icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

billam
28. jan 2013

No dufam teda, že aj Ježiša utvrdila jeho mienka o terajšej cirkvi 🙂

evkasus
28. jan 2013

Jezis vidi aj za roh...co my nevidime. Ak by bola Cirkev iba ludsky vymysel tak mohla kludne zaniknut aj skor...ved sudenia-hodne bolo konanie niektorych jej clenov uz aj skor ako v nasej dobe.
Podstata Cirkvi je sirsia a neda sa zuzit na omyl a prehresok niektorych ludi.

katja78
28. jan 2013

@evkasus presne tak...a okrem toho sa nedá oddeliť Hlava Cirkvi-Ježiš od jej tajomného tela

billam
28. jan 2013

@evkasus a práve to je smutne ☹

purge0008
29. jan 2013

@katja78 otvoreny list Benediktovi hovori o niecom inom
http://pastorbonus.sk/en-sua-santita-benedetto-...
Máme dôvodné a silné podozrenie, že arcibiskup Róbert Bezák bol pred Vašou Svätosťou krivo obvinený a že veľmi vplyvné osoby v Cirkvi zosnovali premyslený plán na jeho odvolanie.

citujem z monitoringu tlace 28.1.2013
Výzva a Otvorený list - TV Markíza - citacia
Richard Čanaky, podpísal Otvorený list: „Hanbil by som sa, keby som teraz
mlčal a nepodporil ho. Niekomu zrejme riadne šliapol na odtlak.“

podpisat sa pos otvoreny list Benediktovi je mozne tu
http://pastorbonus.sk/projekty/peticia01/
Dnes ma 11500 podpisov.

katja78
29. jan 2013

@purge0008 o tom presne píšem "podozrenie".."zrejme" = "podľa mňa"

katarina104
30. jan 2013

cirkev sme my všetci pokrstený, tak musíme byť príkladom pre iných a potom môžme posudzovať a odsudzovať iných, každý má svedomie...cirkev nikdy nezanikne, hoci tu bude veľa tých, ktorí nežijú podľa jej učenia. Ak my budeme žiť tak ako máme, tak potom dokážeme zmeniť svet k lepšiemu, nech sa každý pozrie do svojho srdiečka prosím samozrejme aj ja 😔

vejula
30. jan 2013

@katarina104 odpíšem všeobecne. PRetože v poslednom čase na každom rohuiu počuvam o tom, ako sa ma každý pozerať na seba a riešiť len to či on žije správne. Určite v prvom rade treba davať do poriadku vlastný život. LEn chcem apelovať na to, že keby sa ludia pozerali vždy len na seba a nepostavili by sa na odpor nespravodlivemu systemu, tak ešte teraz tu mame fašizmus a komunizmus. Sme sučasťou spoločnosti v ktorej žijeme a malo by byť v našom zaujme, aby sa tá spoločnosť uberala spravnym smerom, nie len ja ako jedhotlivec. Ved keby sa všetci starali len sami o seba ako pišeš, tak by sa nerobili rôzne protesty proti potratom, peticie a podobne. Či aj vtedy si mame povedať, že každý ma svoje svedomie, nech si tie ženy zabijaju svoje deti, ved mna sa to netyka, ja predsa žijem ako sa patrí a hotovo? Keby sme sa takto postavili ku všetkému, tak by to tu dopadlo velmi zle.
A tak isto v mojom zaujjme ako členky cirkvi je, aby sa veci v nej uberali tým správnym smerom. Ja, bohužial, vidím, že sú veci, s ktorými nesuhlasim, a to nie len v kauze Bezak, sa neuberaju spravnym smerom.
Ano, teraz si vela tých čo toto prečitaju povedia, kto som ja, že si dovolím nesuhlasiť s niečim čo sa v cirkvi deje. Niesom nikto vyznamny to nie, len vidim do oči bijuce rozpory medzi tým čo sa deje a tým, čo nam povedal _JEžiš KRistus. A On hovoril, že najdôležitejšie a najsmerodajnejšie v tom aby sme rozlíšili medzi dobrom a zlom, medzi pravými a falošnými prorokmi je jeho slovo, pretože on nam povedal už všetko ked tu bol. Tak len uvažujem, či nieje najistejšie držať sa jeho učenia, a nie spoliehať sa na to, že ja som len obyčajny radový kresťan, nemam predsa žiaden cirkevny titul, tak nepotrebujem byť zodpovedný sam za seba, lebo za mna sú zodpovední tí tam hore (myslim v ramci cirkvi) a to čšo povedia a čo robia je pre mna tou šipkou kde sa uberať.
Vieš donedavna som si nevšímala uplne obyčajné veci, ktoré sa diali a skutočne som sa ich zučastnovala. Pripisovala som predmetom nadprirodzenu moc, pretože mi to pripadalo kresťanské. Verila som, že mi pri skuške pomôže obrázok nejaky agnuštek. Taká banalita nie, koho by napadlo, že by to nemuselo byť dobre. Ved sa to deje všade. A tak rozmyšlam, kde som sa dostala, ked davam predmetom Božsku moc? V čo vlastne verime, ked sa klaniame socham a bozkavame ich. LEn to pišem a prebieha mi mráz po chrbte.
Ono kde je ta hranica, čo je ešte dobre a čo už nie. ODpoved nachadzame jedine v Božom slove. Možno toto ešte nemusí byť zle, ale nezačnu nahodou ludia ignirivať veci, čo sa len trochu odklanaju od Božieho slova a nebude to postupovať dalej a dalej? Ako napríklad to spoluvykupitelstvo Márie o ktorom sa uvažuje? A čo bude nasledovať. Pomaličky po krôčikoch sa odklana vyhradne postavienie Ježiša - vykupitela - spasitela, najprv s tým, že však to nič nieje, ale ja rozmyšlam, či sa to len postupne nezvrtne až tak, že JEžiš bude v tieni. Ved ked si pozriem listy PAvla a ostatných. O čom hovorili? JEdine a vyhradne o Bohu, o JEžišu kristovi!!!!!
Ked diabol pokušal Ježiša, prečo by si nedovolil robiť šarapatu aj v Cirkvi? A skutočne si myslite, že je diabol taky sprostý a navadzal by na vec, čo je na prvý pohlad v rozpore s Bohom. Napr navadzal by na to aby sme sa klanali zlatemu telaťu? Diabol je majster v klamstve a ked nas bude chcieť ziskať urobí to velmi prefikane, tak, aby to v prvom okamihu vyzeralo dokonca správne.
Nechcem prezentovať svoje uvahy ako jedine spravne, len uvažujem. PRosim neodsudzujte ma za to. Nechcem sa nikoho dotknuť, len rozmyšlam. Je možne že sa mylim, netvrdím že mam patent na rozum, ale to vlastne nikto, takže sa nebudem spoliehať na to čo kto povie, a hadzať zodpovednosť za svoje skutky na vyššich cirkevnych hodnostarov

ewellina
30. jan 2013

@vejula Tá prvá polovička tvojho príspevku - absolútny súhlas, len je veľmi dôležitý spôsob, akým dávame najavo svoj nesúhlas. Musí to byť v súlade s kresťanským učením. Druhá polovička príspevku - aj ja som kedysi takto rozmýšľala, preto chápem. Chcem len upozorniť, že katol. cirkev nás vonkoncom neučí to, že sa máme klaňať sochám. Takisto o tom spoluvykupiteľstve Panny Márie - je to veľmi komplexná a na pochopenie nie jednoduchá teologická záležitosť, ktorá sa môže na prvý pohľad javiť možno ako nezmysel, preto je potrebné si o tom viac naštudovať, ak to chceme pochopiť, či vyjadrovať sa k tomu. Ak o to máš záujem, tak napr. knižka Kto si, Mária od Scotta Hahna je veľmi dobrá, vysvetľuje postavenie Márie v Cirkvi. Kedysi som aj ja úplne odmietala Mariánsku úctu - teraz viem, že Panna Mária nechce robiť nič iné, len ľudí privádzať k svojmu Synovi. Práve pre toto si zaslúži úctu. Opäť - katol. Cirkev nás neučí, že Panna Mária má mať postavenie rovnocenné s Ježišom, alebo dokonca, že je viac ako on. Ak to má nejaká zbožná babka na dedine trošku popletené, to ešte neznamená, že to tak má byť, že by toto malo byť učením Cirkvi.

katarina104
30. jan 2013

@vejula asi si ma nepochopila je mi to ľúto, vôbec som nemyslela,že sa má každý starať o seba, ale ak by sme začali sebou. Cirkev je Kristova nevesta na to by sme nemali zabúdať. Hovorme preto o nej s úctou. Určite ja osobne veci neignorujem zlo je súčasťou tohto sveta a preto sa modlím, lebo modlitba má silu a dokáže meniť srdcia k lepšiemu a stále vravím staň sa Tvoja vôľa Pane, nie ako my chceme. Pán vidí všetko zlé čo sa deje a vie o všetkom, majme pokoru v srdci.

evkasus
30. jan 2013

@vejula Ja sa priznam ze nosim na retiazke skapuliar a medailu sv. Benedikta. Nie za ucelom konania modlosluzby, ani im nepripisujem Boziu moc. Ale verim, ze to ma vyznam...lebo su to svateniny.

katarina104
31. jan 2013

a mne pohol pásik sv. Dominika a nosím medailón nepoškvrnenej P.Márie.,modlitba k nim, nie preto,že verím v modloslužbu, ale tak ako písala evkasus sú to sväteniny
„Svätá matka Cirkev ustanovila aj sväteniny. Sú to posvätné znaky, ktorými sa, určitým napodobnením sviatostí, naznačujú a na orodovanie Cirkvi dosahujú najmä duchovné účinky. Sväteniny pripravujú ľudí na prijatie hlavného účinku sviatostí a posväcujú rozličné okolnosti života.“

vejula
31. jan 2013

@ewellina niežeby som odmietala mariansku uctu. Ja si uctim MAriu ako matku JEžiša, ako ženu, ktorá je obdivuhodna, a z ktorej si môžme brať príklad, ktorá povedala Božiemu volaniu velke Ano. Nechcem ju nijako znevažovať. LEn proste jediny komu sa mame klanať je Boh, Ježiš KRistus, preto mi je proti Bohu ked sa mam klanať hocikomu inemu. Tým myslím hocikomu. Teda nebudem sa klanať ani ludom, ktorí su obdivuhodní a môžme si z nich brať príklad. Mária je obdivuhodná ale to neznamená, že budem z nej robiť Boha či poloBoha, pretože tým nieje.
A čo sa týka kníh, no, neviem. PRe mna je dosť výpovedná Biblia, a teda napríklad listy. Tam som nikde nečítala, že by písali niečo o klananí sa a spoluvykupitelstve MArii. Hovorili výhradne o JEžišovi ako spasitelovi a vykupitelovi, preto nechapem, odkial sa vzala tá teoria o spoluvykupitelstve. KEby to tak bolo, či by to nespomenul Ježiš, alebo či by o tom nehlasali prví kresťania? No neviem, ked budem mať čas, skusim si tu knihu prečitať, len myslím, že žiadna kniha sa nemôže rovnať Božiemu slovu, teda Biblii. Ale nechcem vôbec aby to vyznelo, že si Máriu nevážim. Bola to užasna žena, o tom niet pochyb.

@evkasus
@katarina104 neviem vam dievčata, na toto mame proste iný nazor. Nemyslím si, že by napr nejaky pasik sv. Dominika mohol pomôcť a mal nejaku Božskú moc, alebo medaila sv. Benedikta. Mnbe to Bohužial príde skôr ludský výmysel, a akasi snaha zhmotniť nezhmotnitelne. Verím, že rovnako ako v tom pasiku či medaile je Boh všade okolo nas, ktorého ked prosíme tak počuva. Je podla mna jedno či ho prosime s pasikom, alebo bez pasika či s medailou alebo bez nej. Boh podla mna nieje obmedzený na nejaku hmotu. Ved Boh je vo všetkom a všade, tak prečo sa obmedzovať na nejaké predmety. Mne toto nedava zmysel. Ale ako vravím, nechcem sa o tom hadať, jednoducho to vidím inak ako vy, to je všetko.
A o cirkvi určite hovoriť s uctou, teda nekydať na cirkev, ale to neznamená, že treba ignorovať zle veci, čo sa v nej deju, to je zas iná vec. Ježiš tiež zlo neignoroval a dokazal napomenuť aj vysoko postavených ludí. Ved preto im bol tak v zuboch

mpg
31. jan 2013

@vejula Je to presne tak, že na zlé diabol navádza veľmi prefíkane, dokonca tak, že sa to zdá lepšie ako cesta pravdy.
Ale, kto sa modlí a napr.chodí do kostola a prežehnáva sa často svätenou vodou - ten cíti, že takou cestou nedôjde ďaleko. Z posvätných znakov zvyknem nosiť krížik, mám aj medailon p.Márie a Ježiška. Myslím si, že šíria okolo seba dobro.

ewellina
31. jan 2013

@vejula Však hovorím, že Cirkev ti nekáže klaňať sa Márii. No patrí jej úcta, vzhľadom na to, kým ona je. Úcta a klaňnanie sa - je v tom rozdiel. Ctiť si máme aj rodičov, to však ešte neznamená, že sa im máme klaňať. 😉
Ak je pre Teba autoritou (asi jedninou, že?) Biblia, tak v samotnej Biblii sa píše, že treba zachovávať všetko, čo nám apoštoli hlásali, či už SLOVOM alebo PÍSMOM. Tu si to môžeš aj overiť: 2 Sol 2,15. To znamená, že naša viera nemá prameniť len z napísaného Božieho slova, ale aj z povedaného Božieho slova, čomu sa hovorí TRADÍCIA. Odtiaľ pramenia mnohé pravdy viery, aj o Márii.
Veronika, veľmi mi pripomínaš mňa samú pred pár rokmi. 😉 tiež som za jediú autoritu považovala Bibliu, ale samotná Biblia mi aj v tomto otvorila oči. Nikde v Biblii sa totiž nepíše, že by bola Biblia jedinou autoritou. Treba si tiež dať pozor na výklad Biblie. V samotnej Biblii sa píše, že súkromný výklad je neprípustný.
Pozri tu: 2 Pt - 1, 20-21.
V starom zákone sa napríklad píše, že ženu pristihnutú pri cudzoložstve treba ukameňovať. V novom zákone sa píše o tom zas niečo iné. Ako sa v tom vyznať? Odmietnuť celý starý zákon? Aj 10 Božích prikázaní? Tak ako? Celkom chaos, nie? 😉
Ešteže nám Boh dáva svoju Cirkev, ktorá je stĺpom a oporou Pravdy, tak, ako sa to píše aj v Biblii, tu: 1 Tim - 3,15. Tento stĺp a opora Pravdy je teda prameňom viery, nie je ním len samotná Biblia. Práve Cirkev je tiež povolaná vykladať Bibliu, aby sme sa v nej vyznali, napríklad pokiaľ ide o ženu pristihnutú pri cudzoložstve.

Viem, že som tu už niekde (a možno ani nie v tejto téme) spomínala tieto veci, ale tak.. trošku opakovania nezaškodí. 😉

ewellina
31. jan 2013

@vejula Ale ak si ochotná čítaťaj to, čo ja tu píšem a čo tu píšu iné baby, tak o to viac ti odporúčam radšej prečítať knižky od Scotta Hahna. Predovšetkým Naša cesta do katolíckej Cirkvi a potom aj iné, ako napr. Kto si, Mária...
Je to bývalý protestantský pastor, ktorý veľkú časť svojho života strávil hľadaním pravej Kristovej Cirkvi. Hľadal ju skoro všade, len nie u katolíkov. Pozháňal si haldy kníh - tak protestantských, ako aj katolíckych. Na svoje veľké zdesenie čím ďalej, tým viac zisťoval, že pravou Kristovou Cirkvou je práve tá "najhoršia" a "obávaná" katolícka Cirkev. 😉
Neboj sa, netreba nasledovať to zlé, čo tá Cirkev porobila v minulosti a aj teraz. 😉 Podstatná je jej náuka, ktorá je bezchybná a tiež to, čo nám Boh cez Cirkev dáva - sviatosti, najmä milosť prijímania Božieho Tela. Nech ťa priveľmi neznepokojujú prešľapy jej predstaviteľov. Však ani ty, ani ja nie sme bez hriechu.
A nakoniec, až také zlé, ako to médiá prezentujú, to s Cirkvou určite nie je. Vždy robila, aj robí obrovské množstvo dobrého. Len o tom už médiá akosi nemajú potrebu hovoriť. 😉

evkasus
31. jan 2013

@vejula Ja to neberiem tak, ze Boh je pritomny v tom predmete, ani sa neprihovaram tomu predmetu.
Ale verim, ze posvatene veci maju aj ochrannu funkciu pred zlym. A tiez to, co reprezentuju tie predmety mi je blizke.
Ako ked rada nosis napriklad Jezisovu podobizen, lebp ho mas rada a tesi ta to.
Niekto nosi krizik na krku a nie je to modlosluzba ale vyjadruje tym aj svoj vztah k Bohu.
Medaila sv. Benedikta ma na sebe modlitbu, ktora ma v zivote Cirkvi tradiciu a moc.

vejula
31. jan 2013

@ewellina tak ano, maš pravdu, že cirkev zrejme nenuti ludí klanať sa. LEn zas prax svedčí o niečom inom. A bohužial na to sa na omšiach nikdy neupozornuje, teda ja som to aspon nezažila. A na ucte k MArii nevidim nič zle, presne ako pišeš aj rodičov si mame ctiť 🙂 Už z uplne ineho sudka mi pride to spoluvykupitelstvo Márie. Ale čas ukaže, ja verim, že take niečo sa za dogmu nepríjme, lebo s tym by som mala velký problem.

A čo pokladam za najdôležitejšie? Myslim, že dôležitejšie ako preštudovať Bibliu je žiť v živom vzťahu s
Bohom, pozyvať ho do svojho života a poznavať ho aj na osobnej (neviem či sa hodi slovo intimnej) urovni. A čo sa týka vykladu Biblie samozrejme je nebezpečné vykladať si ju po svojom. Tam je tiež podla mna najdôležitejšia prosba o ducha svätého, ktorý bude viesť tvoje myšlienky pri čítaní Biblie a dá sa človeku poznať cez Božie slovo. Pokial chce človek vykladať bibliu vlastným rozumom každopádne je to nebezpečné

A áno sviatosť - teda príjimanie to je skutočnosť, ktorou je katolicka cirkev vynimočná. PReto by som z nej nevystupila, napriek tomu, že niektoré teorie mi prídu ovela bližšie aj od evanielikov.
a celkové vnímanie Boha, bez rôxnych predsudkov, ktore v katolíckej cirkvi vidim(myslim tie predsudky).
A samozrejme mna až tak neznechucuju prešlapy cirkvi, ako postoj katolikov, ktorí by to všetko najradšej zamietli pod koberec, tvárili sa že to nevidia, len aby nemuseli pripustiť že sa deje niečozlre. LEbo tým pádom sa to zlepšiť ani nemôže, ked sa bude zlo tolerovať

ewellina
31. jan 2013

Sväteniny, aj svätená voda fungujú na takom princípe, že Cirkev sa modlí za tých ľudí, ktorí toto budú používať. Teda nie ten samotný predmet, že by mal nejakú moc, ale tie modlitby Cirkvi za toho človeka, ktorý sväteniny používa. 🙂

ewellina
31. jan 2013

@vejula Hej, len si predstav, koľko ľudí je presvedčených, že sú vedení Duchom Svätým a pritom prichádzajú k úplne iným, niekedy aj protichodným výsledkom.

Inak, ja som už počula v kostole kázeň, kde kňaz ľuďom vysvetľoval, že Panne Márii sa nemáme klaňať, ale si ju máme ctiť. Ale aj tak, pokiaľ chceme vedieť, čo učí KC, tak smerodajný je Katechizmus katolíckej Cirkvi a tam nič o klaňaní sa Márii určite nenájdeš. Ale aj tak,nechápem, čo si myslela tou praxou - ja celý život chodím do kostola a ešte som nevidela, že by sa niekto klaňal Márii.

A toto si napísala veľmi trefne: "Myslim, že dôležitejšie ako preštudovať Bibliu je žiť v živom vzťahu s
Bohom, pozyvať ho do svojho života a poznavať ho aj na osobnej (neviem či sa hodi slovo intimnej) urovni." 😉

vejula
31. jan 2013

@evkasus Medaila sv. Benedikta ma na sebe modlitbu, ktora ma v zivote Cirkvi tradiciu a moc.
ja tam vnimam len tu tradiciu. Ako vravim mame na to iný nazor, ale to zrejme nieje až také podstatné. Každý ma svoje svedomie.
Ja to všetko beriem zo svojho hladiska. LEbo v minulosti, som mala vyčitky a nedokazala som zahodiť nejaký obrázok, napriek tomu, že bol dokrčený či potrhaný, lebo som mala pocit, že sa tym prehrešujem proti bohu, pokial znazornoval JEžiša alebo Máriu. Tak som si uvedomila, že z čoho to pramenilo. Ved ja som z toho papierika urobila niečo posvätné, niečo čo nesmiem zahodiť, lebo spacham obrovský chriech. To hovorí samo za seba. Ale to je čisto moja skusenosť, z ktorej vlastne vychadza moje terajšie presvedčenie o tomto

evkasus
31. jan 2013

@vejula No ta modlitba sa vyuziva pri exorcizmoch...a je ucinna...preto som spomenula moc...

ewellina
31. jan 2013

@evkasus Fest účinná. Mám s tým už svoje skúsenosti.

katja78
31. jan 2013

Ako príjemne si tu dnes debatujete, budem sa snažiť vyberať slová, aby to tak ostalo...ani ja nevidím do srdca človeka, ktorý by sa podľa niečieho názoru (možno podľa vonkajšieho vzhľadu) mal klaňať Márii, podľa mňa ľudia ju hlavne prosia, aby sa za nich prihovárala u svojho Syna. Tak, ako sa to asi stalo aj Káne Galilejskej. Keď sa niekto modlí, môže napríklad kľačať pred sochou panny Márie, ale pre mňa osobne to nie je dôkaz, že by konal modloslužbu. Ja nepočujem slová jeho srdca. Uvedomujem si, že veľa kresťanov toto pohoršuje u katolíkov, teda protestantských denomnácií, ale protestantské cirkvi "uznávajú" (alebo ako to napísať) len modlitbu adresovanú priamo Bohu-Otcu, Synu a Duchu svätému. Ale modliť sa k niekomu a klaňať sa niekomu, dávať ho na úroveň Boha, to sú dve úplne odlišné veci.

Keď by som mohla odbočiť trocha, veľa ľudí, nielen puberťákov, ale dospelých zrelých ľudí vlastne robí modloslužbu, a ani o tom možno nevedia...1.prikázanie porušujeme aj vtedy, keď síce hovoríme, že veríme v Boha, ale potrebujeme barličky, ktoré nie sú ani sväteniny, ani nemajú nič spoločné s náboženstvom, keď si myslíme, že nás ochráni vec na základe POVERY, vtedy sa oslabuje naša viera v pravého Boha, lebo mu nedôverujeme ani toľko, koľko malé deti svojim rodičom....mierim k rôznym červeným šnúrkam na rukách proti urieknutiu, červeným mašličkám proti urieknutiu, pomaly sa z toho stáva biznis, momentálne sú veľmi "módne"...voľakedy to boli rôzne kryštály a čojaviem čo ešte, čo je čistá ezoterika.

vejula
31. jan 2013

@ewellina ja som presvedčená o tom, že ked tvoja prosba o ducha svätého pochadza z lasky a tužby po Bohu, tam diabol nema vela šancí 🙂 Samkozrejme preistor dostáva diabol vtedy, ak prosím o pochopenie ale nie z lasky ale kvôli vlastnej prestíži, vlastnejprezentacii a vlastnej pýche.

Ja pišem o tom o čom som presvedčená, druhá vec je tá, že ja osobne žijem stále len tak trochu na báze teorie, aby to nevyznelo tak, že ja som o svojo živote presvedčená, že je uplne super. To vôbec nie. Viem, že v živote su chvíle kedy to klape a kedy je človek utlmený a napriek tomu že vie, že Boh tu stale je pri nom a stale ho pozyva, žije v akejsi hmle a stale len cez nu pozera, a nema nejako silu to zmeniť. Tak v tom som teraz ja. Stratila som barličky, ktoré som od malička mala pri sebe a učim sa žiť s Bohom bez nich. A aj ked sa to nezdá po tých rokoch s nimi je to vcelku ťažké.

katja78
31. jan 2013

@vejula ak by som to mohla zhrnúť do nejakej jednej všeobecnej vety (nie z mojej hlavy), tak "každá závislosť, okrem závislosti na Bohu, je zlá." Máš pravdu, ide o osobný, individuálny postoj, spôsoby a hĺbku viery, ako sme na niečo/niekoho naviazaný. Každý má na to svoje svedomie, ale učenie RKC je v tomto jasné.

zuzkalenka
31. jan 2013

Svätého Jána Boska, kňaza B
(spomienka)
Hebr 10, 19-25
Ž 24, 1-2. 3-4b. 5-6
Refrén: S úprimným srdcom hľadáme tvoju tvár, Pane.
Mk 4, 21-25
Aleluja, aleluja, aleluja.
Tvoje slovo je svetlo pre moje nohy a pochodeň na mojich chodníkoch.

molka
31. jan 2013

@vejula a čo hovoríš na dogmu o Nepoškvrnenom počatí Panny Márie? Trvalo veľmi veľa rokov, kým bola táto dogma uznaná, viedlo sa o tom veľa debát, veľa kňazov, biskupov vtedy ostro odsúdilo túto dogmu. Nikde v Biblii sa nepíše, že Mária bola počatá bez dedičného hriechu.

evkasus
31. jan 2013

@vejula Niektore veci, ktore sa druhym mozu zdat barlickami, su v skutocnosti obrovskymi darmi, ktore nam pomahaju duchovne zit a rast...ako sviatosti...zit bez sviatosti a s Bohom sa da, ale je to ovela tazsie.
Mam trosku odskusane aj na sebe.

K tomu vykladu v Duchu Svatom....myslim, ze toto nie je take jednoducho fungujuce. Nie vzdy ked iba poprosim Ducha Svateho, tak otvorim Pismo a viem si vsetko vysvetlit. Je tu vela faktorov, lebo ked napriklad clovek zije v tazkom hriechu, tak moze sice poprosit Ducha Svateho, ale nemusi byt schopny ho prijat. Nie je v tom stave. Alebo ked je plny starosti alebo preziva kopec hnevu, nie vzdy Duch Svaty ma priestor.

katarina104
31. jan 2013

hm, no nekonečná debata veru...ak hovoríme o rímskokatolíckej cirkvi, tak podľa mňa platí,že cez Máriu k Ježišovi, alebo totus tuus Mária.