Rodina bez auta
Čo si myslíte o mladých ľuďoch, ktorí nevlastnia auto? Nájde sa v dnešnej dobe niekto kto sa vie bez neho zaobísť? Moji rodičia nikdy auto nemali, dokonca ani vodičák. Kvôli tomu smeboli označovaní za chudobných lebo nemáme auto. Teraz žijem s priateľom, auto nemáme. A je mi tak trošku trápne že sme niekde na návšteve, stretneme sa viac rodín, a všetci prídu autom len my autobusom. Alebo včera idem s obrovskou taškou z nákupu a vonku stojí sused, videl ma ako idem od zastavky. Kto vie čo si o mne myslel. Zo susedov sme jediní ktorí auto nemajú. Ostatní susedia nás kvôli tomu veľmi nemajú radi.
Nechcem ako týmto príspevkom vyvolať búrlivé reakcie, len chcem vedieť, ako to je. Či to sa hodnota človeka posudzuje podľa toho či niekto vlastní auto?
Takto ti poviem - ja osobne neposudzujem ľudí podľa toho, či majú auto alebo nie, dokonca ani len netuším, ktorí susedia auto majú a ktorí nie (preto mi je aj celkom vtipné to, že podľa teba vás susedia nemajú radi kvôli tomu, že nemáte auto)..No každopádne, žila som sama so synom bez auta a niektoré situácie boli dosť náročné - veľký nákup, lekári keď bol syn chorý a podobne, zvykla som si raz za mesiac objednať Tesco potraviny domov, aby som sa s tým nemusela naťahovať sama..Potom som sa rozhodla, že si kúpim auto, a teda ten komfort je absolútne neporovnateľný..Od nákupov, cez výlety, návštevy, proste všetko..Mne život s autom vyhovuje oveľa viac ako bez neho..Ale úplne beriem, keď niekto auto nechce a nikoho za to neodsudzujem..
Auto nie je nutnosť, skôr pomocník. Ja osobne vôbec nevnímam auto ako nejaký luxus, či nutnosť, pre nás doma je to možnosť výletov, komfort pri nákupoch atď. Na nikoho, kto auto nemá by som sa nikdy krivo nepozrela. Prvé auto sme si s manželom kúpili pred cca 5 rokmi a bol to 20 ročný Peugeot za 700€ 😄 Bola to totálna hrča, no ako píšem šlo nám o účel, možnosť chodiť k jednej babke, k druhej babke. Môj muž vyrastal v rodine, kde auto nikdy nemali a tvrdil, že auto ani nikdy mať nebudeme. Potom som ostala tehotná, raz som začala krvácať a on sa cítil strašne trápne, že musel volať môjmu otcovi, aby ma šiel zaviezt do nemocnice. O bábo sme aj tak prišli. Par dni nato mi oznámil, že ide kúpiť auto, vyčítal si, že ma nevedel rýchlo hodiť do nemocnice.
Možno svoju hodnotu týmto posudzujes sama. "Kto vie co si myslel... jediní sme prišli autobusom... ". Lebo nie ja nemám pocit ze hodnota cihokolvek sa určuje autom. Niekdy mi to príde práve naopak. Pre mňa ako človeka racionálneho je zvláštny človek.co si kupi luxusné veľké aut aby sa posunul do prace 5km a spat domov. Po ceste na nákup. Ale neriešim. Je to ich vec kam.peniaze dávajú:D
A napr ja nemám auto. Mame všetko možné aj nemožné, samozrejme polovička auto ma. Aktuálne 12r malo v zime, nachodilo sa po celej Európe kade tade, a sme sa zabávali po ceste na dovolenku, ze stale šľape ako hodinky:D čiže my auto mame naozaj až kým.nedozije u nás:D nemám ale pocit ze by merali našu hodnotu aj ked narážky v rodine boli kedy kúpime nové:D ale. Ja som.z rodiny kde sa funguje ako je ten môj prvý príklad a auta sa menia ako ponožky:D
Ja mám zas vraj soc fóbiu a suseda sa mi vysmieva že fsade jazdím avtom že či aj z nej mám strach keď ju vidím a nevyleziem z auta a počkám kým zaleze. Vravím že sa na nič take nepamätám a neviem čo to znamená podľa nej je hanba že v takom meste nejdem MHD
Moji rodičia tiež auto nemali, hoci mama mala vodičák, ale keď jej švagor rozmlátil auto, ďalšie už nekupovali. Na návštevy aj dovolenky sme chodili busom alebo vlakom a nikto nás nikdy nepovažoval za chudobných (obaja rodičia boli VŠ vzdelaní a mali vo svojej dobe váženú prácu - otec v banke, mama učiteľka). Nikdy som cesty hromadnou dopravou nevnímala ako záťaž, aj preto som si ja sama robila vodičák až ako 30-ročná. Takže áno, moja rodina už autom disponuje, ale používame ho na presuny len na 100+ km, inak využívame hromadnú dopravu, kde sa len dá. Aj vďaka tomu sa syn viezol už vlakom, busom, električkou, trolejbusom, metrom, loďou a sedel v ponorke. Jeho "prominentní" spolužiaci, ktorých rodičia aj na 100 m vezú autom, sedeli prvýkrát vo vlaku až na školskom výlete... Aj absencia auta môže byť výhoda, všetko je to o osobnom nastavení človeka a jeho pohľade na svet.
V dnešnom " západnom" svete mladí auta nemajú, a ak tak malé elektrické, a sú to sebavedomí a plnohodnotnú ľudia. Tie veľké spaľovaky ako je trend na SVK sú už u mladej sebavedome a ekologicky zmyslajucej generácií fail... Podľa mňa nemajú problém s vami susedia ale ty so svojím sebavedomím.... Popracuj na tom, a môže ti byt jedno co si susedia myslia.
Ak auto nepotrebujete tak potom 👍 ☺️.
Keby som nebola vydata, tiez nemam auto, lebo nesoferujem. Inac nam auto az tak netreba, v BA vsade ide bus celkom casto alebo si zavolam taxik. Auto potrebujeme, az ked ideme ku svokre (300 km a vlakom je to 6 hodin s prestupom, autom to dame za 3 plus tam berieme milion potravin, kedze je to male mesto), pripadne obcas k nasim (ale vlak je ok) a na vacsie nakupy, resp. Ikeu mame na druhom konci mesta, tak tam ideme autom napr. Inac v pohode k nasim by som zasla aj vlakom, aj so starsim som tam sla takto pred 2 tyzdnami.
Bezny nakup nosim vo vaku a v taske, snad kvoli tomu auto netreba, 10-15 minut peso do Tesca alebo Lidla alebo Billy. Veci objednavam caato cez net, takze donesie kurier.
Načo vôbec rozmýšľaš nad tým čo si o vás myslia druhý? Veď keď si spokojná bez auta tak nerieš čo si iný myslia môže ti to byť úplne jedno
autorka môžem sa opýtať na tvoj vek?
je až neuveriteľné, ako ťa trápi suseda a jej názor na váš majetok.. ako vieš, že je psychicky narušená? len preto, že je klebetná protiva ešte nemusí mať diagnózu..
My máme susedu, ktorá je mladšia ako ja, má dve dcéry vo veku mojej (cca 15). My sme štíhla športová rodina, bicyklujeme, chodíme pešo, dcéra s manželom behá, oni sú guľatučkí, voziaci sa všade na elektro.kolobežke. A minule ti mi prišla zazvoniť, že čo toľko chodia za dcérou kamaráti (traja) a postávajú na chodníku a nedá sa okolo nich prejsť. A jačala tam na mňa a hrešila a že sa mám vrátiť na gadžovinu, skadiaľ som prišla. Ja som sa normálne nezmohla na slovo. Ja, čo celý život žijem v meste, v bytovke 😁 tak som sa jej opýtala, aký má vlastne problém a že by bolo fajn, keby sa radšej starala o svoje deti, nie o moje a že si vyprosím, aby na mňa vrieskala ako nepríčetná na celý vchod. Madam sa mi odvtedy vyhýba, idem po chodníku a ona sa otočí iným smerom. Je to komické, až hlúpe. Rovnako ako to tvoje 'auto'. Čo sa na to nevykašleš? sa ti čudujem, že sa trápiš pre takú hlúposť.
Je to každého osobná vec, my síce máme 2 auta, ale neodsudzujem nikoho za to, ze auto nemá... Bývame na dedine, kde chodí malo spojov a mam 3 deti, takže by to bolo náročné bez auta... Ale sused ta mohol odviezť, keď ta videl s taškou z nákupom, tak ako to robím aj ja, keď vidím na zastávke cestou domov niekoho od nás z dediny a nemám plne auto tak ho odveziem až domov
Prosím ta kašli na ľudí, nech si každý myslí co chce. Ak je to vaše rozhodnutie nemať auto príp. mat auto až vtedy, ak sa kvôli jeho kúpe nezadlžite tak je to celkom OK👍
Zial na Slovensku sudia podla materialnych hodnot, je taka hnusna doba,porovnavaju a vsetko ostatne.
Obrovsky plus !
Treba co menej pouzivat auto !
Kým sme bývali na dedine kde chodil autbus 2x denne sme auto mali,lebo sme ho potrebovali,teraz bývam v meste, metro mám 50 metrov od domu auto je nám nanič, tak ho ani nemáme. Čo si o tom kdo myslí je mi jedno, pravdupovediac ani netuším ktorý sused auto má a ktorý nie.Ako už bolo vyššie písané, dôvod že vás nemajú radi bude asi niekde inde.
Nie hodnota človeka nezávisí od toho či má auto. Ale na druhú stranu to veľmi uľahčuje život. Ale samozrejme dá sa žiť aj bez auta. Však môže človek chodiť napríklad na bicykli. Hoci má to isté obmedzenia.
@mamusa123456789 sused by ju mozno aj odviezol, keby neboli pohadany.
toto tu nieje o aute, ci neaute. toto je o tom, kto je aky clovek. ked nevychadzate so susedmi, nieje to kvoli autu.
vacsina ludi auto ma, lebo ho potrebuje k zivotu. praca, lekar, pohotovost, nakupy a pod. hlavne ked byvaju ludia na dedinach, kde autobusy chodia malo a aj to nie tam, kde pracuje. nepracuje kazdy v najblizsom meste, musi proste dochadzat autom za pracou.
Jedna suseda vás odhovorila, ale dva roky ste na nože a nebavíte sa spolu. Z toho súdiš, že ostatní vás nemajú radi, lebo nemáte auto. Ale ty napríklad riešiš aj to, že ste jediní, ktorí prídu na návštevu bez auta… Tu nebudú problém iní ľudia, tu bude problém u teba a skôr chceš sama seba uistiť, že to tak je v poriadku. 🤷♀️
Vieš čo, niektorí ľudia sú hlúpi, my s manželom máme auto staré 12 rokov a vždy keď sa zídeme celá rodina, tak tiež vidím, že nás majú za chudákov. Neriešim, je to ich vizitka.
My sme tiež nemali auto, kým sme nemali prvé dieťa, nebolo treba. Potom sme kúpili ojazdené z bazáru, keď som bola tehotná. Chodievali sme často k starým rodičom 15 km, tak s bábätkom to bolo pohodlnejšie ako autobusom či vlakom, aj výlety a dovolenky potom. Kopa ľudí jazdí aj na starých autách malé vzdialenosti, do obchodu, do práce, aspoň v malých mestách a dedinách. Je to bežná spotrebná vec - myslím tým, že nemusíš mať pocit, že je to nejaký znak solventnosti, len na uľahčenie života, ušetrenie času atď. Ale ako už písali viaceré predtým, ľudia to neriešia, ak vám vyhovuje byť bez auta, je to ok. Predsa len to obnáša nejakú starostlivosť a autobus, vlak, taxík sú bez starostí 🤷🏻♀️
Mne je úplne jedno, či niekto auto má alebo nie, keby si bola moja kamarátka, brala by som ťa rovnako ako aj tie s autami. Skôr sa niekedy zamýšľam, ako chce chlap odviezť rodiacu ženu do pôrodnice, keď nemá auto. Podnikám, posielam robotníkov pracovať do zahraničia, bez auta sa tam človek nezaobíde. Robotníci mesačne zarobia u nás cca 5 000€ a keď v skupine nemá ani jeden auto, tak nerozumiem, či tie peniaze prehrá, prepije alebo čo s nimi robí pretože auto je v tomto prípade pre človeka investícia, nakoľko bez auta nie je robota a tým pádom nie sú ani peniaze. Nemôžem takého človeka poslať do roboty, ak zložím skupinu, kde nie je žiadne auto.
ja auto nemám, nemám ani vodičák . Mám panicky strach už len z predstavy , že šoférujem. Ale susedia ma majú veľmi radi , všetci ma majú radi a nikdy ma nenapadlo, že by ma niekto nemal rád , alebo nedajbože by niekto hodnotu mojej osoby meral na základe toho, či mám alebo nemám auto :D
tak ani auto nemate, stale vam ma suseda co zavidiet, wau! to je suseda za "trest"
absolutne to nerieste, ani paranoju zo zastavky.
pokial nepytate auto kade tade po susedoch Vy, tak uplne sa zbytocne trapis.
kazdy normalny clovek si urobi obraz o susede, co si ju tak pripustas, ona ma auto? mozno vas chce rozvazat a hanbi sa povedat 😆
fakt jedna suseda si takto hladala kamosku, muz bol opravar a ona ohovarala vsade, ze toto jej nejse, hento jej nejde, kym sa jedna nastvala a vypytala pre nu pomoc od toho muza sama.
Mne by na názore tej klebetnica nezáležalo. ,,Vraj chudáci bez auta,,. To skôr vypovedá viac o nej ako o Vás. Vôbec by som to neriešila.
@lenjaja84 milujem názory tohto typu kde sa podľa jednej skúsenosti usúdi, že na Slovensku je to tak, jednoducho vždy len na Slovensku je všetko na hovno, názory sú na hovno, susedia sú na hovno, vzťahy sú na hovno. 😄 Lebo všade inde vo svete sa odohráva jarná idylka a všetci a všetko je dokonalé. 😉 A práve vo vlákne je vidieť, že 99% ľudí tu píše, že nehodnotia ľudí podľa majetku a je im ukradnuté či sused vlastní nejaké blbé auto. Ale podľa jednej hlúpej susedy čo očividne by si našla zámienku na ohováranie aj keby autorka auto mala, sa zase nezmyselne generalizuje celá spoločnosť. A najlepšie je keď komentuje ako je to na Slovensku žieňa, čo tu roky nebýva, tak tá to vie najlepšie. Tým nemyslím teba, ale je tu pár takých užívateliek čo to vedia lepšie ako my čo tu reálne žijeme. 😄
jejda, to je zase tema... kto ma ake majetky, aky drahy mobil, auto... to je fakt najdolezitejsie v tejto krajine, naozaj...
a podla uvodneho prispevku to naozaj nevyzera, ze je problem len v susede, skor v autorke. a ktovie, ci ta suseda vobec existuje.
my sme tiez bezdetni a auto nemame, muz nema ani vodicak, ja ano. vsade sa da dostat autobusom/vlakom/bicyklom/taxikom. fakt nevidim dovod ho vlastnit, platit, starat sa o neho, ked ho realne vieme vyuzit cca raz za mesiac. ten zvysok by sme ho vyuzili akurat tak z lenivosti a zbytocne zamorovali zivotne prostredie.
ak budeme mat dieta, pravdepodobne si nejake zaobstarame, ale dovtedy ma ako socialny status fakt nejaky kus plechu na kolesach nezaujima.
ako niekto na uvod hned pisal, susedia su akurat tak radi, ze im nikto neberie parkovacie miesto.
Nemám auto, s dieťaťom sa všade dopravujem autobusmi, vlakmi, taxíkmi 🙂 a hlavne moje dieťa si to užíva 😁 kedysi sme auto mali, ale dieťa mi v ňom sedieť nechcelo, takže zbytočne roky stálo zaparkované pred domom 🙂
Su ludia, kt. Posudzuju hodnotu svoju aj druhych cez majetok, postavenie. To len poukazuje na to aka sme spolocnost chora...a nechapeme kto sme ....ked budete mat svoju hodnotu urcenu pred sebou, ostatni ludia (ich nazor) vas nebude zaujimat.
Zite svoj zivot ...a kaslite na nazory druhych.
Castokrat to nieje ale o nich ale o tom ze vy sa citite menejcenna...
Prosím vás ved to je zlaté práveže ja poznám bohatých robia v zahraničí a keď idú pešo z tesca ta pani tak vidím ze je skromná že neťahá všade muža autom. Mnr to príde ze mate komplex ale totálne zbytočne alebo mate hnusný ch afektovanych susedov ale to už nie je váš problém ale ich. To je len asi vo vašej hlave...ale väčšia ľudí keď ide domov do bytovky sa in zdá ze ich nemusia susedia.. to ma každý. Občas každého chytí taky komplex domyslavost ak to nieje naozaj.. a ked je to naozaj, vezmite to z opacnej strany buďte radi keď ich iritujete je to len ich problém. :D viem ze to je hnusne napísané ale preboha zbytočne sa trápite.. 🤎
S autom alebo bez, stále ste to vy. A zahlcovat sa myslienkami, kto si co myslí je aj tak zbytočné. Aj tak nebudete vedieť, čo si ľudia myslia. Musíte sa ich na to spýtať, ale pochybujem, že by ste dostali úprimnú odpoveď.

Ja to mám opačne, rodičia auto mali, vodičák povinne v 18 lebo taký bol štandard u ľudí čo mali auto (vôbec som ho vtedy a ešte dlho potom nepotrebovala)začala som jazdiť o 10ronov neskôr keď som potrebovala kôli práci a odkedy som tam skončila nejazdim a aj auta som sa zbavila, zbytočná kopa peňazí do údržby + výrazne nižšia uhlíkova stopa....no len jedna "strašná" nevýhoda že miesto 100 možností kam ísť na výlet mám len 20🤦🏼♀️😆No a čo, prispôsobím sa, lebo planéta sa nám neprisposobi. Viem že ľudí to trocha prekvapí, ale skôr pozerajú na to s rešpektom. Snáď máš toľko rozumu a hrdosti aby si nekupovala čo nepotrebuješ kôli susedom! Potrebuješ byť kamoška s tak hlupimi susedmi?