icon

Rodičia, čo si myslíte o tomto videu?

Včera o 07:15

Čo si myslíte o tomto videu? https://www.youtube.com/shorts/hAmqELIYpqA

beronsche
Včera o 10:37
@aurelia2000

@beronsche Teraz majú tie deti nejaké iné mozgy, ako sme mali my? Lebo z celej plejady mojich bratrancov, sestranic a spolužiakov si nikto nedovolil kopnúť alebo udrieť rodiča. Takisto sa nikdy nikto nehodil o zem, to vtedy neexistovalo. Prečo pred 30-40 rokmi boli iné deti?
Moje kamarátky učiteľky v MŠ sú zvyknuté, že ich deti kopú, bijú a opluvajú. Nemám na to slov.

@aurelia2000 toto nie je o deťoch, toto je o rodičoch.
Mnohí, nešťastní z vlastných detských zážitkov, bez spracovania vlastných boliestôk, sklzaju k benevolencii. A toto je výsledok.
Plus si pridaj vplyv obrazoviek, pred ktorými trávi veľa detí neprimerane veľa času už od perinky.

Zaujímavé, že mi síce ťahá takmer na 50 a moji rodičia stále spomínajú, ako som sa hádzala o zem... Aká som bola uplakaná. Lenže naši, sami z patologických rodín, to skúšali inak. Nemlatili ma. Vychovali. A hádzanie ma vekom prešlo a čuduj sa svete, som normálna, bežná žena.
Vieš, čo to znamená, keď sa male dieťa hádže o zem a má hysák?
To sú emócie, z ktorými si nevie jeho nezrelá nervova sústava poradiť. Áno, môžeš mu v tom zabrániť. Zároveň ho tým naučíš, že jeho emócie nie sú dôležité, že dôležitý je len tvoj prejav. Naučíš ho tie emócie potláčať. A toto si ponesie celý život, túto škodlivú praktiky.
Alebo ho môžeš naučiť emóciu spracovať. Naučiť, že je v poriadku cítiť čokoľvek, ale že nie je v poriadku emócie deštruktívne prejavovať. A z dieťaťa vyrastie dospelý, ktorý s tým bude vedieť pracovať.

beronsche
Včera o 10:41
@marsmykkok

@beronsche Tak to nás teda čaká krásna staroba, naša generácia čo bola vychovávaná "nesprávne" už zabiť nikoho nebude vládať a tieto deti s modernou výchovou kde nie je násilie a sú milované nadovšetko neublíži ani muške, bude bezpečná a krásna krajina a aj celkovo Európa... Alebo žeby nie? Patológia v osobnosti alebo porucha osobnosti a teda ľudia čo nemajú problém týrať iných alebo im ublížiť dokáže vzniknúť aj ked je dieťa nadovšetko milované a krásne sa k nemu chovajú... Takže asi tak...

@marsmykkok páči sa mi ako ti, ktorí vlastne nemajú záujem o problematike sa viac dozvedieť a chcú sa zubami nechtami držať zaužívaných praktik, vždy, úplne vždy sklznu k extrémom. A tým argumentujú.
Čo k tomu dodať?
Asi len jedno - zovseobecnujes, miesas jablká s hruškami a zabúdaš na to, že do tejto rovnice vstupuje obrovské množstvo premenných..

marsmykkok
Včera o 10:52
@beronsche

@marsmykkok páči sa mi ako ti, ktorí vlastne nemajú záujem o problematike sa viac dozvedieť a chcú sa zubami nechtami držať zaužívaných praktik, vždy, úplne vždy sklznu k extrémom. A tým argumentujú.
Čo k tomu dodať?
Asi len jedno - zovseobecnujes, miesas jablká s hruškami a zabúdaš na to, že do tejto rovnice vstupuje obrovské množstvo premenných..

@beronsche Ja som otvorená informáciám. Ale to že sa niekto chová horšie ako divé zviera a bije niekoho v podstate skoro cudzieho ok nie je a je jedno či ma 3 roky, 4 roky, 20 rokov alebo 50 rokov... Ako ľudia by sme mali v sebe mať prirodzene nejaký rešpekt voči cudzím osobám-nezískaný výchovou, ale skôr evolúciou zakorenený v sebe. A že decko nemá problém udrieť učiteľku alebo sestričku a chová sa ako divá zver mi ok teda nepríde. A veru desím sa čo z takýchto detí vyrastie...

beronsche
Včera o 11:24
@marsmykkok

@beronsche Ja som otvorená informáciám. Ale to že sa niekto chová horšie ako divé zviera a bije niekoho v podstate skoro cudzieho ok nie je a je jedno či ma 3 roky, 4 roky, 20 rokov alebo 50 rokov... Ako ľudia by sme mali v sebe mať prirodzene nejaký rešpekt voči cudzím osobám-nezískaný výchovou, ale skôr evolúciou zakorenený v sebe. A že decko nemá problém udrieť učiteľku alebo sestričku a chová sa ako divá zver mi ok teda nepríde. A veru desím sa čo z takýchto detí vyrastie...

@marsmykkok veď to presne píšem - nie je v poriadku nikoho bit - dieťa, či dospelého. Ak sa dieťa správa ako zver, chyba je v rodičoch!
Ak nechajú dieťa robiť si čo chce, je to rovnako škodlivé, ako keby ho vychovávali trestami k poslušnosti. Ani jedno nie je ziaduce.
Plus dieťa bez hraníc je vnútorne neisté, nešťastne.
Tu ale záleží ako sa hranice nastavuju a či tomu dieťa rozumie.

Nemyslím si, že evolúcia nám dala do vienka rešpekt, ako taký. To je rovnako ako empatia, naučená záležitosť.

anonym_092cfc
Včera o 11:29
@beronsche

@aurelia2000 toto nie je o deťoch, toto je o rodičoch.
Mnohí, nešťastní z vlastných detských zážitkov, bez spracovania vlastných boliestôk, sklzaju k benevolencii. A toto je výsledok.
Plus si pridaj vplyv obrazoviek, pred ktorými trávi veľa detí neprimerane veľa času už od perinky.

Zaujímavé, že mi síce ťahá takmer na 50 a moji rodičia stále spomínajú, ako som sa hádzala o zem... Aká som bola uplakaná. Lenže naši, sami z patologických rodín, to skúšali inak. Nemlatili ma. Vychovali. A hádzanie ma vekom prešlo a čuduj sa svete, som normálna, bežná žena.
Vieš, čo to znamená, keď sa male dieťa hádže o zem a má hysák?
To sú emócie, z ktorými si nevie jeho nezrelá nervova sústava poradiť. Áno, môžeš mu v tom zabrániť. Zároveň ho tým naučíš, že jeho emócie nie sú dôležité, že dôležitý je len tvoj prejav. Naučíš ho tie emócie potláčať. A toto si ponesie celý život, túto škodlivú praktiky.
Alebo ho môžeš naučiť emóciu spracovať. Naučiť, že je v poriadku cítiť čokoľvek, ale že nie je v poriadku emócie deštruktívne prejavovať. A z dieťaťa vyrastie dospelý, ktorý s tým bude vedieť pracovať.

@beronsche konečne jeden vyzretý názor o nevyzretých rodičoch. Je to presne ako píšeš a reakcie ostatných tu to len potvrdzujú - rodičia, ktorí boli deťmi rodičov a spoločnosti, kde nevedeli/nechceli pracovať s detskými emóciami, ktorí úplne odmietali zmeniť patológiu, ktorá na nich samých bola konaná (argumenty typu - lebo veď môjho dedka v 1946 mlátili ako žito a prežil to a aký chlap bol z neho, celú našu generáciu bili a sme v pohode ... ) a ktorých sa presne takéto videá a diskusie dotýkajú a usvedčujú ich chyby, lebo vedia že konajú tak ako by nemali. Lebo vracať úder a akýkoľvek fyzický negatívny kontakt tak malému dieťaťu je fakt známkou vyzretosti a sebauvedomenia.

anonym_594341
Včera o 11:32

To s tými vlasmi som robila tiež. Pretože moju to v 3,5 roku náramne bavilo úmyselne ma ťahať za vlasy. Potiahla som ju vzdy len silou akou ona mňa. 2x sme to urobili a čuduj sa svete, ťahanie za vlasy prestalo. Takže, keď dieťa pocíti dôsledky svojich cinou nie je na škodu. A je rozdiel fackovat mimino a rozdiel ukázať dieťaťu čo vlastne robí.

anonym_6cff00
Včera o 12:08

A čo je zlé na tom videu? Nerozumiem. To sa akože rodičia majú nechať rozmaznaným deťom kopať a ťahať za vlasy?

milanemila
Včera o 12:21

@anonym_autor nuz ak si niekto mysli, ze odnauci dieta agresivnemu spravaniu (kt vo vela pripadoch odkuka od rodicov) agresivnym spravanim, tak to musi mat velmi jednoduche zmyslanie. Pre mna je dospely clovek, kt svoju zlost ventiluje fyzicky na dietati iba chudak, kt nevie zvladnut svoje emocie ale ocakava od maleho dietata, ze ono to zvladne.

anonym_d1fc46
Včera o 12:24
@beronsche

@anonym_45272a trolujes alebo naozaj veríš týmto veľmi, veľmi škodlivým BLUDOM?

@beronsche asi pravidelne dostáva od muža po hube, aby z nej nebola bábovka

anonym_d1fc46
Včera o 12:27
@anonym_6cff00

A čo je zlé na tom videu? Nerozumiem. To sa akože rodičia majú nechať rozmaznaným deťom kopať a ťahať za vlasy?

@anonym_6cff00 určite netreba dieťaťu dovoliť, aby nás otĺkalo, ale učiť ho, že sa udrieť iného nesmie tým, že ho udrieš aj ty, je ako vysvetľovať mu, aké je fajčenie škodlivé so zapálenou cigaretou v ruke. Nie som ani za vysvetľovanie do nemoty, dieťa po dvoch troch razoch, ked mu povieš, že ťa to bolí, že sa to nerobí...chápe, neskôr mu stačí chytiť ruky a povedať dôrazne nie, to nesmieš. Časom to robiť prestane, ide to aj bez bitky. Myslíš, že v škôlke to ako riešia učiteľky? Že tam fackujú deti hlava nehlava? A pri toľkých deťoch ku konfliktom príde, to mi ver.

anonym_1d69f8
Včera o 12:35

@anonym_autor Ze chudata deti. Maju rodicov debilov, co si tu svoju neschopnost viest a vychovavat deti este aj natacaju a zdielaju s celym svetom. Chore toto uplne. Fakt, chudatka uplne nevinne deti.

anonym_092cfc
Včera o 13:00

Vy, ktoré obhajujete takéto správanie sa, dovolili by ste, aby vrátil facku, buchnát, sotenie .... vášmu dieťaťu aj iný človek ako vy? Môže mu vylepiť aj svokra, sused na schodisku, učiteľka, pán v autobuse ... ? Ak nie, tak je niekde problém. A ak áno, tak je niekde tiež problém. A vy, čo obhajujete že musí dieťa zažiť na vlastnej koži čo robí zle, takže to platí napríklad aj pri zvieratách? Keďže je malé dieťa neurologickým vyzretím a autokontrolou bližšie domácemu miláčikovi, ako dospelému človeku, tak keď ma z pasie pohryzie šteniatko, tak odporúčate mu to vrátiť, keď poškriabe mača, tak poškriabať aj jeho, keď mi robí naschvál alebo skúša hranice akékoľvek zviera, tak mu to vrátiť, hej? Tak?

anonym_8d3ae1
Včera o 13:04

Okrem toho 3 tieho chlapca väcsieho nevidim ziadnu nezvladnutu vychovu.su to vsetko maly prckovia co sa stale ucia .
Ale reakcie rodicov ako udretie vracaju je hroza a des

anonym_2e92ae
Včera o 13:40

@anonym_autor zákon akcie a reakcie.

anonym_9a3fe9
Včera o 13:45

Dobre robia. Aspoň sa naučia čo si môžu dovoliť

anonym_2e3d9d
Včera o 14:11
@beronsche

@anonym_2e3d9d mýliš sa. A to veľmi.
Áno, bezpodmienečna láska a prijatie znamená, že nech je dieťa akékoľvek, ľúbiš ho a ono to vie. Ale ide to ruka v ruke s nastavením hraníc a výchovou.
Bez toho je to len škodlivá opicia láska.

Výchova nie je drezúra, kedy dieťa prerobis podľa svojho očakávania akýmkoľvek prostriedkom.
Výchova je, kedy dieťa učíš pracovať s emóciami, rešpektovať seba a iných a najmä ho učíš zodpovednosti za svoje činy. A zároveň rešpektujes jeho osobnosť a vyvinové stadium (mozgovú zrelosť).

Nie, žiadna bitka v poriadku nie je. To bez debaty.
Ak dieťa bez diagnózy opakovane mláti rodičov, niekde je chyba. Vo výchove.
A vieš, čo majú spoločné mnohi násilníci a vrahovia?
Nešťastné detstvo, kde boli často bití a nelubeni..
Toľko k tvojej poslednej vete.

@beronsche a máš informácie aj o tom,koľko vrahov a rôznych násiníkov pochádza z rodiny,kde sa dotyčnému nevymedzili žiadne hranice? Si vážne myslíš,že všetky deti,ktoré občas dostali po riti,sa zmenili na vrahov? V mojom okolí ani v rodine nemám žiadnych nísilníkov a vrahov.

anonym_ff808e
Včera o 14:15
@anonym_092cfc

Vy, ktoré obhajujete takéto správanie sa, dovolili by ste, aby vrátil facku, buchnát, sotenie .... vášmu dieťaťu aj iný človek ako vy? Môže mu vylepiť aj svokra, sused na schodisku, učiteľka, pán v autobuse ... ? Ak nie, tak je niekde problém. A ak áno, tak je niekde tiež problém. A vy, čo obhajujete že musí dieťa zažiť na vlastnej koži čo robí zle, takže to platí napríklad aj pri zvieratách? Keďže je malé dieťa neurologickým vyzretím a autokontrolou bližšie domácemu miláčikovi, ako dospelému človeku, tak keď ma z pasie pohryzie šteniatko, tak odporúčate mu to vrátiť, keď poškriabe mača, tak poškriabať aj jeho, keď mi robí naschvál alebo skúša hranice akékoľvek zviera, tak mu to vrátiť, hej? Tak?

@anonym_092cfc šteniatku idú zuby, preto hryzie všetko okolo a teda určite si to nedám hrýzť . Ja som reagovala tak že som skríkla a povel fuj, prípadne chytila hlavu a a zabránila to robiť, ak obhrýzal nábytok tiež zakázala a ponúkla hračku a pes prestal. Prípadne ak nechcel prestať normálne je aj fyzicky chytiť za kožu na chrbte ako to robí aj fena-matka šteniatku. Teda určite nie je ok ani pri dieťati nechať sa s úsmevom otĺkať, teda skúšala by som čo zaberie, či napríklad proste ukázať že ma to bolí, fyzicky zabrániť robiť to, odísť, ak ale nič by nezaberalo nevidím ani nič zlé na tom vrátiť to...

rozculena
Včera o 14:20

ja som sa nikdy na zem nehádzala,ani sestra,ani sesternice a bratranci,ani netere.........ja fakt nechápem,ako to bolo možné,mali sme prirodzenú autoritu pred staršími,či už rodičmi alebo učiteľmi alebo uplne cudzími staršími ľuďmi.
Ja mám vyše 60,sesternica pomaly 70,netere 30-40...my sme neboli mlátené deti

anonym_092cfc
Včera o 14:23
@anonym_ff808e

@anonym_092cfc šteniatku idú zuby, preto hryzie všetko okolo a teda určite si to nedám hrýzť . Ja som reagovala tak že som skríkla a povel fuj, prípadne chytila hlavu a a zabránila to robiť, ak obhrýzal nábytok tiež zakázala a ponúkla hračku a pes prestal. Prípadne ak nechcel prestať normálne je aj fyzicky chytiť za kožu na chrbte ako to robí aj fena-matka šteniatku. Teda určite nie je ok ani pri dieťati nechať sa s úsmevom otĺkať, teda skúšala by som čo zaberie, či napríklad proste ukázať že ma to bolí, fyzicky zabrániť robiť to, odísť, ak ale nič by nezaberalo nevidím ani nič zlé na tom vrátiť to...

@anonym_ff808e je obrovský rozdiel medzi nenechám si to a vrátim to. Prvé je prejavom výchovy, druhé je prejavom toho, že rodič sa dostal v reakcii na úroveň dieťaťa. Nenechala by som sa nikdy dieťaťom otĺkať, dala v som mu dostatočne najavo že nie, aj ruku by som mu chytila, ale vracať mu to?

vivuska666
Včera o 14:39

Video je extrem. Dietatu treba jasne dat najavo, ze prekrocilo hranice. Ale nie ze mu slahnem. Dorazne skriknut, schytit ruky a v tej sekunde povedat ze to bolo zle. Praktikujem to na svojich detich. A uz sa mi podarilo aj u druhych na ihrisku ked si maminky nevsimali co sa deje. Nie som za tutu mutu vysvetlovanie, ale za jasne a dorazne, na ktore staci par slov.

ankare
Včera o 14:51

@anonym_autor strašné

beronsche
Včera o 15:15
@anonym_2e3d9d

@beronsche a máš informácie aj o tom,koľko vrahov a rôznych násiníkov pochádza z rodiny,kde sa dotyčnému nevymedzili žiadne hranice? Si vážne myslíš,že všetky deti,ktoré občas dostali po riti,sa zmenili na vrahov? V mojom okolí ani v rodine nemám žiadnych nísilníkov a vrahov.

@anonym_2e3d9d píšeš to, akoby som tvrdila, že je to v poriadku, keď deti hranice nemajú.
No nie je to v poriadku a viac krát to tu spomínam!

Tak ešte raz - veľmi často sú násilníci z nefunkčných rodín, kde výchova absentovala, prip.bola úplne nesprávna. Často boli títo ľudia bití a zanedbavaní.
Detské krivdy vedia s človekom silné zamávať. To je jediné, čo tvrdím. Teda nie ja, aké psychológovia..
Nepodsuvaj mi, že schvalujem benevolenciu.

anonym_9a9096
Včera o 15:22

U detí, ktoré pozerali do troch rokov života čo i len v minimálnej miere TV je pozorovaný vývoj agresívneho správania.

marsmykkok
Včera o 15:31
@beronsche

@anonym_2e3d9d píšeš to, akoby som tvrdila, že je to v poriadku, keď deti hranice nemajú.
No nie je to v poriadku a viac krát to tu spomínam!

Tak ešte raz - veľmi často sú násilníci z nefunkčných rodín, kde výchova absentovala, prip.bola úplne nesprávna. Často boli títo ľudia bití a zanedbavaní.
Detské krivdy vedia s človekom silné zamávať. To je jediné, čo tvrdím. Teda nie ja, aké psychológovia..
Nepodsuvaj mi, že schvalujem benevolenciu.

@beronsche Jasné, krivdy v detstve dokážu zamávať dieťaťom a môže si ich niesť aj v dospelosti, ale tak terapia to väčšinou spraví. Ale s vraždami, násilím a podobne to fakt má málo spoločné za mňa. Napriek tomu že sa výchova stále uvoľňuje tak detí čo majú psychiatrické problémy je stále viac a aj takých čo sa nevedia zaradiť do školy a do života alebo detí čo spáchajú násilný trestný čin? Povieš mi ako je to možné teda? Nie je to len o tom že sa o tom viac hovorí, ale je to reálne tak, že proste to mentálne zdravie či detí alebo mladých je horšie ako v minulosti. Za mňa je to hlavne genetika a doba ktorú žijeme, neistota, tlak na výkon, medziľudské vzťahy, samé zlé správy, pozrú deti TV alebo internet a zistia že sa bude prepúšťať a môžu sa báť že rodičia prídu o prácu a nebude na hypotéku a prídu o strechu nad hlavou, neustále strašia vojnami, chorobami a podobne. A do toho žiadne riadne kamarátstvá, skoro žiadne rodinné väzby silnejšie lebo matka nemusí svoju svokru a sestru muža a teda rodina žije len vlastne izolovaná, matka, otec a 2 deti. A ani to moc nefunguje, vzťah je o ničom, sú spolu len kvôli deťom. A dieťa to všetko vníma, že doma to nefunguje, že s financiami to je neisté, že celková situácia svetová je neistá, že rodina nedrží spolu, že proste riadnych kamarátov nemajú, že je všetko povrchné.

zuzana76
Včera o 15:35
@beronsche

@marsmykkok veď to presne píšem - nie je v poriadku nikoho bit - dieťa, či dospelého. Ak sa dieťa správa ako zver, chyba je v rodičoch!
Ak nechajú dieťa robiť si čo chce, je to rovnako škodlivé, ako keby ho vychovávali trestami k poslušnosti. Ani jedno nie je ziaduce.
Plus dieťa bez hraníc je vnútorne neisté, nešťastne.
Tu ale záleží ako sa hranice nastavuju a či tomu dieťa rozumie.

Nemyslím si, že evolúcia nám dala do vienka rešpekt, ako taký. To je rovnako ako empatia, naučená záležitosť.

@beronsche https://is.muni.cz/th/i2ybb/Diplomova_praca_emp... empatia je scasti vrodena, da sa treningom zlepsit, vycibrit, pri traumach ju mozeme stratit. Ale podla mna ludia s poruchou osobnosti mozu byt na tom aj tak, ze im empatia uplne chyba a ani sa ju nedokazu naucit, pretoze sa vobec nevedia vcitit do druheho. Ani vychova nedokaze napravit vsetko. Neexistuje dokonala vychova a v kazdej situacii je potrebne nieco ine. Vychovu treba sit na mieru na kazdeho jedinca. Su ludia na ktorych plati po dobrom a ludia na ktorych plati po zlom. Nezmenis to ani vychovou, ten clovek reaguje jednoducho len na tresty, lebo cela jeho osobnost je tak nastavena. Takze ja plosne s fyzickymi trestami nesuhlasim, ale v urcitych situaciach a u urcitych jedincov je jedine toto moznost. Napr, vrahovia, nemyslim, ze sa stali vrahmi len vychovou, uz v ich jadre tam bolo nieco zle a ani najdokonalejsia vychova sita im na mieru by z nich neurobila dobrych ludi.

beronsche
Včera o 15:36
@rozculena

ja som sa nikdy na zem nehádzala,ani sestra,ani sesternice a bratranci,ani netere.........ja fakt nechápem,ako to bolo možné,mali sme prirodzenú autoritu pred staršími,či už rodičmi alebo učiteľmi alebo uplne cudzími staršími ľuďmi.
Ja mám vyše 60,sesternica pomaly 70,netere 30-40...my sme neboli mlátené deti

@rozculena ako je to možné? Jednoducho - spomienkový optimizmus, to je celé.
Detský nervový systém potrebuje určitý čas, aby dozrel. Tento čas je u každého iný. Toto znamená aj niekedy neprimerane reakcie pri preživaní emócií. Toto platí odkedy je svet svetom.
Ale platí ešte jedno - takto sa dieťa prejavuje len vtedy, ak má pocit, že je v bezpečnom prostredí, teda ak sa rodičov nebojí..
V opačnom prípade to potláča, čo vedie k celému radu rizik v dospelosti...

zuzana76
Včera o 15:39
@beronsche

@rozculena ako je to možné? Jednoducho - spomienkový optimizmus, to je celé.
Detský nervový systém potrebuje určitý čas, aby dozrel. Tento čas je u každého iný. Toto znamená aj niekedy neprimerane reakcie pri preživaní emócií. Toto platí odkedy je svet svetom.
Ale platí ešte jedno - takto sa dieťa prejavuje len vtedy, ak má pocit, že je v bezpečnom prostredí, teda ak sa rodičov nebojí..
V opačnom prípade to potláča, čo vedie k celému radu rizik v dospelosti...

@beronsche ani ja som sa nehadzala na zem a ani nemala amoky, mama vzdy hovorila, ze som bola velmi dobre dieta, hrala som sa, kreslila si a citala neskor. Moja mama bola dost prisna, urcite by mi povedala, ze nieco nebolo ok. Moje deti detto, nemavali amoky, ani sa nehadzali na zem, starsi bol uz od malicka ako dospelak, vzdy sa s nim dalo rozumne dohodnut, co si pamatam. To je ale osobnostou, cize som nikdy nemusela pouzit trest.

beronsche
Včera o 15:46
@zuzana76

@beronsche https://is.muni.cz/th/i2ybb/Diplomova_praca_emp... empatia je scasti vrodena, da sa treningom zlepsit, vycibrit, pri traumach ju mozeme stratit. Ale podla mna ludia s poruchou osobnosti mozu byt na tom aj tak, ze im empatia uplne chyba a ani sa ju nedokazu naucit, pretoze sa vobec nevedia vcitit do druheho. Ani vychova nedokaze napravit vsetko. Neexistuje dokonala vychova a v kazdej situacii je potrebne nieco ine. Vychovu treba sit na mieru na kazdeho jedinca. Su ludia na ktorych plati po dobrom a ludia na ktorych plati po zlom. Nezmenis to ani vychovou, ten clovek reaguje jednoducho len na tresty, lebo cela jeho osobnost je tak nastavena. Takze ja plosne s fyzickymi trestami nesuhlasim, ale v urcitych situaciach a u urcitych jedincov je jedine toto moznost. Napr, vrahovia, nemyslim, ze sa stali vrahmi len vychovou, uz v ich jadre tam bolo nieco zle a ani najdokonalejsia vychova sita im na mieru by z nich neurobila dobrych ludi.

@zuzana76 z časti s tebou súhlasím...
Nesúhlasím s tým, že na niekoho platí len po zlom. Absolútne nie.
Vrahovia sa nimi nestavajú výchovou. Ak už, tak jej nedostatkom. Zvyčajne je vsak za tým nejaký druh traumy, pričom sa musí naplniť x ďalších faktorov, aby človek vraždil - musí vojsť kľúč do zamku, ako myslím, že hovorieval známy forenzny psychiater Svetozar Droba.
Je potvrdené, že vrahovia majú nejaký gen, ktorý akoby bol zodpovedný za besnenie. Avšak, tento gén má značná časť populácie, ktorá nevrazdi.. toto potvrdzuje jedno - predispozície môžu existovať. Avšak, aby sa naplnili, je potrebne ešte splniť x ďalších podmienok..
Žiaden človek sa nerodí v jadre zlý. Ale na každého z nás vplýva obrovské množstvo faktorov, ktoré nás a nadu osobnosť formujú.

zuzana76
Včera o 15:46
@zuzana76

@zuzana76 a teda nie som za fyzicke tresty, ale nejaky trest by nasledovat mal a aky trest da clovek malemu dietatu? vezmem mu jeho oblubenu hracku a vyprovokujem este vacsi krik, dam ho do izby a necham ho o tom porozmyslat? ja si myslim, ze vacsina rodicov skusa najskor po dobrom, dohodnut sa s dietatom, dat mu sancu napravit veci.

zuzana76
Včera o 15:49
@beronsche

@zuzana76 z časti s tebou súhlasím...
Nesúhlasím s tým, že na niekoho platí len po zlom. Absolútne nie.
Vrahovia sa nimi nestavajú výchovou. Ak už, tak jej nedostatkom. Zvyčajne je vsak za tým nejaký druh traumy, pričom sa musí naplniť x ďalších faktorov, aby človek vraždil - musí vojsť kľúč do zamku, ako myslím, že hovorieval známy forenzny psychiater Svetozar Droba.
Je potvrdené, že vrahovia majú nejaký gen, ktorý akoby bol zodpovedný za besnenie. Avšak, tento gén má značná časť populácie, ktorá nevrazdi.. toto potvrdzuje jedno - predispozície môžu existovať. Avšak, aby sa naplnili, je potrebne ešte splniť x ďalších podmienok..
Žiaden človek sa nerodí v jadre zlý. Ale na každého z nás vplýva obrovské množstvo faktorov, ktoré nás a nadu osobnosť formujú.

@beronsche ja som si dost studovala profil Olgy Hepnarovej, mne je jej luto, ja sama som proti trestom smrti, neuznavam takyto radikalny a konecny trest. Aj bitka u deti je mi proti srsti. Len si myslim, ze je velmi komplikovane najst spravnu cestu. Kiezby sa dal vratit cas a potom toho cloveka umiestnit do ineho prostredia, aby sme videli vysledok vychovy.