icon

Rozmaznal štát ženy?

20. sep 2023

Rozmaznal štát ženy i rodiny rôznymi dávkami/výdobytkami? Pred rokmi mohla žena zostať na MD+RD max. 2 roky - a napriek tomu bola ich fertilita vyššia a dokázali deti vychovať napriek nízkemu dotovaniu rodín štátom.

Ekonómovia z INESS i INEKO upozorňujú, že pri súčasnom nedostatku pracovných síl je nutné do aktívneho pracovného procesu zapojiť viac žien (opätovne zvýšiť dôchodkový vek sa momentálne nedá - nedávno boli zverejnené štatistiky, že Slovák sa pri plnom zdraví dožíva 57 rokov, a aj vek dožitia je nižší, než na západe.)

Argument o nedostatku miest v predškolských zariadeniach neobstojí, na západe vlády pokladajú rodiny za natoľko kompetentné, že si starostlivosť o deti v predškolskom veku dokážu vyriešiť samé. (Trebárs vo FR je bežné, že ženy idú do práce po 4-mesačnej MD, časom sa vďaka dopytu vyprofilovala veľká sieť súkromných opatrovateliek, prevažne migrantiek.)

Je pomoc nášho štátu od tehotenského príspevku, cez možnosť 6 rokov zostať s dieťaťom doma až po obedy zdarma ap. vzhľadom na 21. storočie a ekonomické možnosti štátu primeraná, alebo nadštandardná?

sickynickyobsadene
21. sep 2023

@viestta koľko,KOLKO z tých všetkých žien mali vymenované povolania,hovoríme o väčšine.

viestta
21. sep 2023

@sickynickyobsadene vacsina zien narodenych medzi 1935 a 1950 pracovala, z tych mladsich rocnikov od nich len mizive percento bolo zien v domacnosti.

pralinka25
21. sep 2023

@subartic ten vplyv vztahovych vazieb sa ukazuje v zahranici ako obrovsky problem na ktorom ale zas profituju psychologovia psychiatri a farmaceuticky priemysel. presne ako pises. uz od utleho detstva si ludia nebuduju pevne vztahove vazby a rokmi sa tato citova osamelostotupelost prejvuje. neda sa to tu tak kratko zhrnut ale napisala si to trefne.
toto je zaujimavy dokument a nie je jediny

Děti bez lásky
Dokumentárny
Československo, 1963, 37 min
Réžia: Kurt Goldberger
Kamera: Svatopluk Malý
Hudba: Miloš Vacek
Obsahy(1)

Film je alarmující analýzou příčin deprivačního syndromu malých dětí. Všechny děti vyrůstaly v jeslích a podobných ústavech. Režisér se dotkl jednoho z tehdejších tabu. V zájmu státu bylo totiž převzít všechnu péči o dítě, aby jeho matka mohla nastoupit co nejdříve do zaměstnání. Film byl proto nejprve zakázán Svazem žen, později však vyvolal širokou diskusi, která nakonec vedla k prodloužení mateřské dovolené a zákazu noční práce žen.

zuzana76
21. sep 2023

@pralinka25 ale toto je uplne nieco ine, to boli deti, ktore boli v jasliach cely tyzden

tu sa bavime a vysedavani doma do 6 rokov dietata na diagnozy ako alergia a pod a chciet byt platena statom ako zena, ktora riadne pracuje

zuzana76
21. sep 2023

@subartic podnikas a pracujes

ja som celu temu pochopila ako byt doma a byt za to este platena statom, ze ja som porodila deti, stat staraj sa

aj moja stara mama a prastara mama boli len doma, ale nedostavali absolutne nic, rodinu zivil len muz

subartic
21. sep 2023

@zuzana76 ver tomu že sú aj také matky - ženy ktoré by tie deti najradšej umiestnili na celý týždeń do jaslí a išli by makať pre tento štát. A ešte by si mnohé tlieskali aké sú skvelé , pracovité , nezávislé a čo všetko dokázali, a ako nemusia pýtať ani euro od muža.

subartic
21. sep 2023

@zuzana76 všetko má svoje hranice , aj práca aj sedenie doma a poberanie dávok . Žiadny extrém nie je v poriadku , nie je v poriadku odtrhnúť 3-4 mesačné dieťa od matky a dať ho inej žene na opatrovanie aby som mohla makať a prispievat do domácnosti a nie je ani v poriadku okrádať tento štát cez vymyslené diagnózy detí .

zuzana76
21. sep 2023

@subartic isteže su, ale nemyslim primarne, ze tato tema je o takych, mne napr tiez vadia rozne prispevky, napr aj obedy zadarmo, neustale drancovanie rozpoctu. Mne napr vadi, ze ludia si narobia deti, ktore nezvladaju a potom chcu, aby sa stat postaral, rodinne pridavky sa im malia, zenam sa prispevky malia. Nikdy nebolo tolko prispevkov pre zeny, ktore su doma s dietatom a celkovo pre deti.

zuzana76
21. sep 2023

@subartic nemyslim, e tato tema je kritika matiek, ktore sa staraju o dieta do 3 rokov. je to kritika tych, ktore sa neunuvaju vobec do prace a chcu, aby ich zivil stat pomaly do 18 rokov veku dietata, lebo ona porodila danoveho poplatnika.

zuzana76
21. sep 2023

@subartic a potom je uz zase stara, aby isla pracovat a bez navykov a samzorejme, ze ju nikto nezamestna, a zase len vyplakava,a ky je tento stat zly. Minule tu bola tema, aj dve, ako zena pred 50-tkou sa chce nechat zivit detmi, lebo ona nepracovala, nema prijem, rozviedla sa. Toto budu tie zeny na retazovych materskych, ktore len rodili a pracovne skusenosti nikde. Ver mi, ye je takych dost.

drahomirrra
21. sep 2023

@subartic Presne z duše mi píšeš, mne občas príde, akoby tu na MK boli len dva extrémy. Ženy, čo rodia 3+3+3, proste vidíš na nich, že im sa robiť nechce, nech to zaobalia hocijako a tá druhá skupina, čo ide robiť od ročného decka za 800€ v hrubom a ešte sa cíti ako nejaká nadradená a bije sa do hrude, aká je ona emancipovaná.

zuzi0911
21. sep 2023

@stanulienkat ja by som v prvom rade zrušila platený rodixak zo zdravotných dôvodov do 6rokov s tým,že dieťa aj tak môže byť v škôlke a mamička doma,či môže robiť ...lebo nepoznám dieťa,ktoré je naozaj reálne s mamičkou doma ....

Ja som ho žiadala pri dcére ,mne ho zamietli ..ja som musela dať výpoveď z práce ,aby som bola s dcérou doma,lebo do škôlky ísť nemohla kôli zdrav.stavu a teda ona do škôlky chodila,no musela som ju odhlásiť ...čiže tak.

A čo týka zvyšku ...ja 3roky využijem ak to situácia dovolí . Ďalšie dieťatko už nebude a chcem si ho dosýta užiť 🙂

ropucha6
21. sep 2023

@subartic ani v zahranici ti nikto 4mesacne dieta nevytrhne. Je to tvoja slobodna volba, mozes byt kludne aj zena v domacnosti a nechat sa zivit muzom, akurat teda zamestnavatel ti nedrzi miesto.

subartic
21. sep 2023

@ropucha6 samozrejme že nevytrhne, aj v zahraničí sú ženy v domácnosti alebo sú dlhšie ako 4 mesiace doma , len tam zrejme nie sú tak zhejtované ako tu na SR . Jednoducho tu sa ide z extrému do extrému , žiadna zlatá stredná cesta , na jednej strane doslova až kľudne to nazvem krkavčie matkym ktorých jediným doslovne orgazmom je ciknutie výplaty na účet a na druhej strane matky ktoré len čakajú kde im čo kto dá a ak aj dostanú od štátu niečo , stále je málo a stále sú nespokojné a len rozmýšľajú ako čo odrbať a ako mať zo všetkého najviac.
Ja naopak tvrdím že tento štát dotuje matky s deťmi a aj rodiny štedro . Veď to sama vidím na svojom účte, prídavky , za obedy platím doslovne smiešne ceny , poukazy na krúžky v škole, daňové bonusy na moje deti , ktoré mi značne znížili dane , podnikala som a ešte som poberala aj materskú aj rodičovský , sama som sa mohla rozhodnúť kedy a ako dám dieťa do jaslí . Tieto vymoženosti si naozaj treba vážiť a nie nariekať ako je málo . Nie štát je zodpovedný za vás počas materskej a rodičovskej ale muž , otec dieťaťa , ten vám má vytvoriť priestor na to aby ste v kľude bola s dieťaťom primeraný čas , ten má vytvárať zázemie , štát má byť len takým prispievateľom . Ak by ste takéto požiadavky smerovali na otca dieťaťa , veľmi rýchlo by sa oddelilo zrno od pliev, niektorí muži by sa ani otcami nestali.
Z môjho pohľadu by mal skôr štát podporovať a zvýhodňovať skrátené úväzky, postihovať diskrimináciu žien a vytvárať sieť predškolských zariadení , vrátane jaslí . Ale žiadne týždenné jasle , žiadne jasle od pol roka , ideálne podporovať u väčších firiem firemné jasle atď. Prvý rok dieťa je nesmierne dôležitý , povedala by som najdôležitejší v živote človeka, ak sa toto pokazí tak vznikajú nenapraviteľné následky .

ropucha6
23. sep 2023

@subartic ano, vsak v principe s tymto vsetkym suhlasim. Mam sama male dieta (10mesiacov) a tie prispevky od statu su teda dost vysoke. Ja sa vraciam do roboty, manzel je na materskej. Dieta traumu mat nebude, obaja robime vela z domu, fungujeme kvazi 50/50 obaja. V roku a pol pojde do jasiel, ktore skoro cely pokryje RD. Len je smutne, ak ma nejaka zena muza chmula, riesi celu starostlivost, muz v nicom nepomoze a este dostane vynadane, ze nezaraba.

tululu
24. sep 2023

Zial realita je taka, ze deti od pradavna boli sucastou sirokej rodiny,kmena, usadlosti, dediny, komunity...nazvyme to akokolvek,ale v historii je vynimocne,aby starostlivost o deti bola vyslovene na rodicovi alebo v ramci nuklearnej rodiny a to vytvara uplne inu dynamiku,ktoru je potrebne nejak ukocirovat,aby aj vlk bol syty,aj koza cela a teda aj dieta s matkou,aj potrebne predskolske zariadenia (ktore by mohli substituovat komunitu, v tom lepsom pripade) a aj stat nevycicany.Aj ked mam velmi silny pocit,ze rodinna politika nie je najvacsia cierna diera,kde sa prepada statny rozpocet...A druha vec, nasa spolocnost starne a nadnesene povedane "vymiera".Pre stat je zivotne dolezite vytvorit vhodne podmienky pre rozvoj a zazemie rodin.

zuzana76
24. sep 2023

@tululu čiže štát by sa mal spolupodieľať na výchove deti este väčším dielom? V minulosti deti od nízkeho veku pracovali a spolupodieľali sa na svojej výžive, či už v hospodárstve: pasenie dobytka, hydiny, starostlivosť o mladších súrodencov a vedenie domácnosti, neskôr práca v továrni.

zuzana76
24. sep 2023

@tululu stať by mal vytvoriť pracovne miesta. Ab rodičia dokázali zabezpečiť svoju rodinu. Určite nie dotovať ženy v domácnosti, ktoré by chceli byt doma až do puberty svojich deti minimálne

nikyball
24. sep 2023

Toto sa pyta niekto, kto si ani nevie predstavit s cim sa potykaju matky a pracujuci ludia. Vies takeho toho politika, co mesacne berie 20000 a je z rodiny kde nikdy taketo veci neriesili. Ktoremu sa aj dochodky zdaju vysoke 🤣 To my rozmaznavame tento stat nasimi odvodmi a danami za vsetko.
Kde si tu ludia mozu dovolit jasle. A uz aj tie migrantky nebudu robit za 5 eur. A ti co sem robit idu by najradsej robili 16stky.
My sa nemozeme porovnavat so zahranicim kde su platy a ceny uplne niekde inde.

katka700
24. sep 2023

Milá autorka o čo ti vlastne ide? Rozduchavat vášne? Zavidis dnešným matkám lebo pred 5-10timi rokmi si takú podporu od štátu nemala? Tak to zrušme lebo ty to momentálne nepotrebujes/už nepotrebujes? Štát nemôže dotovať všetkých a ľudia sa o seba a svoje deti majú postarať sami je krásna myšlienka. Má len 1 jedinú vadu, že ten "chudák" štát čo nikdy nemá dosť tým ľuďom berie zhruba 50 percent zo superhrubej mzdy a potom ešte minimálne 20 percent z toho čo im ostane. Životná úroveň pomaly najnižšia z celej EÚ ale poďme závidieť matkám a brať im 🤔

katka700
Autor odpoveď zmazal
zuzana76
24. sep 2023

@katka700 to, aká je tu úroveň je len a len naša chyba, politikov si volíme my, ľudia, národ, to, ako sa tu máme zle, je len a len naša chyba, aj tých matiek, ľudí, ktorí by mohli pracovať a nepracujú, ale vyciciavaju, kde sa len da (nepíšem o matkách deti do troch rokov, ľudí, ktorí sa starajú o niekoho nevladneho) píšem o ľuďoch, ktorí su nezamestnaní z vlastnej vôle a len nadávajú na ten hrozný štát, ako sa majú zle.

katka700
24. sep 2023

@zuzana76 No ja neviem, nepríde ti divné viniť matky na materskej na ktorú si "našetrili" odpracovanými rokmi z vyciciavania štátu? Štát vyciciavaju hlavne oligarchovia nasosnuty na zdravotný systém, diaľničné mýto a verejné zákazky, potom v menšom meradle osadníci a iný vydrbavaci so systémom.

zuzana76
25. sep 2023

@katka700 a ty si čítala, ue nepíšem o matkach deti do troch rokov, ale iných odrbavacoch?

lienka.7
25. sep 2023

@autorka po corone to tento stat doviedol doslova "do dokonalosti" 👌 pandemickymi RP, OCR, súbežne vyplácanie s inými dávkami. detto aj napr.vyplacanie predlzeneho RP nezamestnaným a iné podobné "šmakocinky". Pokial by bolo všetko adresne, nie je problém. Takto rozhadzujeme kade-tade plnými hrstami. Niektoré si z deti spravili vynikajúci zárobkovú činnosť- vid tu príspevky, najradšej by pozerali všetky možné dokopy, vrátane podpory. Samozrejme všetko maximálne, vsak peniažky sa zídu.... Keď štát ako taký padne na hubu, a dlho to už trvať nebude, preberú sa. To len tu bude potom vyplakavania, ako majú teraz ony/oni prežiť. Od statu teraz dostane len tak 663€, to nemajú ani niektorí co pracujú celý mesiac. Tak čo by sa hrabali do prace? Vsak štát sa postará, nie? Len neuvedomili si, že štát tu nie je na to, aby ich živil. Zivit ich ma práca.

tululu
25. sep 2023

@zuzana76 to,ze stat ma podporovat rodiny v mojom ponimani znamena presne to,co tu bolo spomenute a to su skratene uvazky a vhodne pracovne podmienky pre matky,kvalitne a komunitne predskolske zariadenia a v poslednom rade aj prispevky,ale myslim,ze tie su uz teraz dost slusne.rodicia su zodpovedni za vychovu a financovanie dietata,samozrejme, stat by mal zabezpecit vhodne prostredie.stat potrebuje pracujucich "obcanov" a pracujuci "obcania" si zasluzia adekvatne pracovne moznosti aj s ohladom na ich aktualny status, zjednodusene povedane.ale tak to je teoria,ktora v praxi naraza na realitu a mentalitu...

morgane1975
16. apr 2024

3 rocna materska je luxus. Dala by som 4 mesiace max.aspon by matere prestali riesit blbosti.

pieksamaki
17. apr 2024

@anjelicek26 áno. .alebo keby bolo zákonom definované ze po materskej pri viac ako 4 detoch nemôže byť matka vyhodena z prace....

lienka.7
17. apr 2024

@pieksamaki a prečo by malo byt niečo zákonom definované??? Aby sa to zneužívalo???

drahomirrra
17. apr 2024

@lienka.7 Ale tá pôrodnosť!!! :D