icon

Rodinné dilemy: Vianoce so svokrou alebo doma?

8. dec 2024

Ja ani neviem, prečo píšem, asi potrebujem, aby mi niekto povedal, že dobre robím, čo robím alebo naopak. Moja svokra je už dáma v rokoch a momentálne už žije sama. Vážim si ju, ale nie sme rovnaká krvná skupina. Keďže bývame v zahraničí, chodievame ju navštevovať v lete, niekedy na predĺžený víkend na jar, ale ja viem a aj manžel to cíti, že už ju to obťažuje. Má rada svoj pokoj. Keď sme tam, je nervózna. Ja varím, ale ona to neje, nechce, deti stále upozorňuje, že behajú po schodoch, nezatvárajú dvere a pod. Beriem to, viem, že chce mať pokoj. Má ešte jednu dcéru, ktorá býva v tom istom meste, ale vzťahy majú zlé, nerozprávajú sa. V minulosti bývali ony dve spolu. Môj manžel prišiel s tým, že teda mamu nemôže nechať na Štedrý deň samu, že pôjdeme na sviatky k nej. Keďže vie, ako sa tam mne nechce, ako každú dovolenku tam pretrpím len kvôli nemu, navrhol, že pôjde sám a ja mám s deťmi ostať doma. Najskôr som ostala zaskočená, ale na druhej strane nad tým začínam uvažovať. Navrhla som mu, aby sme šli spolu napr. toho 26.12. na pár dní, ale jemu ide o ten Štedrý večer. Ak tam pôjdeme všetci, bude dusná atmosféra, svokra bude nervózna a celé to bude na figu. Veľmi som sa na sviatky tešila, že si oddýchneme po tej hektike, povegetíme, ale tam by som bola ako na ihlách. Čo by ste robili vy? Išli by ste, aby ste boli ako rodina spolu alebo nechali manžela, nech strávi Vianoce so svojou mamou, aby nebola sama? Existuje nejaká zlatá stredná cesta v tomto?

autor
8. dec 2024

@luccija Ďakujem za názor.

lenicka298
8. dec 2024

Po tom, čo si napísala, že svokra nemá ani stromček ani tv a podobne, by som to neriešila. To by som mojej dcére neurobila, že by mala také vianoce bez stromčeka..Proste nie. Bud by som to vyriešila tak, ako som písala vyššie s tým, že spraví stromček a spoločne navarite večeru, alebo by som ju ja osobne zavolala k nám s tým, že chceš, aby mali deti riadne vianoce aj so stromčekom a rozprávkami. Žiaľ, ak není ochotná spraviť a pripraviť pre vnúčatá vianoce tak tam nepôjdete, a keď není ochotná kvôli nim prísť k vám, neuvidí Vás. Príde len manžel. A ja by som si s deťmi spravila vianoce.

autor
8. dec 2024

@lenicka298 Ďakujem za názor.

lenicka298
8. dec 2024

Môj svokor ma byť tieto vianoce sam. Pozvala som ho na večeru k nám, nemá to ďaleko. Ak chce byť s jedinou vnučkou, môže prísť.(zvládnem to, je to partnerov otec, nechcem aby bol na Vianoce sam. Moj chlap to neriesi vôbec). No k nemu by som nešla... Tiež je sam chlap v dome, a aj keď ma mini stromček, je to také neutulne, neosobné. Svokra bude s druhým synom, a ona Vianoce neznáša. Stromček ma len z "donutenia", tam by som tiež nešla s malou. Zavolala by som ju k nám, ak by prišla prišla, nie nie.

rivini
8. dec 2024

Ako sorry, ale nechce ani vas vsetkych na navsteve, ani k vam na navstevu, ani do hotela poblizku, lebo ju „klepne“...ak by mne muz za tychto okolnosti oznamil, ze ide travit Vianoce u mamy BEZO mna a deti, zbalila by som mu kufre uz navzdy.

januska20
8. dec 2024

📌

alenka58
8. dec 2024

my máme štedrý deň už roky o 2 dni skôr kvôli deťom a vnúčatám a tie sa tešia a my tiež, čiže neriešila by som priamo štedrý deň, spravte si ho buď skôr, alebo len Ty s deťmi manžel nech ide za mamou

mabenn
8. dec 2024

napad tvojho muza je blud....mal by byt so svojou zenou a detmi...stary clovek vnima Vianoce uz uplne inak, a pokial je zvyknuta byt sama, ziadne emocne dramy netreba robit a rozdelovat rodinu....keby ona bola normalna, urcite by nevyzadovala a dokonca odmietla to, aby muz prisiel za nou sam...cele divne

rivini
8. dec 2024

@mabenn suhlasim…muz si zalozil vlastnu rodinu a s tou by mal travit sviatky…chudata deti. Pritom to nie je neriesitelna situacia, svokra bola pozvana, nechce dojst, navstevu tiez nechce, navstevu v hoteli tiez nechce..aj ten muz mi divny pripada..ktory normalny chlap necha na stedry vecer zenu a deti same a otrepe sa k mame…a este aby zena potom detom vysvetlovala, ze ocko sa vrati🤦🏼‍♀️. Svokra by sviatky sama zvladla, mozno by aj rada mala klud..

michelle567
8. dec 2024

Z tej otázky detí sa mi zdá že majú z toho stres že práve na Vianoce im otec chce odísť. Mal by byť s vami. Buď by sme išli všetci alebo nikto. Prípadne nech sa muž porozpráva so sestrou čo sa stalo, ako to bude na Vianoce. Ona je predsa tam, možno sa na Vianoce s mamou aj udobria

ketrint
8. dec 2024

No, treba to poriadne zvážiť. Keby som v Tvojej situácii a deti vacsie, tak by sme to určite zvládli (keby muž išiel k mame). Na druhej strane, ona je väčšia ako deti, a tiež môže pochopiť, že muž príde až 25.12. za ňou na pár dni (a 24.12. bude normálne so svojou rodinou).

Taktiež by som si dala pozor na to, že ak sa to raz (teraz) ukáže ako dobrý nápad (že Ty s deťmi sama a on s mamou), tak sa to bude očakávať každý dalsi rok. 😱😱😱 Ved to tak pekne fungovalo. 🫣
Na toto daj pozor.

Držím palce, aby to dobre dopadlo, a užite si Vianoce 💕 Drz sa.

autor
8. dec 2024

@rivini Áno, asi sme divní, len veci v živote nie sú len čierne a biele, ale ďakujem za názor.

autor
8. dec 2024

@ketrint Ďakujem.❤️

ibrunova
8. dec 2024

@ketrint svokra to podľa mňa chápe, ona syna nevolala, to bolo jeho rozhodnutie. Podľa všetkého by chcela byť sama, povedala, že nerobí stromček ani nevarí.

autor
8. dec 2024

@michelle567 Bodaj by sa udobrili! ( Ale nie kvôli Vianociam. )

autor
8. dec 2024

@alenka58 Ďakujem.

michelle567
8. dec 2024

Tak asi....nech sa muž porozpráva so sestrou 🤷 sú tam pri sebe v jednom meste...a nie aby on sám odchádzal od rodiny 700km

gab
8. dec 2024

pytala som sa na nazor mm z pohladu chlapa, ako by reagoval v takejto situacii. Tak mi povedal, ze rodina ma byt spolu. A jeho rodinou je zena a deti, cize by ostal doma a mama, ked sa nechce prispôsobit väcsine, ma ostat sama.

V tejto situacii je to prašť jako uhoď. My dospeli to berieme inak, vieme si to vysvetlit, aj zdôvodnit, aj pochopit, preco ano, preco nie, ale preco by mali byt deti na Vianoce bez otca.
Uprimne, ja nemam rada ludi, ktorym sa treba doprosovat. Dobre ze nie na kolenach prosit a chodit okolo nich ako okolo malovaneho vajca. Chces, prid. Nechces,zostan. Pozvem raz, viac neprosim, neziadam, respektujem.

Dôlezite su kompromisy, ale na vsetky strany, nie ze jedni sa prispôsobia a ini nie, jedni spokoni a druhi nie.

betulinka1
8. dec 2024

Mne by to vadilo, keby mi muz toto povie. Tiez by som dala navrh, ze pome toho 26 za nou. J

cukroska
8. dec 2024

Ja by som šla aj napriek tomu. Aj keď by som prijala skôr možnosť B. Skôr sa prikláňam k tomu aby ten rodič nebol na Štedrý deň sám. Predsa len oni majú menšiu šancu nato ,že ešte bude spoločných Vianoc .Aj u nás je tak. Moja mama chodí k nám roky a k svokre ako ostala sama zase mužov brat.A tiež by možno boli radšej sami s priateľkou doma,alebo raz aj u jej rodičov. Ale chodí každý rok spolu s ním. Inak by sme museli zobrať obidve k nám. Ale nikdy by sme ich nenechali samé. Silvester máme Každý rok spoločný. Preto nikam nechodíme ,lebo máme starké.

paulakolla
9. dec 2024

A koľko rokov má svokra, že treba okolo nej chodiť po špičkách a nerušiť...

lenicka999
9. dec 2024

Ahoj ja by som ho na tvojom mieste pustila. Pôjde, zistí možno že tam nie je až tak vítaný a že jeho vlastná rodina je ďaleko a že slávia vianoce bez neho a on tam nemôže byť. Možno na budúci rok už zmení priority.

autor
9. dec 2024
autor
9. dec 2024

@lenicka999 Áno, aj to je možné, že to bude mať tento efekt. Ďakujem.

alexanderkovacs
9. dec 2024

@rivini uzastne riesenie 😂😂😂

beronsche
9. dec 2024

Svokra je z vás nervózna, Vianoce neoslavuje, stromček neurobi ani kvôli vnucatam, ak vám nepríde ani za svet..
Nuž neviem, chápem, že starý človek má už svoje vrtochy, ale v tejto situácii by som sa jej neprispôsobila.

Rodina má byť spolu a keby môj muž trval na tom, že ide za mamou, ktorej, zdá sa, že sú celé Vianoce ukradnuté, nepáčilo by sa mi to ani náhodou!
Veď on vlastne uprednostňuje mamu, pred vlastnými deťmi, pre ktoré majú Vianoce význam, na rozdiel od mami.
To, že tam nebude na štedrý večer predsa neznamená, že na ňu kašle..
Navrhla by som mu, že štedrý večer doma, k mame neskôr.

@janinah ak budem na staré kolená ufrflana baba, neoslavujuca Vianoce, kľudne nech ma počas sviatkov moje deti nechajú samu. Ale nech ich trávia si SVOJIMI deťmi, pre ktoré to niečo znamená.

bg92
9. dec 2024

napad tvojho muza nechapem. nechat svoju rodinu a na vianoce ist za mamou ktora ho nevolala? vadilo by mi toto jeho zmyslanie a ze som s detmi sama. to uz radsej nech sa paci ked chce nech zavola on svokru.
ak je rada sama a nevolala vas vsetkych urcite tam nechodte vsetci spolu bez pozvania, na mieste svokry by ma piclo keby vidim ako ste sa mi dovalili na sviatky :D z toho bude pokazena nalada aj svokrina aj vasa - nechapem preco vobec tento napad ze pojdete vsetci ak nemate pozvanie.
hlavne by som sa porozpravala s muzom, nedovolila by som rozdelit sa na sviatky.
a svorky sa kludne mozte opytat ako to ma aby ste si boli isti ze nie je o nic ukratena.

janickacrazy
9. dec 2024

Ja mám skôr pocit, že mužovi je clivo za domovom a Vianoce sú len taká dobrá zámienka, aby tam išiel. Proste chce ísť domov. Alebo druhá možnosť, že nechce s Vami tráviť Vianoce, lebo je zhon, deti pistia, musí pomáhať variť, nebaví ho to? To ale už ty musíš vedieť.

oblecenie99
9. dec 2024

Takže vás u seba veľmi nechce, je z toho viac menej nervózna, ani stomček kvôli deťom, Vianoce už tak neprežíva. Ku vám ísť nechce, na hotel nechce. Riešenie manžela: idem ja za ňou a rodinu nechám na Vianoce bez manžela a otca, teda riešenie "majme dobabrané sviatky všetci, teda okrem mňa, mne bude fajn". Mňa by teda nasral.

Ja si myslím, že to veľmi dobre vystihla @janickacrazy: chce mať svätý pokoj a u mamky ho aj bude mať.

pieksamaki
9. dec 2024

Naco to siliť.....ani mne by sa nechcelo ani jej.....ja už nemám rada silene veci.......je fajn....ze by som ju pozvala, ale chápem ju ze už chce mať pokoj.....aj my chceme oddychovať od prace počas sviatkov, treba slušne aj vysvetliť, že už nie je kapacita.....ak nie je.....
Jasne ze si vážime kazdy rok kým sme tu, ale nemám rada niečo nasilu, ani darčeky.
Podľa mňa by ste svokre viac ublížili ak by ste tam boli dlhšie ako dva dni.....ale tak je to na vás....ono to aj závisí od typy ľudí.....