icon

Rodinné dilemy: Vianoce so svokrou alebo doma?

8. dec 2024

Ja ani neviem, prečo píšem, asi potrebujem, aby mi niekto povedal, že dobre robím, čo robím alebo naopak. Moja svokra je už dáma v rokoch a momentálne už žije sama. Vážim si ju, ale nie sme rovnaká krvná skupina. Keďže bývame v zahraničí, chodievame ju navštevovať v lete, niekedy na predĺžený víkend na jar, ale ja viem a aj manžel to cíti, že už ju to obťažuje. Má rada svoj pokoj. Keď sme tam, je nervózna. Ja varím, ale ona to neje, nechce, deti stále upozorňuje, že behajú po schodoch, nezatvárajú dvere a pod. Beriem to, viem, že chce mať pokoj. Má ešte jednu dcéru, ktorá býva v tom istom meste, ale vzťahy majú zlé, nerozprávajú sa. V minulosti bývali ony dve spolu. Môj manžel prišiel s tým, že teda mamu nemôže nechať na Štedrý deň samu, že pôjdeme na sviatky k nej. Keďže vie, ako sa tam mne nechce, ako každú dovolenku tam pretrpím len kvôli nemu, navrhol, že pôjde sám a ja mám s deťmi ostať doma. Najskôr som ostala zaskočená, ale na druhej strane nad tým začínam uvažovať. Navrhla som mu, aby sme šli spolu napr. toho 26.12. na pár dní, ale jemu ide o ten Štedrý večer. Ak tam pôjdeme všetci, bude dusná atmosféra, svokra bude nervózna a celé to bude na figu. Veľmi som sa na sviatky tešila, že si oddýchneme po tej hektike, povegetíme, ale tam by som bola ako na ihlách. Čo by ste robili vy? Išli by ste, aby ste boli ako rodina spolu alebo nechali manžela, nech strávi Vianoce so svojou mamou, aby nebola sama? Existuje nejaká zlatá stredná cesta v tomto?

Strana
z5
simca06022011
9. dec 2024

mam tento rok podobnu situaciu a ak si drahy praje, tak strasne byt s mamickou na vianoce a nemoze prist sem, tak ide sam. Ja chcem mat klud, uz to je pre mna obeta, ze vianoce prezijem v tej kombinacii on mama aj ked u nas doma = to si aj ja pridem, ako keby som bola na navsteve na Marse... nestaci, tak smola. Samostatne nemam s nou problem ziadny. Ale spolu. Na vianoce.. ani dcera nie je vobec nadsena ze mame niekam utekat...
ona nechce prist, vy nechcete ist.. tak co. vsak keby tak velmi chceli travit sviatky spolu, dohodnu sa, opytaju, pohovoria. Ale takto je to len cirkus.

autor
9. dec 2024

@beronsche Taký návrh padol, ale neprešiel. Riešime ďalej. Ale ďakujem za názor.

autor
9. dec 2024

@pieksamaki Ja si tiež myslím, že svokra chce mať svoj kľuď. Uvidíme, ale nejako to vyriešime. Ďakujem za názor.

autor
9. dec 2024

@simca06022011 Súhlasím.

autor
9. dec 2024

@janickacrazy Mužovi je definitívne clivo. To pochopí asi len ten, čo žije v inej krajine, má svoju rodinu rád a chce s ňou tráviť čas. Len tento rok ten čas padol na Vianoce. Ale nejako to vyriešime. Ďakujem za názor.

beronsche
9. dec 2024

Vieš, ja to pochopiť nedokážem.
Tiež som žila v inej krajine, tiež mám svoju rodinu veľmi rada a bolo mi clivo a velmi, ale od vlastných detí odísť na Vianoce, to nikdy.

Ja by som mu rovno povedala, či si je vedomý toho, že pokazí Vianoce deťom? Ake sú deti staré?
Poviem ti, že ti fakt nezávidím túto situáciu...

gab
9. dec 2024

aj ja zijem v inej krajine, je mi clivo, ale vytvorila som si novu rodinu a novy zivot tu.

Ja si velmi prajem a snazim sa, aby som z môjho syna vychovala takeho cloveka, ktory si ma bude vazit, ale po svadbe si bude vazit svoju zenu a ona bude prioritou č. 1 (+ deti casom) v jeho zivote.
Ja budem jeho sucastou, ale nie prioritou.

oblecenie99
9. dec 2024

@beronsche Clivo bude aj jeho deťom za ním :/ tiež to neviem úplne pochopiť. Ani si neviem predstaviť, že by som za týchto okolností, ako popisuje autorka, išla za svojou mamou a manžela a deti nechala na Vianoce samých. Mám rada svojich rodičov, ale už mám vlastnú rodinu, ktorá je pre mňa už prioritou pred nimi. To isté očakávam, prirodzene, od manžela.

rivini
9. dec 2024

@oblecenie99 Inak, presne toto mi tiez napadlo…ze muz chce mat pri mamicke svaty pokoj. Lebo to je situacia, v ktorej pokojne mohla cela rodina stravit sviatky…moznosti tu uz boli vymenovane..svokra sa ocividne potesi len synacikovi, vnucence jej nestoja ani za to, aby zvladla par dni navstevu, v hoteli a u seba na par hodin ich tiez nechce…

rivini
9. dec 2024

@alexanderkovacs ale ved rieseni tu bolo viac:
1. svokra moze prist na navstevu
2. svokra moze prijat a hostit navstevu
3. svokra moze akceptovat, ze navsteva bude byvat v hoteli/penzione/prazdninovom ubytovani a prijme navstevu len na par hodin
4. svokra moze sviatky travit sama
5. svokra moze prijat navstevu po sviatkoch
No ona nechce ocividne ani jednu z moznosti. A ani jej, ani synackovi vobec nevadi, ze mlada rodina bude travit sviatky sama a syn ju v pohode navstivi.
Byvam v zahranici, v zivote by mi nenapapadlo, nechat muza a deti same a otrepat sa sama k mamicke. Vsetci sa cez sviatky trochu prisposobujeme, aby sme stretli rodicov z oboch stran. Nikdy by som ani ja, ani muz nenechali jeden druheho a deti na stedry den bez naozaj vazneho dovodu samych. Ak by nas moj muz nechal cez sviatky samych a dovalil sa k nej bez zeny a vnucat, moja svokra by ho otocila rovno vo dverach a poslala domov. K tej rodine, ktoru si dobrovolne sam zalozil! Mna totalne sokuje, ze autorka prispevku by to v pohode akceptovala, lebo muzovi sa „cnie“…ako keby domov nemohol ist aj 26.12.

f333
9. dec 2024

Pani autorka, dobry obraz o tom,ze vo vasej rodine je problem a ten zjavnie netkvie halaqvne v tom,kde kto bude travit vianoce, ale otazky vasich deti.... Ci sa otec vrati...

Deti su zneistene odchodom otca... . Anebud eto len tym,ze raz sam pojde navtivit matku,.Vidia, ze vovasom vztahu nie je nieco v poradku.....
Ako som pochopila, zijete v tretom state,kde ani jedene nie ste native prislusnikom narodacize pochadzate z inych krjin .obaja...A nedokazali ste si vytvorit v to state domov.........Prinajmensom tvojmanzel to neciti ako domov..... prrto tak z lahkostounavrhol rozdelenierodiny na sviatky...netuzi ani byt s detmi viac ako ist do svojej domoviny....a ty nechces urobit kompromis,aby si bola s nim na sviatky a deti mali pocit hormonickej rodiny..ked si si brala cudzinca,musela si predsa vediet,ze v takom vztahu treba robit kompromisy.A tym viac ked je rozdiel kulture oboch,tym väcsie kompromisy treba urobit.....a v tretej krajine tym viac......

Napriklad ten hotel zamietas.pretoze ty nemas v s umysle kompromis robit... a pritom mozes stravit cas u svokry tak,ze ju pozvete do hotela na veceru....nemusis varit , ale svokra nebude sama na stedry vecer......ajtak ako pises,neje jedlo,co ty navaris.Tak mozno prdpokladat,ze v retavraci sivyberie menu,ktore jej bude chutit.....a vam ostatnym tiez...
A toto je vas proble .Nie svokra ci nepohodlie jej v je dome ci jej upozornovanie deti na hluk.....ze vy ani netuzite nejak stravit sviatky spolu ako rodina...

autor
9. dec 2024

@f333 Ďakujem za názor a za kompletný psychologický rozbor našej rodiny, do ktorej vidíš viac ako do svojej. Posielam ❤

autor
9. dec 2024

Ďakujem všetkým za zapojenie sa do diskusie, za názory, iné pohľady a niektorým i za psychologické ( nevyžiadané ) rozbory našej rodiny. Vzala som si pre seba to, čo nás, verím, posunie vpred. Našu situáciu už riešime a isto aj vyriešime. Všetkým vám želám pokojný predvianočný čas a šťastné a veselé. Viac už odpovedať nebudem.

Strana
z5