icon

Rozmaznal štát ženy?

20. sep 2023

Rozmaznal štát ženy i rodiny rôznymi dávkami/výdobytkami? Pred rokmi mohla žena zostať na MD+RD max. 2 roky - a napriek tomu bola ich fertilita vyššia a dokázali deti vychovať napriek nízkemu dotovaniu rodín štátom.

Ekonómovia z INESS i INEKO upozorňujú, že pri súčasnom nedostatku pracovných síl je nutné do aktívneho pracovného procesu zapojiť viac žien (opätovne zvýšiť dôchodkový vek sa momentálne nedá - nedávno boli zverejnené štatistiky, že Slovák sa pri plnom zdraví dožíva 57 rokov, a aj vek dožitia je nižší, než na západe.)

Argument o nedostatku miest v predškolských zariadeniach neobstojí, na západe vlády pokladajú rodiny za natoľko kompetentné, že si starostlivosť o deti v predškolskom veku dokážu vyriešiť samé. (Trebárs vo FR je bežné, že ženy idú do práce po 4-mesačnej MD, časom sa vďaka dopytu vyprofilovala veľká sieť súkromných opatrovateliek, prevažne migrantiek.)

Je pomoc nášho štátu od tehotenského príspevku, cez možnosť 6 rokov zostať s dieťaťom doma až po obedy zdarma ap. vzhľadom na 21. storočie a ekonomické možnosti štátu primeraná, alebo nadštandardná?

anetkaadamko
20. sep 2023

@zuzanockamt nechápem....čo riešiš mňa.....pravdepodobne niekto niekde ten vek 3 roky vyvestil z gule a školský system je nastavený od 3 rokov. Ty si choď pracovať a tým matkám, ktoré nemajú dieťa do 3 rokov kde dat, daj pokoj.

kuki13
20. sep 2023

@viestta uz jej tu niekto chce lamat vaz tak asi preto...

martinusik91
20. sep 2023

@zuzanockamt ono sa to normálne učí na školách napr. pedagogických, tak myslím že je to nejak dokázané, že prvé tri roky by dieťa malo byť doma s matkou. Napr. sa mu buduje osobnosť a vzťahy s ľuďmi. To čo prežije prvé tri roky si so sebou bude niesť celý život.

viestta
20. sep 2023

@anetkaadamko vies kedy sa zaviedol 3 rocny rodicak? Za Meciara, ked to malo dva ucely. Umelo sa tym znizilo vtedy hrozive percento nezamesnanosti aspon o matky, ktore sa nemohli vratit do prace, lebo nemali kde dat deti, pretoze boli zrusene jasle ako take. Druhy ucel bol, zamaskovat to, ze plosne zrusit jasle ako take bol nepremysleny krok, pretoze potom sa nemohli matky vratit do prace, lebo nemali kde dat deti. Tak sa z h*vna uplietol bic a aj vytlkol politicky kapital, pretoze to bolo "socialne" opatrenie.
Ak si niekto mysli, ze to bolo kvoli detom, matkam, lepsiemu vyvoju, lepsej starostlivosti, citovej vazbe, zrelosti deti, nedajboze na zaklade nejakych vedecky podlozenych pohnutok v prospech naroda ako takeho, tak je na velkom omyle.

zuzanockamt
20. sep 2023

@martinusik91 Škoda len, že sa to na tých deťoch aj pozitívne neodráža - ten plnohodnotný čas, ktorý matky s nimi trávia. Práve naopak.

martinusik91
20. sep 2023

@zuzanockamt no to už je individuálne. Prípad od prípadu...

anetkaadamko
20. sep 2023

@viestta dráha Viesta mňa tvoje googlovanie po internete a mentorovanie všetkých nezaujima.....necitam

zuzanockamt
20. sep 2023

@martinusik91 Len tých negatívnych prípadov je nejako veľa.

ropucha6
20. sep 2023

@zuzanockamt no veru ani na tych matkach sa to vzdy pozitivne neodraza 🙂 cest samozrejme vynimkam.

wayway
20. sep 2023

@kassandra25 Presne, uz len ten 1 rok zachrani ekonomiku🤣. A som si ista, ze by sme tak dosiahli generaciu velmi psychicky vyrovnanych jedincov, deti odtrhanych od ich matiek priskoro😅😔😭, no naozaj sa neviem rozhodnut pre smajlika, ale asi placuci sa najskor hodi. Stat rozmaznava matky? Ja neviem na akej planete zijete, ale byt pracujucim rodicom aj s detmi vo veku 3+ je zahul a najma teda pre zeny. Ak aj tri roky akoze “sedela na zadku”🤦‍♀️. Dost sa este narobi. A nie je zivot a hodnota cloveka a kvalita socialnych vztahov a psychicka stabilita najma deti viac ako HDP? Ja osobne povazujem MD bez pomoci babiek a manzela za tazsiu robotu ako beznu pracu a najma, ak je tych deti viac (sa cudujme, ze porodnost klesa…).
Zijem v zahranici a materska je tu 2,5 roka a so zamestnavatelom sa da potom dohodnut na skratenom uvazku. Existuju rozne danove ulavy za vydavky na deti. Pracujuca matka, ktora este koji ma narok denne 90min, aby mohla ist dieta nakojit, aspon tak to este pred par rokmi bolo. Vacsina mamiciek je na skratenych uvazkoch. Okrem toho si tu zeny casto platia upratovacky. A dalo by sa pisat.

zuzanockamt
20. sep 2023

@ropucha6 To tiež. Ale keď to vnímam v časovom intervale 18-20 rokov, tak čím mladšie deti, tým je to horšie. Množstvo diagnóz, výchovných prešľapov, chýb, atď. A stále viac sociálnych bonusov pre matky. Len priama úmera chýba. Benefity rastú, pozitívny dopad klesá. Ja osobne sa budúcnosti dosť desím, keď terajšie deti dospejú.

kassandra25
21. sep 2023

@drahomirrra mna nerozhadzala augorka, vsade ziju blbi. Ale mozem sa velmi pekne k nej vyjadrit, ked chcem, ked tu uz napisala.

slniecko5
21. sep 2023

Dobre chápem, že toto je mini prieskum liberálne zameranej politickej strany?
Ak áno, skúste ten podprahovo negatívny podtón (v zmysle matky vlastne okrádajú tento stat) nahradiť niečím iným a trošku sa zamyslieť ako matkám v živote pomáhať,

sense
21. sep 2023

@ropucha6 presne tak ale tu vidíme názor načo by bol. Čiastočný úväzok 50perc keď pri cca 800-900eur plate by dostali polovicu, keď mozu za tu sumu byt doma a nemusia chodiť do práce a ešte sa môžu po sťažovať na štát ze sa nestará

sickynickyobsadene
21. sep 2023

Všetky píšete len o tom ako štát dáva ale nikde som tu nevidela ,že nie tak dávno chodili ženy do dôchodku 54 rocneeee!!!
Tak sa teraz poserte z toho, že niektoré ostávajú doma s detmi dlhšie 🤨

slniecko5
21. sep 2023

Poluvazky jedine, ak bude mamička oslobodená od dani, inak je to totálna blbosť finacne. Viem, robila som, ďakujem, už neprosím.

matkamirko
21. sep 2023

@kittykat22 veru tak 👍

som_ponorka
21. sep 2023

Ale jasne, ze pre štát by bolo lepšie keby sme šli do prace a deti by strážila súkromná opatrovateľka. Ženy by nedostávala štátne peniaze, šli by odvody do kasy. To že by dala pomaly celý plat na stráženie dieťaťa, je vedľajšie. Nie každá žena na Slovensku zarába 2000. Dostane 900 a z toho dať 500 eur za súkromné jasle alebo opatrovateľku. To už môže ozaj byt tie 3 roky doma, teraz sa to oplatí lepšie.

viestta
21. sep 2023

@sickynickyobsadene lenze tie zeny, ktore isli do dochodku v 55 rokoch, vychovali 3 deti a s kazdym boli maximalne 2 roky na rodicaku, tie starsie len 6 mesiacov na materskej. Dvojrocna rodicovska prisla niekedy v sedemdesiatych rokoch, pri prvom dietati zena mohla ostat doma dva roky, ale po materskej nedostala nic, az pri druhom a dalsich detoch mala narok na "rodicak" po vycerpani materskej.

eliska13
21. sep 2023

@sense ty pracuješ pol úväzok a žiješ v zahraničí máš dieťa platy v zahraničí sú iné asi by si nežila rovnako dobre na SK.Vela žien, ktoré sú doma s deťmi do 3,6 r majú dobré zarabajuceho muža, ktorý to zaplatí na odvodoch a daniach.Ci stať rozmaznal ženy neviem, ale vďaka za to, že moje deti nemusela strážiť filipinka, Ukrajinka.

Kto si chce ísť po kariére určite nebude doma 3r.Z mojich kamaratok, sestra, švagriná nikto nešiel do práce skôr ako v 3r.
Ja mám z VŠ veľa spolužiačok v zahraničí ani jedna!!nepracuje celý úväzok.V Taliansku je jedna už 9 r doma a ekonómka s VS.Tam sa rodina, deti a rodinne väzby cenia len slovensky su strhane prácou do 17 úlohy, varenie.Zivotny štýl žien pracujúcich matiek je na zaplakanie.Dalsia je v Nemecku bohatý soc.system.Ja som mala medzi deťmi väčší vekový rozdiel, aby som netrela biedu a mala nasetrene..Nerealne predstavy zamestnávateľov o pracovnej dobe ma dohnali k neistote podnikania a som vďačná, že som sama sebe pánom a zariskovala som

Ak budu ženy ochotne stále sklopiť uši a robiť za almužnu nezmení sa status pracujúcej matky ani o 20 r.Resp.necudujem sa, že mladá generácia ani deti neplanuje.Zeny budú chlapi a za dnešnu rozvodovost môže to, ze ženy sú unavené, frustrované o čom je rodina a aké kladie spoločnosť nároky na pracujúcu matku.
V zahraničí sú bežné firemné škôlky u nás možno 3 v BA.Moja sestra pracuje v zdravotníctve je to kôpka nešťastia deti si pomaly nevidí, muž je policajt.Len sa doma striedajú.Konecne sa rozhodla rekvalifikovat a ísť cestou kozmetiky.
Práca v zdr.ju napĺňa, ale plat 900 eur deň, noc sviatky deti u babky cez víkend

Keď štát dáva kto by nebral?Pre predavačku je lepšie brať príspevky ako pracovať za 690 eur plus iné nižšie pracovné pozície
U nás žijú ženy non stop v strese ochorie dieťa je doma žena, lebo muž zarobí viac prešli sme kus cesty od čias RD našich matiek, ale za akú cenu?

sickynickyobsadene
21. sep 2023

@viestta a povec mi co robili tie ženy,išli na par hodín kravy podojit poväčšine, boli ženy v domácnosti, mali co robiť od rána do večera. Neboli také feministky ako teraz , tu sa dobre ze nebiju po hrudi koľko zarobia a hentá nerobí...dnešné 80 tnicky si šli krátko pred dôchodkom odrobit do 5rokov.

viestta
21. sep 2023

@sickynickyobsadene moja babka (narodena v 1937) bola zdravotna sestra, mala 4 deti pracovala do 56. Spomen si na vsetky ucitelky, doktorky, sicky v textilkach, robotnicky v roznych fabrikach... Nie vsetky boli dojicky a urcite nie vsetky boli zeny v domacnosti. A len tak mimochodom, dojicka stvrtej odchadzala z domu na prve dojenie, prichadzala o deviatej, o piatej sla na druhe dojenie a vracala sa po tme.

luccija
21. sep 2023

@zuzanockamt množstvo diagnóz ..je lepšia diagnostika a hlavne ľudia zakladajú rodiny oveľa neskôr, vplyv prostredia, strava, ovzdušie...
@eliska13 áno, ale u nás to začína a končí tým, že pol úväzkov za fajn plat je ako šafranu.A úplný nonsens, keď čítam, že škôlky sú do 16-16:30.

luccija
21. sep 2023

@viestta moja babka pracovala v mliekarni v obchode kde bola sama.Zacinala ráno 06 do 11 prišla domov navarila a hajde späť poobede do 17 otec chodil večer za ňou a spolu išli na poštu zaniesť tržbu, večera a spať.Deti sa ráno vychytali same, same prišli domov spravili ulohy žiadna kontrola od rodičov.Dedo prišiel poobede a išiel do 2 záhrad spoločná večera bola posvätná.Prave minule sme sa o tom rozprávali ako sa žilo...môj otec ako dieťa bol sám v ohradke a babka išla do obchodu, aby mu nebola zima dala ohrievač blízko ohradky a otec tam hodil deku a začalo to tliet.a suseda ho prišla pozrieť a zistila to.Preco nebol v jasliach neviem...či už boli?otec je 53 ročník strážili babky, tetky z okolia...ťažký to musel byť život, ale nikto nemal plnú hlavu deťom sa treba venovať, výčitky muselo sa žiť ako to išlo.A to dedo pracoval v elektrárňach a projektoval elektrické vedenia boli z "lepšej rodiny" babka išla do dôchodku v 54-55 r dožila sa 85 r.Ale môj otec prišiel o 3 kamarátov jeden sa utopil vo veku 8 r, ďalšieho zrazilo auto deti vyrastali samé...

zara1357
21. sep 2023

6 rokov zostat doma môže iba dieťa ktore ma diagnozu, cize sa tento " benefit" netýka vsetkych zien
Zvýsil sa vek odchodu do dochodku, kedysi sa o nas starali babky ktore najneskor v 50rokoch boli uz dochodkyne, dnes pracuju esre 62rocne babky, takze nema kto " pomoct " s dietatom
Nie kazda zarabajuca rodina si moze dovolit platit opatrovatelku, ktora im dieta postrazi, alebo odprevadi do/ zo MŠ, ZŠ.
Nie v kazdom meste/ dedine na SK su jasle, ano tie v ktorych sme ako deti boli. A ak su bud su plne, alebo drahe, ze si to rodina nemoze dovolit.
Nie v kazdom meste/ dedine zoberu dieta do MŠ a opäť tu mame aj sukromne zariadenia, ktore žiaľ nie su k dispozícií pre vsetkych na Slovensku.
A to nehovorim o firmach, ktore matkam/ otcom strhavaju mesacne prispevky vramci mesacnej mzdy, ked su dlhsiu dobu s chorymi detmi doma a nie kazdy zamestnavatel akceptuje caste vymeskavanie z prace.
Takze príspevky pre matky su aktualne najlepsie ako Slovenske matky mali , ale zmenila sa doba vid text hore.
Urcite by som netvrdila ze sa matkam nechce ist do prace, skor je to o tych moznostiach hore uvedenych.

atinkaa
21. sep 2023

@autorka to je otazka! odvahu a dych beruca, najma ako inak anonymna, ved ked ta to zaujima, tak naco by si bola priamo prikladom, ze? My vieme byt odvazni za pecou! Zacnime od nejakych tych nasich "velkych" zien - neviem, ci chces zacat od dnesnej doby 2023 alebo z historie, ale zeny tu vzdy dreli. Aj ked sa to bralo, iba akoze a len tak "kolo domu" a vlastne uplne dobrovolne a nonstop furt.

Teda ja neviem, kolko ich mas rozmaznanych, ale ja by som chcela vidiet aj nasich, aj starsich ludi, aby si to aj kus uzili. Tu sa odjakziva drelo a aj tym, ze zarputilost povahy nepusti a strpcit zivot niekomu v okoli je nam tak blizke ako vidiet v zrkadle volieb.

A teraz k tym porovnavkam - stat posiela zeny do prace povinne, len za situacie, kedy mu chybaju ludia a tak makaju vsetci vsade aj na stavbe, to tu v 70tych, 80tych rokoch bolo - nastastie sa bavime nielen o minulom storoci, ale aj tisicroci.
A teraz preco nie su v praci dnes same od seba? No okrem detailu, ze nie su skolky a skoly, tak stat vsemozne znemoznuje to, aby mohla mat zena minijob, ak uz tu mame to porovnanie s inymi krajinami, tak snad nikde sa nedrie od svitu do mrku alebo v nonstop prevadzkach, teda je to vlastne mile povyrazenie pre Nemku do prace na 4 hodky, kym je dieta napr. u Tagesmutti, co u nas by zas neslo, lebo u nas aj ked niekto chce piect doma muffiny, tak mu tak skomplikujeme zivot, ako to len ide. Naj vie!
A prispevky od statu? Neblazni, co myslis preco nam tu nechce ostat ziaden ani balkansky a ani ten ukrajinsky migrant? Skus si zistit take pridavky na dieta v Rakusku, Nemecku, ale aj susednom Cesku a neblbni s tym, ze tu je nejaka pomoc niekomu. U nas to "na akoze pomoc vyzera" - lebo sak treba ukradnut eurofondy a aj vlastne z dani vyzbierane prachy, no vzdy ide o nesystemove riesenie, ktore nabura ostatne, vzdy kvoli 3halierom soc. poistovna da len tolko na znamky, ze ak by sa na to vybodla a robila cosi uzitocne kazda ta administrativna sila tam, tak im to rocne "akoze navysenie" rada odpustis.

Zabudla som este na nejake benefity? Ano, zena na Slovensku bola vzdy vazena - Fico to na svojich asistentkach zdokladoval spolu so Sme rodina, to ked je mlada (nie ziadnej nezavidim), inak s nimi-s nami do kuchyne, k zehlicke a tak max raz za cas prist volit alebo pre karafiat naj ma chlapec dobre fotky, ked to potrebuje. To vie pristavit aj dobytcak, pardon stary bus pred panelaky.

Alebo daj, ako tie benefity vidis ty? Coho by slo vzdat sa este? Smerom k Polsku a Majerskemu ci Cepcekovi aj akemukolvek odovzdaniu tela do porodu, naj o tom pani velkomozni rozhodnu.
Neviem, ktori benefit mas na mysli, no nikdy sme nemali tak nakrocene k stroju casu ako teraz. Akurat to nebude v Bratislave spominany hyperloop 😀 do Viedne, ale mozno budu aj klietky hanby na namesti, upalovanie a barsco este ako novinka. Ehm benefit, pravdaze. Marketingom sa da vsetko "prepudrovat" na akykolvek styl.

subartic
21. sep 2023

Naša spoločnosť sa stáva bezpohlavná , ženy sa nielenže zrovnoprávnili s mužmi ale začínajú ich nahrádzať , nič sa v podstate od socializmu nezmenilo , žena nie je už úderníčka ale teraz je makajúca otrokyňa od nevidím do nevidím a čo je ešte horšie často je na to aj hrdá ako veľa pracuje, stará sa a maká ako taká fretka. Muži nám zoženštievajú , prestávajú niesť zodpovednosť za rodinu , však je tu predsa žena ktorá všetko dá všetko zvládne , vybaví , obehá , tak sa často muž stáva chovným. Nezrelí 40 a 50 + je stále častejším úkazom . Žena preberá mužskú energiu a čo je horšie ak tak nerobí je lynčovaná samotnými ženami ako vyciciavačka a zlatokopka, domasedka na zadku ktorá s prepáčením hovno robí, pričom sa stará aj o tri deti . Potom že je tu neskutočný nárast vyhorenia a frustrovanosti žien , a čo je fakt úplne na hlavu za vzor sa dáva západ kde žena dieta porodí a takmer rovno ho podáva opatrovateĺke aby mohla ísť makať. Dieťa je pohadzovné ako také vrece bez možnosti vytvoriť si bezpečnú väzbu na jednu primárnu osobu a potom to aj tak vyzerá na tom západe , rodinné väzby minimálne , každý kope za seba a každý zavretý za múrmi svojich domov. Len nedávno som pozerala seriál Ako sa dožiť 100 ky alebo takzv modré zóny , kde jeden z hlavných ukazovateľov modrých zón bol život v rodine , či už starých ľudí alebo malých detí . Pre niečo tam patrili ostrovy Ikaria alebo Sardínia , celkovo Taliani by nám mali byť vzorom v tejto oblasti .
Ja som aj kvôli deťom začala podnikať a bolo to jedno z mojich najlepších rozhodnutí v živote, nechcem byť súčastou žiadneho korporátu alebo mechanizmu ako čo najviac človeka vyždímať a keď ochorie potom ma už nezaujíma.

sense
21. sep 2023

@eliska13 ale aj náklady sú iné, netreba vidieť len plat. A tiež som povedala keby mi dá štát v ktorom polovicu minimálnej mzdy alebo 1/3 priemernej mzdy tak tiež do roboty nejdem. Problém je ze každý vidí v zahraničí len výšku platu ale zvyšok vidieť nechce.
Dám ti len príklad na pridavkoch... Na svk je prídavok na dieťa 60 e, neráta sa do príjmu nie je zdaneny, štát ti na dieťa zaplatí zdravotné poistenie, ideš k lekárovi neplatíš nič za bežné vysetrenie, len doplatky za lieky, prípade voľnopredajné lieky., a máš pravdu ja dostane viac dostanem 200e prídavok na dieťa (brutto), keďže prídavok na dieťa sa ráta k platu a platíš z neho daň z príjmu, čiže už to nie je 200 e už je to povedzme 190 e a nie 200 následne musím zaplatiť dieťaťu zdravotné poistenie cca 100-130e, podla toho ci chceš mať poistene aj zuby, oči, rehabilitácie atď. Čiže z tych 190e prídavkov mi ostane 60-90e. A keď idem k lekárovi na bežné vyšetrenie napr chrípka s tým ze urobí crp vyjde faktúra na 240, z čoho mi poisťovňa pošle zaplatiť 10prrc co je 24 e, takže v podstate až take fantastické rodinné prídavky nemám proti Slovensku poznám veľa ľudí ktorí sa príchodom deti vrátili na Slovensko, pretože to bolo pre nich finančné vyhodnejsie

luccija
21. sep 2023

@subartic pekne si to zhrnula vek a skúsenosti sa nezapru

drahomirrra
21. sep 2023

@subartic Absolútne skvele napísané.