Rozptyl popola zosnulého

manuelis
2. nov 2023

Dobrý večer. Chcel by som sa vás opýtať, hlavne katolíkov, či rozptyl popola zosnulého na rozptylovej lúke je v poriadku alebo odporuje učeniu Cirkvi. Moja mama ešte žije ale želá si, aby bol jej popol rozptýlený práve tam, lebo tak si to želali aj moji starí rodičia. A či je na základe tohto rozhodnutia možnosť cirkevnej rozlúčky. Dočítal som sa, že rozptyl Cirkev zakazuje a tým čo si to želajú, má byť odmietnutý cirkevný pohreb. Dôvodom je, že kremácia je oveľa lacnejšia ako klasicky pohreb. K tomu výstavba pomníka a neustále platenie za prenájom hrobového miesta je len biznisom. A po mojej smrti, keď už nebude nikto platiť, tak sa ten hrob samozrejme zlikviduje a na tom mieste bude pochovaný iný človek. A taktiež cintoríny sú preplnené a je veľký nedostatok nových miest…

tosomja
2. nov 2023

@manuelis neviem, ako je to teraz, ale pred 25r už pri samotnej kremacii odmietol farár cirkevnú rozlúčku.
Vraj výnimka bola len pri dezolatnom stave zosnulého.

pribinak
2. nov 2023

Bolo by mi jedno čo cirkev rešpektuje alebo nie, želanie mojej mamky by bolo na 1. mieste
Dnes kňazi bežne slúžia normálnu rozlúčku aj pri kremacii.

kp7333
2. nov 2023

Bola som na viacerych pohreboch v krematoriu, pri ktorych bol farar. To, co sa dialo neskor s popolom zosnuleho, on nema ako zistit, kedze k samotnemu spopolneniu dochadza par hodin po pohrebe a popol je odovzdany pozostalym neskor. Myslim, ze je vecou pozostalych, ako s nim nalozia.

manuelis
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
viestta
2. nov 2023

Bezne sa robia cirkevne pohreby v krematoriach pred kremaciou. Robia sa pohreby v domoch smutku a zosnuly sa odvezie na kremaciu. Ako sa nalozi s popolom zosnuleho aj tak cirkev nema sancu zistit. A ako by aj zistovala, co s tym spravi? Nie je jedno ci popol potom skonci v kolumbariu, v hrobe, na polici v skriny alebo kdekolvek inde v prirode?

kp7333
2. nov 2023

@manuelis Zaujima ma, ako to chcu kontrolovat.

marcellka32
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lija22
2. nov 2023

dnes o tom hovorilina ta3 tusim alebo na inej telke spravodajskej. nejak po 12 tej sa k tomu farar vyjadroval. Cirkev schvaluje klasika pohreb, spopolnenie tiez, rozptylenie popola nie

kp7333
2. nov 2023

@lija22 mat ich problemy...

janinah
2. nov 2023

Ostatky teda telo ci popol majú spočívať na posvatenom mieste,to lúka nie je,o to ide.

viestta
2. nov 2023

@janinah rozptylova luka pri krematoriu je vysvatene miesto, tak ako je vysvateny cely areal kde ukladaju urny. Tak isto sa da popol rozptylit kdekolvek na cintorine, ten vysvateny je...

mamatroch
2. nov 2023

@manuelis kremacia je povolena aj cirkevne, ale zosnuly ma mat dostojne miesto, kde su ulozene jeho pozostatky. Co je obvykle cintorin. Co sa pamatnika tyka, moze mat pri hrobe iba dreveny kriz 🤷 Nie je povinne mat mramorovy hrob ani mohylu ci celu budovu ako rodinnu hrobku 😉
A na ten dreveny krizik snad uz peniaze naskriabete, ak nie, zviazte dva konariky 🤷
...jednu vec nechapem, niekto chce silou-mocou krst a cirkevny pohreb, ale nazory "nejakeho farara" ho nezaujimaju... Tak ked ho nezaujimaju, nerobim cirkevny pohreb, spalim na zahrade s jesennym listim a rozsypem na luke, na ktoru chodia ludia vencit psov (akoze fakt... Uz len ta predstava... Pride Ti to dostojne? Rozsypat niekoho popol na luke? I toto je dovod, preco sa pochovava na cintorinoch, predsalen je to miesto, kde je urcita atmosfera a nebehaju a necikaju tam psy kade-tade)

mamatroch
2. nov 2023

Ak uz nie cintorin, existuje i Les spomienok.

viestta
2. nov 2023

@mamatroch pocula si uz taky termin Rozptylova luka? Je beznou sucastou dnesnych pohrebisk, napriklad v KE pri krematoriu je sucastou tamojsieho cintorina. Na tu luku nechodia kadit psy, mozno vevericky z prilahleho lesa. Je to miesto dostojne a presne na to urcene. Miesto s TOU atmosfero, miesto posledneho odpocinku mnohych ludi.
A ak niekto chce aby jeho popol spocinul na nejakom konkretnom mieste, ma pre to iste dovody, ktore by pozostali mohli akceptovat.

jakubkoanjelik
2. nov 2023

@mamatroch na rozptylovej lúke ti žiaden pes čúrať nebude. To by musel byť iný idiot čo by tam šiel psa venčiť.

lalenka33
2. nov 2023

Urnu s popolom dostaneš po pohrebe. Nikto ti nekáže zavesiť farárovi na nos, čo s tým popolom potom urobíš.

michaela329
2. nov 2023

Pri kremácii som už zažila obrad s farárom, aj keď vtedy samotná urna išla do hrobového miesta. Dôležité by pre mňa bolo prianie zosnulého a nie dogma cirkvi. Jamu, ktorú pri neplatení poplatlu obsadia iným najomníkom nepovažujem za dostojnejsie miesto ako lúku. Sama chcem byť rozptýlená u nás na lúke za domom a je mi úplne jedno, ak tam lesné zvieratá budú konať potrebu. Príroda mi príde pre mňa dostojnejsia ako mramorová obruba s umelými kvetmi.

anita6666
2. nov 2023

Rozptýlenie by malo vychádzať s úprimného presvedčenia človeka ešte za jeho života,opierajúc sa o jeho suznenie s prírodou alebo miestom,kde sa počas života cítil vyslovene stastne. Ak sa takto rozhoduje osoba z finančného či materiálneho nedostatku,je to veľmi chabý až smutný dôvod.

viestta
2. nov 2023

@anita6666 prach si a na prach sa obratis, ci ako sa to pise? A nevezmes si tam nic ine len svoje svedomie.
Na druhej strane, nie je lepsie ak si clovek svoje peniaze uzije za zivota a neinvestuje ich do takej zbytocnsti ako je hrobka? Na neboheho si jeho blizki spomenu aj ked nebude mat ziadnu hrobku, staci ak zil tak, aby na neho mohli v dobrom spominat. Ak jeho zivot nestal za spomienku, tak ani hrob vylozeny mramorom to uz nevylepsi.
A ano, poznala som pana, ktory povedal detom, ze nechce aby minali to co im prenecha na hrob, ale aby si tie peniaze uzili, pretoze on uz nic nebude potrebovat, obzvast nebude potrebovat nejaku kamennu platnu s jeho menom, na ktoru budu kadit holuby. Jeho popol deti rozptylili v Tatrach, ktore on miloval. Jeho popol spocinul na najkrajsom mieste ake poznal.

mamatroch
2. nov 2023

@viestta dakujem za info. Netusila som, ze existuju Rozptylove luky i oficialne ako sucast cintorina, zatial som to na ziadnom nevidela. Skutocne som bola v tom, ze sa ten popol rozsype len tak na hocijakej luke a to mi prislo naozaj nedostojne 🤷

janinah
2. nov 2023

@viestta áno? A rozptýlené čiastočky popola sa nikam inam okrem lúky nikdy nedostanú? Ozaj treba vysvetľovať?

viestta
2. nov 2023

@janinah pozri sa, pre mna je toto uzavreta kapitola. Nemam nic voci rozptylovaniu popola podla poziadaviek zosnuleho alebo podla predstav pozostalych. Na akomkolvek mieste.
Ak chces riesit kde skonci kazda nanocastica popola, tak si najdi na debatu niekoho ineho.

janinah
2. nov 2023

@viestta aj tak sa dá reagovať,ak dôjdu argumenty....každopádne som to písala j kvôli ostatným citajucim,lebo pochopiť otázku rozptylu z pohľadu veriacich/vatikanu nie je nič zložité

viestta
2. nov 2023

@janinah v poriadku. Mas na to iny pohlad.

michaela329
2. nov 2023

@janinah z čisto biologického hľadiska každý kadaver zožerú červy, čiastočky každého zozrateho tela sa stolicou červa dostanú kade tade... Neromantizujme si to.

777januska777
3. nov 2023

A nad tymto ste nerozmyslali? Len neviem ako to je ci je tento spôsob povolený to by bolo treba zistiť.
https://www.postoj.sk/140831/pozostali-uz-nechc...

x015ad
3. nov 2023

@777januska777 je povolený,v tom článku sa píše o tom