádom ostatní musia uveriť? 😕 😨 Ty si prečo uverila? Lebo si si prečítala túto Petrovu vetu? a hneď nato si vo svojom srdci pocítila, že veríš???
Ako si vysvetľuješ podobenstvo o boháčovi a lazárovi (Lukáš 16, 19-31)? Ako je možné, že niekto, kto sa dostal do zatratenia (boháč), môže volať na niekoho, kto je v nebi (lazár)a prosiť o zľutovanie?
Ak by si niekedy šla na svätú omšu do katolíckeho kostola, asi by si márne hľadala niekoho, kto si môže kúpiť spasenie od farárov, to je taký nonsens, že až 😖
@dedikatessa - a ešte mi napadá, náhodou aj Ježišovej matke-Márii, nebolo zvestované, Koho počne? V 1.Lukášovej kapitole sa píše:
"31 Počneš a porodíš syna a dáš mu meno Ježiš.
32 On bude veľký a bude sa volať synom Najvyššieho. Pán Boh mu dá trón jeho otca Dávida,
33 naveky bude kraľovať nad Jakubovým rodom a jeho kráľovstvu nebude konca."
A ďalej v 2.Lukášovej kapitole sa spomína, že aj muž menom Simeon a prorokyňa Anna vedeli, bolo im Duchom Svätým vnuknuté, že do chrámu priniesli rodičia Toho, ktorý sa stane "Svetlom na osvietenie pohanov a slávu Izraela, tvojho ľudu."
A Ján krstiteľ? Jeho matka Alžbeta...oni tiež netušili, kto je ten Ježiš, tesárov syn? Nemýliš sa teda, keď tvrdíš, že " "jedine peter vedel kto je kristus"? Ja Ťa tu nejdem presviedčať, či čítaš Písmo s otvoreným srdcom...mne sa zdá, že Ty si si prečítala len niečo a na základe toho staviaš svoje tézy.......
@katja78 A keď prišiel Ježiš do okolia Cezáree Filipovej, opýtal sa svojich učeníkov a riekol: Čo hovoria ľudia o mne, že kto som ja, Syn človeka? 14 A oni povedali: Jedni hovoria, že si ty Ján Krstiteľ, iní, že Eliáš, a zase iní, že Jeremiáš, alebo niektorý z prorokov. 15 Povedal im: A vy čo hovoríte, že kto som ja? 16 A Šimon Peter odpovedal a riekol: Ty si Kristus, Syn živého Boha! 17 A Ježiš odpovedal a riekol mu: Blahoslavený si Šimone, synu Jonášov, lebo telo a krv ti toho nezjavily, ale môj Otec, ktorý je v nebesiach. 18 A ja ti tiež hovorím, že si ty Peter, Skala, a na tej skale zbudujem svoju cirkev, a nepremôžu jej ani brány ríše smrti; 19 a dám ti kľúče nebeského kráľovstva, a čokoľvek by si sviazal na zemi, bude sviazané aj na nebi; a čokoľvek by si rozviazal na zemi, bude rozviazané aj na nebi. 20 Vtedy prikázal svojim učeníkom, aby to nikomu nepovedali, že on je Kristus.
Evanielum Matuša 16kap. 13-20 vers
Prosím precitaj si to pozorne a zistis, ze Jezsi nikdy nepovedal, Peter ty si prvym pápezom rkc.
Peter videl duchovne, lebo telo ani krv cize sam Jezis mu to nezjavil, ale Otec. Ostatní ucenici hovorili nieco iné. Cirkev tvoria ludia, ktorý uveria v jezisa Krista a prijmu ho za svojho spasitela.
Ja som uverila pretoze Bohu na mne zálezi a dal mi vnuknutie a ja som prijala Pána Jezisa za svojho spasitela, bol to dar od samotneho Boha, neuverila som na zaklade toho, ze sa budem mat dobre ani preto, ze zato nieco ziadam na oplatku. Lebo Viera je dar.
To ze bohác prosil z pekla, nijako este nesvedci o ocistci. Bohu je mozné vetko, veci ktorým mi nerozumieme teraz ale potom budeme a uvidime. V tych versoch ja vidim iba to ako dostal bohác odplatu za svoj zivot tu na zemi, a ako si mozes precitat : Dieťa, rozpamätaj sa, že si ty vzal svoje dobré vo svojom živote a Lazar podobne zlé; a tak teraz on sa tu teší, a ty sa mučíš. 26 A nad to nado všetko medzi nami a vami je upevnená veliká priepasť, aby tí, ktorí chcú prejsť odtiaľto k vám, nemohli, ani aby sa tí tamztade k nám nedostali!!!!!!.
Takze ako sa podla teba moze clovek z pekla dostat do neba ludskym pricinenim? Bohu je mozne aj to, ale nám ludom sotva. Lebo ked raz ocistec nemás v biblii tak nie je iba pre tych, co chcu aby bol ale tu uz hovorime o pridavani do pisma to co tam nie je!
Inak precitaj si z nejakych nezavislich zdrojov povod odpustkov a zistic kolko ludi stalo spasenie 🙂
Ja nechcem presviedcat, hovorim svoj názor ty si slobodná vo svojich rozhodnutiach aj slobodná verit tomu comu veris. Ja verim trocha inak ty inak, no cesta k Bohu je len jedna a je uzka a vedie skrze Jezisa Krista. 🙂

@pia22 a trosku nechapem tomuto ze ked nie je v rimsko katolickej cirkvi preco teda nas krestanov sa snazi presvedcit o tom ze staci sa s bohom rozpravat spovedat muzovi a kvazi bratom a sestram (co ako mozu byt napr nasi znami alebo dajme tomu ze sa idem spovedat moje kadernicke alebo pedikerke....hm divne) a dalsia vec mi nejde do hlavy ked nie je krestankou a riadi sa bibliou ktora doslova niektore veci prikazuje ako ctit nedelu,vykonavat sviatosti zucastnovat sa sv.omsi a inych obradov ze to nerobi....ked sa podla nej riadi a cituje nam tu z nej pomaly kazdu odpoved....