September 2010 nastupujeme do školy. Pridáte sa?
Ahojte mamičky,chcem vyskušať tu otvoriť temu o deťoch ,ktrore nastupuju v septembry do školy.Ja mam 6 ročnu dceru Viki,ktora teda pojde už do školy 😵
Sisa Vy máte asi taký problém ako my,tiež mojMiško nevie čo kedy do školy,tak mu dávam všetko abyx nedostal poznámku,ale podla mna by im učitelka mala napísat aspn na nejky papier čo si maju do niest,dost sme z toho pomotaný... 😒
Pomóóóc, ako vysvetliť malej čítanie. dvojslabičné číta v pohode, teda tam kde sa striedajú spoluhlásky a samohlásky, ale ak sú v druhej slabike tri písmenká, tak tú poslednú spoluhlásku tam nepripojí, ani trojpísmenkové slová. V kartičkách zo školy už majú aj dlhšie slová, ale ona tam tie písmenká nepočuje alebo ho tam nevie pripojiť ☹
@anesim my zase mame taky problem, ze ked raz precita nejake slovo a poviem mu ze ho precital dobre tak ked ho ma druhy krat v inej vete necita ho z tej vety ale pozrie sa na to predchadzajuce uz precitane slovo napr.o riadok vyssie a precita ho odtial. To je ten lepsi pripad.... lebo obcas cita tak ze kukne na slovo, pozrie sa mi na celo a potom to slovo povie....
Máme šlabikár Štefekovej. Slová začínajú čítajú 2 slabičné a sem-tam trojslabičné
ahojky 🙂 môžem sa k vám pridať? tiež mám doma prváčika 😉 občas som vás čítavala, ale nejak som nestíhala zatial prispieť...
u nás sa píše práve teraz L a aj ho čítajú zo šlabikára
s_i_s_a u nás je to s čítaním tak isto...tiež sa pozrie do šlabikára, prečíta prvú slabiku a potom pozerá na mňa a povie slovo - vlastne háda a občas neuhádne...čo ma dosť hnevá, že si nedá vysvetliť aby pozeral do knižky na písmenká a nie ich hádal. Číta zatiaľ po slabikách, niektoré si dokonca musí ešte po písmenkách...a najviac ma nahnevá, že občas si pozrie začiatok slova a automaticky dokončí tak ako už mal v inom čítaní pred tým...napríklad je tam slovo malé a on prečíta ma...a dokončí mame bez toho aby pozrel do šlabikára....občas ma vie riadne vytočiť, že musím rozdýchavať v kuchyni, inak by sa mi rozplakal, keby som zvýšila hlas
Moja malá si tie slová pamätá, tak jej musím písať ďalšie. A to čo čítajú v škole, tak k tomu majú zvlášť obrázky, tak podľa prvej slabiky vie čo je tam. 🙂
ahojte, u nás ešte len čítajú slabiku ma, mama má - idú dosť pomaly. Obe moje dievčatá už vedeli čítať pred školou, staršia čítala o niečo plynulejšie. Ale ak môžem prispieť so skúsenosťou s "hádaním" slov - to na začiatku robili obe dievčatá - pre deti je na začiatku namáhavé sústrediť sa na čítanie. je to prirodzená súčasť učenia čítania. Ako prídu zložitejšie texty, ktoré sa ťažšie "hádajú" a nedajú sa naučiť tak ľahko naspamať a zlepší sa samotné čítanie, tak "hádanie" ustúpi.
Je dobré skúšať čítanie na cudzích - nenaučených textoch - lebo mnohé detí zakryjú problém s čítaním dobrou pamäťou a až pri zložitejších textoch sa zistí, že majú problém ešte s písmenkami a slabikami.
nas Samko slovo po slabikach precita, ale nechce sa mu namahat tak si radsej tipuje, co ma dost stve... a necitaju len zo slabikara, ale ucitelka im dala take karty s textami a denne musia precitat asi tak 10 riadkov a v kazdom su minimalne 2 vety...citame aj z mojho stareho slabikara, alebo mnou napisane karticky...ale akosi to nepomaha lebo ked uz raz v texte precita slovo spravne....druhy krat ho necita ale len tipne...
nám aspon odpadla jedna "starost"s citanim,dcera uz vie tiez citat asi tak od 5rokov...bavi ju vsak matematika,a tiez ma stve,ze im ucitelka,nepise co si maju doniest,lebo si to nie vzdy dokaze este zapamatat,a tiez ze im niektore udalosti oznamuje den vopred...tak napr.minule mali mat sarkaniadu a im to oznamila den vopred,ze si maju doniestkupeneho sarkana alebo rucne urobeneho..no kde ja jej ho budem vecer zhanat/dozvedela som sa to,az vecer,kedze xodim vecer domov z prace/tak nemala....a ostatnym detom na skole,to ucitelky oznamili tri dni dopredu...
my sa ucime písané m,M...este pisu stale ceruzkami,ale niektore deti,ktore netlacia,uz aj perami,myslim,ze Viki tiez da uz perom pisat,lebo uz tak netlaci ceruzku na papier
@debra my piseme I,i...uz dopisuju druhy zosit z pisania...a perom pisu od 27.9....a asi vsetci zacali naraz,nerozlisovala ci niekto tlaci alebo nie...my sme tiez boli smutni zo sarkaniady...lebo mali napisane ze sarkaniada sa uskutocni v oktobri (ziadni konkretny datum)...doniesol si sarkana do druziny popustali si ho ...doniesol ho domov ....a asi o tyzden mi rano cestou do skoly hovori ze mali sme si dnes doniest sarkana...tak mal svoju sukromnu sarkaniadu mimo termin 🙂
ahojte, tak moja v škole zatiaľ čítajú len maximálne troslabičné slová - a to z písmen a, o, u, s, m, l a b a píšu momentálne dnes začali malé e, a predtým písali i, m, a, to je asi všetko, takže pozerám, že v každej škole je to asi iným tempom - ale oni sa učia čítať tak, že tak spievajú tie písmená, ževraj vtedy sa to lepšie naučia, že to je teraz taká metóda - mojej to ide zatiaľ dobre, s písaním má trošku problém, ale len kým si rúčka zvykne na to nové písmenko, potom to už ide v pohode - a máme samých smejkov alebo popolušky, takže som spokojná 😉
a ešte sa niektorá z vás pýtala na ten šlabikár, my máme od Virgovičovej
Čaute , aj my máme šlabikar od Virgovičovej,vieme už a, i , e, pôjdeme na o.
v piatok maju Samko v skole Den jablka....maju si obliect nieco cervene,zelene,zlte alebo hnede.Ked som sa Samka spytala preco hnede...ved jablka hnede nebyvaju dostala som jednoznacnu odpoved....ze ved stopka na jablku je hneda 🙂 Mate niekto skusenost s takymto dnom?? Nemate nejaky napad ako to detom trochu ozivit??
@sonulienkas my mame Virgovicovu a ideme na m....ked sa naucia nove pismenko vzdy pisu diktat....v matike pisali 2
@silvia07 , my teraz píšeme slabiku ma, ideme na e, v čítaní čítajú prvé krátke vetičky: Ema má...., Mama má ..., Má mama...? Tie 3 bodky sú nejaký obrázok, čo majú povedať miesto napísaného slova. Doma si Kajka číta rozprávky, včera čítala o slniečkovom dievčatku, ale číta len máličko, tak 4 riadky prečíta, potom už čítam ja. Predsa len, hoci už vie prečítať všetko, ešte to nie je také ľahké zautomatizované čítanie, číta pomaličky a ešte sa pri ťažších slovách mýli.
A diktáty nepíšeme žiadne, aspoň o tom neviem.
Kajka chodí teraz na flautu, bola zatiaľ 3x, včera večer trochu cvičila. Jej učiteľ ju chváli, že je veľmi šikovná a talentovaná, ale aj tak som bola prekvapená, akým rýchlym tempom na ňu ide. Už hrá podľa nôt, vie prečítať noty aké idú - gé,há ,á a tiež či ide o celú, polovičnú, štvrtinovú. Ja noty neviem čítať doteraz, na hudobnej som neznášala diktáty, kde sme mali písať noty 😒.
@s_i_s_a , my také v škole nemáme, akurát dnes majú v škole deň otvorených dverí, ale ja nemôžem ísť, tak aspoň na chvíľu zašiel môj muž. Ale mohla by si napríklad dať malému nejaké červené tričko, zelené nohavice alebo tepláčky a na hlavu hnedú čiapočku. Alebo keď nemáš, tak napríklad vystrihnúť z farebného výkresu zelený list a pripnúť na čiapku alebo vystrihnúť jabĺčko a prilepiť na tričko. alebo vyrobiť z poskladaného papiera "červíka" a pripnúť na červené tričko - akože je zahryznutý do jablka. 😉
@bodka70 super napady...dakujem za tip 🙂 ...vcera som vyrezavala jablcko...na jednu stranu tvaricku na druhu I.B. ....teraz testujem ci mi to neshnedne....ale posypala som to povyrezavane kyselinou citronovou ....a potom som to dala do studenej vody....a rano bolo jablcko pekne...tak uvidim
@s_i_s_a , možno to poznáš ale pre istotu môžem dať návod na výrobu "červíka". 2 dlhšie asi 1,5-2cm hrubé prúžky papiera prelepíme na začiatku kolmo na seba (do štvorčeka) a prekladáme kolmo jeden na druhý až do konca papiera, posledný kúsok prilepíme. Vznikne asi 5-10cm dlhá "harmonika". Na to stačí prilepiť koliesko z výkresu, na ktorý nakreslíme oči, nos, úsmev alebo vycerené zúbky červíka. príjemné tvorenie. 😉
Kočky, prosím Vás, čo robia Vaše deti v družine? Naše stále a stále iba sedia a kreslia si, a vychoška tam sedí ako kontrolorka nad nimi a všade samé ticho a ani nemuknú..... už ma to dožralo a slušne som sa jej dnes spýtala, že prečo sa nehrávajú, nebehajú vonku, niečo nevyrábajú a len sedia..... že som synovi nasľubovala, ako je v družine dobre, že sa tam budú hrávať a nič...... holé nič, panička si berie plat, že je dozorca.
Tak začala na mňa ziapať, že sa deti sáču na obede, neposlúchajú tak preto sedia.... denno denne.....
Tak som jej povedala, že sú to prváčikovia, že počas vyučovania sedia, potom v družine sedia, potom doma pri úlohách sedia a je večer, kedy sa majú vyblázniť a vyhrať???? Joj taká som dnes nahnevaná, uvidím, ako sa bude družinárka chovať zajtra...
mata35 tak s družinou mám problém aj ja...Paťko je dosť živý chlapec, takže u nás bol zázrak že sme docielili že už presedí vyučovanie bez vyrušovania - prvý mesiac mi totiž pravidelne každý týždeň nosil poznámku za vyrušovanie...teraz už je to v pohode....a v družine keď sa chce trošku "vyjašiť" tak nemôže, lebo majú tiež staršiu družinárku a tá hneď žaluje že furt behá, že si popiskuje a smeje sa...vraj je hlučný....raz som pre neho išla a sedel sám na stoličke v kúte triedy, doma mi povedal že tak bol takmer celú družinu, lebo neposlúchal 😨 dosť som zostala rozčarovaná...no a tento týždeň zas som ho našla v inej triede v družine / v inej skupine/ - lebo vraj jeho pani družinárka povedala že je zlý a musel ísť do druhej triedy ako za trest.....keď si spomeniem na školskú družinu za našich čias, no jednoznačne neporovnateľné s týmto čo tu teraz vidím a myslím že je to dosť na škodu ☹ 😖
@silvia07 tak vy ste oveľa viac vpredu ako my , my sme dnes písali jednotku a veľké písmeno O,a zatiaľ sme mali len jeden diktát
@snilko7 tak to by som na tvojom mieste určite riešila a nenechala ho ako trpí niekde v kúte, veď ona je pedagog, a mala by ho vedieť motivovať k nejakej činnosti, nie ako v base posadiť do kúta.
Ja som rozhodnutá, že ju zajtra znova oslovím, s tým, že či by bolo možné preradiť syna do druhej družiny, že mám pocit, že nemá chlapcov rada, že tiež mi na syna žalovala hneď v prvý deň, kým ho ani poriadne nepoznala. Malý je divoch, ale nemala som s ním problémy v škôlke, a ani učiteľka s ním problém nemá, a nejaká stará rachetla, čo by mohla byť na dôchodku, a nemá nervy na deti, má problémy, ale so všetkými, lebo všetci sú zlí.....
to vam teda nezavidim
moj syn, ked chodil do druziny, tak ho chceli aj vylucit, lebo stale sa smial a behal 😠 ....teraz po 10 rokoch chodi dcera, ale nie do klasickej, ale do gymnastickej...tak tam sa vyblazni dost....v klasickej druzine chodia deti skoro za kazdeho pocasia von...pustaju sarkany ...ale v triede co robia naozaj neviem....ale na nasej skole funguje v ramci druziny dost kruzkov...ako karate, fit lopty, lego, sikovne ruky...atd......u vas nieco take nefunguje?
@silvia07 Prihlásila som ho na dva krúžky čo sa týka športu, ale vraj je tam veľa detí a na prvákov už nezostalo miesto, ide ma poraziť. Dnes som písomne žiadala učiteľku, že chcem, aby na tie krúžky ho zaradili, hlavne, že sme poukaz mali rýchlo podpísať, aby dostali peniaze od ministerstva, ale už či ten krúžok funguje a či tam to dieťa chodí, nekontroluje nikto, ale som naštartovaná robiť poriadky....
@silvia07 a čo robia v triede? dostanú papiere a kreslia si, sú tam ticho, že by bolo muchu počuť, a ona je tam ako gestapácky dozor..... 😀
chúdence, tak mi ich je ľúto, ani vonku si nepobehajú, ani vo vnútri sa nezahrajú, uvidím, čo sa zmení, keď som sa ozvala, lebo doteraz každý rodič len hundral na chodbe, ale jej nepovedali nič.
@mata35 najlepsie bude, ked sa spojite viaceri rodicia a poviete, co vam vadi....aj ked budu kruzky plne, tak nech im druzinarka vymysli nejaku cinnost...ved je to jej napln prace...a nechapem preco nechodia von...zahrat futbal, vyskakat sa 😠 😠 ...nech im vymysli nejake sutaze...asi je to pre nu takto pohodlnejsie
kamoska tiez odhlasila syna z druziny....a to chodil do sukromnej skoly! ...za ktoru sa cvakalo, lebo druzinarka sa harala na mobile a deti v triede....pritom na dvore postavene nove ihrisko
opravujem....sa hrala na mobile...nie harala 😀
@mata35 u nas v druzine sa nasmu Samkovi velmi paci...chodievaju aj von hrat futbal, ponahanat sa, obcas ich druzinarka zoberie aj na hupacky na susedne sidlisko.Ked nie je pekne pocasie tak si kreslie, alebo im rozda omalovanky, hraju sa s hrackymi,ktore si mozu doniest z domu, pozeraju rozpravkove dvd-cka, alebo nieco vyrabaju. V stvrtok maju kruzok Sikovnicek, kde vselico vyrabaju, minuly tyzden sarkanov, vcera draka z dyni na vystavku do Hypernovi. Mali aj sarkaniadu a v zime mavaju spolocnu sankovacku.

@s_i_s_a tak to tu tazku tasku tvojmu Samkovi veru nezavidim. My zatial nosime len par kniziek a zositov ale vaha je to poriadna, hlavne ked sa prida desiata a pitie.