icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

moonlightka
28. jún 2012

@zuzkalenka dakujem 😉

pia22
autor
29. jún 2012

Dievčatá zaujíma ma váš názor na 3. fatimské tajomstvo, čítala som ho /neoficiálna verzia myslím/, tak ma zaujíma váš pohľad 😉

vevet
29. jún 2012

@pia22 Myslíte to čo sa šírilo cez emaily? Ak áno, tak to je hoax. Myslím, že v katolíckych novinách bolo o tom taz písané, ale nepamätám si číslo, prípadne pozrieť iné katolícke médiá.

zuzkalenka
29. jún 2012

PRIKÁZANÝ SVIATOK – Svätých Petra a Pavla, apoštolovČ
(slávnosť)
Vigília:
Sk 3, 1-10
Ž 19, 2-3. 4-5
Refrén: Po celej zemi rozlieha sa ich hlas.
Gal 1, 11-20
Jn 21, 15-19
Aleluja, aleluja, aleluja.
Pane, ty vieš všetko, ty vieš, že ťa mám rád.
V deň slávnosti:
Sk 12, 1-11
Ž 34, 2-3. 4-5. 6-7. 8-9
Refrén: Pán ma vyslobodil zo všetkej hrôzy.
2 Tim 4, 6-8. 17-18
Mt 16, 13-19
Ty si Peter a na tejto skale postavím svoju Cirkev a pekelné brány ju nepremôžu.

zuzkalenka
1. júl 2012

13. nedeľa v Cezročnom obdobíZ
Múd 1, 13-15; 2, 23-24
Ž 30, 2+4. 5-6. 11-12a+13b
Refrén: Budem ťa, Pane, oslavovať, že si ma vyslobodil.
2 Kor 8, 7. 9. 13-15
Mk 5, 21-43 alebo kratšie Mk 5, 21-24. 35b-43
Náš Spasiteľ Ježiš Kristus zničil smrť a evanjeliom zjavil život.

zuzkalenka
2. júl 2012

Návšteva Panny MárieB
(sviatok)
Sof 3, 14-18 alebo Rim 12, 9-16b
(Ž) Iz 12, 2-3. 4b-d. 5-6
Refrén: Plesajme a jasajme, lebo uprostred nás je Svätý, Boh.
Lk 1, 39-56
Blahoslavená si Panna Mária, lebo si uverila, že sa splní, čo ti povedal Pán.

zuzkalenka
2. júl 2012

http://www.sme.sk/c/6441292/arcibiskup-bezak-od...

Tak toto nepochopím. Super človek, arcibiskup Bezák je jeden ozaj že milý a láskavý človek. Vždy sa mi páčili jeho kázne a nechápem prečo to spravili ☹ ☹ ☹ ☹ ☹

adriana132
2. júl 2012

Ahojte ženy, mozem sa k vam pridat do tejto diskusnej skupiny? 🙂

zuzkalenka
2. júl 2012

@adriana132 jasné prečo nie 🙂

pia22
autor
2. júl 2012

@adriana132 vitaj 🙂
@zuzkalenka je ťažko sa k tomu vyjadrovať, človek nevidí do celej záležitosti a určite sa to nestalo bezdôvodne, to by si nikto nevzal na seba, nakoľko sa muselo predpokladať akú odozvu tento krok vyvolá. Ale na druhej strane cirkev tvoria ľudia a ľudia nie sú neomylní, aj keď sú Božími služobníkmi. A na to neveriaci či inoveriaci ľudia často zabúdajú. Chyby sa robili v celých dejinách cirkvi, rovnako ako v každých iných dejinách. Pre mňa osobne je každé rozhodnutie Vatikánu smerodatné a zaväzujúce, i keď s ním nemusím byť vnútorne stotožnená 😉

zuzkalenka
2. júl 2012

@pia22 mne je len ľúto že ozaj fajn človeka ktorý sa tam ozaj že hodil a mal svoje názory a vedel to s ľudmi odvolali 😒

adriana132
2. júl 2012

Papez je neomylny ak sa vyjadruje vo veciach viery a mravov ex katedra... inak je omylny ako kazdy iny clovek. ale nemyslim ze by to urobil len tak z rozmaru... urcite na to mal dovod... neviem co urobil Bezak ale jednu chybu ktoru urcite urobil viem - nemal verejne hovorit o tom, ze nevie preco je odvolany a postavit sa do roly ubohej obete, ktoru treba polutovat., stacilo to oznamit a bodka. Ked ho papez vysvatil tak sa ho Bezak nepytal preco ho vysvatil a papez ma pravo ho aj kedykolvek odvolat (aj keby to malo byt bezdovodne) a Bezak sa ho nema co pytat preco, ved sluboval poslusnost. Myslim, ze Boh tam momentalne chce niekoho ineho ..nič sa nedeje len tak.

Peter sa obrátil a videl, že za nimi ide učeník, ktorého Ježiš miloval, ten, čo sa pri večeri naklonil k jeho hrudi a spýtal sa: „Pane, kto ťa to zradí?" Keď ho teda Peter zazrel, povedal Ježišovi: „Pane, a čo bude s týmto?" Ježiš mu odpovedal: „Ak chcem, aby zostal, kým neprídem, čo teba do toho? Ty poď za mnou!" A tak sa medzi bratmi rozchýrilo, že ten učeník neumrie. No Ježiš mu nepovedal: „Neumrie," ale: „Ak chcem, aby zostal, kým neprídem, čo teba do toho?"
(Jn 21,20-23)

Papez je priamym nastupcom Ježiša, potom Petra atd... a ak nechcel aby Bezak zostal, co je mna a teba do toho?

maznacik007
2. júl 2012

nuz v kazdom pripade je to neucta voci slovenskym veriacim a najma tym v trnavskej arcidieceze ze nepovedali preco ho odvolavaju.... a tak nahle... nie je to standardny postup u nas vo farnosti farar zil ako sa hovori v hriechu aj s nasledkami a trvalo viac ako 10 rokov nez po presunuli inam...

predsa len su tu ludia ktori aj realne trpeli za komunizmu kvoli viere obetovali sa a teraz sa tu znovu vracaju taketo praktiky...
historia ukazuje ze aj v cirkvi sa stalo vela omylov a tazkych traum a stale sa vyplavuju dalsie takze ja neviem tazko prijat to ze takto to ma byt... ano pravda vyjde najavo... raz... hadam ano zatial ale zda sa ze spravodlivost prehrava svoj boj...

olejka
3. júl 2012

Ahojte, páči sa mi táto téma...som rada a aj prekvapená že som tu také čosi našla... 🙂

pozerám že
@zuzkalenka dávaš súradnice na čítanie Biblie...supeeer!
stíhate to čítať poctivo každý deň ľudia...už ja mám problém pri deťoch niekedy vôbec to liturgické čítanie stihnúť , nieto ešte čítanie podľa rozpisu...ale mám pocit že deň je o niečom inom keď začne Sv písmom...

@maznacik007 ako píšeš je to tak...omylov tu bolo a bude ešte veľa...mňa len zaráža ako ľudia poukazujú na farárov že "žijú v hriechu" veď sú to ľudia ako my...prečo si každý myslí že nemajú právo na omyl...

potom neviem ako by pochopil človeka pri spovedi keby tiež nebol"len človek"

a ako to tie média hneď roznesú a dajú Bezáka do súvislosti s odvolávaním pedofilých kňazov...moje nervy...

treba sa za tých senzáciechtivých reportétov fakt asi len modliť...
veď čo nám ostáva

😅 11 Blahoslavení ste, keď vás budú pre mňa potupovať a prenasledovať a všetko zlé na vás nepravdivo hovoriť; 12 radujte sa a jasajte, lebo máte hojnú odmenu v nebi Mt 5 😉

zuzkalenka
3. júl 2012

@olejka ďakujem, no snažím sa 😉

olejka
5. júl 2012

@zuzkalenka a odkial beries suradnice ak sa smiem spytat, chodila som na sv.pismo.sk ale tam im to od zaciatku mesiaca neukazuje...
K dnesnemu sviatku nieco:
http://www.donbosco.sk/video

pia22
autor
5. júl 2012

Dievčatá o 20 min. je na Jednotke Legenda o lietajúcom Cypriánovi🙂

magimary
5. júl 2012

a na STV2 Lampa o odvolaní o.biskupa ...

zuzkalenka
6. júl 2012

@olejka
tuto to je je tam na každý deň: http://lc.kbs.sk/

amdeis
6. júl 2012

Premyslam nad biskupom Bezakom a ako premyslam tak premyslam musel tento clovek s laskavym okom a citlivymi slovami spravit cosi hrozne. Cosi horsie ako pedofilni knazi, ked ho takto potrestali, horsie ako tych spomenutych pedofilov. Ale nech premyslam ako premyslam vari len vrazda je roven pedofilii. Tak asi bude vrah. Pretoze jeho trest je vlastne spolocenska poprava. On uz nemoze nic a pritom je to clovek v najlepsich rokoch. Je smutne ked sa cirkev zbavuje svojich schopnych. V tomto skutku mi chyba laska a odpustenie.

maja22
6. júl 2012

@amdeis ja si zasa nemyslím, že by ho odvolali pre osobné hriechy. Môže v tom byť aj všeličo iné a netušíme čo. Ale beriem to tak, že ak je plný Ducha Svätého, raz ho tento Duch oslávi, pretože z histórie vieme o mnohých svätcoch, voči ktorým tiež Vatikán postupoval veľmi opatrne, až by som povedala, že im kládol polená pod nohy a Boh mal s nimi aj tak svoj plán, ktorý doviedol do konca a dnes máme týchto ľudí vo veľkej úcte a zasa na druhej strane boli určité výhrady Vatikánu proti niektorým osobám oprávnené a čas ukázal, že skutočne opodstatnené. Takže to vidím celé tak, že Boh vie, aká je pravda a jeho Duch bude pôsobiť 🙂 . Aj mne je biskup Bezák veľmi sympatický a verím, že je aj plný Ducha Svätého a v tejto skúške obstojí 🙂 Ešte môže podať krásne svedectvo viery, nádeje a lásky a ktovie, možno aj z tejto nešťastnej situácie dokáže vyťažiť to podstatné, prečo sa stal kňazom - privedie mnohých ľudí k Bohu, k nášmu Otcovi do náručia 🙂 Bolo by to krásne, keby to tak bolo 🙂

digysa
7. júl 2012

@amdeis Pocula som nieco o tom, mozes mi viac napisat o tom? Alebo mi kocky hodte nejaky link.

Ja sa moc slovenskou cirkvou uz nezaoberam, lebo nie som na SK. Ale som krestan a ma prekvapilo, ze tu je tato tema...

😎

amdeis
7. júl 2012

@digysa vies pre objektivnost skus pozriet aj www.sme.sk . Objektivne oznamene, bol odvolany trnavsky arcibiskup Robert Bezak. Verejnosti nie su pristupne informacie o dovodoch jeho odvolania a tak sa vytvoril priestor na spekulacie ako aj emotivne pnutia. Nech clovek zastava akykolvek nazor na odvolanie arcibiskupa pre cirkev nie je dobre, ze sa pretriasa a specialne na slovensku, kde mala zatial stabilne miesto.
Nechcem aby si ktokolvek myslel, ze som nejaky provokater, ked sa chcem bavit o Bezakovi. To urcite nie a ani nechcem nikoho urazat. Len mam velmi negativne pocity v tomto smere a chcela som sa pobavit s ludmi, ktori by boli ochotni mi vysvetlit rozumne aj iny pohlad na vec. 🙂

amdeis
7. júl 2012

@maja22 hmmm no Boh je spravodlivy bezosporu, a ako moja mama dodava "aj pamatlivy", ale sama z vlastnej skusenosti viem ako cloveka velmi boli ludska nespravodlivost a je mi luto biskupa Bezaka. Dusa vtedy strasne boli a trpi. Vadi mi tato situacia, pretoze ludia sa zblaznili a su na seba velmi zli a clovek hlada utechu v duchovnom svete a hla, aj tu sa deju cudne veci. Uz nie je potom velmi kam ujst. ☹

adriana132
7. júl 2012

@maja22 "aj z tejto nešťastnej situácie dokáže vyťažiť to podstatné, prečo sa stal kňazom - privedie mnohých ľudí k Bohu, k nášmu Otcovi do náručia" - suhlasím a budem sa za to modliť ...a aby mal pevnú vieru, a obstál v tejto skúške.

Pokora je pre mnohých kresťanov cudzí pojem. Otec biskup má jedinečnú príležitosť ukázať ľuďom čo je pokora. Je to však aj ťažké. Ak však ostane v Bohu, On mu na to silu dá.

adriana132
7. júl 2012

@amdeis "pamatlivý" ...mimo tuto debatu o Bezaovi - ak vyznáš svoje hriechy v sviatosti zmierenia teda v spovedi, Boh si na nich viac nespomenie, teda v tomto zmysle by som nepovedala ze je pamatlivy ... ako si to myslela?

amdeis
7. júl 2012

Dnes sa vravi, ze bozie mlyny melu pomaly ale iste. Volakedy sa vravievalo, ze pan boh je spravodlivy ale pamatlivy. Stari ludia tak vraveli, len s generaciou nasich rodicov to nejak vymyzlo. Tu sa nemysli vyznanie hriechov a uprimna lutost, ale ze na kazdeho raz dojde spravodlivym dielom, akym si zasluzi.

amdeis
7. júl 2012

@adriana132 to vyssie bolo pre teba 🙂

zuzkalenka
8. júl 2012

14. nedeľa v Cezročnom obdobíZ
Ez 2, 2-5
Ž 123, 1-2a. 2b-d. 3-4
Refrén: Naše oči hľadia na Pána, kým sa nezmiluje nad nami.
2 Kor 12, 7b-10
Mk 6, 1-6
Duch Pána je nado mnou; poslal ma hlásať evanjelium chudobným.