icon

Rodina bez auta

30. júl 2023

Čo si myslíte o mladých ľuďoch, ktorí nevlastnia auto? Nájde sa v dnešnej dobe niekto kto sa vie bez neho zaobísť? Moji rodičia nikdy auto nemali, dokonca ani vodičák. Kvôli tomu smeboli označovaní za chudobných lebo nemáme auto. Teraz žijem s priateľom, auto nemáme. A je mi tak trošku trápne že sme niekde na návšteve, stretneme sa viac rodín, a všetci prídu autom len my autobusom. Alebo včera idem s obrovskou taškou z nákupu a vonku stojí sused, videl ma ako idem od zastavky. Kto vie čo si o mne myslel. Zo susedov sme jediní ktorí auto nemajú. Ostatní susedia nás kvôli tomu veľmi nemajú radi.
Nechcem ako týmto príspevkom vyvolať búrlivé reakcie, len chcem vedieť, ako to je. Či to sa hodnota človeka posudzuje podľa toho či niekto vlastní auto?

falbala132
31. júl 2023

ak ta to ukludni, moja sesternica s priatelom zije v Zurichu, on je top manazer jednej marketingovej firmy a nemaju ani auto, dokonca ani vodicak.

roberta27
31. júl 2023

Moji rodicia tiez auto nemali, ani nemaju. K autu som sa dostala az ked som stretla mojho manzela. Vodicak mam, ale prekonavam strach zo soferovania. Vsade chodim peso a za kazdeho pocasia. Aj s nakupom, aj do / zo skoly s dcerou. Mam aj 2 rocnu, ktora spavala cely skolsky rok v kociku, lebo som v case jej spanku brala starsiu na kruzky. No nemam pocit, ze by zo mna ubudlo. A predstav si. Presne kvoli tomuto ma jedna baba zo sidliska oznacila za chuderu a bojovnicku, lebo chodim peso s nakupom, s detmi. A to teda mame 2 auta. Ale aj tak si niekto dovoli sudit, len z toho, co vidi z okna. Auto nie je samozrejmost.

pavica236
31. júl 2023

Ja mam vodicak 22 rokov a ani raz som nejazdila sama. Auto ma len muz ale je vacsinou stale v praci. Ja chodim mhd aj s nakupom niekedy. Casto sa ma kamaratky pytaju a nechapu preco nejazdim a ja vzdy poviem, ze som ekologicka ;)

tenty
31. júl 2023

My nemáme auto. Autobusom chodíme do práce, taxíkom keď niečo treba výnimočné. Inak bicykel. Mm nemá vodičák, ja mám, ale nemám odvahu. V pohode si tak žijeme.

hiro
31. júl 2023

Kym nemate deti tak auto nepotrebujete. My sme ho tiez kupovali az kratko pred narodenim prveho.
V rukach sme doniesli domov aj zahradnu hojdacku a na bicykli som doniesol aj velke zrkadlo do kupelne. Auto nechybalo.

matussara
31. júl 2023

Pozor na to co vam mysel podhadzuje ako pravdu, lebo zrejme skor vy sa citite menej koli napr.autu. vasich susedov dost mozne ani nic take nenapadne a keby ste sa ich spytali priamo, tak cumia ako tela na nove vrata. Pokojne aj vy sa mozete od nich pre vasu mysel odtahovat, distancovat...kym sa nespytate ich, nikdy neviete, co je pravda a co vymysel vasej mysle

matussara
31. júl 2023

Srat na klebetnu susedu...nema inej roboty len klebetit o druhych. Radsej ako pozriet do svojho hniezda. Skuste sa priblizit ku tym druhym, zmenia nazor alebo zistite, ze su rovnako nastaveni ako suseda a takych v zivote fakt nepotrebujete.

matussara
31. júl 2023

Ak chcete auto, popracujte na odvahe

jaond19
31. júl 2023

Susedov maj na háku. Mam kamaratky (s rodinami aj bez) ktore nemaju auta, chodia po dovolenkach kade tade (vlaky,autobusy,lietadla), nam stoji nova octavia na dvore a s*ru na nu akurat tak holuby.... chodim denne radsej na bicykli ked je pekne. Necitim sa ako nieco viac, auto aj nieco stoji, minuly mesiac zhltla 500€ (havarijna poistka platena 1x rocne, vymena oleja, benzin), keby ju nemame, mam za to tyzden na chate v zapadnych tatrach.... Ale skus vyuzivat donasku potravin online, aspon na tazke zakladne veci (mlieko, zemiaky...), tomu jedinemu sa cudujem ze sa takto nahanas s kapsami...

vecicky1805
31. júl 2023

Pozri poviem Ti jednoducho tak je to o ľuďoch ako všetko..niekto autu pripisuje hodnotu niekto nie…niekto si cení na ľuďoch iné veci..my máme iné priority napriek tomu si manžel po rokoch kúpil vytúžené dosť drahé auto..kamoši todina atď všetci boli ako vravis ze ake drahe auto ze vau alebo teda ze drahe atd atd..ja som to nikdy nejak neriesila a vzdy nechapavo pozeram ze co riesia ..alebo e v takom drahom aute máme bordel 😂😂ja ho mam na pouzivanie nie na okrasu..no a povedzme si tri malé deti sú tri malé deti..som rada ze vydrzia v aute a nieto im este nedat dáke jedlo cestou a tak..a napriek tomuto všetkemu jazdime normalne aj na mestskej kolobezke, autobusom vlakom ako treba ja dokonca radsej idem busom ..takze proste za mna nikdy neriesim kto ma alebo nema auto alebo ake ma auto absolutne ma to nezaujima pre mna je dolezote ze jazdi ako clovek a neohrozuje ostatnych ked auto ma..budte si tak ako ste spokojny ..ostatny vas nemusia zaujimat..dobry clovek vas zvezie a nebude zazerat taky co zazera tak aspon viete vopred co to je za cloveka…

matussara
31. júl 2023

Ked toto vsetko viete, prestante sa trapit jej recami. S blbcom nikdy rec nenajdete. Mozno automaticky si myslite, ze susedia vas nemusia,lebo susedka ma sama problem so sebou. Prihovorte sa susedovi a budete prekvapena

valeria_h
31. júl 2023

@kiwi3 Nemusí to byť vymyslená téma, ja môžem za seba povedať, že teda mám bohužiaľ dosť materialisticky založenú rodinu, ktorá hodnotí ľudí podľa majetku, podľa toho aké má auto, mobil, musí byť dom a nie byt, lebo v byte bývajú socky a takéto hlúpe názory. Proste niektorí ľudia sú hlúpi, ale ako som sem už písala, je to ich vizitka.

tetaandulkova
31. júl 2023

Hodnotu človeka podľa toho či vlastní auto, posudzuje len povrchný človek. Ja nešoférujem, nemôžem, ale muž áno, teda auto máme. Žijeme mimo mesta a to že nemôžem šoférovať ma dosť štve, cítim sa dosť obmedzená. V meste by som to tak asi neriešila, ale takto pociťujem že auto dá človeku akoby pocit voľnosti, idem kedy chcem, kam chcem, nemusím si naplánovať cestu autobusmi, prestupmi, nemusím riešiť situáciu ako sa dostať domov keď nestihnem posledný autobus...môžem naložiť do auta čo potrebujem. Na druhej strane mať auto a šoférovať je obrovská, ale obrovská zodpovednosť za seba aj za ostatných. A to nieje len tak. Môj muž síce šoféruje do práce a kam treba ale ak potrebuje ísť do mesta a má ísť na nejaké miesto, ktoré je poblíž autobusovej stanice alebo centra mesta tak ide radšej busom, akoby mal stresovať, či bude vedieť zaparkovať.

zuzulka558
31. júl 2023

My auto mame a teraz viac stojí na parkovisku ako ide,,,, používame, vlak, autobus, bicykel z deťmi nech majú zážitok a manzel chodí do roboty na bicykli keďže to ma slabých 6 km,,, víkendy sa auto používa

mamusa123456789
31. júl 2023

@stanislavao ja som si len v rýchlosti prebehla autorkin úvodný príspevok, takže som nevedela, ze sú so susedom pohadany 😁

ndrag
31. júl 2023

Ked si to auto aj zadovazite, tak zas budu otazky a posudzovacky, ze preco nie vacsie, preco take velke, preco ojazdene, preco nove, naco vam je dvoj/troj/stvor/sedem miestne, naco ste kupovai take drahe/lacny shit z aaa... To mas tak ako s rozhodnutim o pocte deti 😉.

prunee
31. júl 2023

My sme s manzelom zili stastne bez auta 15 rokov, neskor aj s dietatom. Su to tri roky, co auto mame, sluzobne na sukromne ucely. Nemyslim si, ze nemat auto je dovod povazovat niekoho za menejcenneho. Pokial ste s tym vy v pohode, je praveze super, ze bez neho mozete slobodne fungovat. Cim menej aut tym lepsie. Ide o vas zivot, je to o vasej hlave a nastaveni, na ostatnych sa mozete vies co... A ak to susedia takto beru, naco su vam taki "kamarati", nie?

lapersefona
31. júl 2023

@mircalla ved mozu ist letecky

milanemila
31. júl 2023

Susedia vas nemaju radi kvoli tomu, ze nemate auto? :D ale prosim ta nebud smiesna, vacsine ludi ste uplne ukradnuti. Mam pocit, ze to riesis iba ty a z nejakeho dovodu sa kvoli tomu citis menejcenna.
Ja s muzom a deckami velakrat idem elektrickou/autobusom aj ked auto mame, lebo je to jednoduchsie ako pakovat kocik do auta, deti do autosedaciek a potom hladat parkovanie a zas ich vypakovat atd.
Auto je ale fakt uzitocna vec presne kvoli, nakupom, vyletom, v zlom pocasi…
Ked ti to tak vadi, tak si nejake auto kupte 🤷🏼‍♀️

mircalla
31. júl 2023

@lapersefona Aha, takze vsetci destinacie, kam sa neda letecky automaticky padnu? My sme napriklad do okolitych krajin vzdy autom, letecky jedine dalej. Dava mi to urcitu flexibilitu
Ja chodim casto MHD ale na 95 percent dovoleniek sme vyuzivali auto

mircalla
31. júl 2023

@milanemila Presne

renab
31. júl 2023

Ja som si auto kupila po patdesiatke len kvoli zahrade. Co sa tyka deti, starsie dve auto nemaju a zatial ani nepotrebuju, najmladsi ma take stare.

matricia
31. júl 2023

No tak to sú hlupáci, čo to tvrdia. Peniaze na auto kľudne môžte mať, kto to vie, aké sú vaše majetkové pomery? Iba vy. A ten, čo má auto ho zase môže mať na pôžičku. Aj u nás sú takí susedia a ich malý syn, že: hm, vy nemáte ani auto. No tak asi ho momentálne nepotrebujeme. No a odkiaľ má to decko také reči? Od rodičov. Podľa mňa je choré hodnotiť a odhadovať susedove majetkové pomery. Ako sa hovorí pýcha na ulici, hovno v truhlici. Ale hlavné je, aby si ty bola spokojná so svojím životom, nie ostatní.

renab
31. júl 2023

@valeria_h ja mam tiez takych znamych, ktori sa v rodine porovnavaju, co ktory z nich v zivote dosiahol. Jedno z ich deti uz ani nechce chodit domov a je psychicky na dne z tych porovnavaciek. A to si pritom robi druhu VS... aj tak ma stres z rodinnych stretnuti. Nerozumiem, ako rodicia mozu takto nicit svoje deti.

kiwi3
31. júl 2023

@valeria_h nemyslela som, ze je vymyslena tema, len ta postava susedky, ale zase netvrdim to. pretoze uz v uvode to popisuje, ako keby mala od detstva komplex z toho, ze nemaju auto. boji sa, ze ju niekto uvidi, ako ide pesi s nakupom a pod... a potom zrazu pise o nejakej "zlej susede". tak mi to az tak nesedi, myslim si, ze ma problem aj bez nej.

lietajucikoberec
31. júl 2023

susedia vas nemaju radi, lebo nemate auto? bud rada, ze sa s takymi plytkymi ludmi nemusis bavit. ziadne materialne statky neurcuju hodnotu cloveka. ze to aj riesis..

lenjaja84
31. júl 2023

@lilope zila som 16r.mimo slovenska a 3r sme tu, je to smutna realita tu zial, vo vacsine pripadov.No co uz...

natalka81
31. júl 2023

Poznám kopec ludi co nemajú auto. Susedia, rovesníci, chodia peši alebo na bicykli. A nikto ich kvôli tomu neskatulkuje.
Podľa mňa si sama v hlave vytváras negatívne predstavy a nakoniec tomu uveris
Prestaň s tým a bud šťastná

Ja som 40 rokov zila bez auta, a bolo mi úplne super

mariaveronikag
31. júl 2023

nečítala som úplne všetky komentáre, ale postrehla som, že jedna suseda roznáša klebety a že ste spolu 2 roky v nie veľmi dobrom vzťahu. Toto ale určite nemohlo vzniknúť pre to, že nemáte auto. Možno popri iných klebetách spomenula auto, ale to je fakt smiešne.
Tiež som do dospelosti nemala auto, rodičia nešoférovali a vôbec mi ho nebolo treba, keďže som bývala v meste, kde sa dali všade dostať električkou, autobusom, pešo, na kurčuliach...Vôbec si nemyslím, že by nás niekto pre toto ohováral, alebo nemal rád. Nikto v podstate nerieši život iných ľudí. Ten sused, ktorý sa pozeral, možno uvažoval nad tým, či Ti pomôcť s taškami, alebo to zvládneš. 🙂
Teraz auto máme, aktuálne si robím vodičák.
Vieš, ľudia, ktorí majú potrebu vás ohovárať, klebetiť, vždy si niečo nájdu. Keby ste si aj kúpili auto : mohli by ohovoriť jeho značku, farbu, rozprávať, že načo vám teraz bolo auto, keď ste doteraz nemali...proste nerieš. Ľuďom nikdy nevyhovieš.
Ak by Ťa niekto konfrontoval s touto otázkou, spokojne mu povedz svoje dôvody, ako si napísala tu. 🙂

lubiduch
31. júl 2023

Podla mna sa posudzuje hodnota cloveka nie podla toho ci ma alebo nema auto ale ze ake ma auto 😅 to si chcela pocut?

Ked je to vase rozhodnutie nemat auto, tak bud si za nom stoj, alebo si kup auto ked sa citis menejcenne. Akoze aby som riesila ci idem k pristelom busom alebo autom? Co mam 12 rokov?