Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@dedikatessa mňa by zasa zaujímala taká "technická" záležitosť, keďže čakáš dieťatko. Ako bude vaše dieťatko oslovovať svojho otca? Menom? Alebo ako väčšina ľudí ekvivalentmi slova otec? Lebo podľa Písma máme len jedného Otca volať otec, tak ma zaujíma, ako si toto vysvetľuješ 🙂.
@dedikatessa Vstal z mrtvých, je tu stále pro nás, ale vstoupil na nebesa - to se dočteme v Bibli také. To znamená, že fyzicky jako bytost, člověk tady není. A proto jmenoval Petra - protože věděl, že lidé potřebují někoho, kdo je jim podobný.
@maja22 ale katolici volaju papeza svety otec a dokona aj fararov...takze ja potom neviem 🙂 hladaj v tom versi duchovny odkaz nie telesný 😉
@dedikatessa ja som sa ťa niečo iné pýtala,viem, ako katolíci volajú pápeža, neviem, ako to bude u vás a to ma zaujíma 😉
@dedikatessa - tretí a posledný-krát sa Ťa pýtam na verš Jn 21, 15 " Keď sa najedli, Ježiš sa opýtal Šimona Petra: "Šimon, syn Jánov, miluješ ma väčšmi ako títo?" Odpovedal mu: "Áno, Pane, ty vieš, že ťa mám rád." Ježiš mu povedal: "Pas moje baránky." Čo tento verš podľa Teba znamená??? Prečo sám Ježiš poveril Petra tým, aby bol pastierom a pásol jeho baránky? Či ako ho treba nazývať? valachom??? 🙄 🙄 🙄
žienky nehnevajte sa na mna 🙂 kto klope tomu sa otvori 🙂
Nech Vás Pán žehná aby bolo naplnené to v co dufame a nasa viera aby sa stala skutocnostou v nebi po boku všemohuceho 🙂
@dedikatessa - prosím Ťa, prečo sa bojíš odpovedať? je ťažké napísať - neviem, zaskočili ste ma...alebo čo si nám chcela povedať???
@dedikatessa Mně by ale také zajímala Tvá interpretace tohoto verše... nic ve zlém, prostě bych ráda viděla Tvé chápání této pasáže. Ale pokud si ji nevykládáš nijak důležitě, tak stačí říct.
@dedikatessa Jinak se vůbec nemusíš bát napsat, že se někoho zeptáš. Já se taky ptám, když nevím....
@dedikatessa aj ja dúfam, že sa raz stretneme v nebi pri nebeskom Otcovi 🙂 Vďaka za príspevky, momentálne sa tu na tom Katkinom "valachovi" vyškieram od ucha k uchu, až ma sánka bolí 😀 😀 😀 😀 Táto konverzácia ma tak dobre naladila, fakt ďakujem všetkým zúčastneným stranám 😀 😀 😀
Inak mi to tu pripomenulo ten starý vtip: Príde synček za otcom a pýta sa: "Oci, ako vznikajú vojny?" Otec mu na to: "Spýtaj sa mamy, tá ti povie." Mama: "Prečo ja? Máš čas, tak sa mu venuj." Otec: "Ja mám čas? Nevidíš, čo robím???" Mama: "Práveže vidím!" Synček: "Ďakujem, už viem, ako vznikajú vojny."
😀 😀 😀
Hlavne, že sa všetci ľúúúúúúúúúbime 🙂
krst sa dá vymazat?
ak je niekto raz pokrstený v rk tak aké protestovanie?
,sloboda nie je o ľahkých kompromisoch so svetom .
ak ponúkaju odobrenie rozvodu a antikoncepcie ;načo im je valach
,radšej sa vydajú do zubov vlka...hlavne slobodne...
No teda, aka pekna slovna vymena sa tu strhla. 🙂 Clovek sa tu aj vselico dozvie a poduci 😅
Ked som tak premyslala nad tym, co pisete, napadalo ma toto.... Aj my katolici aj vy protestanti verime v toho isteho Boha a v toho isteho Jezisa. Je tu vidiet kolko zla dokaze napachat rozdelenie a nejednota (a teraz myslim tym oddelenie sa protestantov od katolickej Cirkvi, a ich dalsie stiepenie). Uzasne rozdelenie, ktore nabaluje kopec predsudkov voci opacnemu taboru.
Ja myslim, ze vsetci chceme byt blizko Jezisa a preto ma napriklad mrzi, ked protestanti zaziju svoje obratenie a myslia si, ze ludia v katolickej Cirkvi su vsetci neobrateni a nemaju osobny vztah so zivym Jezisom. Alebo su taki, ako aj @dedikatessa, ktori patrili do katolickej Cirkvi, ale zazili svoj prvy osobnejsi zazitok a obratenie az u protestantov a preto zavrhli celu katolicku Cirkev.
Pravda je podla mna taka, ze aj protestanti aj katolici zazivaju ten zivy vztah s Jezisom. Ale je tu stale ten rozkol, ta nejednota, ktora zastiera oci. Lebo ovocim rozdelenia nemoze byt nic dobre.
Koniec koncov Boh nas chce spasit vsetkych a dava svoju milost tam kde je clovek na nu otvoreny (aj za predpokladu, ze z nasej nedokonalosti vzisli take rozdiely).
@dedikatessa by si mala priznat, ze ani ona neprisla na rozne vyklady pisma sama a samostudiom, ale prijala to od niekoho ineho. A tak to, co vycita sama katolikom, ze preberaju nieco, co im predklada Cirkev, to iste sa deje aj u protestantov. Tiez preberaju vyklady podla toho, ako to vysvetlil ten a ten v tej a tej dobe.
Cirkev si vsak nevymysla, a jej postupy vykladu Pisma su zalozene na urcitych postupoch kritickeho myslenia. Je tu tradicia, ktora pochadza od apostolov. Su to ti isti apostoli, ktori su i autormi listov, ktore tvoria sucas Noveho Zakona.
Nechapem sama pre seba, preco protestanti pozeraju na bibliu doslovne a nevidia Bozie konanie v kontexte jeho posobenia v jeho lude.
@evkasus boli by protestanti cirkvou keby nemali proti comu protestovat? a od koho sa odtrhnut?
ja som kedysi velmi sympatizovala s evanjelikmi...to hlavne kvoli svedectvu...samych uprimych som mala moznost spoznat...kym som nepochopila ze to o co sa oni usiluju my mame predostrene...vo sviatostiach..
citanim okypteneho pisma k cloveku dojde nejaka ozvena Bozieho slova ale nie cela pravda.
ozajstne vysvetlenie co mi tym Boh vravi musi kazdy najst vo svojom zivote...teda poznanu pravdu zit a nie len hlasat...clovek co nema este ani dietatko myslim ze este musi dozriet a dospiet k ,,pravde"
pravda za aku je ochotny polozit svoj zivot...ta je len ak citame srdcom...
co to je s tym ocistcom vlastne, ze to niekoho tak trapi...
1 Kor 3,13 dielo každého vyjde najavo. Ten deň to ukáže, lebo sa zjaví v ohni a oheň preskúša dielo každého, aké je.
14 Čie dielo, ktoré naň postavil, zostane, ten dostane odmenu.
15 Čie dielo zhorí, ten utrpí škodu, on sa však zachráni, ale tak ako cez oheň.
1Ef.19 a aká nesmierne veľká je jeho moc pre nás veriacich podľa pôsobenia jeho mocnej sily,
20 ktorú dokázal na Kristovi, keď ho vzkriesil z mŕtvych a v nebi posadil po svojej pravici
21 nad každé kniežatstvo, mocnosť, silu a panstvo a nad každé iné meno, ktoré možno vysloviť nielen v tomto veku, ale aj v budúcom.
Flp 2/8 Uponížil sa, stal sa poslušným až na smrť, až na smrť na kríži.
9 Preto ho Boh nad všetko povýšil a dal mu meno, ktoré je nad každé iné meno,
10 aby sa na meno Ježiš zohlo každé koleno v nebi, na zemi i v podsvetí
Ak by sme nemali dost dokazov zo svedectiev svatych...ale aj beznych udalosti zo zivota...v nedalekej dedinke sa zmatena kostolnicka rano motala okolo kostola ze ju navstivil mrtvy knaz a ziadal ju aby mu asistovala...otvorila kostol a on odsluzil omsu za zosnulych, ktoru dlhoval svojim farnikom...tie duse na nu stale cakali...
duse v ocistci...
potom by som mozno tiez pochybovala tak ako @dedikatessa a pozastavovala by som sa nad tym ci nemam protestovat proti dedicstvu svojich otcov....
vzdy je cas sa obratit...jedno obratenie v zivote urcite nestaci a to plati pre kazdeho , je to jedno akeho je vyznania...
😉
@evkasus absolutny nesúhlas ale je to tvoj názor. ja nie som ziadna protestantka ani nepatrim do ziadnej cirkvi ale Panovi jezisovi ale nevadí, chapem, ze to neviete pochopit 🙂
@dedikatessa kto mna vyzna pred ludmi toho aj ja vyznam pred nebeskym Otcom, vravi Jezis...
ako mozes povedat ze nepatris, ked si bola pokrstena....
je mi luto ze zapieras,ale aj Peter zaprel Jezisa avidis kam to az dotiahol
citala si Naša cesta do katolíckej Cirkvi od Scotta Hahna?
@dedikatessa Priznam sa, ze nerozumiem. 😕 Takze nepatris k ziadnemu konkretnemu spolocenstvu veriacich?
Jezis ale neprinasal individualizmus ale viedol nas k spolocenstvu.
A ake vidanie biblie potom citas? Katolicke, protestantske, ....??? 😕
@evkasus preco rozdelujes veriacich na katolikov a protestantov..ja mam spolocenstvo s bratmi a sestrami v kristu a som pokrstena biblickym krstom lebo krst je znakom viery..to jest ak uveris mas sa dat pokrstit nie ked ako novorodenec ani nevies co vobec viera je..to nie je krst z viery ale zo sveta. Nepatrim do ziadneho spolocenstva ale patrim Jezisovi kristoviCitam rohacka to je preklad z originalov! 😉
@olejka ja nic nezapieram neviem odkial si na to prisla...
necitala som tu knihu radsej si precitam pismo niet nic lepsieho pre zivot a krst neznamena zapis do nejakej cirkvi.Je len jedna cirkev,,su to veriaci po celom svete ktorý budu spasený a nema nazov ani sidlo ani hlavy ktore ju riadia..v pisme to vsetko más
@dedikatessa aby to nevyznelo blbo nepatrim do spolocenstva kde sa pravidelne stretavama a mame nazov..spolocenstvo je vsade tam kde sa zidu dvaja ci viacei v jezisovom mene to je spolocenstvo s jezisom kristom

nie to katolicka cirkev udelala krok vedle..jezis nikdy nevyhlasil pápeza ja to nikde v pisme nevidim nemal to preco robit kedze vstal z mrtvych a je tu stale pre nás 😉