Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
3. nedeľa v Cezročnom obdobíZ
Neh 8, 2-4a. 5-6. 8-10
Ž 19, 8. 9. 10. 15
Refrén: Tvoje slová, Pane, sú Duch a život.
1 Kor 12, 12-30 alebo kratšie 1 Kor 12, 12-14. 27
Lk 1, 1-4; 4, 14-21
Aleluja, aleluja, aleluja.
Pán ma poslal hlásať evanjelium chudobným, oznámiť zajatým, že budú prepustení.
uz aj v tejto teme sa hadate?ach jaj zeny...
@olejka no ano, maria magdalena bola prostitutka a Augustín bol smilník a PAvol bol špion. nerobí mi problem to povedať. Však je to fakt ako aj to, že sa obrátili a stali sa z nich obdivuhodní ludia. To je užasne a môžme si z nich brať príklad 😉
Ja už asi milionti krat pišem že neplanujem odisť z cirkvi, len mi ani nerobí problem pozerať sa na veci bez nejakej prikazanej slepoty, či ako to nazvať. Ja nechcem cirkev očiernovať, ale nechapem, prečo by som nemohla prijať nepríjemne veci za realitu. Ako fakt že sa v cirkvi znasilnovalo a to u predstavených. Ano je to minimum knazov zo všetkých, ale je a nerobí mi problem to prijať. U6 niesom taka zviazaná sama v sebe v myslení tým, že ak pripustím nejaké hriechy cirkvi, idem proti bohu. Nejdem proti nemu, dokonca ani proti cirkvi nejdem. Podla mna sami proti sebe a proti cirkvi idu tí, ktorí za každu cenu, aj toho že zavieraju oči pred skutočnosťami.
Neviem z čoho si usudila, že mam krízu, ja si to nemyslim, podla mna bola kríza to, čo som žila do otvorenia očí.
Neviem, najdi mi kde som nadavala na cirkev či pápeža. LEn pripušťam, že ten system by sa mohol uzdraviť, rovnako ako v stredoveku. A nemyuslim, že sa to týka len slovenska.
Podla môjho nazoru, ale pripušťam, je to len môj nazor, by sa mohla cirkev tak odputať od tych hmotných charakteristík a viac sa charakterizovať duchovne, ako prví kresťania. Myslim to tak, že tie dlhoročné tradície by mohli isť do uzadia a dopopredia by sa dostal skutočný život a skutočné skutky. Tym nechcem povedať, že teraz cirkev nekona skutky. To ano, ale to všetko okolo mi príde niečo čo boh v skutočnosti vôbec nepotrebuje, čím vôbec Krista necharakterizuju.
Som odsudeniahodna len preto, že si myslim, že toto všetko, aj ten majetok Boh nepotrebuje. Prečo ked to nepotrebovali prví kresťania - myslim odlišovať sa od obyčAJNých ludí fyzicky, potrebuju to teraz. Skutočne by to bez toho nešlo? Alebo sme už len tak na to zvyknutí, že si myslíme, že by to inak nešlo?
Ja si myslím, že Bezák to tak trochu chcel, pripodobníť sa ostatným a ukazať, že aj on je človek ako my všetci, že nieje o nič väčší, že len Boh je väčší a len toho mame uctievať a jemu sa klanať, žiadnemu inému človeku.
Ved ja nehovorím, že v cirkvi su zlí len preto, že maju majetok a inak sa obliekaju, ja len rozmyšlam, či je to potrebné pre fungovanie cirkvi. A pýtam sa aj teba. Je to podla teba potrebné? Nieje pravda, že ludía vedení duchom svätým sú v výnimoční a ludia ich budu počúvať a pôjdu za nimi aj ked nebudu oblečení inak? Vecd Ježiš bol takí ako všetci okolo a napriek tomu ho nasledovali tolké zastupi. Tak isto PAvol a ostatní učeníci. OBracvali ludí, kde chodili a pritom stačilo že hovorili naplnení duchom svätým.
Ja na nikoho nekydam, len uvažujem. Ak je vam toto tak na pohoršenie, potom skutočne nemame prečo sa baviť o tomto
Takže takto - oficiálne zakazujem z moci mne danej a mnou stanovenej 😀 😉 zakazujem v tejto téme preberať tému Bezák a čokoľvek okolo tejto kauzy. Sledujem vaše príspevky k tejto tému už xxx stránok a k ničomu konštruktívnemu ani pozitívnemu to nevedie z cirkevného ani osobného hľadiska, takže tu už nechcem vidieť ani jeden príspevok týkajúci sa čohokoľvek vyššie spomenutého, lebo ak to tu skutočne uvidím, tak sa osypem, chytím nervy a dám to tu zamknút 🙄 Máte tu predsa voľné pole, pokiaľ vás táto kauza tak veľmi zaujíma, založte pre ňu samostatnú tému, bude tam dostatok priestoru na akúkoľvek diskusiu. Táto téma je otvorená pre všetko týkajúce sa našej cirkvy, vierovyznania a pod., čo prinesie duchovný, duševný či akýkoľvek úžitok či už prispievajúcim alebo čitateľom.
A @vejula a @katja78 dievčatá uvedomujete si nezmyselnosť vašej "hádky" 😉 ? A mimochodom, tento smajlík 🙄 zobrazuje znechutenie, to len tak aby tu nevznikali ďalšie polemizácie 😉
Požehnaný deň Pána všetkým a niečo z mojich srdcoviek na príjemné popoludnie 😉
https://www.youtube.com/watch?v=asAfhQ3EiZY.
Skoda, ze sem neprispievaju aj ti, ktori si myslia, ze sa tema neubera dobrym smerom a zostavaju iba citatlmi 🙂
Viac ludi viac povzbudenia.
@pia22
musim oponovat, ze mne mnohe prispevky o tej kauze, ktoru Ty teraz akoze cenzurujes 😉
velmi pomohli osobne, lebo mi osvetlili niektore myslienkove pochody ludi z opacneho tabora....a podla mna zmyslom diskusie je vymena nazorov, ale ak sa tato diskusia ma chapat ako "otvorena pre vsetko...okrem..."
tak potom asi nemam moc cim prispiet.
Ale to nie je ziadna tragedia, aspon ma nebudete musiet dalej citat 😀
Súhlasím s margaritou, myslím si, že cenzúra je potrebná vtedy, keď prichádza k urážkam, ponižovaniu a osočovaniu. Ale diskusie sú dobré práve na to, aby sme si objasňovali svoje názory a učili sa rozumieť tomu, čo a ako vidí ten druhý. Môže to viesť k prehodnocovaniu vlastného postoja. Podľa mňa človek rastie vtedy, keď je schopný pod váhou argumentov meniť názory a nie, keď si zapchá oči a uši a nechce počuť nič, lebo však ten jeho názor je správny. Samozrejme, nie je povinný názory meniť, ak s argumentami dotyčného nesúhlasí. Podstatné je si ich vypočuť a zhodnotiť. To, že máme rozdielne názory, je hádkou? O hádku ide podľa mňa vtedy, ak prichádza k osobným útokom, je to príliš emotívne a argumenty sa strácajú v prívale slov. Možno tu nešlo vždy o diskusiu, ale aj o debaty (ani jedna strana nemienila meniť svoj názor), ale aj tak si myslím, že nám to môže niečo dať...
@maja22
😉
podla mna je cenzura prejavom slabosti argumentov cenzora, teda aspon vo vsetkych totalitach to tak fungovalo, ze cenzurovali to, co mozno aj bola pravda, tak nechceli, aby nahodou niektori ludia precitli a pochopili 😔
radsej drzat v nevedomosti, necitat nic, co by nahodou mohlo ludi osvietit, obohatit, ukazat im opacny uhol pohladu - nech si vsetci myslia hlavne to iste, a hlavne to iste, co ja /my ..atd 🙂
ja si kludne prelistujem trebars aj Straznu vezu alebo Prebudte sa, zaujima ma, ako to vidia jehovisti, a mozno aj cez to ma Boh prave potrebuje oslovit.
Ked zistim, ze som sa mylila, kludne zmenim nazor, ved som ho v zivote zmenila na mnohe veci uz viac krat...
@margarita mňa tiež veľa razy lákalo čítať knihy z iného brehu, ale zistila som, že toto je pre dušu jed. Očividnému klamstvu sa človek ubrániť vie, lebo práve tým, že je očividné, človek ľahko nájde protiargumenty. Ale ak je klamstvo zabalené do pravdy, vtedy je to jed. Lebo človek nemá vždy možnosti odhaliť, čo z toho všetkého je klamstvo a čo z toho je skutočná pravda. A môže si to interpretovať celé úplne zle. To je už len kúsok od osobnej tragédie... Dnes som si to tak uvedomila pri čítaní v kostole. Ako všetci tvoríme Cirkev, ale každý máme dar na niečo iné. U málokoho sa stretnú viaceré dary. "Vy ste Kristovo telo a jednotlivo ste údy.
28 A v Cirkvi Boh niektorých ustanovil po prvé za apoštolov, po druhé za prorokov, po tretie za učiteľov, potom sú zázraky, ďalej dary uzdravovať, pomáhať, viesť, dar rozličných jazykov.
29 Sú vari všetci apoštolmi? Sú všetci prorokmi? Všetci učiteľmi? Robia všetci zázraky?
30 Majú všetci dar uzdravovať? Hovoria všetci jazykmi? Vari všetci vysvetľujú? "
Preto napríklad, čo sa týka vysvetľovania Písma, nechám sa viesť tými, u ktorých Cirkev predpokladá, že majú ten dar vysvetľovania... 🙂
U nas dnes na kazni knaz spomenul slova Jana Pavla II, ked povedal ze nasa doba je velmi tazka a to preto, lebo sa stalo tazkym rozlisit dobro od zla. A pretoze sa zacala sirit kultura smrti, ktora predklada ludom zle veci akoby boli dobre. Hovoril to aj na margo charizmy rozlisovania. Inak to druhe citanie aj mna dnes dost oslovilo.
@maja22
chapem, ved ja som to nemyslela hned tak, ze sa dam k jehovistom 🙂
ale nemam obavy, ze by mi to nejako uskodilo...paradoxne, vela veci v zivote, ktore ma posunuli dalej, mi nepovedali "katolici".
Verim tomu, ze kazdy clovek, ktory veri v Nieco, co ho presahuje - bez ohladu na to, ci tu silu vola Energia, Alah, Boh atd. - nasiel kusok pravdy. a je len na nom, ako s tym nalozi a co si z toho vezme...
@evkasus podľa mňa nás ešte budú čakať problémy za to, že budeme rozlišovať zlé od dobrého... Osobne mám pocit, že sa história "zopakuje". Kedysi boli kresťania prenasledovaní, lebo neuctievali pohanských bohov a čaká nás prenasledovanie, ak sa nahlas vyjadríme proti tomu, čo nepovažujeme za správne - homosexuálne zväzky, umelé potraty a pod. Hoci aj dnes kresťania umierajú a sú prenasledovaní len preto, že sú kresťania, zvlášť v totalitných režimoch a moslimských krajinách, tu v Európe a na západe to bude prenasledovanie za "slovíčka"... Možno to vidím až veľmi čierne, ale tomuto pocitu sa neviem ubrániť, že k tomu spejeme... 😒
@vejula - presne, aj ja to vnímam ako znechutenie, @pia22 - mýliš sa, ja sa nehádam, ani sa nehnevám, v našej súkromnej téme sa s Veronikou normálne rozprávame, len tu máme každá iný uhol pohľadu...a preto si nemyslím, že posledných xxx strán je to tu deštruktívne...takže neviem, či sa zdržím komentáru na čokoľvek, ale v rámci slušnosti sa vzdávam používania emotikonov a budem 10x merať a raz stláčať "enter", ok?
Táto téma bola založená s úmyslom katolíckeho spoločenstva na tomto fóre, je otvorená pre všetkých, ktorí majú úmysel prehĺbenia a povzbudenia svojej či kohokoľvek viery, oboznámenia sa s našim vierovyznaním, vyjadrenie prosieb o modlitby, je tu priestor na modlitby, svedectvá, linky, informácie o aktivitách v diecézach, farnostiach, priestor na všetko, čo nám vzájomne pomáha k spáse. Je tu vítaný každý, kto prichádza s týmto cieľom, s týmto cieľom sem pridáva príspevky a s týmto cieľom zvažuje slová. Ja nemám k tomu viac čo dodať, dúfam, že moje slová budú pochopené tak ak ich píšem a myslím, bez zbytočných dohadov a konštrukcií, v opačnom prípade pre mňa sem nemá zmysel naďalej prispievať a navštevovať túto tému ☹
No zda sa, ze vela ludi tu napisalo za posledne dni nieco v tom zmysle, ze ak....tak nebudem prispievat.
Mali by sme si podla mna odmysliet tie vsetky ak a vsetci prispievat aj nadalej.
Ved o nic nejde.
Obcas sa tema zvrtla na Bezaka tot vsio...ale zasa nie je to tu stale iba o tom.
A tiez sa neda umelo zabranit tomu, aby tu boli aj opacne nazory v otazkach prezivania veci. Ani tato tema sa nevyhne "negativnemu", tak ako kazda ina. Ak ma byt autenticka.
Rozpravat sa k teme Bezak napomaha vela ludom sa v tejto situacii zorientovat.
Prepac ale viera nie je len byt v oblaciku modlitieb, svedectiev.
Ved informacie o aktivitach a diani diecez a farnosti - ako si ziadas - je aj tema Bezak.
Je to pre nas dolezite sa orientovat v tejto teme.
V pisme sa pise ze sa mame zastat ludi ak sa im deje nespravodlivost - a toto v teme Bezak vsetci citime ze sa deje.
Rovnako nas Pan Jezis povedal ze len pravda nas oslobodi - a tu sa brani pravde.
Chces povedat ze co povedal Pan Jezis je mimo viery a pravej naboznosti ?
My sa mame zastat nespravodlivo odsudeneho - nasou ulohou je vykonavat pravo a spravodlivost.
@margarita s tou strážnou vežou. JA osobne by som aj s jehovistami poklebetila, ale to by ma manžel asi stiahol z kože, lebo by tu vraj chodili potom vyklopkavať každý druhý den, keby som sa s nimi dala do reči. Ale aj tak mi to nejde, proste vypočujem si tých par slov zoberem stražnu vežu, ale popravde nechce sa mi to čitať. Môj manžel, otvorí a ked vidi kto tam stoji povie dovidenia a zabuchne dvere.
Somnou sa dali do reči pred nedavnom dvaja mormoni a spytali sa či mam čas na rozhovor, hovorím, že idem s malym do detského kutika, a oni že sa pridaju, tak že ak sa im chce tak môžu. Tak sme kecali a ešte pred dverami detského kutika mi ponukali knihu mormonovu, ale som im na rovinu povedala, že mne stačí biblia, že ja by som to aj tak zrejme nečítala, že mám čo robiť aby som pri deťoch bibliu stihala čitať. Tak vraj, že oni s bibliou suhlasia ale kniha mormonova ju doplna. Tak som im slušne povedala, že nie, že Bibliu nemame doplnať, že všetko navyše je už podla mna len ludský vymysel. A nezobrala som ju. Ale bolo to vtipne ako ma prenasledovali cez pol žiliny 😅
No teda"podla mna", este len pekne svinstva vyjdú časom na povrch
Našťastie aj Ježiš mal svoju mienku o Cirkvi dávno pred kauzou Bezák:
Mt 16, 18: "Ty si Peter a na tejto skale postavím svoju Cirkev a pekelné brány ju nepremôžu."

@vejula A veci chcem definovať pravdivo - neverný muž je neverník, a ludia čo sa nepravom obohacuju su zlodeji.
takze SVATA Maria z Magdaly.........ani si nechcem predstavit to slovo
SVATY Augustin...vraha smilnik a SVATY Pavol......bestialny spion...nejak tak..???
Kto je potom v cirkvi za Judasa ....Bezak ci Sokol....???
pravdivo vdaka Bohu a jeho milosrdenstvu my nemusime ludi posudzovat Boh ich totiz vidi inak...
ak si kedysi nemala problem a videla cirkev neomylne teraz ako pises mas..potom je to kriza Tvojej viery a nie cirkvi...Nehnevaj sa ...po porode aj pocas tehotenstva mas pravo byt lahko vznietitelna...stane sa aj svatcom ze zavahaju...
Ja som nechcela ale na Tvoje vyroky som tiez vzplanula a vobec som nemala zaujem Bezaka obvinovat....boli to len emocie...preco doteraz mlcal...a len kvoli tejto kauze a spine ktora s nou vychadza von...neopustim cirkev lebo je tu este Jezis....vdaka Nemu sa fakt veci mozu pohnut k lepsiemu iba neurazajme svoju cirkev a papeza...ak sme ozaj krestania...dobre?
Neda mi este nedotknut sa tvojej myslienky ze prve piatky a odpustky su odveci...tak podla mna je odveci povinna rocna spoved...nie prve piatky....ak tomu niekto nerozumie a berie to ako nakup ...kupim si bozie milosrdenstvo...tak to je nasa ludska vypocitavost ale verme ze vacsina ludia chodi na spoved kazdy mesiac lebo ozaj veria a ziju pravdu nie ako ti...kam som aj ja donedavna patrila ze raz v roku staci...
😔
Aj toto bola cesta obratenia Elias Vella a vytriezvenie vdaka jeho posobeniu u nas a jeho literature...
sledujte ak mozte dnes o 18.00
V sobotu 26. januára odvysiela Televízia LUX v priamom prenose svätú omšu z Ružomberka, ktorú bude celebrovať známy kazateľ páter Elias Vella. Diváci Televízie LUX tak môžu výnimočne aj v sobotu sledovať svätú omšu so začiatkom o 18:00 h. Svätá omša bude v rámci štvordňovej duchovnej obnovy na pôde Katolíckej univerzity v Ružomberku. Témou duchovnej obnovy je Apoštolský list Benedikta XVI. Porta Fidei a Rok viery ako prostriedok k vnútornému uzdraveniu človeka.
Páter Elias Vella je známy maltský minorita, ktorý sa vo svojej službe zameriava na témy vnútorného uzdravenia a hlbokého dôverného vzťahu s Bohom. Je tiež autorom viacerých kníh, ktoré sú dostupné i v slovenskom jazyku: Rieka vody života, Oblečte si srdce pastiera, Kristoterapia - Ježiš ťa chce urobiť celistvým, Ježiš, môj uzdravovateľ, Tancovanie v púšti a iné.