Rodinné dilemy: Vianoce so svokrou alebo doma?
Ja ani neviem, prečo píšem, asi potrebujem, aby mi niekto povedal, že dobre robím, čo robím alebo naopak. Moja svokra je už dáma v rokoch a momentálne už žije sama. Vážim si ju, ale nie sme rovnaká krvná skupina. Keďže bývame v zahraničí, chodievame ju navštevovať v lete, niekedy na predĺžený víkend na jar, ale ja viem a aj manžel to cíti, že už ju to obťažuje. Má rada svoj pokoj. Keď sme tam, je nervózna. Ja varím, ale ona to neje, nechce, deti stále upozorňuje, že behajú po schodoch, nezatvárajú dvere a pod. Beriem to, viem, že chce mať pokoj. Má ešte jednu dcéru, ktorá býva v tom istom meste, ale vzťahy majú zlé, nerozprávajú sa. V minulosti bývali ony dve spolu. Môj manžel prišiel s tým, že teda mamu nemôže nechať na Štedrý deň samu, že pôjdeme na sviatky k nej. Keďže vie, ako sa tam mne nechce, ako každú dovolenku tam pretrpím len kvôli nemu, navrhol, že pôjde sám a ja mám s deťmi ostať doma. Najskôr som ostala zaskočená, ale na druhej strane nad tým začínam uvažovať. Navrhla som mu, aby sme šli spolu napr. toho 26.12. na pár dní, ale jemu ide o ten Štedrý večer. Ak tam pôjdeme všetci, bude dusná atmosféra, svokra bude nervózna a celé to bude na figu. Veľmi som sa na sviatky tešila, že si oddýchneme po tej hektike, povegetíme, ale tam by som bola ako na ihlách. Čo by ste robili vy? Išli by ste, aby ste boli ako rodina spolu alebo nechali manžela, nech strávi Vianoce so svojou mamou, aby nebola sama? Existuje nejaká zlatá stredná cesta v tomto?
Ked muz velmi chce, pustila by som ho. Jedny vianoce sa nezrutia. Ak nie ste ultraveriaci, je to skoro obycajny den. Ale mohol sa mamy opytat, ci to vobec chce. Starsi ludia maju radi samotu. Mne osobne by samota tiez nevadila. Mne ten den nie je nicim extra.
@koniarova Ďakujem za názor, možno to tak dopadne. Isto to prežijeme.
mne sa tiez paci ten napad s hotelom. Nemozete to vyriesit tak?
Ja by som isla aj s muzom a detmi ku svokre. Z toho co pises by som.sa takto rozhodla. A snazila by som.sa svokru "obtazovat" co najmenej. Deti maju kolko? Nedokazu nebehat po schodoch? Pripadne ist do hotela v meste kde svokra byva.
A urobili by sme si program. Stedry den s nou a potom nejake vylety, prechadzky, korcule, sanky, wellness... mozno aj navsteva svagriny ak ste s nou OK. A svokra ak by chcela tak sa prida. Ak nie tak si od vas oddychne.
Nie som zastanca nejakeho 100% prisposobovania sa ale v tomto pripade by som to urobila.
Pustila by som ho, ty kľudne choď na štedrý deň k tvojim rodičom a 25-26 si spravíte ešte jeden štedrý deň doma.
Bude to presne tak, že svokra chce mať pokoj, syn tam nechce ísť, ale pokladá si to za povinnosť, ty chceš byť doma,ale chceš byť s mužom, takže pôjdeš k svokre. Zhrnutie: Nikto nebude mať také Vianoce, ako si predstavuje.. Pevné nervy 🧟
@angeli121212 Myslím, že svokra chce mať pokoj, ale synovi sa poteší.
@stanulienkat Ďakujem. Ja sa začínam k tomu tiež takto stavať. Nie sme ultraveriaci, tých pár dní by sme bez muža prežili.
Naša mama bude tretí rok sama.chodi ku nám deťom postupne na 1.sviatok vian., 2.sviatok vianočný...podľa dohody.nechce ísť na Vianoce, priamo Štedrý deň.my to rešpektujeme a nenútime ju.
@ibrunova Preeeesne. Skvelé zhrnutie. Už som nastavená, že muž pôjde. Svokre pošleme nedovníčky, darček, so synom si bude mať čo povedať, to je isté. Nechcem kvôli tomu robiť dusno a rozbroje. Len som chcela vedieť, ako to vidia nezainteresovaní.
Vsak a ozaj nevydrzis tento rok vsetci spolu tam? Buduci rok moze byt opät s dcerou
@pe_mi Maminu chápem. Ak by som bola sama, asi by som bola taká istá.
Chcela by som vychovať syna tak,aby ma na vianoce nenechal samú. Autorka,kým žila svokra tak som každé Vianoce bola s rodinou u nej,aby nebola sama.Pretrpela som to,to balenie a prenasanie milión veci ,aj ten studený nedostatočne vykureny dom aj TV program,ktorý chcela svokra pozerať.Lebo som chcela,aby manžel bol spokojny a nemusel sa rozhodovať Komu dat prednosť.Svokra k nám odmietala prísť,bola jediný krát,keď som mala 3 t bábätko a dopadlo to neslávne.Šla by som okamžite sviatkovat k rodicom b3z ohladu na svohe pohodlie,dokonca aj k tej svokre kvôli manželovi,bohužiaľ už len nosím sviečky na cintorín.
To ozaj tam nechceš ísť,lebo svokra upozorni deti,aby nebehali? Jasne,ze narušiť jej komfort,ale neverím,ze by radšej bola cez sviatky sama.
A ešte jedna rada od starej vydry...nikdy nestavaj muža medzi dva mlynské kamene...ja alebo tvoja matka.Nic tým nedosiahnes,nič prospešné pre vas vzťah.
@ivik4 Joj, keby išlo o to vydržať, to by som vydržala, ale neviem. Možno nechcem? Viem, že veľa manželiek by sa obetovalo. Ono sa to vyrieši nejako. Len som chcela vedieť, čo na takú situáciu iní. Ty by si šla, beriem to. Dik za názor.
@janinah To behanie bol len malý príklad. Nikdy by som sa nestavala medzi muža a svokru, dokonca sme sa s mužom kvôli tomu ani nehádali. Som naklonená k tomu, nech ide sám a nech si s mamou sviatky užijú. Len som chcela vedieť, ako to vidia iní.
Vianoce bez muza nie.
1-2 noci v hoteli niekde pri svokre, a vianocnu veceru spolu, a vsetci budu spokojni.
@softiesofie Ďakujem za názor.
Ja osobne by som muzovi povedala, aby sa svokry otvorene spytal co chce. Ak by povedala, ze chce byt sama treba to respektovat. Velmi nerada by som bola, ak by siel muz sam, nerada by som vytvorila precedens a travila kazde druhe Vianoce bez muza. Idealny scenar pre mna isli by sme k nej vsetci resp. by sme sli do hotela v blizkosti svokrinho domu/bytu. Zvladli by sme tam 2 noci a sli by sme domov.
Uplne chapem, ze nechce nechat mamu samu, ani ja by som nenechala a verim, ze ani moj muz a raz syn. Nech su aki su, su to nasi rodicia, maju svoje zvyky, svoj vek...no obcas to je narocne, chapem aj tvoj pohlad.
Nie,ty sa nestavias medzi muža a svokru v zmysle,že mu tam branis ísť...ty ho stavias do pozície Vianoce s matkou versus Vianoce z manželkou a deťmi.Cokolvek si vyberie vždy bude jedna strana ukratena.A aj on ukrateny o Vianoce s tými,ktorým nedá prednosť.
Mne osobne by to absolútne žiaden problém nerobila byt s dieťaťom sama , či je malé ci veľké , ale chápem tu aj ženy , ktoré si nevedia predstaviť tráviť Vianoce samé , ale zas sú ženy , ktoré sú stále samé na Vianoce aj s deťmi čiže ak by som bola v tvojej koži ja , pokojne muža za jeho mamou “pustím” ( bože to znie škaredo) . Milovať a ľúbiť sa máme ako rodiny a rodičia s deťmi celý rok , nie len na Vianoce . Ja by som nenamietala . Ja sa zariadim bez muža
Či je piatok či je sviatok či je deň či noc , ale máme to tak zaužívané , opakujem , chápem aj tie, čo by neprežili keby ich muž trávil sviatky so svojou mamou
@petamich Snažím sa to docieliť, teda to, aby sa s mamou priamo porozprával. Ten hotel, ktoré viaceré spomínajú, má len jedno mínus. Svokra nevarí. Keď sme tam, ja nakupujem, varím. My si chceme urobiť kapustnicu, šalát a tie naše veci okolo toho. Ak by sme boli v hoteli, šlo by to ťažšie. Vidíš, ako vám tu odpovedám v tých komentároch, tak si tak utrieďujem myšlienky a vychádza mi z toho, že fakt chcem ostať doma. Ale ďakujem za názor.
Tak potom este teoreticky apartman a uvaris si tam (nie hotel) ale ano je to otravne a na Vianoce, chce mat kazdy klud, drzim paste, aby ste sa rozhodli tak, ze budu idealne vsetci spokojni.
@janinah a ako sa to da rozumne vyriesit aby boli vsetci spolu, ked ani svokre nie je nevesta a vnucata po chuti a sviatky by s nimi travila len zo slusnosti? To o com su take vianoce, ked to je nasilu??
Autorka: ja som uplny Grinch, keby vianoce neexistovali tak som uplne spokojna. Takze ja by som muza s usmevom vyprevadila k mame, nech si uziju aj vianoce aj jeden druheho a v klude sa venovala sebe a detom. Vy si ako rodina mozete spravit stedry vecer o par dni neskor, tak ako to robia rodiny, kde je na stedry vecer pracovna povinnost. Je to len datum v kalendari, nic viac.
@nika11103 Krásne si to napísala. Ďakujem. Som rada, že som túto diskusiu založila, lebo pri odpovediach na vaše komentáre som si to naozaj rozobrala na drobné a utriedila myšlienky a asi už vidím svetlo na konci tunela.
@sissy27 Ďakujem za názor.
Ja to beriem ale aj z tej stranky Vasich deti. Co oni na Vianoce budu v pohode bez otca ? Ci su este moc male? Ak ano, neskor uz by to vnimali. Alebo uz dost velke a je im jedno tiez ?
Akoze ano aj ja som v niektorych veciach sebecka, hlavne ked som bola mladsia som bola sprostejsia a presne takto by som sa zachovala , no Vianoce su Vianoce, niesu len o Tebe lebo nechces ale aj o detoch. Ked uz Vam ako rodicom to je vlastne uplne jedno ci budete spolu.Preto sa pytam ze co deti
Nerypem, nemysli si ak by nahodou mas ten pocit
Nuz ak povolis 1 vianoce budete to mat takto stale, toto chces? Bud vsetci alebo nikto. Kvoli jednej neprijemnej pani si znicite sviatky. Zrejme vies preco ju jej vlastna dcera odstrihla.

@zuzitko74 Presne toto mu hovorím. Ja sa svojich rodičov pýtam, či môžeme prísť na kávu a to mám s nimi bližší vzťah ako so svokrou, ale muž to nechápe. On chce ísť domov. Myslím, že je problém v ňom.