icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

ewellina
12. feb 2013

@irriss Nie je to tak, nerozumieš tomu, ale nechcem sa baviť v tejto téme o pápežovi, ani o jeho slobodnom rozhodnutí odstúpiť, aby som zas snáď nevyriekla tvrdé slová, alebo aby som niekomu neublížila. 😉

irriss
12. feb 2013

@ewellina
Myslela jsem si, ze Tva predchozi omluva v 15:13hod. byla cista, uprimna..ale podle tohoto posledniho prispevku mi prijde, ze si hrajes na "obet"..

Tvoje slova adresovana mne:
Nie je to tak, nerozumieš tomu, ale nechcem sa baviť v tejto téme o pápežovi, ani o jeho slobodnom rozhodnutí odstúpiť,...
HLAVNE, ZE TY VIS VSECHNO 😉 a VSEMU ROZUMIS... 😉

Zrejme sis popletla Forum s osobnim e-mailem,telefonem ..tady nerozhodujes TY. o cem se tu muzu bavit..nechces..nemusis..necti, neodpovidej..toto NENI TVA TEMA
a NAZORY se lisi...
!!!nestaci mit VIRU,ale dulezity je CIT pro VIRU...

katja78
12. feb 2013

@irriss a ak by dostal mozgovú porážku a nevedel by rozprávať, chodiť, bol inkontinentný....ako by pásol Kristove ovečky? To, čo píšeš, že z kríža sa neschádza, to bolo osobné presvedčenie Jána Pavla II., ale nie je to nikde napísané, že to tak musí byť pri každom pápežovi, isté precedensy v tomto zmysle jestvujú.
Ak niekto verí, že Boh má čo s tým, kto a ako dlho bude zastávať úrad pápeža...tak Ján Pavol I., o ktorom boli presvedčení, že bude skvelý pápež, bol pápežom (symbolických) 33 dní...bol to šok pre kardinálov...ak toto neverili, že chcel Boh - niečiu prirodzenú a nečakanú smrť..rovnako môže byť Božia vôľa, aby Benedikt odstúpil. Je to rovnako ťažké, aj keď v iných intenciách, ako umrieť s pečatným prsteňom na ruke.

werumka
12. feb 2013

@irriss Já nemyslím, že označení "Bůh na zemi" je výstižné. Je to nástupce svatého Petra, nikoli Ježíše Krista 😉 A tudíž nesestupuje z kříže. Nebo aspoň tak to chápu já.
Tento status je nesmrtelný, to je pravda, stejně jako když dostaneš titul profesora na nějaké fakultě. Ale to neznamená, že na ní budeš nadosmrti učit. Můžeš, to ano. Ale nemusíš. A pořád budeš mít ten titul.
Srovnání "Jan Pavel II. neodešel, tudíž nemůže odejít nikdo" je trochu povrchní. Jan Pavel II. není Benedikt. Pokud bych nemohla cestovat, nemohla přijímat audience, nemohla vést (a tento stav si opravdu z vlastní zkušenosti představit umím), tak nevidím důvod, proč bych v té funkci setrvávala. Taky si pamatuji, jak jsme prožívali poslední noc Jana Pavla. Ale to byl někdo jiný.
Mým postojem je heslo "důvěřuj, ale prověřuj" - pokud se věci neukážou jinak, důvěřuji úsudku Benedikta, že dělá to nejlepší, co je v jeho silách a svědomí. A tak to rozhodnutí respektuji.
Připadá mi, že mnoho lidí dneska uvažuje stylem "nejprve odsoudím a dokud se v mých očích někdo dostatečně neobhájí, tak mu nevěřím." Nevím, jestli je to dobrá cesta.

ewellina
12. feb 2013

@irriss Posúď si to ako chceš, ale z mojej strany - bolo to myslené úprimne. Ja sa naozaj nechcem baviť o pápežovi. Ak narážaš na to, že som povedala, že "nerozumieš tomu", tak som to myslela tak, že nemôžeš rozumieť tomu, že som "zamenila smrteľníka za nesmrteľného", lebo to tak ani nie je. Ako to je v mojom prípade, tomu rozumiem naozaj len ja a ty nie.
Takže to len pre vysvetlenie a naozaj nechcem pokračovať v tejto diskusii ďalej. Prajem ti všetko dobré.

irriss
12. feb 2013

@werumka
pouzila jsem slova odborniku, se kterymi se ztotoznuji.. 🙂
odbornici jsou mozni Papezovy naslednici..kardinalove..kteri oznacili odchod B16 takto:
"Blesk z cisteho nebe.."
timto koncim... 😉

werumka
12. feb 2013

@irriss No vidíš, a já se zase ztotožňuji s názorem jiných kardinálů. Jak vídíš, co člověk, to názor 😉

maja22
12. feb 2013

Ľuďom sa proste vyhovieť nedá. Keď bol Ján Pavol II. trpiacim pápežom, už nevládal chodiť, hovoriť, ale napriek tomu utrpeniu chcel zastávať svoj úrad dôstojne, učiť a cestovať, možno aj preto, aby vzdal úctu starobe a chorým, tiež tomu všetci nerozumeli. Vznikla u nás nechutná karikatúra, médiá si všímali, že mu tečú sliny z úst, že je to proste už neschopný "dedko"... Niekto tomu rozumel, niekto nie... Dnešný pápež otvorene prizná, že sa už na plnohodnotné riadenie tohto úradu necíti a radšej sa chce v tichosti venovať rozjímaniu, modlitbe (podľa mňa najúčinnejšej "zbrani", akú veriaci človek má) a práci, na ktorú sa cíti, opäť vznikajú teórie, že opäť je to bábka v niekoho rukách a nechá so sebou manipulovať... V očiach tohto sveta je jedno, ako sa pápež zachová, vždy sa nájde niekto, kto ho vidí ako bábku ovládanú inými... Ako ťažko sa prijíma fakt, že nie každý za zubami-nechtami drží svojho (prestížneho) úradu a prizná aj slabosť...alebo skôr silu odísť. Lebo niekedy je sila práve v odchode...
Ak chceme my ako laici ovplyvniť voľbu nového pápeža, máme na to jedinečnú možnosť - celý mesiac sa modliť, aby kardinálov viedol Duch Svätý a nie zlý... Lebo diabol sa určite snaží ovplyvniť všetko a všetkých, aj vo Vatikáne. Božia moc je však silnejšia, preto sa spojme v modlitbe, aby zvíťazila aj teraz 😉 B16 sa modliť určite bude 😉

irriss
12. feb 2013

@werumka
Zrovna je prenos v mistnich zpravach z Vatikanu: Svata zeme popira operaci srdce, pred 3ma mesici jako duvod Papezova odchodu... 😉
..jeho nemoci nejsou duvodem... 😉

werumka
12. feb 2013

@irriss Ano, oni popírají operaci srdce, ale nepopírají nemoci jako takové.
Nevím, jestli jsi někdy byla vážně nemocná, nebo nemocná ve více oblastech, že Tě to celkově vyčerpalo třeba natolik, že jsi několik měsíců nebyla schopná ani vstát z postele. Já se do toho vcítit dokážu 🙂

katja78
12. feb 2013

@maja22 - z Benedikta si spravili karikatúru aj bez toho, že by na ňom bol vidieť príznak nejakej choroby...proste hyenizmus senzácie-chtivých plátkov si dovolí hocičo...aj vytlačiť fotografiu pápeža na prvej strane s dehonestujúcou fotomontážou 😔 😔 😔

maja22
12. feb 2013

@irriss možno áno, možno nie 😉 To, že odchod nespôsobili choroba staroba sú domnienky médií, ľudí, ktorí si to myslia, ale v pápežovej koži nie sú a nevedia, ako sa on cíti. Dal svoje dôvody, prečo odstupuje. Ak pápež otvorene klame, je to veľmi bolestné a určite ho to trápi... Ja som sa rozhodla mu veriť 😉

irriss
12. feb 2013

@werumka
...to snad nemyslis vazne??'
😲 😲 😲 😲
Ja si tu nemerim bolesti!!!ani svaly..jen tvrdim, a ztotoznuji se s timto oduvodnenim: ze za odchodem Papeze je velke tajemstvi, intriky a bezmoc..snaha zmenit cirkev....Jeho poslani - prani bylo ocistit cirkev ..tam je rozlusteni "odchodu" 😎

maja22
12. feb 2013

@katja78 to som nevidela, našťastie 😒

irriss
12. feb 2013

@maja22
Precti si poradne cele jeho oduvodneni... 😉

werumka
12. feb 2013

@irriss Co nemyslím vážně? Já jen píšu, že si dovedu představit, že ty důvody, které uvádí, jsou pravdivé. A uvádím důvody, proč si myslím, že jsou pravdivé 🙂 Neměj pořád pocit, že na Tebe někdo útočí. To už je pak psychiatrická diagnóza 😀

katja78
12. feb 2013

@irriss myslím, že Benedikt očistil Cirkev 😉 od nánosu sekularizmu

maja22
12. feb 2013

@irriss však aj duševná únava je únava, také vyčerpanie môže mať na človeka silnejší dopad ako fyzická choroba... Neviem, myslím si, že žiaden pápež nemal na ružiach ustlané, asi každý sa stretal s prekážkami, možno aj intrigami a každý si musel voliť medzi dobrom a zlom... Je to náročný úrad, preto je ošetrený tým, že pápež môže slobodne odstúpiť, ak sa na to necíti... Osobne si myslím, že B16 zlu neustupoval, práve naopak... Utvrdila ma v tom kniha, ktorá otvorene priznáva, že vo Vatikáne číha zlo tak, ako všade inde, možno ešte viac. Ale B16 sa zlu nepodvoľoval a verím, že ani teraz sa nepodvoľuje... Proste sa rozhodol.

pia22
autor
12. feb 2013

Viera je o dôvere v Boha aj vtedy, keď nerozumieme jeho plánom. / Joel Osteen/

irriss
12. feb 2013

Padre Federico Lombardi, direttore della sala stampa della Santa Sede, 🙂
tento zhora citovany "clovek" je zodpovednym reditelem... mluvcim ...Svate zeme...a jasne rekl na Schuzi novinaru, ze NEMOCI NEJSOU zadnou vahou v jeho rozhodnuti odejit!!
p.s. operace srdce byla bezna routine..normalni vymenou baterek... 😉

jper
12. feb 2013

Já tu jdu mezi křesťanské maminky na inspiraci na dobu postní a ona tady taková diskuze 😕

Hodím sem, co jsem si projela na netu, že bych s dětmi dělat mohla http://www.kanan.cz/index.htm našla jsem tam hafo věcí a ještě jedny stránky, ale teď je tu nemám.
Co tvoříte s dětmi a jak prožíváte dobu postní doma?

ewellina
12. feb 2013

@jper My sme sa minulý rok modlievali s drobcami krížovú cestu, ale takým spôsobom, že len dve - tri zastavenia každú nedeľu a to čo najjednoduchším a najkratším spôsobom. Potom kreslili obrázok o tom.

werumka
12. feb 2013

@irriss Mňo, já zas věřím tomu, co řekl Benedikt sám: "...Nicméně, v dnešním rychle se měnícím světě zmítaném záležitostmi velkého významu pro život víry je pro řízení Petrovy bárky a hlásání evangelia zapotřebí také tělesných i duševních sil, kterých mi v posledních měsících ubylo natolik, že musím uznat svoji neschopnost spravovat úřad, který mi byl svěřen..." A nemám potřebu proto dávat dohromady teorie, jestli to myslí vážně nebo ne.

irriss
12. feb 2013

Il Papa si dimette dal pontificato «Lascio per il bene della Chiesa»
Papezova slova: " Odchazim pro DOBRO CIRKVE"
...je to doslova puzzle ☹ ...verim, ze vetsina z vas se o Papeze nezajima(lo) vice nez je nutne.. 😉 Verim, ze mnoho informaci se do Sveta nedostane... 😉
a nebo je pro zahranicni verejnost prelozeno jasne..i kdyz je mozne "dvojsmyslnne vysvetleni" 😉

werumka
12. feb 2013

@jper Jak máš staré děti? My máme tříletého a taky tak nějak nevím, jak to uchopit...

irriss
12. feb 2013

@werumka
Co rekl. 🙂 ?.napis mi, jaka slova Benedikta mas na mysli.. 😉 ...a JAK jim rozumis.. 😉

katkatt
12. feb 2013

@maja22 suhlasim s Tebou a pripajam odkaz na tiez zaujimavy nazor http://www.mojakomunita.sk/web/stanislav.kosc/b...

werumka
12. feb 2013

@irriss Však jsem je napsala 🙂

katja78
12. feb 2013

@irriss - teraz trochu zasrandujem...asi dali slabé baterky 😅 výmena bateriek v kardiostimulátore nie je to samé ako výmena bateriek v kuchynských hodinách...aj ja som práve našla info, že strojček mal už pred svojim zvolením v r.2005. Podľa mojich skúseností sa baterky v takýchto strojčekoch menia každé 4 roky, čiže jednu takúto výmenu už počas svojho pontifikátu musel absolvovať...to ale neznamená, že strojček mu zabezpečí vždy dostatok síl a nesmrteľnosť...srdce tepe, ale aj stárne a slabne...bez strojčeka by možno už dotepalo...

werumka
12. feb 2013

@katja78 😀 😀 😀 Každému nám časem zeslábnou baterky 😀