Ako prebieha rozlúčka s osobou, ktorá bude spopolnená?

annaannies
9. aug 2022

Dobry den chcela by som sa spytat ci mi niekto z vas vie poradit ako prebieha rozlucka s mrtvym ktory bude spopolneny a rodina si berie urnu domov cize pochovana nebude
Zatial som bola totiz len na klasickom pohrebe a neviem co treba zobrat vtedy na rozlucku

kacena4
9. aug 2022

zalezi ci v krematoriu alebo na cintorine a co chces brat? nerozumiem

liloastitch
9. aug 2022

Nedávaj zbytočne robiť veľkú kyticu ani veniec a podobné drahé záležitosti. Kvietky ísť do spaľovne nesmú, nám povedali nech si ich vezmeme a rozdame niekde po hroboch lebo ich budú musieť vyhodiť. Vziať sme museli aj kyticu, ktorú sme objednali priamo v pohrebnej službe. Našťastie my sme to mali kde dať, neviem si predstaviť čo s tým v prípade, že nie.

viestta
9. aug 2022

Môže mať pohreb v dome smútku v mieste bydliska a potom truhlu odvezú na kremácia, následne dovezú uránu. Môže mať pohreb v krematóriu a urnu si príbuzní vyzdvihnú. Môže ísť telo rovno na kremáciu bez akéhokoľvek obradu a po kremácii sa vyzdvihne urna a uloží sa do hrobu. Bud s obradom alebo len za asistencie kamenara.
Možnosti je veľa.

jumama
9. aug 2022

Do krematoria ti tam ti zriadenci povedia, ze sa nenosia kvety, no aj tak kazdy prinesie, no oni to hned vyhadzuju, nespaluju to spolu s mrtvym. Ono ani to spalovanie nie je hned, podla toho, kolko maju pohrebov. Oni tych mrtvych mozno aj znovu iba "uskladnia" alebo ako to povedat. A potom ti oznamia telefonicky, ze si mas prist po urnu. Teda v Bratislave je to tak, ze rakva iba zide dolu a zatvoria sa za nou take vratka. Viem, ze su aj krematoria bez obradu, v Nitre. Ze tam iba naozaj odovzdaju urnu a obrad je skor to vlozenie na hrobove miesto.

A ono je to taka filmova predstava ze rozptylit popol na oblubenom mieste zomreleho. Ono by sa to tak nemalo robit, iba vsypat do hroboveho miesta alebo na rozptylovej lucke, alebo vlozit urnu do hroboveho miesta, ak napriklad pochovava sa cela rodina spolu a mate uz pochovanych predkov.

Obaja moji rodicia si zelali kremaciu, potom sme hrobove miesta v urnovom hajiku zaplatili na cintorine a tam su vlozene urny.

oslo1
9. aug 2022

Ked Mal manzel pohreb, tak pohrebna sluzba zriadila konto, kam sa namiesto kytic dali poslat peniaze. Mne pohrebna sluzba, musim ale podotknut, ze v UK vo vsetkom velmi, ale naozaj velmi pomohla.
Takisto ked Mal manzel pohreb na Slovensku, tak Bola moznost but kytice, poslania penazi na konto, alebo peniaze v hotovosti v obalke.
Vyzbierali sme vyse £ 1500 . Islo to priamo na Nas lokalny hospic, pretoze Oni sa krasne a vzorne starali o manzela.

U Nas v UK prebehol pohreb, ked chces, mozem ti sem dat pesnicky, ktore hrali, AK by si nevedela vybrat.
Po obrade isli vsetci Von a Nas , mna so synom Ministerka zavolala, aby sme sa Este poslednykrat rozlucili s manzelom. Potom sa tam zatahoval zaves, my sme tam so synom, 3 roky, stali a kyvali Ockovi. Toto velmi pomohlo synovi, vtedy pochopil, ze to je ten posledny moment, kedy videl Ocka. Manzel bol v uzatvorenej truhle.
Popol sme si boli za nejake 2 tyzden vyzdvyhnut v pohrebnej sluzbe. Pohreb na Slovensku sa uskutocnil Bez popola. Mam ho stale Tu, nejak sa nemozem rozkyvat, aby som si dohodla stretnutia na slovenskej ambassde. Na prevoz popola na Slovensko treba povolenie, potvrdenie od slovenskej ambassde.

Na poslednu rozlucku si nemusis zobrat nic, ked chces, tak kvietok, ono je to ale zbytocne.

h2
9. aug 2022

Mne keď zomrel otec, obrad bol v dome smútku na cintoríne v mieste bydliska. Všetko prebehlo, ako pri bežnom pohrebe, len s tým, že na konci nešla truhla do zeme, ale do auta pohrebnej služby, ktorá ju odviezla do krematória. Kvety sme s mamou zobrali k nej domov, vence a niektoré kytice sme odniesli ku krížu na cintoríne. Po niekoľkých dňoch jej pracovník pohrebnej služby doniesol urnu domov. Pochovanie urny s popolom sme riešili už sami o niekoľko mesiacov neskôr.

natanele
26. feb 2023

@h2 Ahoj. Prosím, môžeš mi napísať ako prebieha vkladanie urny s popolom do hrobu? Tiež nás to čaká, ale ešte sme to v rodine nezažili....Viem, že zavoláme kňaza, aby vysvätil hrobové miesto, ale čo ešte...Kľudne aj IP

h2
26. feb 2023

@natanele Ahoj, my sme toto už s kňazom neriešili. Hlavne preto, že otec bol pochovaný inde, než bol pohreb (tým myslím tú rozlúčku, tá bola na inom cintoríne, než sme potom neskôr pochovali urnu).

natanele
26. feb 2023

@h2 Aj tak ďakujem za odpoveď.