icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

ewellina
15. nov 2012

@mizulienka Ja nie som proti bojovému umeniu, ale v štyroch rokoch sa mi do zdá ozaj veľmi skoro. Neskôr by som nemala nič proti, ak by za tým nebolo nejaké východné náboženstvo. Aj Maroš Kuffa ovláda karate a veru sa mu to zišlo. Myslím si, že muži by mali byť vychovávaní aj v tomto smere, len je dôležité ich viesť k tomu, aby svoju silu používali na dobré veci. Ono je to fajn, keď sa chlapec dokáže brániť, aj svojich kamarátov, neskôr aj svoju rodinu.

fra
15. nov 2012

jeden príbuzný ma klub športoveho karate a berie don až deti, ktoré dokážu zopakovať po druhych pohyby a vedia kde majú lavú a pravú nohu a lavú a pravú ruku... obyčajne je to okolo tych 7 rokov a aj to je ešte dosť skoro... pre 4 ročneho chlapca skor nejaky kružok všeobecnej športovej prípravy ...

olejka
16. nov 2012

Aky je vlastne rozdiel medzi bojovym umenim a bojovym sportom?

,,,,,,,,,,Bojové umenie je každý systém (regulujúci či vyučovací systém), ktorý formalizuje zručnosti a techniky telesného konfliktu s protivníkom. Bojové umenie nie je celkom to isté, čo bojový šport.,,,,,,,,,,
http://sk.wikipedia.org/wiki/Bojové_umenie

a este z diskusie:
,,,,,,,,,,,,,, bojový sport = šou, body, medaile, pásky; bojové umění = ubránit se, životní styl... .,,,,,,,,,
http://cs.wikipedia.org/wiki/Diskuse_ke_kategor...

klaja
16. nov 2012

Ahoj, protože zde diskutujete hlavně holky z SK, mohla bych se zeptat, jak vnímáte odvolání vašeho arcibiskupa Bezáka? Berete to jako šťastné rozhodnutí, jako chybu, nebo s tím souhlasíte vzhledem k autoritě papeže? A dále - máte dojem, že se tím panu Bezákovi otvírají jiné cesty (mám na mysli možnou kandidaturu na prezidenta, kterou zveřejnila některá média)?

fra
16. nov 2012

@klaja beriem to ako smutné rozhodnutie
.
o kandidature Bezaka na prezidenta neviem nič, ale podla toho ako dopadli posledne parlamentne voby nepochybujem, že v tejto krajine zvíťazí opat niekto podobný "starému ujovi" ... myslim si, že ludia majú presne takých zástupcov, akých si zaslúžia... nejako ako sa to píše v tomto članku na konci http://babarik.blog.sme.sk/c/311969/Narod-zlode...

ewellina
16. nov 2012

@klaja Pápež je neomylný len v otázkach viery a mravov, aj to len za istých okolností. Nie je neomylný, čo sa týka rozhodnutí o odvolaní biskupov. Okrem množstva dobra robila Cirkev počas celých dejín aj chyby. Napriek tomu je potrebné v poslušnosti prijať vec takú, aká je. Protesty na pútiach nepovažujem za šťastné riešenie. Pána Bezáka osobne nepoznám, ale mnohí tvrdia, že to bol dobrý človek. Kňazi však nesmú prijímať žiadne politické funkcie a aj sám pán Bezák sa vyjadril, že nebude kandidovať.

evkasus
16. nov 2012

@klaja podla mna Papez rozhodol v sulade s informaciami, ktore sa k nemu dostali. Ale nemyslim si, ze tie informacie boli v sulade s realitou. Cim dalej tym viac si myslim, ze islo o manipulaciu.

pia22
autor
16. nov 2012

@klaja v rýchlosti a skratke z môjho osobného pohľadu - úplne súhlasím s názorom @ewellina, k odvolaniu Bezáka sa nevyjadrujem, nepoznám všetky okolnosti, ako asi nikto, rozhodnuté bolo a či bolo správne alebo nie vie len Boh, s demonštráciami veriacich zásadne nesúhlasím, rozhodnutie rešpektujem ako nariadenie nadriadených mojej cirkvi a nemám dôvod sa v tom ďalej "vŕtať" 😉

katja78
16. nov 2012

@evkasus - a vieš o tej manipulácii niečo bližšie? 😕

evkasus
16. nov 2012

@katja78 IP 😉

olejka
16. nov 2012

Media su poriadnym manipulatorom ludi...ale zeby sa dal zmanipulovat papez nejakym ohovaranim....to neverim...

uz sa to tu raz preberalo niekde na strane 8 este...Bezak porusil nejake pravidla....nepodriadil sa autoritam a slub poslusnosti je jasny....a to ze je vsetkym sympaticky...najma tym co su proti cirkvi...to nas nemusi prekvapovat...

Jeden mlady katechet prehovoril ku knazom vo Vatikane aby boli sami sebou a nezili ako asketi...nieco v tom zmysle...a to ked je knaz sam sebou taky normalny hriesnik...to uz je celebrita....to uz je na odvolanie...to uz je na prezidenta ak ide o byvaleho acibiskupa.. 😵

senzacia sa nekona 😝

Podľa hovorcu Konferencie biskupov Slovenska Jozefa Kováčika nemôžu kňazi a cirkevní hodnostári prijímať verejné alebo štátne funkcie. 😉

klaja
16. nov 2012

Díky za vaše názory, vidím, že v nich panuje pestrost, a myslím, že je to dobře 🙂 Já o této kauze vím určitě míň než vy, protože jsem jen četla něco v českém tisku, oslovilo mě ale hlavně to, že (a jak) se k tomuto případu vyjádřil Tomáš Halík. Osobně si myslím, že slepá poslušnost k církevní (ani jiné) autoritě není na místě. Jak už tu zaznělo, všichni jsme jen lidé a můžeme se mýlit. Tím nechci říct, že církevní autorita by být neměla, jen je třeba poslouchat taky to, co nám říká srdce. Aspoň já to tak vnímám. A to, že odvolání arcibiskupa Bezaka vyvolalo velkou vlnu protestů i u hluboce věřících lidí, už podle mě něco znamená. Myslím, že by představitelům církve prospělo, kdyby víc naslouchali hlasům církve (tedy věřících lidi). Otázka je, jestli se p. Bezak nesnažil o to, aby byla církev lidem v 21. století prostě přístupnější. Nejde mi o populistická hesla (asi nemusím zmiňovat furt omílanou antikoncepci, předmanželský sex atp.) ani o to, aby si pravidla stanovoval každý sám, jak se mu chce, ale o upřímnou snahu o to, aby křesťanství mohlo dnešní lidi lépe oslovit.

margarita
16. nov 2012

@klaja
ja som tu uz k tomu prispela ked to bolo aktualne, ale opakujem : p.emeritneho arcibiskupa mam tu cest poznat osobne, sobasil ma napr. 😉 a je to dlhorocny rodinny priatel.
plne ho podporujem, a nevidim v tom rozpor alebo neuctu k papezovi. podla mna to uplne vystihla @evkasus , ked pise :
"podla mna Papez rozhodol v sulade s informaciami, ktore sa k nemu dostali. Ale nemyslim si, ze tie informacie boli v sulade s realitou. Cim dalej tym viac si myslim, ze islo o manipulaciu."
toto podpisem 😀
Ale on sam sa naozaj, ani v sukromi, nevyjadruje o veciach, o ktorych ma zakazane hovorit. Len je z toho dost vycerpany a vdaka celej tej kauze, postoju biskupov, pre ktorych je "ciernou ovcou" 😝 atd atd, ma momentalne nie najlepsi zdravotny stav.
poznamka na zaver : bol skratka o generaciu mladsi nez zvysok clenov KBS, viac k tomu asi netreba dodat.

Ja akceptujem a plne prijmam rozhodnutie papeza, len ma mrzi, ze to tak nestastne komunikovali a teraz si polka Slovenska vratane vsetkych ateistov pravom mysli, ze sme stale v stredoveku 😖

margarita
16. nov 2012

@olejka
Ty si myslis, ze Sv.Otec osobne pozna vsetkych svojich (arci)biskupov a kardinalov? 😉
Alebo ze generalny riaditel velkej firmy osobne kontroluje vsetkych svojich zamestnancov?
cize opytam sa inak - ak mu prijde na stol na podpis vypoved jedneho cloveka, pojde to osobne preverovat alebo sa spolahne na podriadenych, ktori mu tie posudky vypracovali? hmm ... ?

@pia22
esteze obcas sa najdu aj ludia, ktori idu za nieco demonstrovat, aj ked by mali drzat hubu a krok 😀 😉
akurat zajtra mame jedno pekne vyrocie, vdaka Bohu, ze ti vysokoskolaci v 1989-tom sa odvazili ozvat, proti autorite, ktora tu bola, a mala represivne zlozky a mohla ich aj zabit 😝 celych 40 rokov.
Keby to nespravili, navzdory autorite, tak tu dnes nemame ani net a uz vobec by sme si tu nemohli my v tejto teme takto slobodne kvakat 😀 😀

prepacte, ale ja sa ku kauze p.Bezaka skratka nemozem nevyjadrit - nech ma hoc aj exkomunikuju pravoverni krestanski fundamentalisti 😎

klaja
16. nov 2012

@margarita díky za upřímnost a pohled zevnitř. Ano, věřím, že to pro bývalého pana arcibiskupa musí být hodně těžké, a taky věřím, že to papež neudělal se špatným úmyslem. Ale dle mého názoru a vzhledem k informacím, které se ke mně dostaly, je pro vaši církev opravdová škoda, že k tomuto odvolání došlo. Ale třeba je to dobré právě k tomu, že navzdory odvolání (nebo právě kvůli němu) se budou lidé nad církví víc zamýšlet a víru prožívat srdcem.

ewellina
16. nov 2012

@margarita Hádaj, kto má najväčšiu radosť z toho, že kresťania demonštrujú proti odvolaniu biskupa? 😉

katja78
16. nov 2012

@margarita - ja by som svätého otca neporovnávala zrovna s generálnym riaditeľom veľkej firmy...ten sa za svojich zamestnancov pravdepodobne nemodlí 😉 😉

evkasus
16. nov 2012

@olejka Dovodom jeho odvolania bolo, ze porusil niejake pravidla? A vie sa ake?
Je to iba recnicka otazka. Necakam odpoved, lebo viem, ze verejnost nevie. Je to iba jedno z tych VRAJ...

margarita
17. nov 2012

@katja78
aj ked sa za nich modli, myslim, ze nie je vsevediaci. Pravdu pozna len Boh 😉

@ewellina
pokial ja viem, nikto neprotestuje proti odvolaniu, ale ZA objasnenie celej kauzy, a ako vyjadrenie podpory, ze nam to nie je jedno...tvarime sa, ako keby diabol existoval a pracoval len mimo Cirkev...a z dejin papezstva poznam x pripadov, kedy ovladol aj jej predstavitelov. To je len konstatovanie, Cirkev ustanovil Jezis, a povedal, ze brany pekelne ju nepremozu, ale ze sa o to nebudu pokusat, a casto aj uspesne, to, pokial viem, nikto nikde nepovedal.

molka
17. nov 2012

@margarita a ak by sa zverejnili dôvody odvolania, ktoré by boli pre verejnosť šokujúce, uverila by si tomu? Časť ľudí by tomu aj tak neverila a druhú časť by sklamalo Bezákovo zlyhanie. Takto je to lepšie, ak urobil niečo zlé, ja o tom radšej nechcem vedieť, každý nech sa zodpovedá sám za seba. Žijeme v dobe, kedy chce mať každý pravdu a máme problém prijať rozhodnutie, s ktorým nesúhlasíme. Či už pochybila jedna alebo druhá strana, ja sa z toho zodpovedať nebudem a rozhodne by to nijako nemalo ovplyvniť môj vzťah k Bohu. Ako raz povedal jeden kňaz: "nechodievajte do kostola kvôli kňazovi."
Určite si nikto nemyslí, že diabol pôsobí len mimo Cirkev a už vôbec nie kňazi. Práve naopak...najviac útokov je práve v "centre". Ale to je téma, do ktorej by som nechcela zachádzať.

margarita
17. nov 2012

@molka
a ked si presvedcena, ze nic zle neurobil? preco ho "chrania" tym, ze samotny Vatikan pravdu nezverejni,ani jemu samemu, a tym dava len dalsie podnety na spekulacie a bulvarne spravy, ktore su daleko od reality?

ale dost, ja uz s touto temou v tejto teme radsej skoncim, lebo nechcem nikoho pohorsit.
Aby som sa vyjadrila zaverom , ja uprimne verim v Boha, aj v Cirkev, ale to mi nebrani mat este stale aj vlastne myslienky a nazory. Az bude hriech aj mysliet a pochybovat tak asi vela svatych by mali "odsvatit" 🙂

molka
17. nov 2012

@margarita ale on bol predsa viackrát vo Vatikáne, kde mal možnosť súkromne prejednať dôvody odvolania. Ja neviem, kde je pravda, ale nepáči sa mi tento cirkus okolo toho, zrazu sa všetci chcú biť za pravdu. A kde boli ľudia, keď neprávom obvinili františkánov? Vtedy pravda nikoho nezaujímala, vtedy nikto neriešil, že trom ľuďom zničili život.

margarita
17. nov 2012

@molka
ak si vo Vatikane, to este neznamena, ze mas automaticky sukromnu audienciu u papeza 😉
o kauze Frantiskani pisal casopis Tyzden dost podrobne, boli aj akcie na ich podporu, len tam slo o statnu moc,a s tou sa mozes aj sudit. V Cirkvi je to trosku inak 😉

ale uz fakt slubujem, ze sem ani nepachnem - strcme hlavy do piesku, a neprotestujme proti nicomu - len potom ja nechapem, preco sa smie protestovat proti registrovanym partnerstvam a potratom atd...ked
ako sama pises ..."ja o tom radšej nechcem vedieť, každý nech sa zodpovedá sám za seba. Žijeme v dobe, kedy chce mať každý pravdu a máme problém prijať rozhodnutie, s ktorým nesúhlasíme."

😵

molka
17. nov 2012

@margarita pretože si myslím, že nemám právo súdiť osobné zlyhanie druhých ľudi, či už zlyhal o.Bezák alebo niekto iný. Nemôžem ísť protestovať, keď nemám žiadne informácie. A ak o.Bezák osobne zlyhal, nie je to moja vec. Ak zlyhal iný biskup alebo dokonca pápež, tiež to nie je moja vec.

maja22
17. nov 2012

@molka trochu ti musím odporovať. Záleží to od toho, ako sú protesty myslené. Ale ak ide o žiadosť vysvetliť situáciu, nevidím na tom nič zlé. Aj keď ide o cirkevné autority, nepovažujem ich za neomylných, čo sa týka takýchto záležitostí. Za dôležité považujem ich vyjadrenia ohľadne viery a vysvetľovania Písma a v tom im verím. Ale tu ide o ľudské záležitosti, nie Božie. A k tomu by som si vysvetlenie prosila. Ak by samotný otec Bezák povedal, že ide o jeho zlyhanie a nechce to rozpitvávať, tak by som to rešpektovala, išlo by o jeho vec a nie moju. Ale on sa vyjadril, že necíti žiadnu vinu, preto si myslím, že vysvetlenie je potrebné.

ewellina
17. nov 2012

@margarita Ja som videla taký transparent, že: "Navždy náš arcibiskup", čo nie je nič iné, než vyjadrenie neakceptovania pápežského rozhodnutia. Z takýchto protestov majú radosť predovšetkým nepriatelia Cirkvi. To, že Cirkev je ničená nepriateľmi aj zvnútra, nie je žiadne tajomstvo.

ewellina
17. nov 2012

@maja22
@margarita Lenže problém je v tom, že tieto ťahanice sa dejú pred zrakmi neveriacich.

ewellina
17. nov 2012

@margarita Ešte som zabudla: Je veľký rozdiel protestovať proti hriešnym veciam, ako sú napríklad registrované partnerstvá a proti rozhodnutiu pápeža. Aj keď pána Bezáka poznáš osobne, aj tak nepoznáš dôvody jeho odvolania a nepoznáš ani všetky zákutia jeho srdca.

werumka
17. nov 2012

Ahoj, já osobně myslím, že v této situaci je potřeba odlišovat dvě hlediska - první je ta poslušnost vůči církevní autoritě, kdy arcibiskup Bezák v očích mnoha lidí spíše rozdmýchával nespokojenost a touhu po vyjádření nesouhlasu. V tomto ohledu si myslím, že se měl držet spíše zpátky.
Druhým hlediskem - a řekla bych neméně podstatným - je ovšem netransparentnost celého procesu. Naší čeští biskupové jsou mimochodem též zajedno v tom, že Vatikán měl udat důvod jeho odvolání. I kdyby to měla být prostá věta "nemůžeme se zatím vyjadřovat, protože probíhá šetření". Minimálně by bylo na místě odvolání objasnit Bezákovi samotnému - když už nikomu jinému. A to vidím jako největší chybu.