Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
Nerozumiem celkom dobre, čo protestujúci očakávajú ako reakciu na svoj protest? 😕 že pápež začne vyšetrovanie od začiatku? zverejní, čo zverejniť nemôže? vráti sa o.Bezák na svoje miesto?.....napíšem analógiu - zvolil by sa pápež XY, a mňa a "150 členov mojej famílie" by to strašne iritovalo, lebo "my" si myslíme, že ten druhý by bol lepší a ten zvolený má za ušami, určite boli zmanipulované výsledky konkláve 😅 tak budeme protestovať, že chceme poznať, ako ktorý kardinál hlasoval 😅 😀
Všetci naši biskupi (nielen zopár) vyjadrili ešte v júli podporu svätému otcovi. Svätý otec extra po 4 mesiacoch napísal list, ktorý je zverejnený v našich médiách, a uisťuje v ňom Cirkev na Slovensku, že rozhodol on sám, a dôvody pozná. Jeho rozhodnutiu predchádzala modlitba.
Fakt. Ak tam niekde v "zákulisí" sa diali veci, ktoré ani on nepozná, museli to byť sakra tajné veci, a ich dôsledky, vzťahy skôr či neskôr vyjdú na povrch. Či neveríte nášmu Pánovi, keď povedal:
"Veď nič nie je skryté, čo by sa neodhalilo, a nič utajené, čo by sa neprezvedelo.
Lebo čo ste povedali vo tme, bude počuť na svetle, a čo ste pošepli v izbách do ucha, bude sa rozhlasovať zo striech."
Ja Mu verím. A nechcem sa angažovať viac, ako mi prináleží, aj keď otec Bezák sa cíti byť nevinný. Myslím, že čas ukáže... 😔
@ewellina dejú sa pred zrakmi neveriacich, je to smutné. Ale osobne si myslím, že teraz je problém v tom, že jeden človek je považovaný za obeť nejakej hroznej mašinérie, ktorej sme "nútení" poslušne veriť. Na druhej strane, ak by sa zverejnili dôvody, v ktorých by možno bolo poukázané na chyby tohto jedného biskupa, bolo by to iné - bolo by pre nás veľkým sklamaním, že obľúbený biskup pochybil, ale aspoň by bolo jasné, že nejde o sprisahanie voči nemu a zakrývanie niekoho či niečoho...Lebo teraz to vyzerá veľmi nedôveryhodne a meno cirkvi je tak či tak touto kauzou stále poškodzované...
@maja22 - nepoznám podrobne životopis sv.don Bosca, videla som o ňom nedávno jeden životopisný film, a on bol tiež obvinený z niečoho, čo nespravil, vinou niekoho, kto sa ho snažil zbaviť. Najhoršie bolo, že mu neveril ani jeho biskup (predtým jeho priateľ)...v tom filme to bolo dosť zdramatizované, neviem, do akej miery bol ten biskup naozaj tak pyšný, ako zobrazoval film, ale veľmi krátko po tom, ako don Bosco urobil krok pokory pred svojim biskupom (a nie nejaký predstieraný...on si uvedomoval, že tým nezmyje svoju vinu, ale cítil, že je to skúška jeho sľubu poslušnosti), tak vyšlo na svetlo Božie, že všetko bola blamáž, že to na don Bosca narafičili.
Takže ja osobne si myslím, že nie je problém, že nás svet vníma ako poslušné ovce, ale že pred svetom zo seba robí niekto obeť. Niekto, kto dal sľub poslušnosti. Určite by som vnímala citlivejšie, ak by bol niekto krivo obvinený (podľa môjho názoru), z nejakého závažného činu, pričom dôkazy nula bodov...ako keď bol niekto podľa kánonického práva zosadený zo svojej (dočasnej) funkcie.
@olejka Podle mě je dobré si o tom všem něco myslet, horší by bylo, kdybysme nemysleli a jen slepě příjimali, kdo nám co diktuje. Ačkoli o celé kauze vím tak málo, připadá mi páter Bezák jako někdo, kdo mohl být pro slovenskou katolickou církev velkým přínosem. V dnešní době, kdy církev dávno ztratila své renomé všeobecně uznávané autority (u nás samozřejmě víc než u vás), považuju za dar, když se objeví pastýř, který oslovuje mladé lidi, davy, aniž by byl populista či heretik (i když to už je taky spíš termín z doby dávno minulé), a proto mě mrzí, když to s ním dopadne tak, jako se to stalo v tomto případě.
@katja78 Protestující svým postojem vyjadřují nesouhlas, je to demokratická cesta, jak dát najevo svůj názor. A zároveň tím ukazují svou podporu odvolanému arcibiskupovi. Pochybuju, že si někdo myslí, že kvůli protestům papež změní názor, ale podle mě je dobře, že lidé vyjadřují podporu tomu, kom důvěřují. Proč by měli jen mlčet? Jak všichni víme, církev se mnohokrát v historii zmýlila, někdy fatálně, v případě lidí z řad církve mluví za všechno osud Jana Husa, teprve později uznala, že to byla chyba. Je to lidské - mýlit se, proto je dobré to mít na zřeteli.
@werumka Ano, určitě by se mnohé vysvětlilo (ať už tak, či onak), kdyby bylo jasně řečeno, proč byl arcibiskup odvolaný. Teď věřícím nezbývá než důvěřovat církevní autoritě, která ale v dnešní době zdaleka nemá tak absolutní postavení, aby jí něco takového u veřejnosti, ale i u mnohých křesťanů prošlo.
@klaja - heretik (asi) nie..ale populista možno áno 😕
Na túto demokratickú odpoveď poslal pápež svoj list: http://www.sme.sk/c/6596535/bezakov-pripad-donu... ani ten asi nestačí 😔 treba asi usporiadať tlačovú konferenciu so sv.otcom na tému "pochybnosti okolo odvolania otca Bezáka" 😖 aj to by bolo demokratické 😨
Ak sa niekto mýlil/zmýlil/klamal...verím tomu, že príde čas, aby sa to odhalilo a prezvedelo. 😉
33. nedeľa v Cezročnom období Z
Dan 12, 1-3
Ž 16, 5+8. 9-10. 11
Refrén: Ochráň ma, Bože, k tebe sa utiekam.
Hebr 10, 11-14. 18
Mk 13, 24-32
Aleluja, aleluja, aleluja.
Bdejte celý čas a modlite sa, aby ste sa mohli postaviť pred Syna človeka.
http://www.christnet.cz/magazin/clanek.asp?clan... Vřele doporučuji ke čtení tento článek Tomáše Halíka.
@ewellina ja som myslela, že sa to všeobecne vie.. 😕 ani mne to nejde otvoriť, tak skopčím celý autorský článok zo dňa 7.11. zo sme:
"Situácia, ktorá nastala po odvolaní trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka, natoľko znepokojila pápeža Benedikta XVI., že napísal list slovenským biskupom.
Biskupi sú však s tým, že Vatikán tají a nezverejňuje dôvody odvolania Bezáka, spokojní.
Predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský tvrdí, že dôvody pozná pápež, ktorý dôsledne skúmal podklady od cirkevných vyšetrovateľov.
„Dôvody sú kryté tajomstvom... Rešpektujeme rozhodnutie Svätého otca. Tajomstvo pokladáme za veľmi užitočné a chrániace osobnú dôstojnosť každého, o kom sa rozhoduje. Ak Svätý otec o niekom z nás rozhoduje, tým, že dôvody nezverejňuje, chráni nás pred verejnou mienkou a takzvaným posudzovaním dôvodov verejnosťou,“ konštatoval arcibiskup Zvolenský.
Pápež situáciu na Slovensku po odvolaní Bezáka upokojuje. List, ktorý adresoval biskupom, by mal rozptýliť obavy verejnosti, že Svätý otec rozhodol bez znalosti situácie. Zvolenský tvrdí, že pápežov list je prejavom lásky k Bezákovi.
„Starostlivo a vecne som sa oboznámil s vážnou a znepokojujúcou situáciou a po dlhej modlitbe nemohol som sa vyhnúť povinnosti, vyplývajúcej z lásky, obnoviť medzi vami účinnú kolegialitu a usporiadané pastoračné riadenie v trnavskej arcidiecéze...,“ napísal biskupom Benedikt XVI.
Význam pápežových slov o obnovení kolegiality a usporiadaní pastoračného riadenia nevysvetlil ani šéf slovenských biskupov Zvolenský.
„Bolo by veľmi nebezpečné, aby som nejakým spôsobom posúval formuláciu Svätého otca do mojej osobnej interpretácie..,“ reagoval na otázky, ako sa dajú chápať pápežove odkazy.
Biskupi stále nepoznajú dôvody Bezákovho odvolania, ani im to neprekáža. Rešpektujú rozhodnutie Svätého otca a nediskutujú o ňom. Nespokojným veriacim odporúčajú to isté - dôveru v správnosť pápežských rozhodnutí.
„Nie sme oboznámení s obsahom všetkých podkladov, ktoré Svätý otec starostlivo preštudoval a urobil bolestné rozhodnutie,“ povedal Zvolenský.
Biskupi nevedia, kde Bezák momentálne je, ani čo robí. Zvolenský sa s Bezákom nestretáva. Hovorí, že sa o ňom dozvedajú z médií.
„Denne myslím naňho v modlitbe, pretože túto situáciu cítime ako veľmi bolestnú pre celú katolícku cirkev na Slovensku,“ konštatoval.
Taliansky spravodajský server chiesa espresso repubblica nedávno zverejnil článok s titulkom „Biskup s ľudskou tvárou“ odmietnutý pápežom. Renomovaný autor Sandro Magister sa odvoláva na informácie zo záverečnej správy apoštolskej vizitácie a cituje z nej.
Pre SME potvrdil, že informácie získal od dôveryhodného vatikánskeho zdroja, ktorý má k dispozícii dokumentáciu k prípadu Bezák.
Podľa záverečnej správy z vizitácie Bezák údajne najprv prepustil všetkých administratívnych zamestnancov arcidiecézy a následne previedol hmotné diecézne portfólio na obchodné spoločnosti, založené jeho priateľmi. Za niekoľko mesiacov mali vyrobiť dlh takmer 600-tisíc eur.
Magister cituje, že mal zveriť „zodpovedné pozície nehodným kňazom, niektorým z iných diecéz, v ktorých žijú v otvorenej nemorálnosti a porušujú disciplínu“ - homosexualita a konkubinát.
Bezák sa údajne odlišoval „v bezohľadnej nedostatočnosti dodržiavania liturgických noriem, v podpore myšlienok protirečiacim katolíckej doktríne dôsledne vyučovanej posvätným magistériom, najmä pokiaľ ide o nerozlučiteľnosť manželstva, eutanáziu a vysvätenia za kňaza, s takmer žiadnym rešpektom voči pápežovi“.
Nehovoriac o jeho „verejnom vysmievaní sa duchovenstvu v administratívnych šatách“ a „nosení nevhodného sekulárneho oblečenia, a to dokonca aj pri oficiálnych príležitostiach ako návštevy farností za účelom udelenia sviatosti birmovania,“ pokračuje Magister v citovaní.
Trnavská arcidiecéza autentickosť informácií nepotvrdila ani nevyvrátila, nereagoval biskup Baxant, článok nekomentovala ani KBS."
Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/6596535/bezakov-pripad-donu...
Co poviete na tohoto pohodaka..knaz Marcelo Rossi / superstar....myslite ze u nas by ho odvolali?
https://www.youtube.com/watch?v=q84BuF1nkLo@klaja
ja zase tento, ak si ho este necitala 😉
http://www.vojtechkodet.cz/dulezite-otazky/robe...
najma fakt, ze:
Kodex kanonického práva (CIC/1983) stanoví, že „křesťané mají právo, dokonce někdy i povinnost podle svých znalostí, příslušnosti a postavení sdělit pastýřům církve své mínění o věcech týkajících se prospěchu církve a při zachování neporušenosti víry a mravů a úcty vůči pastýřům, s ohledem na obecný prospěch a na důstojnost osob, mají právo s tímto míněním seznámit ostatní věřící“ (kán. 212,§ 3).
Prave o to sa snazia ludia sympatizujuci s o.Bezakom.
mrzi ma, ze viem viac, nez to, co sa pise dookola v mediach.
radsej by som to nepocula...mohla by som byt rovnako pokojna a sebaista v postup KBS ako vy 😔
a uz posledny koment - kedysi som pocula, ze mame len takych knazov, akych si zasluzime. akych sme si vymodlili...nieco na tom bude asi 😉
@margarita .ak vies nieco co ludia o tejto kauze nevedia...ak to vie nas zlaty Pater Kodet ,nemali by ste mlcat...
ale podla toho kodexu si myslim ze mas pravo to oznamit papezovi a nie ist do ulic protestovat...lebo toto je pohorsovanie
,,,,Kto by pohoršil jedného z týchto maličkých, čo veria vo mňa, bolo by lepšie, keby
mu zavesili mlynský kameň na krk a ponorili ho do morskej hlbiny ( Mt 18,6 )""
............ najhorsie je ak si clovek zacne mysliet ze vie viac ako Boh a ze moze nieco vyriesit priamo sam...bez sprostredkovatela...teda naco sa unuvat skumat pravdu preco by sme cakali kym sa Boh postara aby vysla najavo..., ...podme protestovat proti papezovmu rozhodnutiu hned...
Bezak vyzera ako obet a papez ako nespravodlivy sudca...a to mi na tejto medialnej kampani vadi...zial veriaci tomuto svojim postojm,,za Bezka "pomahaju....
,,,,,,Svätý Otec po pozornom zvážení a modlitbe sa rozhodol požiadať J. Ex. Mons. Róberta Bezáka, aby sa zriekol pastoračného riadenia trnavskej arcidiecézy. Pred zverejnením rozhodnutia Svätého Otca prefekt Kongregácie pre biskupov na žiadosť Mons. Bezáka mu poskytol možnosť osobného stretnutia s ním. Stretnutie sa však neuskutočnilo. Keď Mons. Bezák odmietol podať demisiu, Svätý Otec ho odvolal z pastoračného riadenia arcidiecézy """"
este zdaleka to mozno nie je vsetko...
....ak sa ma pytas ci si myslim ze ho papez pozna osobne ...tak asi nie...ale asi ani nedostal sancu...ho spoznat...
.rozhodnutia papeza nie su len jeho vasnive uvahy a postoje...
su tu jeho kancelari...radcovia...kardinali...atd...ktori to ovplyvnia...ale Svaty Otec zotrvava niekolko mozno aj hodin denne v modlitbe teda verim ze s tymi informaciami a suvislostami co mal k dispozicii bolo jeho rozhodnutie ako autority a neomylnosti Ducha svateho v danej chvili spravne..
Su nase usi Boziemu hlasu otvorene viac ako tie papezove??? Vieme viac ako on???
prave v Brazilii ma katolicka cirkev krizu a vela ludi odchadza k inym denominaciam.. lebo obradom slavenia Panovej obety chybala radost tak to urobil Marcelo Rossi s radostou ..
...ja myslim ze je to uplne super priamo v liturgii...akurat to nema dost konzervativny a vazny pocit pre nas co sme zvyknuty postarom....
...mozno nasej mentalite je ta dostojnost a ticho v kostole blizsie...akoby sme mali pri liturgii tancovat a jasat bez hanby...mmmm
verim ze ked tu bola tema ako s detmi vydrzat celu omsu...tak toto by detom vyhovelo uzasne... 😉
Ale napriek tomu, som si istá, že Božia vôľa je v poslušnosti pápežove rozhodnutie prijať a ak sa mi zdá, že nebolo správne, tak o tom s pápežom (alebo inými nadriadenými) diskutovať. Určite však nie pred zrakom neveriacich a už vôbec nie formou nejakých protestov.Veď aj v Biblii sa o tom píše, keď apoštol vyčíta veriacim, že sa súdia na svetských súdoch.
Skor ma ako kontrast k tejto teme zaujalo ako
veriaci protestovali proti zruseniu sviatku Sedembolestnej a predsa
minister Lajcak odcestoval do Vatikanu aby ho zrusili....toto nikomu neprekaza....toto v nas neprebudza emocie???. 🤐
Ja osobne stojim za papezom, nielen v tejto kauze ale vo vseobecnosti.
A konkretne Benedikt je pre mna nieco ako uzasny vzor...citam jeho knihy a vzdy ked ho davaju na LUXe tak so zaujmom pocuvam jeho slova, ktore su plne mudrosti.
Som 100% za papezom.
Ale o Bezakovi si myslim, ze je obet.
Niekomu sa to moze zdat nezlucitelne, ale mne nie.
@olejka A to je podla mna jeden velky omyl, táto pyramída a predstava, že čím vyššie v pyramide je tvoje postavenie, tym maš bližšie k bohu a tym viac maš uši otvorene Božiemu hlasu.... To si fakt mysliš? Že Boh sa dava počuť človeku podla toho na akom stupienku v našej pyramidke je postavený?
Nechapem potom, prečo si JEžiš zvolil obyčajnych rybarov aby im zvestoval Božie slovo ak šiel podla pyramidy.
A tvoj vyrok že njhoršie je, že sa tieto veci deju pred očami neveriacich to mi pride také pokrytecke ako ked si chlap myslí, že ked pred susedmi drži manželku za ručičku tak je všetko ok, napriek tomu, že za zavretými dverami jej struhne facku.
@olejka K tej Brazilii.... Ja vidim rozdiel v katolickom kostole u nas a v katolickom kostole na Slovensku. Omsa prebieha ovela radostnejsie tu ( usa), ako na Slovensku.
A ano....ta radost mi tu chyba....vzdy ked idem na Slovensko do kostola,tak mna postihne Depresia....uplne vazne.
Sice ziadne tance su tu neni, ale farar ma ovela lepsi kontakt s ludmi....nestoji vzdy pred oltarom, ale pride blizsie k davu...pocas kazne sa pyta otazky typu, ze ludia mozu zdvihnut ruku na znak odpovede.
Obas tam buchne nejaky vtip a ludia sa mozu zasmiat (nie potichu zahundrat, ale od srdca zasmiat). Male deti, ktore este kazen nechapu si prinesu knizku s obrazkami, alebo vytmalovanky s farbickami, alebo pisanku na kreslenie.... detsky plac je normalny (ak je prilis dlhy, mama ide von utisit dieta, potom pride naspat), deti nemusia 60 minut sediet bez pohybu ☹ mozu sa otacat, pokrutit, ukazat nakresleny obrazok cudziemu cloveku, ktory sedi za nim (aj to sa mi stalo 🙂 ) a pod....
No celkovo atmosfera je v mojom terajsom kostole, kde zijem uplne neporovnatelna s kostolom, kde som chodila za mlada. Ja svoje deti do slovenskeho kostola ani nevodim....nase kostoly su prilis prisne- citit iba silny respet- pokoru-uctu ale nie radost. 😔
@vejula - nechcem odpovedať za Olejku, ale podľa mňa ona nikde nespomínala nejakú pyramídu... 😅 písala konkrétne o Benediktovi a napísala jasne, prečo si to myslí: " zotrvava niekolko mozno aj hodin denne v modlitbe teda verim ze s tymi informaciami a suvislostami co mal k dispozicii bolo jeho rozhodnutie ako autority a neomylnosti Ducha svateho v danej chvili spravne.. " čiže nie automaticky preto, že je pápež, musí rozumieť Božiemu hlasu najlepšie, ale preto, lebo disponuje aj tajnými informáciami a skôr, ako vynesie nejaké rozhodnutie, tak sa dlho modlí, uvažuje a prosí o Ducha múdrosti. Či myslíš, že nie??....predsa teraz nemôžme očakávať, že najosvietenejšími ľuďmi budú len tí, ktorí majú jednoduché vzdelanie, lebo aj Peter taký bol. To má predsa svoj kontext. Vyberať na dôležité funkcie prostých ľudí - na to sa "špecializovali" proletári 🙄
@digysa - aj u nás (v závislosti od kňaza) sú už také sväté omše, ako píšeš 😉 v nedeľu sme boli na detskej omši, deti sa počas kázne, aj vždy, keď idú niečo spievať, zhŕknu pred oltárom a pán farár ich zapája do svojej kázne, ktorá je určená pre ich hlavičky 🙂 a rehotala som sa teraz tak, až ma zadúšalo 😅

@klaja Ja si myslim ze je to jedno...co si myslim alebo co si Ty myslis, alebo co si ludia ktori popieraju papezovu autoritu a neomylnost myslia...
mozeme tu vymyslat konspiracne teorie do rana...nezmenime nic na fakte ze Bezak nepodal demisiu na vyzvanie vrchnosti...nechcel sa stretnut so Sv. Otcom...jedine on a Boh vie aky na to mal dovod...
ja by som povedala ze musel vediet aky je popularny a ako sa to bude rozmetat v bulvaroch, ked ho odvolaju....
ale mozno to chcel ...ako trest a nie uskodit svojej cirkvi... 😵
Takisto povedat ze Boh je pohodak bola silna kava...takmer koledovanie si o problemy...aj ked komu by a to nepacilo z nas laikov ze?
ktovie ako to myslel vo svojom svedomi...
Aj svati ako Gerard Maella alebo Maria Ward boli najprv papezom ,,odpisani" a potom vysla pravda najavo...je ale ovela viac takych ktori sa ospravedlnenia nedockali...
,,Pohodak" vidi a pravda sa v Jeho ociach odlisuje od tej nasej smiesnej/ludskej...my si mozeme len domyslat...
@evkasus pravidla mozno nie ale vyzera to skor ako arogancia alebo je to iba nekonvencnost?
Sv.pismo vravi ,, Beda tomu z koho pohorsenie pochadza"