Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@vejula zrejeme si začala pripisovať veciam väčšiu moc ako mali. Nejde ani o pásik, ale o to,že je tiež svätenina, treba pochopiť zmysel tohto čo je svätenina. Hlavne ide o modlitbu, ktorá je za tým, modlitba k sv.Dominikovi. Asi sa stále len nevieme pochopiť, ale nevadí, je to ok. Ako píšeš najdôležitejšie je odovzdať život Bohu.
ahojte, som rada, ze vidim takuto temu.🙂
@molka no neviem či tu dogmu o nepoškvrnenom počatí uzakonili, len nazaklade zjavenia. Ktore ani nieje zaväzné, teda ja ako kresťan nemusím veriť.... Ťažko povedať.
@evkasus tak samozrejme, že to nefunguje tak, že poviem, no tak duch svätý teraz idem čitať bibliu osvieť ma 🙂 K tomu musí človek nejako dozrieť.. To o tom ťažkom hriechu ťažko povedať.... Neviem sa k tomu vyjadriť, ale myslím, že to tvrdenie dosť ludí od Boha odrádza, lebo si povie : Tak načo sa snažiť, včera som v kostole nebola (nedela) tak sa môžem na to vykašlať, ved teraz ma boh prestrihnutu šnuru od telefonu... Ja tomu tvrdeniu tak celkom neverim. Podla mna Boh ku mne hovorí vždy. Ale chapem, že každý ma na to iný názor. Podla mna je ťažké posudiť takéto veci.
@katarina104 no sa nečuduj, vyrastala som do 6 rokov na 90% u starkej, ktorej by si v kuchyni asi nenašla meter štvorcový steny, kde by nebolo niečo svaté povesené 😅 A ked od malička vidiš, také obrovské uctievanie obrazkov a sošiek, to človeka poznačí. Ale aj toto je slovenská realita. A tie žienky sa nemaju kde dozvedieť, že to nieje až take dobre. Ale ja verím, že Boh je laskavý a bude milosrdný k ludom, ktorí proste boli v tom vychovavaní a keby sme im to zobrali, neviem ako by to prežili.
A podla mna aj vela ludí v tom tak žije a nahovara si, že je to v poriadku....
Inak kočky môžte mi prosím vysvetliť, kto uzakonuje alebo povoluje text do rôznych brožúriek. LEbo ako hovorím, ta brožurka čo som vtedy kupila na Turzovke a tam sa v texte zaprisahava MAria
(teraz tušim že je to ona a nie JE_žiš) to mi príde fakt na hlavu praštené. Vy čo si o tom myslíte?
@vejula - už Ťa viac chápem, vďaka, že si mi to objasnila. Ale keby som mohla špekulovať, tak Mária Ťa mohla v konečnom dôsledku ochrániť..predsa Ťa veľmi rýchlo priviedla k jej milovanému Synovi, a nie inam...určite sa budem radšej utiekať k Márii, ako veriť, resp. si vsugerovávať liečivú silu kameňov...lebo špekulovať o tom, že toto a hento predsa môže mať liečivú energiu, len nevieme ako, to by sme (podľa mňa) mohli v 17.storočí, ale nie dnes. Nechcem, aby to vyznievalo nejako namyslene, ale predsa máme aj rozum, a aj keď oproti Božej nekonečnej múdrosti je len nepatrný, tak nemôžme nebrať v úvahu, na akej úrovni je dnešná veda, a čo hovorí (www.sisyfos.cz - napríklad).
Chorý človek môže byť uzdravený aj skrze "kameň", ale len Božou vôľou, kameň je tam len na okrasu (napadá mi príbeh o slepcovi, ktorému Ježiš vrátil zrak po tom, čo mu priložil blato vyrobené z hliny a jeho slín, pri rybníku Siloe: 9.Jánova kapitola).
Človek, ktorý odmieta Boha, a verí v silu kameňa, uzdravenie skrze Boha nenájde...ale zdanlivo uzdraviť môžu aj iné než Božie sily, tie z opačnej strany. A tie sa skôr angažujú tam, kde viera v Boha chýba, alebo pokrivkáva.
@katja78 ale to iste by sme mohli povedať potom aj o bilinkách. Ako nejdem sa hadať ja skutočne niesom žiadny odborník na kamene. Ja len nechapem, prečo ked Boh mohol dať liečivu silu do biliniek, tak by to isté nemohol dať do kamenov, len proste trochu iným spôsobom... To su len čisto moje uvahy, ale ako nechystam sa kupovať žiadne kamene, len to, že automaticky v tom nevidim diablovo dielo
@ewellina Scott Hahn je uzasny autor, jeho tvorba pomaha pochopit pravdy viery...a aj jeho osobny pribeh je krasny - tvrdy odporca Katolickej cirkvy, vzdelany teolog intenzivne hladajuci pravdu, ju napokon nasiel tam, kde to najmenej cakal, v katolickej Cirkvy....jeho svedectvo je velmi autenticke.
Ako prve z jeho diel som citala Barankovu veceru, velmi mi pomohla pochopit a aspon ako je ludskym rozumom mozne obsiahnut tajomstvo svatej omse
@vejula - vieš, že farmakológia vychádza z byliniek? Kameň je anorganická hmota, niektorí z nej vidia šíriť sa "duchovné energie", alebo ako si to predstavujú, neviem. Bylinky sú živé, obsahujú v sebe rôzne zložité organické látky, z ktorých mnohé majú na človeka rôzne účinky. Toto je fyzika, chémia a biológia. Nič viac sa zatiaľ deti a študenti na školách neučia.
@vejula ja nevidím automaticky v kameňoch diablovo dielo, veď aj kamene stvoril Boh. Ale ak im pripisujeme nejakú nadprirodzenú silu, a pritom neveríme v Boha a oni (akoby) fungovali...tak ako je to možné? tam si treba dať pozor na diabla, on väčšinou pôsobí veľmi rafinovane, skryto, plíživo a trpezlivo. Je to majster pretvárky a otec lži. A najlepšie, čo sa mu môže stať, ak v jeho existenciu ľudia neveria, smejú sa jej, ťukajú si na čelo.
@katja78 mysliš ako si predstavuju tu energiu. No všetko tu ma svoju energiu, organicke aj anorganické, všetko vyžaruje určitu energiu, da sa to aj nejako zmerať, tak neviem prečo to nevyužiť, ak to zaberá. Ved ten kamen je tiež dielo Božie a ak mu dal nejaké vlastnosti ktoré môže pomahať... nemyslim si, že je to nejako nerealne. Podla mna aj ohladom byliniek by sa dala viesť takato diskusia. Rozdiel je len v tom, že tie bylinky mame preštudované a vieme presne určiť čo pomáha. Tie kamene tak preštudované niesu, tak sa toho ešte bojime, a nejaké kladné učinky hned pripisujeme nadprirodzenu. Pričom to tak podla mna vôbec nemusí byť...
Ale tak sa mi zda, že sa opäť dohadujeme o takých nedôležitých veciach 😀 😀
@vejula - ak aj majú energiu (môžme sa dohodnúť teda, že ľudská duša je energia, aj keď podľa mňa je to veľmi zjednodušené), tak určite len duchovnú. Tá sa nedá zmerať, ako by sme mohli nejakou technikou zmerať duchovno???.
Aj to, skôr neverím, že neživé predmety, alebo aj živé rastliny majú duchovnú energiu, keď je to čistá hmota bez duše, ale pripusťme to teraz ako teóriu....liečivé látky z byliniek liečia telesno, materiálno, prostredníctvom nejakých chemických látok, o ktorých nemôžme povedať, že majú fyzickú (hmotnú) povahu, aj keď ich nevidíme, dajú sa vidieť pod mikroskopom. Ale čo môže liečiť duchovná energia? Podľa mňa len duchovno-dušu. Máme dušu...vieme ňou liečiť inú dušu? To som ešte nepočula. To skutočne dokáže jedine Boh. A ak je to dané aj nám, tak sme len prostredníci Božej moci.
@vejula určite aj kamene sú už dostatočne preštudované: http://cs.wikipedia.org/wiki/Geologie
@katja78 nemyslela som duchovnu energiu. Však napriklad radioaktivne latky maju aku veliku energiu, a niesu živé... tam o tom netreba ani polemizovať. Všetko žive aj nežive ma svoju energiu, vychadza to z ich molekulovej štruktury... Teda tak to aspon chapem ja, skutočne to nemam preštudované
@vejula radioaktívna energia má tiež fyzickú (hmotnú) povahu. Neviem, čo je momentálne najmenšia definovaná častica ešte na škole sme sa učili, že quark, ale môžme sa dohodnúť v našej "ženskej debate", že to, čo je menšie ako to najmenšie, čo momentálne poznáme, je duchovno. A alfa-žiarenie rozhodne detekovať vieme.
http://sk.wikipedia.org/wiki/Fundamentálna_častica
@katja78 stracam sa troška, ja som tym len chcela povedať, že aj anorganické látky maju svoju energiu, nie len organicke. Ja nehovorím o duchovne, nemyslim si, že by kamen mohol mať nejaku duchovnu podstatu, hovorím o energii, ktorá vyplýva z tej fyzickej hmotnej povahy... Asi sa trošku miname 🙂
@vejula velmi zaujimavo debatite, nemam zial cas sa aktivne zapojit, tak iba korekcia k dogme o Nepoškvrnenom pocati, o ktorej sa v Cirkvy burlivo diskutovalo pred jej prijatim niekolko storoci...
"Ako mariánsky sviatok sa Nepoškvrnené počatie Panny Márie začal v Cirkvi sláviť v ôsmom storočí na Východe a o sto rokov neskôr i na Západe. Pápež Klement XI. v roku 1708 nariadil, že bude záväzným pre celú Cirkev. Túto vieroučnú pravdu Cirkvi ako dogmu vyhlásil „ex catedra“ pápež Pius IX. 8. decembra 1854 bullou Ineffabilis Deus. O štyri roky neskôr sa Panna Mária pod týmto menom predstavila pri svojom zjavení v Lurdoch Bernadete Soubirousovej, ktorej povedala: „Ja som Nepoškvrnené počatie“.
Cize zjavenie v Lurdoch nemalo vobec vplyv na prijatie dogmy, mozme ho nazvat len akymsi potvrdenim - pricom tomuto zjaveniu krestan -katolik nie je zaviazany uverit.
@katja78 napríklad slnko ,ktoré je tiež anorganické, syntetizuje vit. D v ludskom tele. PRečo ked anorganické slnko môže tak blahodarne pôsobiť na zdravie človeka,, tak by nemohlo svojou hmotnou podstatou a jeho vyžarovaním tak pôsobiť aj iná anorganicka latka. Ja si nemyslim, že mame všetko až tak preštudované, ešte na vela veci prídeme, ešte je čo skumať 🙂
@veve39 - akurát dnes sme s deťmi pozerali rozprávku o Bernadette (ja som v Lurdoch ešte nebola, nepoznám dopodrobna históriu udalostí), ale v rozprávke práve miestny kňaz tiež mal problém uveriť, či Bernadetta niekoho vidí alebo nie...a keď mu to malé dievča, ktoré poriadne neovládalo katechizmus, možno ešte menej, len vedelo, že veľmi miluje Ježiša,... tak keď Bernadette p.Mária sa konečne predstavila ako "nepoškvrnené počatie" a Bernadetta to tak povedala kňazovi, on s radosťou zistil, že malá Bernadetta neklame, lebo nemala ako vedieť, čo ten termín vlastne znamená, ale on, aj celá Cirkev to vedeli 🙂
@vejula no so slnkom je to tiež čistá fyzika a chémia..nič sa vplyvom UV spektra slnečného žiarenia nesyntetizuje de novo, len sa mení provitamínD3 (biologicky neúčinná forma vitamínu) na vitamín D3 (biologicky aktívna forma vitamínu) a to štiepením jadra inak zložitej molekuly ...laicky povedané - atómy sa začnú inak držať za ruky, nepridá sa žiadny nový atóm, ani sa nezmení podstata tej zložitej molekuly na úúúúplne nejakú inú. Fyzika dávno známa.
@katja78 no ved ja netvrdím, že sa pridava nový atom, ja len hovorím, že ked slnko ako anorganicka hmota môže pôsobiť na zdravie človeka, prečo by nejakym spôsobom, nejakou ešte fyzikmi nepopisanou energiou, tiež nemohli blahodarne pôsobiť na ludský organizmus. Či skutočne si mysliš, že v rámci prírodnych vied sme už na hranici možného poznania
? že už nieje možne aby sme poznali niečo viac?
Ved bylinkami sa tiež najprv liečilo, bez toho aby bola poznana podstata toho, prečo liečia, až potom prišli metody, ktorými sa dalo zistiť čo ktore bylinky vlastne obsahuju. Tak prečo by sa liečiva sila kamenov nemohla v buducnosti preskumať, a nemohlo sa zistiť v čom to vlastne tkvie?
LEbo mne to príde ako v minulosti, že ked sa nevedelo logicky niečo zdôvodniť, hned sa to pripisovalo vyšším mocnostiam. A pritom to bol fyzikalny dej, ktorý sa postupom času logicky odôvodnil.
@vejula teraz som zistila, že link, čo som dala o 20:06, odtiaľto nejde otvoriť, škoda...tak sa pohrab trochu vo wikipedii:
do google zadaj "quark častica", 4.ponúknutý link je "Fundamentálna častica - Wikipedia" a ak by si mala čas a chuť, pozri si, do akej až fascinujúcej hĺbky sa dostalo ľudstvo v rámci prírodných vied. Tiež zaujímavý článok nájdeš o slnku, tiež vo wikipedii...také samozrejmé veci, toľko už o nich bolo objavené, dokázané, potvrdené, ale sú mimo nás, lebo to nepotrebujeme k životu. A tak ľahko sa niekedy dáme na známych veciach nachytať.
Dnes sa len šarlatáni odvolávajú na "vyššie mocnosti", ak si niečo nevedia logicky zdôvodniť...vedec povie - sú také a také hypotézy, alebo jednoducho "neviem". Ale ak niečo vieme, tak nemôžeme predstierať, že ešte to nevieme.
Keď už toľko o tej vede, toto je vraj dobrá kniha: http://a-repko.sk/knihy/hlinka-vvv.htm
Neviem, či sa dá zohnať ešte, asi len v nejakom antikvariáte, alebo v knižnici.
Idem už spať, prajem dobrú noc všetkým 🙂
@katja78 Nevidela som tu rozpravku a tiez som este nebola v Lurdoch.
Ale presne, je zrejme, ze chudobne, chorlave dievcatko zo zapadnutej horskej dedinky nemohlo vediet, ze prave v nedavnom obdobi sa odohravali odborne teologicke disputy na tuto temu cirkevnymi vrchnostami...to prijatie dogmy o neposkvrnenom pocati Panny Marie bolo vysledkom debat a polemik, ktore trvali cele starocia, zaujimave je, ze aj niektori velki ucitelia Cirkvy, ako napr. Tomaš Akvinsky boli zasadne proti prijatiu tejto pravdy (este pred vyhlasenim dogmy)
Maria, matka Ježiša, nie je len mierna, poslušna žena ,ale zial v kresťanskej tradícii sa z nej stala, je tiež, silna, morálne autonómna, nezávislá žena, ktora ma svoje vlastne myslenie, vlastný nazor, vlastnu náročnost a vlastné rozhodovanie.
Pre mnohých z nás, je to veľmi odlišný spôsob myslenia o nej. Je to odlišné od zobrazenia vo vianocnych sprievodoch tam kde som žil, videl som na obrázku, na sebe mala tradičné modre oblecenie a mlčala.
Chodil som Fuller teologický seminár v Pasadene - to bol prevažne protestantsky seminár, ale tam bolo málo katolíkov . Aj ujala sa ma Sherry, myslel som ze si rozšírim svoj pohľad na svet,!
Sherry mala cukrovku, ktora ničí cievy za očami,hrozilo jej ze oslepne. Pamätám si, keď mi povedala, že ide do Lúrd, tam na putnicke miesto vo Francúzsku, kde bolo zjavenie Panny Márie a ľudia, ktorí sa dotkli vody boli uzdravení a vyliečili sa z ochorenia.
Verila v Boha, ktorý mohol liečiť - a povedal som jej, že sa budem za nu modliť pocas jej cesty. Nemohol som dočkať, až sa vráti - a keď som ju videl, keď povedala, že to bolveľmi dojemný zážitok.
Po nej bola lekárska prehliadka na ktorej, lekár pokrútil hlavou a povedal: "Ja tomu nerozumiem, Vaše príznaky sa zvrátili!" Bola radosťou bez seba - bol som nadšený! Spýtal som sa jej, "Sherry, comu pripisujete svoje uzdravenie?"
" Bohu," bola jej odpoveď.
Maria bola prostredníkom ,pre Boha pracovala, bola vierou pripojena k Bohu.
Zdieľam to s vami, pretože moje videnie sveta sa rozšírilo v tomto bode. A ja nežiadam od vás veriť tak alebo onak, ale len rozšíriť si svoj obzor. Buďte otvorení.
Chcem pridať ďalší rozmer toho portrétu Márie ako slobodnej ženy. Tento nový rozmer pochádza z úryvku z Lukášovho evanjelia 2. Ten priechod je známy ako Magnifikat - pretože jeho prvé slovo v latinčine je Magnifikat. Preložené do angličtiny, znamena že slovo je Zmenšiť Zväčšiť ( konať vo väčšej úcte a rešpekte).
Nová dimenzia chcem prodotknuť, je rozmer videnia Márie ako proroka. Magnificat začína riadkom, ktory je možné považovať za posilnenie imidžu Márie ako pokornej miernej a poslušnej: "Velebí moja duša Pana , lebo Boh zhliadol na poníženosť svojej sluzobnice"
Tradičný výklad Marie vidí tieto slová ako zdôraznenie Máriinej "poníženosti," stav, v ktorom krestansky patriarchát vždy chcel ju tak vnimat. (Nezabudnite, ked boli písané tieto evanjelia, bolo to v čase silného mužom-ovládanej gréckej a židovskej kultúry).
Tieto verse sú tam, samozrejme, ale zdá sa mi, že môžeme vidieť Magnificat ako chválospev na poníženosť Márie iba ak budeme ignorovať všetko, čo príde po nich.
Máriine nasledujúce riadky sú: ". Iste odteraz blahoslavit ma budu všetky pokolenia , lebo urobil veľké veci" Tieto riadky suhlasia s výkladom Zvestovania že v tom áno Bohu, Maria siahla po tejto úžasnej príležitosti, potvrdila a vyuzila jej šancu na niečo veľkého s Bohom, jej šance naozaj byť niekym.
Mohlo by to znamenať, že Boh robí veľké veci pre ňu, teda bolo to presne to, čo s cim Maria počítala?
Podľa teológa, Rev Tom Sorenson, tieto riadky, ako je zvestovanie samo, sú nejednoznačné. Oni nemusia nutne znamenať ze Maria bola pokorna a mierna.
Teraz sa dostávame k časti Magnificat , ktoré naozaj ukazuje Maria sa líši od tradičného tichého a mierneho pohľadu na ňu a ukazuje ju ako proroka. Ona hovorí: "Boh ukázal silu svojho ramena, Boh rozptýlil pyšných v myšlienkach svojich sŕdc a zdvihol pokorných;. Boh hladných nakŕmil dobrotami a bohatých poslal preč naprázdno"
Maria bola prorokom, musíme pochopiť, čo biblický prorok v skutočnosti je. Spoločné porozumenie, že prorok je ten, kto predpokladá budúcnosť. Oveľa lepšie pochopenie biblických prorokov, je, že sú to ľudia, ktorí vyhlásia Božiu pravdu.
V neskorych 1970 a skorych 1980, Keith Greena som si pridal k vynikajúcim v kresťanskom spoločenstve . Bol som na vysokej škole, hľadal Božiu vôľu pre svoj život a jeho hudba a slová rozochvela strunu v mojom srdci. Spomínam si, hovoril nahlas, či tam niekedy bol novodobý prorok, Keith Green. Vyrastal v židovskej a kresťanskej vede - a mal silný zážitok s Bohom po zlej ceste cez drogy. Jeden z jeho citácií co sa na mna nalepil je, "Je čas prestať sa hrať na kostol a kto je Cirkev!"
Proroci maju vplyv na ľudí mocným spôsobom....! Proroci vyžadujú hlbšie záväzok, status quo a sú to ľudia, ako veľke písanie prorokov Amos, Ozeáš a Micheas, ktorí vyhlásiili Božiu poziadavku po spravodlivosti, ktorí hovoria, že to, čo Boh chce od nás nie je prázdne uctievania, ale žita spravodlivosti pre chudobnych a najzraniteľnejsich medzi nami.
To je druh proroka akym je Maria , aj keď spôsob Lukasovho evanjelia to nemusí prave vychadzat zo skutočnosti tak jasne, ako by to mohlo byť. Slová Lukasa kladene do úst Márie sú v minulom čase. Podľa teológa Sorensona, verše sa skladaju z troch paralelných výkazov, z ktorých každy začína tým, že hovorí, "Boh urobil."
Minulý čas slovesa sposouje ze Maria hovorí o veciach, ktoré Boh urobil v minulosti. Napriek tomu, že je to celkom jasné, že to, čo Mariou spomínal Boh neurobil v minulosti. Pysni ešte mali hrdosť v ich srdciach. Vladari stále sedeli na svojich trónoch, aj keď sa tieto tróny vyzerajú dnes skôr ako úrady firemných konferenčných miestností, skor ako kráľovských palácov. Pokorni sú stále nízko. Bohati su stále najedeni a hladni sú stále hladnymi.
Tak ako sa máme rozumiet Mariinym slovám?
Ako na ne pozerat ako na proroctvo? Maria tu nehovori o veciach, ktoreBoh doslova urobil v minulosti, ale o vôli Božej, o jeho túžbe, je to Boží sen pre Zem. Je to sen prevrátených hierarchických štruktúr a spravodlivosti pre najmenších, posledných a stratenych .
Keď sme pochopili Máriine slová týmto spôsobom, môžeme ju vidieť ako proroka v starej tradícii Amosa, Ozeáša a Micheasa. A jej syna Ježiša, ktorého prichod predpoveda ako Božiu predzvesť.
Takže, je Maria pokorna? Áno. Ona pripisuje, čo sa deje v jej živote Bohu - nie sebe.
Je Maria ticha a mierna? Ťažko. Ona dáva nový hlas do prorockého hrmenia Amosa, s jeho "Nech sa spravodlivosť valí ako vody." Micheasovych slov s jeho, "Čo Boh vyžaduje od vás, ale k tomu spravodlivosť, a miluj milosrdenstvo a pokorne kracaj s Panom... "
A svojho syna, Ježiša, s jeho," to co ste urobili jednému z najmenších , mne ste urobili. "
.
Tradícia nevolá Mariu prorokom. Možno, že by mala. V Magnificat, pokorna mladá žena v chudobe, avsak stúpa a pripojí svoj hlas, hlasný a silný, k veľkej prorockej tradícii Izraela. S dávnymi prorokmi, a samotnym Ježišom, ona volá nás k životu spravodlivosti a mieru, realizuje Božie plany na zemi. Amen.
Rev. Dan Koeshall
@vejula 🙂 ináč moja babka mala tiež na stene sv.obrázky také vyšívané a pod. čo mňa práve naopak veľmi ovplyvnilo v dobrom, napr. mala tam Ježiša čo klope na dvere, a do dnes to mám pred očami, spomeniem si na to, a keď príde ťažká chvíľa, viem, že mám klopať na dvere Ježišovho srdca a budem vyslyšaná, a viem aj to,že tá kľučka je z vnútra mám ju v rukách ja, takže to srdce musím otvoriť ja Jemu.... mám ťa rada 🙂

@katja78 maš pravdu nikto nevidi do srdca druhého. JE možné, že skutočne tí ludia nepobožťuju Mariu, ale podla seba v minulosti viem, že velakrat sa to tak aj deje a človek si to vôbec neuvedomuje. Ja za seba ti môžem povedať, že ako žena som Máriu prosila viac ako ježiša. A to štýlom, MAria ochraň ma, Mária pomôž mi, mária zachran ma. Nie len štýlom MAria pros za mna u svojho syna. Tiež ked som čakala Dominika som hladala pasik sv. Dominika, dokonca aj meno som mu po nom dala, len aby bol malý zdravý (/mimochodom to meno sa mi aj pači) Až neskôr som si uvedomila, že či som normalna, ked si potrebujem kupiť pasik aby som mala pocit, že až potom ma JEžiš ochrani. Že Ježiš ma počuje aj bez pasika a obrázkov. Ja som bola preborník v barličkach tohto typu. čím viac toho som mala, tým som si pripadala viac v bezpečí... Neviem či rozumieš čo chcem povedať. Ako taka straka, som zbierala, čo som našla, čím by som zvýšila šance na uspech (tym myslim ochranu seba a najme dieťaťa, prípadne ostatnej rodiny) Teraz si myslím, že to skutočne boli barličky a Ježiš kristus bola až v tieni, všetkých tých predmetov.
Na začiatku tehotenstva som bola na Turzovke, a tam milion brožuriek, a mala som pocit, že to musim kupiť, aby som čo najviac zvyšila šance, že ma Boh vypočuje, že dieťatko bude zdravé. Čím viac tých modlitieb z brožuriek budem odriekať, tým bude moje dieťa viac chranene.
Potom som si začala čitať a v jednej knižke z tej Turzovku bolo napisané niečo štýlom Maria (tušim to bola MAria) zaprisahavam ťa..... V tom mnou uplne cuklo, seklo, a uvedomila som si, čo som to prave prečitala. Ako ja môžem mariu zaprisahať. V tom momente som bez vyčitiek svedomia tu brožurku chytilA a hodila do koša.
Teraz počas druhého tehotenstva som všetko dala do ruk Boha. Jedine čo som hovorila bolo, Bože nech je tvoja vôla, lebo ty vieš čo je pre mna najlepšike. Sam vieš, že tužim pozdravom dieťati a keby bolo na mne, tak velmi chcem zdrave dieťatko, ale posledné slovo maš ty. A dali sme jej meno Kristínka. Pôrod dopadol až zazračne dobre. Však vieš po prvej sekcii velikanske dieťatko, bez problemov, naprik hrozivým rečiam lekarov.
Čo sa týka červených mašličiek a pretierania pocikanou plkienkou, tak v tom mame rovnaký nazor. Nepouživam ani žiadne kamene, ale ked nad tym tak rozmyšlam, nemyslím, napr, že by použivanie určiteho typu kamena na nejaky problem mohlo uškodiť. Ved samozrejme každý predmet, všetko má svoju energiu aj kamene maju energiu a prečo by nemohla byť liečiva? Niečo ako liečive bylinky, ktore cirkev nezakazuje, liečivé maste, ktore sa natieraju a cirkev ich tiež nezakazuje, tak nevidim dôvod, prečo by napr prikladanie nejakého kamena, ktorý môže maž tiež liečivý charakter mal byť už od diabla. Ale to je len taka uvaha. ja to nepouživam.