Šaty robia človeka?

begees
11. nov 2018

Máte skúsenosti s tým, že sa k vám niekto správal odlišne podľa toho, ako ste boli práve oblečení? K vám alebo vášmu partnerovi?

deti95060810
11. nov 2018

áno...

pininka
11. nov 2018

@begees áno, raz sa mi to stalo, keďže som mala manuálnu prácu, tak som do nej chodila aj adekvátne oblečená, žiadne kostýmceky a pod, robila som so savom. Potom som raz išla na oslavu, tiež patrične oblečená,šaty a pod a stretla má pani ktorá robila neďaleko mňa a bez owtychui povedala že konečne som normálne oblečená, že má až nespoznala. Dosť zle mi to padlo. Ona robila v kancli, mohla chodiť vyobliekala, ale ja asi sotva.

simsalabim
11. nov 2018

@begees ano.

anabella111
11. nov 2018

@begees ...Samozrejme..Šaty a vizáš je manipulacny prvok. Manipulacny chap, ako schopnost uchopit prilezitost. Ako maska..ak chces vyzerat ako klaun..das si cerveny nos a strakate oblecenie. Ak chces vyzerat nevinne..upnes si bluzku ku krku a zvolis suknu pod kolena..ak chces povedat..ze tuzis po sexe..das si minimalisticku napodobeninu siat...ak chces povedat..ze patris do rehole..das si odev prislusneho rádu. Ak chces povedat ..ze ti nezalezi na tom..co si ludia myslia...nerespektujes kulturu odievania vzhladom k miestu..casu..prilezitosti. Odevom komunikujes. Vzdavas uctu..ale aj protestujes. Neuvedomovanie si toho..ze nas odev nesie vypovednu hodnotu..nie je prejav slobody..akoze (mam v pazi)....ale prejav neprisposobivosti ..alebo lajdackosti. Kto dba na svoj odev...ulahcuje si zivot. ....Ked nas o 2 eura poprosi otrhany clovek na ulici..sme otravení..Ak by nas poprosil pán v talianskom obleku v lakovanych botach...ideme s nim priam do dialogu..o samozrejmych veciach..ako je pomoc v nudzi...☺...Vediet sa obliekat je kumst neverbalnej komunikacie .

dskjhfdlkdjhl
11. nov 2018

@begees Ty si s tym obliekanim nedas pokoj😉Ja toto asi neviem celkom posudit, lebo ja medzi ludi chodim vzdy tak nejako v ramci normy oblecena, aj ked mam rifle, tak zvysok mam skor elegantny. Akurat na turistiku chodim v sportovom.

ellieellie
11. nov 2018

Áno, samozrejme. Pre mňa je nepochopiteľné, ako to môže niekto spochybňovať alebo nad tým váhať 🙂 Vizáž je veľmi dôležitá a kto si to neuvedomuje, oberá sám seba o množstvo príležitostí vo svojom živote. Upravení a dobre vyzerajúci-oblečení ľudia majú väčšie šance, okolie si ich viac váži a úplne inak sa k nim správa.

dskjhfdlkdjhl
11. nov 2018

@ellieellie toto sa ale da aj otocit, su ludia, ktori na oblecenie az tak nedbaju a pritom su to strasne fajn ludia a je skoda, ze sa vdaka nejakym povrchnym hodnoteniam oberame o kontakt s nimi.

ellieellie
11. nov 2018

@dskjhfdlkdjhl Ale veď ja nikde nepíšem o tom, že šaty vypovedajú, či je daný človek super alebo nie 🙂 Dať si na svojej vizáži záležať nie je povrchné ani malicherné.

beky1813
11. nov 2018

Jasné. Nie priamo mne, ale uz som bola toho svedkom

dskjhfdlkdjhl
11. nov 2018

@ellieellie Pises toto:"Upravení a dobre vyzerajúci-oblečení ľudia majú väčšie šance, okolie si ich viac váži a úplne inak sa k nim správa." Tak na to som reagovala. Mozno si to myslela inak, ako si to napisala, ale moja reakcia patri tejto Tvojej vete.

beky1813
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
beky1813
11. nov 2018

@dskjhfdlkdjhl to je ta mikinova zase? 😂 To zase bude debata nna 8 stran o nicom

dskjhfdlkdjhl
11. nov 2018

@beky1813 ano😉aspon myslim😉

beky1813
11. nov 2018

@dskjhfdlkdjhl zistime. Je to ona

dskjhfdlkdjhl
11. nov 2018

@beky1813 ja odchadzam, mam iny program, ale vratim sa este dnes😉

anabella111
11. nov 2018

@dskjhfdlkdjhl ...☺..velmi pekna predstava..)...Ale ...Vyclenme povrchne posudzovanie podla ,,drahosti" a ,,lacnosti " odievania. To nemusime riesit. Hovorme o krase inakosti. O elegancii v divadlach..o slusnosti odevu v kostoloch..v nemocniciach..o tradicnych odevoch kultur...o moznosti slusneho vyzliekania do malych plaviek v ramci sportu...Na odeve je prave to jedno perfektne..ze na nom vidno ..ako premyslame. Ked odevom nepohorsujeme..ked rozlisujeme s uctou miesta..kam vchadzame. Rovnako slavnostnost zvyraznujeme oblecenim..a rovnako mozme nim aj urazit..napr . Ked na svadbu ako host zvolime neslavnostne oblecenie. ...Na odeve zalezi...A na margo..tej vety..ze upravenych si viac vazia...ono je to pravda preto..lebo upraveni posobia..akoby si vsetkych viac vazili.

ellieellie
11. nov 2018

@dskjhfdlkdjhl Hmm, ale veď to predsa neznamená, že dobre vyzerajúci ľudia = skvelí ľudia s úžasným srdcom a dobrými vlastnosťami. Alebo že tí, čo o seba nedbajú, nie sú dobrí a milí ľudia. Nepíšem nič o vlastnostiach človeka. To, že má niekto väčšie šance vďaka svojej vizáži, vzbudzuje väčšiu vážnosť a ľudia sa k nemu lepšie správajú, je fakt a predsa to neznamená, že je to dobrý človek. A naopak.

beky1813
11. nov 2018

@anabella111 fiha, to aby som zacala rozmyslat, co pri obliekani oblecenie hovorí okoliu 😂😂😂

anabella111
11. nov 2018

@beky1813 ...verim tomu..ze si premyslala aj dodnes a nestalo sa Ti, ze si sa oficialnej slavnostnej udalosti zucastnila v teplakoch. Smejko.

beky1813
11. nov 2018

@anabella111 no to nie, ale urcite nerozmyslan pri beznom obleceni, co asi oblecenie povie 😂

alexandraalexandrova
11. nov 2018

ja chodim oblecena tak, aby som si citila dobre a pohodlne, nie aby som vyhovela narokom uplne cudzich ludi. Ak ma niekto odsudi za to ze mam na sebe vytahane tricko, je to jeho povrchnost a uprimne, je mi to jedno. Som dost stara na to aby som sa hrala na nieco cim nie som, len aby ma ostatni nesudili...

viellik
11. nov 2018

@alexandraalexandrova Tiež dnes už to takto vnímam a neriešim názory iných. Ale je pravdou, že nie zakaždým som to takto brala. K takému názoru človek musí aspoň dozrieť, aspoň ja som asi musela. Najmä je mi smiešne keď vidím, že niektorí práve prostredníctvom oblečenia robia zo seba niečo čo nie sú ani zďaleka :/

mpg
11. nov 2018

@ellieellie Keď som ešte bývala na dedine, tak tam sa aj klebetilo o úrovni obliekania, úpravy vlasov a pod., ale iste je správne zvoliť oblečenie podľa príležitosti, s ohľadom na svoju postavu,
ja mám rada aj farby, takže čisto čierne oblečenie (len ak si to vyžaduje situácia), farba oblečenia môže aj liečiť. Ale aj oblečenie - správne zvolené - môže napomôcť, napr. pri prijímacom pohovore. A môže aj pridať roky, váhu a naopak správne zvolené ubrať.

alexandraalexandrova
11. nov 2018

@viellik ano, tiez som na to musela dozriet...kedysi som riesila co si kto o mne mysli, ale potom mi doslo ze mam len jeden zivot a ten by som mala zit podla seba, nie podla inych...kedysi som sa skusala aj malovat, nosit sperky, lodicky...ale neskor som pochopila ze to proste nie som ja a prestala som s tym. Dnes sa na prahu 40-ky nemalujem vobec, nenosim sperky, nemam ani jeden par topanok na vysokych podpatkoch a nevenujem ani svojmu ucesu viac ako minutu rano, kym si stiahnem vlasy do gumicky. A takto sa citim svoja, toto som ja...

liz_lemon
11. nov 2018

@anabella111 vizáž, nie vizáš

anabella111
11. nov 2018

@liz_lemon samozrejme 👍.. je tam viac chyb..☺

liz_lemon
11. nov 2018

@anabella111 to mi hneď udrelo do očí, ďalej som už nečítala

anabella111
11. nov 2018

@liz_lemon..👍...tiez som to necitala

vienala
11. nov 2018

"Je to pravda odveka, saty robia cloveka".
Vzhlad cloveka je dolezity, ludia su, zial, casto povrchni a hodnotia druhych podla vzhladu. Preto sa pekne obliekam, upravujem si vlasy a malujem sa. Proste v muzskom svete v praci musim vyzerat k svetu. Mam samych kolegov a dlhe roky na mojej pozicii ani nemali zenu. Nestaci len mat vedomosti, ale zial, musim aj patricne vyzerat. A casto je to na obtiaz. Tiez by som niekedy rada prisla do prace len tak ledabolo oblecena - ale nemozem. Niekedy nemam rano chut na vysoke opatky, kulmu a make-up. Ale teda vzdy sa premozem...
V sukromi, hlavne teda doma som rada, ze vsetky tieto cacky mozem zhodit a byt v pohodlnom domacom obleceni. Uplny opak toho, co mam v praci.
Ale inak milujem elegantne veci, aj mi tento styl pristane. Inych nehodnotim podla vzhladu a toho, co maju oblecene. Je mi to ukradnute, kazdy nech si oblecie, co chce. Ludi posudzujem podla charakteru. Na priateloch ma nezaujimaju ich kila alebo vrasky, som rada s nimi kvoli nim samym. Je pravda, ze sa rada pozriem na pekne upravenu zenu alebo muza. Ale najdolezitejsie je vyzarovanie, prijemny usmev a to aby mal clovek z toho druheho celkove pozitivny pocit. Ak niekto z vnutra vyzaruje prazdno a nadradenost, ani najlepsie saty z neho neurobia pritazliveho cloveka.

whatever1
11. nov 2018

@begees ja nie chvalabohu. Zila som vela rokov v Írsku. Financne sa tam maju ludia lepsie a oblecenie lacnejsie ako u nas, mozno preto si medzi sebou nepotrebuju nic dokazovat oblecenim. Znackove oblecenie je tam lahko dostupne, aj bezdomovci tam nosia znackove topanky😅. Najviac sa mi pacilo ze jedno kto kolko zarabal, aku mal pracu podla oblecenia sa to nedalo zistit, pretoze ludia chodili do mesta aj v teplakoch, vecer prebehli do obchodu v pyzame, na akciu alebo zabavu sa vyobliekali ako celebrity alebo aj kludne v pracovnom raz tak, potom zase inak. Nikto neriesil...a to bolo podla mna super. Ine je zase ked niekto chodi spinavy a smradlavy....