Rodinné dilemy: Vianoce so svokrou alebo doma?
Ja ani neviem, prečo píšem, asi potrebujem, aby mi niekto povedal, že dobre robím, čo robím alebo naopak. Moja svokra je už dáma v rokoch a momentálne už žije sama. Vážim si ju, ale nie sme rovnaká krvná skupina. Keďže bývame v zahraničí, chodievame ju navštevovať v lete, niekedy na predĺžený víkend na jar, ale ja viem a aj manžel to cíti, že už ju to obťažuje. Má rada svoj pokoj. Keď sme tam, je nervózna. Ja varím, ale ona to neje, nechce, deti stále upozorňuje, že behajú po schodoch, nezatvárajú dvere a pod. Beriem to, viem, že chce mať pokoj. Má ešte jednu dcéru, ktorá býva v tom istom meste, ale vzťahy majú zlé, nerozprávajú sa. V minulosti bývali ony dve spolu. Môj manžel prišiel s tým, že teda mamu nemôže nechať na Štedrý deň samu, že pôjdeme na sviatky k nej. Keďže vie, ako sa tam mne nechce, ako každú dovolenku tam pretrpím len kvôli nemu, navrhol, že pôjde sám a ja mám s deťmi ostať doma. Najskôr som ostala zaskočená, ale na druhej strane nad tým začínam uvažovať. Navrhla som mu, aby sme šli spolu napr. toho 26.12. na pár dní, ale jemu ide o ten Štedrý večer. Ak tam pôjdeme všetci, bude dusná atmosféra, svokra bude nervózna a celé to bude na figu. Veľmi som sa na sviatky tešila, že si oddýchneme po tej hektike, povegetíme, ale tam by som bola ako na ihlách. Čo by ste robili vy? Išli by ste, aby ste boli ako rodina spolu alebo nechali manžela, nech strávi Vianoce so svojou mamou, aby nebola sama? Existuje nejaká zlatá stredná cesta v tomto?
@lonely66 Pomohla mi v rozhodovaní. A veľmi. Ďakujem.
@softiesofie Na to som ani po 15 rokoch manželstva neprišla. Ale diskusia mi pomohla utriediť si myšlienky. Ďakujem.
Nemate v jej okoli(20-30km) nieco zaujímavé, kam by ste chceli ist? Wellness, lyžovanie? Ja by som zavolala svokre a vysvetlila by som jej, že chcete tráviť vianočnú dovolenku tam a tam, ale zároveň chcete byť na Vianoce s ňou, a že si to teda spojila, a zarezervovala pobyt, a ak teda suhlasi, stredru večeru by ste travili s ňou. Muž ak chce, ďalšie dni nech sa venuje mame, a vy si urobite s deťmi program. Ak bude mať námietky, že chcete spať inde, tak okí, ostaneme doma a príde za Vami len Váš syn.
@ivik4 Deti nechcú ísť, lebo babka nemá telku a ani rádio a už im povedala v lete, že nebude mať stromček. Nie sú tam kopce, isto nebude sneh. V lete je to iné. Kupko, výlety. Zasa keby sme povedali, že ideme, tak pôjdu. Celé rozhodnutie je na mne. A ja sa už len nejako rozhodnem.
Isla by som 24-25 a zvysok sviatkov podla seba..dva dni vydrzis.
A muz je mešuge?? Svokra bude asi komplikovaná povaha, keď sa s dcerou nebavia a syn sa z nej ide pototo?
Nechce prísť? Smola, je nerovná tak nech sa s tými Vianocami vyrovna sama. Ako si urobila tak ma.
Muza by som uoratala ake veľmi rýchlo a to nemám potrebu mat ho ako domáce z ieratko ani nie je ten typ.
Ake takú teda nehrali aby sa on pramálo k mamičke a svoju rodinu a deti! nechal na vianoce same, lebo matka sa nevie vyrátať do koze!
To kde sme?
Sa kludne môže už aj rozviesť a k mame sa rovno nasťahovať!
@eeffka Áno, mohlo by sa stať, že tak, ako to bude tento rok, bude to aj tie ďalšie. Ja vlastne neviem, čo sa stalo medzi svokrou a švagrinou, pravdu vedia len ony dve. Je fakt, že svokra je pre mňa cudzia v zmysle, ze sa vidíme raz, dvakrát do roka, čo za tých pár rokov nie je veľakrát.
ja len premyslam ze ako to bude nasledujuce vianoce ? lebo ved muz ju nikdy nebude chciet nechat samu nie ? takze uz budete rozdeleni nastalo kazde vianoce ?
inak moj muz je cudzinec, vidi rodinu malo, ja som teraz po materskej zacala pracovat tak sa mi neda zobrat dlhsie volno aby sme mohli ist aj za jeho rodinou, hovorim mu choď, na silvestra aspon choď, chybaju ti ja to chapem. a on ze vobec si nevie predstavit travit sviatky bezo mna a deti ze bud sme spolu tu alebo tam…
@svetlonos Ďakujem za názor, posielam ❤️.
Nechces ísť na Vianoce k svokre lebo ma rad svoj kľud atd, to znamená že už s deťmi tam nikdy v živote nepôjdeš?
Ak pôjdeš este v budúcnosti k nej, tak chod na Vianoce 🙂
Budete s deťmi chodit von na prechadzky aby ste ju nerušili a potom uvaris niečo keď deti budú pozerať rozprávky. Tiež nepovažujem Vianoce za nejaký špeciálny sviatok ale chýbal by mi manžel.
Samozrejme súhlasím s ostatnými mamičkami aby sa manžel spýtal svokry čo chce, ale možno je typ ktorý nechce obťažovať a povie že jej nevadí že chce byt sama. Aspoň ja by som tak povedala, aby som nikoho neotravovala, ale v skutočnosti keď budem stara nechcem byt na Vianoce sama. Možno si to niekde písala ale manžel čo chce? Aby si zostala sama doma, alebo aby si šla s ním?
Pozri, ak prespite niekde v hotely, tak mas o vsetko postarane. Aj stedrovecerne vecere tam su. Pripadne prespat v hotely a potom uvarit u svokry akoze nieco tradicne (co je divne a bez stromceka, neviem, ale tak no co uz). Nerobis to kvoli svokre ale kvoli muzovi a detom.
Ja by som nebola spokojna s tym, ze muz ide bez nas.
Mozete si este cez Airbnb alebo Booking prenajat byt s kuchynou niekde v jej meste.
Vsak ty chod k svojim rodicom a majte peknu veceru spolu, svokru na 1-2 h nie zrovna na veceru pozriet mozete. Za x rokov nebudete mat koho navstevovat. Tak to prekusnite a dajte potom nejaku rodinnu seansu niekde na pol ceste aj s kopcami … jedna vecera separe nikoho nezabije a mozno to s mamou nebude take super a viac ho taka hlupost nenapadne… aj tych 7 hodin co zabijete v aute je rodina pokope ak ked sa mozno v zapche pozerete …
Keď to tu čítam, tak som asi najneznasanlivejsia ženská pod slnkom. Ale toto by som neakceptovala ani náhodou. Alebo by sme šli tento rok ku svokre všetci s tým, že na budúci rok budeme všetci doma a cez to nepôjde vlak alebo by cteny manžel v sobotu vypadol a v pondelok doniesol svokru k nám a boli by Vianoce u nás. Žiadne "delené" Vianoce by sa nekonali.
No muz ozaj nie je kompletný. Svokra neprisposobiva a ešte vám aj vianoce pokazí a hlavne detom, teda pardon, pokazí to pán manzel.
@henikap123 V lete to robíme tak, že z 10 dní idem ja na 5 dní s deťmi niekam preč. K jazeru, niečo spoznať. Manžel ostáva s mamou a venuje sa jej. Keď sme tých 5 zvyšných dní tam všetci, tak uvarím na tri dni guláš, na dva perkelt a chodíme na kupko, do mesta a tak. Leto je iné. Vianoce sú Vianoce. Ale áno, každý a jeden názor tu má niečo do seba
@vroni Ďakujem za názor.
Tvojim deťom nevadi , že budú bez otca na Vianoce ? Tvojmu muzovi nevadi , že bude bez vás ? Svokru si pozvala k vám , ona nechcela , takze ty si ústretová bola a iná zase tá neprispôsobiva. Napr. Moji rodicia a svokrovci by urcite nechceli a nevyžadovali, aby sme sa na Vianoce rozdelili ako rodina.
Budem rada ak nám potom napíšeš pred vianocami ako to dopadlo všetko, dúfam že so šťastným koncom pre všetky strany 🙂
@kleopatra114 Moji rodičia o tom ešte nevedia, že sa možno rozdelíme. To ešte bude rečí! Preto to aj v sebe chcem mať vysporiadané, kým im to oznámim. Keď som na to sa detí pýtala, len sa ma opýtali, či sa tato vráti. Povedala som, že áno, tak povedali, že OK.
@kleopatra114 Prepáč, píšem ako hotentot.
Vianoce sa preceňujú. Je to cirkevný sviatok, ale, podľa mňa, rodina by mala byť spolu, teda ty, manžel a deti. Načo si to komplikovať.
@henikap123 Určite sa to vyrieši. Dám vedieť.
"Preto to aj v sebe chcem mať vysporiadané, kým im to oznámim. Keď som na to sa detí pýtala, len sa ma opýtali, či sa tato vráti. Povedala som, že áno, tak povedali, že OK."
Tak tie deti to tiez nie velmi pozitivne vnimaju ked kladu taketo otazky.
V rodine je treba kvoli detom budovat tradicie. Vianoce, Velka Noc, Mikulas, narodky spolu. Kdekolvek, ale aspon spolu. A nejaky ten ritualik k tomu. Aspon podla mna.
Išla by som s mužom nechcela by som byť sama s deťmi Tak stromček zabezpečíte vy a navaris tak ako varíš v lete.
@softiesofie Jasné, beriem to.

Tak to je tazke potom najst kompromis.
Tak nech tvoj muz je na stedry vecer s vami a nech si s maminkou urobi stedry vecer na 26, alebo tak.
Svokra k vam nechce, leziete jej na nervy, pripravit veceru nechce, tak neviem vlastne co chce.