icon

Rozumný postoj a vnútorné pocity

11. mar 2023

Stalo sa nám ,že pred pár rokmi zomrel starký,starká ostala sama.V tom čase som sa rozvadzala.Mala som pridelený obecný byt ,starká ma prosila aby som prišla so synom bývať k nej,že nechce byť sama,zmienku o penzióne pri seniorov nechcela ani počuť.So synom som teda pristála aj na návrh tiet a uja,že je super riešenie aby sme bývali spolu, pomôžeme si navzájom,my starkej s dennými potrebami ,aj dní budú veselšie pre ňu aj pre nas❤️.Dom bol ohodnotený a prevedený v 4/5 na mňa,zvyšok dedil neplnoletý bratranec.Ledze starší domček postupne pýtal nejakú tú renováciu,minula som skoro všetky peniažky z BSM.Starka zomrela pred 4 mesiacmi .Domček považujem po 10 ročnom bývaní ,za svoj domov,tak som navrhla bratranci,že odkúpim jeho podiel.Tu však nastal problém.Chce vyplácať z terajšej ceny aj s úpravami ,ktoré som robila ja,jasne ,že som má inú cenu ako pred 10 rokmi .Trápi ma to,neviem ako urovnať aby boli spokojné obe strany.
Viete mi poradiť ?

autor
12. mar 2023
janagem
12. mar 2023

A patril mu ten dom ako dlho? Je to nová záležitosť? Ak len teraz prebehlo konanie ok. Ak to vlastní už 10 rokov tak je fer, že tým, že si mu neprispievala 1/5 z nájmu tak sa tvoje "prerábky" vyrovnali.

cacianka
12. mar 2023

Takisto mal aj on prispievať 1/5 na náklady na dom, bežnú základnú prevádzku,poplatky.

anickabasnicka
12. mar 2023

@cacianka přesně, za těch 10let se určitě prováděly různé nutné pravidelné revize, kontroly a potažmo i udržba- kotel, komín, dan z nehnutelnosti atd. takže at vysolí dlužné peníze taky i bratranec. když chce mít spravedlnost v penězích.nejenom brát z domu, ale i dávat je třeba. dům je totiž hlavně bezedná studna na peníze. neustále je potřeba něco udržovat, opravovat. @janagem
@autorka ...vidíš, ty by jsi podle tady většiny rádkyn měla solit peníze jako mourovatá, a ještě by jsi měla být ráda, že tě tam v těch 4/5 nechal milostivě ten tvůj bratranec bydlet. a ještě mu doplatit nájem za tu jeho 1/5, ve které jsi umývala podlahu a ometala pavučiny....ale za těch 10let přispěl i on nějakou částkou na ty nutné položky, co jsou ve spojitosti s chodem a udržbou domu nutné? vyúčtuj mu to taky..vždyt dan z nehnutelnosti není jen 1euro.a za deset let už je to pěkný peníz.

kaktusik007
12. mar 2023

@cacianka nemusel, ak islo o beznu udrzbu suvisiacu s byvanim.. Rovnako ak islo o sluzby a poplatky spojene s uzivanim nehnutelnosti -- ak by v dome nik nebyval, ano, 1/5 plati on. Ale kedze v dome niekto byval, povinny platit bezne poplatky za dom je ona, kedze ho uzival.

autor
12. mar 2023

@janagem tiež som navrhla ,že až má záujem môžem odpredať 4/5

kaktusik007
12. mar 2023

za cenu spred desiatich rokov?

autor
12. mar 2023

@kaktusik007 ano - moje investície - investície z opotrebovania

autor
12. mar 2023

@anickabasnicka ďakujem to nikto nehľadí ,lebo...

autor
12. mar 2023

@kaktusik007 nikdy sa nezaujímal o nič z chodím domu,načo aj

kaktusik007
12. mar 2023

a preco nechces byt vyplatena z aktualnej trhovej ceny?

colsami
12. mar 2023

Ved to sa normalne oplati kupit Vas dom. 4/5 povodnej ceny a rekonstrukcia za tie peniaze co ste vtedy do toho dali, a bratrancovi 1/5tinku z aktualnej hodnoty... A potom predat za aktualnu trhovu cenu 😄

Ale kludne sa riadte tym co hovori Anicka. Chodte s tymi jej + Vasimi napadmi ku pravnikovi a sami uvidite.

autor
12. mar 2023

@kaktusik007 no to je otázka na bratranca

autor
12. mar 2023

@janagem áno ,každý rok daň + nájom za 1/5

autor
12. mar 2023

@kaktusik007 nie za cenu spred 10 rokov,za cenu aktuálni mínus moje investicie

kaktusik007
12. mar 2023

🤣🤣🤣🤣 a to sa ti zda v poriadku?

bratranca chces vyplatit z hodnoty domu spred 10tich rokov, ale on teba ma vyplatit z aktualnej ceny a este ti vratit tvoju investiciu

akoze fakt skvely vtip na zaver dna a myslim ze si to tu zaklincovala uz uplne

cacianka
12. mar 2023

@kaktusik007 nepochopila si

anickabasnicka
13. mar 2023

@autorka ...no počkej, tak ted v tom děláš chaos. ty chceš vyplatit bratrancovi jeho 1/5 z domu z ceny před deseti lety, a pokud by on chtěl odkoupit tvých 4/5 tak by jsi to počítala ze současné ceny té nemovitosti? jako sorry, ale pokud to tak myslíš vážně, tak to vypadá na pěknou svinárnu momentálně i z tvé strany 🙂 ....s jistotou ti ale správný postup řekne opravdu jen právník, tady jsem zatím ani od jedné chytré osoby nečetla, že by do své odpovědi uvedla, já jsem právník, takhle to má být a zákon to jinak nedovoluje. ale už z logiky věci si myslím, že není možné, aby jsi hodnotu podílu, at již tvých 4/5 nebo bratrancových 1/5 počítala ze dvou různých částek, to se mi opravdu nezdá košer. ..takže ti opravdu nezbyde, než zajít za tím právníkem nebo se zeptat ve skupince "právnické poradenstvo" .
@kaktusik007 ..mám takový pocit, že si tady z nás udělal někdo dobrý den.ještě jednou jsem si četla ten dotaz a zpětně mě zaráží, jak mohl být dům ze 4/5 převedený na autorku a 1/5 dědil bratranec.....to byla darovací smlouva + dědické nebo jak se takhle mohl ten barák přepsat na dva majitele. a ty tety a ujové, předpokládám že to byli děti starkého, tak ty se toho domu vzdali nebo jaktože dědil 1/5 nezletilý bratranec. to neměl rodiče? celé je to jakési divné

autor
13. mar 2023

@anickabasnicka dom 1/5 domu zdedil bratranec po otcovi ,ktorý zomrel ešte pred starkym.
V príspevku som písala ,že znalec ohodnotil dom pred 10 rokmi má sumu 35.000€ ,v dnešnej dobe keby sa nebolo prerábalo má hodnotu 47.000€ ,z tejto sumy ho chcem vyplatiť ,avšak on trva na cene po rekonštrukcii.

cacianka
13. mar 2023

Takže on chce aj € ktoré si už raz vrazila do domu, aby si znova vyplatila aj jemu

som_realistka
13. mar 2023

Tak potom nech mu skúsi dohovoriť niekto z rodiny ak teda tam niekto taky je, ak neprispieval na rekonštrukcie, je normálne ze sa pri vyplacani dedičského podielu odpocitavaju. A neviem ci som si dobre všimla, niekde sa mohlo ze si mu platila nájom. Ak áno, tak je riadne vychcany ak chce do výpočtu zarátať aj rekonstrukcie. Skúste mediatora

autor
13. mar 2023
autor
13. mar 2023

@som_realistka áno každý mesiac som mu posielala ,naposledy teda 1/5= 60€ ,práve z dôvodu aby mi nikdy nebolo vycitane ,že som zadarmo využívala tu jeho časť

colsami
13. mar 2023

No neviem, nejako zvlastne tie informacie pribudaju 🙂
Pytali sa Ta a neodpovedala si, na aku cenu ohodnotili nehnutelnost aktualne aj s prerabkou? Nie "keby sa nebolo prerabalo...".

autor
13. mar 2023

@colsami 65.000

milanemila
13. mar 2023

Ak dedil teraz po smrti babky (a teda nebola ta 1/5 domu na neho prevedena vtedy ked 4/5 na teba) je normalne, ze chce vyplatit z aktualnej hodnoty. Cize v tomto pripade mi pride ok aktualna hodnota 1/5 domu a odpocitas z toho 1/5 penazi kt si do domu vrazila (musis to samozrejme vediet zdokladovat).

autor
13. mar 2023

@milanemila on už nededí,zvyšok bol na mňa darovacou zmluvou prevedený už predtym

milanemila
13. mar 2023

Ok dom je ohodnoteny na 65 000 cize on ma narok na 1/5 cize 13 000 a mozes operovat s odratanim 1/5 penazi, kt si do toho vrazila. Ty si ale nehnutelnost 10 rokov uzivala a uzivala si aj toe prerobene veci. Je uplne regulerne, ze ziada vyplatit z aktualnej hodnoty. Tak sa skus na nejakych splatkach s nim dohodnut alebo nieco take.

anickabasnicka
13. mar 2023

@autorka no máte to slušně zamotané. ale na co má opravdu ze zákona nárok ti řekne jen skutečný právník. tady je to jen o spekulacích, co by kdyby a kolik komu. taky se nabízí možnost, že dům prodáte a vyplatíš tu jeho 1/5 - svoje investice, co jsi do domu vrazila a na co máš faktury. když se nedomluvíte mezi sebou, a podle toho co jis už tady zmínila, to asi nevypadá na domluvu, protože máte každý jinou představu o částce, z které budete vycházet, tak vám nezbývá než najít si mediátora,jak už někdo zde zminoval, a nebo toho právníka, aby vám řekl přesně, na co máte každý právo, a nebo to dát na soud, který vás taky může vyspořádat. pokud se bratranec bude neustále cukat, tak mu teoreticky soud může nařídit, že .....ale nevím co.nejsem právník 😎
ale at už se rozhodneš jakkoliv, moc by mě zajímalo, jak to dopadlo. rozhodně se nenech bratrancem zahnat do kouta, že vyměkneš a dáš mu co chce jen proto, že se nechce domluvit jinak a ty to vzdáš at máš už klid.i to by sice bylo jako čtvrté řešení, ale v tom případě bych toho bratrance pak opravdu hnala svinským krokem navždy od mých dveří.protože ty v tom domě bydlíš, ty peníze do něho neustále cpeš, a on by se pak jen s nataženou rukou přihlásilo svoji 1/5.
škoda že nemáš možnost se z toho domu odstěhovat a nechat ho prázdný. už po první zimě by bratranec viděl, jak by šel z hodnoty ceny dolů. svým způsobem by ti měl bratranec děkovat, že udržuješ ten dům při životě a ve stavu, aby měl vůbec nějakou honotu!!!!!!

cacianka
13. mar 2023

@milanemila trepeš veru riadne. Autorka vrazila do domu a zhodnotila ho napr . O 10 000e, to si ma odrátať 2 a 8 000 mu vyplatiť ? A ty si čo ranajkovala ?!
Vec mu každý mesiac platila nájom, on na zákonné poplatky neprispel ani cent