Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@digysa poznam to len rozdiel je v tom ze na zapade sa vytraca tradicia...u nas je to prilis postavene na tradicii a mne to pride akokeby sme zabudali na Boha...no co uz svate je na svatenej sunke na Velku noc???
..nastastie som spoznala par uzasnych knazov a Duch sv. vanul spoza ambony do celeho okolia nie len tu nedelu ale tie slova ma poznacili na cely tyzden...aku odpoved na vsetko som v nich dostala...
nechapala som ako to fakt posobi ak sa tomu clovek otvori...a nie je to nic zazracne....
.... po znechuteni z mladosti ako ma tam kazdy nutil sa krcovito neprirodzene tvarit...sa dnes v kostole citim fakt celkom slobodna...a ked mi vyrusuje dieta tak ho nesekirujem ako kedysi niekto mna ale vyjdem von a usmievam sa ze Jeziskovi budeme chybat ked sme nevydrzali... 🤐 😉 😀
..
@zuzkat1 Já myslím, že to je trochu právě způsobené psanou formou - ten pocit "nadšení" - člověk zažívá různé pocity - když se lidé ve farnosti hádají, nebo když vidí zprávy o tom, co se někdy v církvi děje. To mě prostě bolí a nechci k tomu být lhostejná a nekritická. Ale lidé jsou chybující a čas od času prostě Boha vytěsní a pak se to se... Ale kritizovat Boha? Ano, můžu si zanadávat - taky to někdy dělám 😀 - ale když se pak třeba s manželem večer modlíme žalmy, tak je mi při nich strašně hezky. Žalmy jsou založené na chvále a velikosti Boha jako takového. Krásný úryvek z večerní modlitby breviáře: "Nyní můžeš Pane propustit svého služebníka v pokoji, neboť moje oči uviděly Tvou spásu, kterou jsi připravil pro všechny národy..." A s takovýma slovama je krásný usínat, zažívat je na vlastní kůži. A už jsme zase u toho nadšení, že jo 😀 Já jen chci vidět tu jeho spásu, kterou připravil pro všechny národy. Ať za svého života, nebo po smrti. Ale těším se na to.
@terezka1947 no daj tých 10 faktov 🙂
@zuzkat1 ved jasne ,zlo je pritazlive...zial clovek to casto zisti uz neskoro 😖
Benediktinsky kriz
„C-S-P-B“, čo znamená opäť „Crux sancti patris Benedicti“ (Kríž svätého otca Benedikta). Nad krížom je nápis „PAX“ (Pokoj), čo je heslo rehole. Niektoré medaily majú namiesto textu Pax písmená „IHS“, čo znamená „Iesus Hominum Salvator“ (Ježiš Spasiteľ ľudí). Na ramenách kríža sú písmená, ktoré znamenajú: „Crux Sacra Sit Mihi Lux“ (Svätý Kríž nech mi je svetlom) a „Non Draco Sit Mihi Dux“ (Diabol - doslova drak - nech nie je mojím vodcom). Na okraji sú začiatočné písmená exorcizmu: „Vade Retro Satana, Numquam Suade Mihi Vana - Sunt Mala Quæ Libas, Ipse Venena Bibas“ (Choď preč satan, nezvádzaj ma k márnostiam; to, čo mi nahováraš je zlé, sám si vypi svoje jedy).
@denotka Preco by som to mala urobit? 😀
@terezka1947 Z lásky k blížnemu svojmu? 😉
@zuzkat1 No vidíš, a já zdravá nejsem, nikdy nebudu 😀 A nepotřebuju za to nikomu nadávat, i když jsem si svojí nemoc nijak nepřivodila. Dělám, co je v mých silách, abych žila podle svého svědomí a svoje svědomí se snažím udržovat v kondici 🙂 Ale není podmínkou, že každý svůj život prožije šťastný a zdravý. Ale i tak může být dost hodnotný 🙂
@denotka hm,preco si taka sarkasticka? 😉 chces,aby som ta presviedcala,ale to nebudem 😀 paci sa mi,ze sa pytas,ze hladas odpovede...ale na vieru alebo nevieru musi byt nejaky zazitok srdca,nie iba pisane slovo na MK...
@terezka1947
@zuzkat1
Terezka, kúsok vyššie si Zuzke ponúkala tých 10 "faktov", tak daj, nech sa aspoň zamyslíme.
@terezka1947 Ja nechcem, aby si ma presviedčala, ja si prosím tie fakty.
@denotka 😀 to bolo myslene ako priklad 😀 ci by na zaklade nejakych 10 bodov uverila 😉
Napr.ja by som neuverila 😀
@terezka1947 a veríš?
@denotka ja som veriaca...ale nie na zaklade "10 bodov" 😀
@terezka1947 ja nie som... ale na základe faktov by som bola. Lenže fakty nie sú. Fakty, overiteľné, dokázateľné veci. V mojom prípade napr. Biblia očami vedy 🙂
denotka, zuzkat1, spominam si, mala som take obdobie, asi v 16, považovala som sa za ateistku a v tom veku sme viedli so spolužiakmi niekolko mesiacov mnohohodinové rozhovory o viere... a strašne ma to štvalo, že krestania na skoro každu moju otazku odpovedali "lebo slobodna vola" ... vtedy som to nechapala, bolo to pre mna len ničnehovoriace klišé a akasi vyhovorka aby nemuseli ťažko hladať slová .... pochopila som to až ked som sama uverila ... oni by ma vtedy fakt neboli presvedčili žiadnymi argumentami, nie že 10 ani 100, ani zlatými písmenami na diamantovej tácke, lebo jednoducho moje srdce bolo v tomto smere zavreté ...
... myslim, že každy ma svoju cestu ...
... napríklad moja blizka priateľka sa obratila až teraz nedavno, po 35... a vraví, že ona nikdy nevedela o čom je evanjelium... a vraj keby si vtedy ked bola neveriaca prečítala aspon jedno evanjelium, pochopila by a uverila by... tak si teda skuste prečitať s otvorenym srdcom celé evanjelium, možno vam svetielko zasvieti...
@terezka1947 terezka, práveže fakty by ma presvedčili, ale reči, výmysly to nedokážu
@denotka Ony jsou dobré v tom, že to vždycky začíná večeří 😀 Takže se nediskutuje s prázdným žaludkem, že 😀 Ale hlavně - je to tématické, ale diskuze je zcela otevřená. Jsou přítomní lidé, kněží, kteří jsou připravení s lidmi o těch otázkách debatovat, odpovídat. Nevím, kde a jestli jsou na Slovensku, ale v Čechách se dělají na mnoha místech. Mrkni sem: www.kurzyalfa.cz

@olejka tak presne o tomto som pisala ked som spominala slepu vieru. Ok nasla si sa v bohu je to super ak si stastna ale tak o odsudzovat ine nabozenstva? Miliony ludi maju inu vieru a to su dobri,spravodlivi...su len pre vieru diablovymi ucnami? Nemam ten pocit.a ten budhizmus? Mas osobnu skusenost? Ja nemam ale mne je ta viera sympaticka.