September 2010 nastupujeme do školy. Pridáte sa?
Ahojte mamičky,chcem vyskušať tu otvoriť temu o deťoch ,ktrore nastupuju v septembry do školy.Ja mam 6 ročnu dceru Viki,ktora teda pojde už do školy 😵
@mata35, v každom školskom klube (družine) musí byť predsa časový harmonogram činností, tak si ho od vychovávateľky vyžiadaj. Inak - mal by byť vylepený na vchodových dverách - od kedy do kedy je aká činnosť. Ja som robila v ŠKD rok, takže budem hovoriť o sebe, nie o iných - začínala som o 11.00 hod., učiteľka mi prvákov doviedla pred pol dvanástou, spolu sme šli na obed, kde som im pomáhala naberať polievku, pokrájať mäso a samozrejmosťou bol dozor, lebo v škole bolo cez 700 žiakov a tých 24 detí bolo treba ustrážiť. Keďže bolo v jedálni hlučno, reagovali na posunky 🙂 . Po obede do 14.00 hod. sme boli v triede - stoly som usporiadala do skupiniek, na každý dala inú spoločenskú hru, stavebnice, papiere, omaľovanky, a každý si vybral to, čo chcel, ostatní mi rozprávali, čo mali nové doma, na vyučovaní a tak. Chvíľu sa hrali, tak pol hodinku, potom sa zvyčajne nalepili na stôl ku mne a chceli niečo nakresliť. Tak sme si robili maketky, tie obkresľovali, vystrihovali, vyfarbovali - chalani autá, dievčatá zas zvieratká... Pre niektorých si prišli rodičia alebo starší súrodenci a po druhej sme sa prezliekli do starších teplákov, nohavíc (zaviedla som po dohode s rodičmi, lebo deti zašpinili pekné oblečenie a potom sa radšej nehrali, aby nebolo doma zle) a šli sme na šk. dvor, alebo na sídliská do okolia - jednou cestou tam, inou späť (precvičovali sme orientáciu). Zašli sme aj do blízkeho lesíka, v lete do parku a k rieke a tam sme sa hrali... boli sme tam hodinu, niekedy viac, rodičia sa nebránili, vyzdvihli si deti neskoršie, ale do štvrtej som sa snažila byť späť aj z tej najdlhšej vychádzky (väčšinou sme tak chodili od mája do konca júna). Vonku sme sa hrali naháňačky, loptové hry, mali sme športové súťaže, v zime sa chodili bobovať, gúľali sme sneh. gule a spúšťali ich dolu kopcom... veď možností je veľa, ako deti unaviť (horšie, ak nechcú a radšej stoja)... Ak sme prišli späť napr. po tretej, robili sme spolu domáce úlohy, opakovali sme si, čo preberali zo šlabikára a matematiky, niečo som dovysvetľovala - ako doučovanie a zas sme sa hrali - slepú babu, vybíjanú po "čupiačky", alebo sme sa rozprávali, hrali mikádo (na konci roka vedeli dvaja - traja prváci počítať do sto, keď počúvali, ako som im spočítavala body), čítala som rozprávky... Neexistovalo nerobiť deťom program... a bolo bežné, že som sa hrala s deťmi všetky hry, či naháňačky, alebo tú slepú babu a deti to milovali a nebol ani problém s autoritou a poslúchaním (najväčších "šintrov" som menovala "zástupcami šerifa" a robili mini organizačnú výpomoc, a fungovalo to. Chce to len organizáciu a pár nápadov. Tak držím palce, nech sa všetko vyrieši.
@jankajs ďakujem ti, ale ona je taká 50 ročná žena, mne sa zdá, že tie deti nemá rada, len po nich vrieska a hrať sa s nimi? to vôbec. Ale ak sa nič nezmení pôjdem aj za riaditeľkou. Ona ich má vraj 29 čo nezvláda a stále hovorí, aké sú tie deti zlé. A keď som jej povedala, aké zlé? že sú živé? že potrebujú vyskočiť, podskočiť? to patrí k ich veku... ale to som tu už písala. A ešte som jej povedala, že robiť tu taký dozor, čo robí ona, že sedí a deti si kreslia, by deokázala aj šikovná deviatačka a nemusí to byť pedagóg, že tým deťom treba vymyslieť činnosť.....
veď uvidím...
@mata35 vidím to tak, že je v školstve už dlho, možno má aj syndróm vyhorenia, a proste deťom nestíha ani telesne, ani duševne. Ale ak je to tak, nechápem, že sedí s nimi vnútri, tam treba deťom vytvoriť oveľa pestrejší program a aktivity, aby nemali "demolačné" sklony. Je jednoduchšie vziať ich von, s nimi dve tašky lôpt, tenis. rakiet a pár gúm na skákanie, formičky do piesku a deti sa vyhrajú. Staršie vychovávateľky to v spomínanej škole robili takto a robili už len dozor alebo organizovali trochu hru, aby sa to nezvrhlo.
@mamavera ďakujem 🙂 . A tiež verím, že nie všetky vychovávateľky sú také "unavené životom". Ja som tie deti milovala, naozaj som bola ten rok v práci šťastná tak, ako som nebola predtým, ani potom. Keď som im povedala, že odchádzam, bobáci chceli písať petíciu - chápeš prváci a také nápady 😀 . Mali sme sa radi, a dodnes na nich spomínam, už sú to stredoškoláci 😉
... v podstate je to práca a hra v jednom, a v ŠKD je výhodou, že nie je taká zodpovednosť za prebrané "učivo" a nemusíš mať také výstupy, ako v škole na vyučovaní, kde je už povinnosťou učiteľa niečo do tých detí proste dostať a musí siahnuť aj na menej populárne opatrenia, ak je niekde problém. Počas hodiny nemôžu deti voľne klebetiť, kedy sa im zachce, zájsť tam, kam chcú, musia robiť aj to, čo ich momentálne nebaví a pod., čo sa v klube v pohode dá tolerovať, proste im nájdeš niečo iné, vymyslíš, je tam väčšia voľnosť a možnosť prispôsobiť sa dieťaťu... stačí len chcieť, alebo sa detí proste pýtať... niektoré ani nepotrebujú hračky, hry, toho majú doma do aleluja, ale skôr niekoho, komu môžu porozprávať to, o čo sa doma možno ani rodičia nestíhajú zaujímať... a že malé deti majú "veľké" problémy, to snáď nemusím ani hovoriť... rodičia by sa občas čudovali a možno aj zahanbili, aké základy o svojich deťoch ani netušia...
chcela som sa spytat....do coho davate teraz v tomto chladnom obdobi detom do skoly cajik??
@s_i_s_a , ja som krkavčia mater 😀 , ja zatiaľ dávam deťom len vodu so sirupom do obyčajnej plastovej fľaše. Veď nech sa otužujú 😀. Aj punčošky a tenšie čižmičky som dala dnes Kajke 1x, lebo vonku bolo ráno -6 °C. Už musím deťom dokúpiť také malé termosky na čaj, doteraz to nepotrebovali, lebo Kajka mala čaj v škôlke a na lyžovačky a korčuľovanie sme nosili takú veľkú termosku.
a pri staršej dcérke som to minulé roky riešila tak, že som jej do fľašky naliala úplne horúci čaj, dala na bok do tašky a kým prišla do školy, mala ho akurát teplý na pitie.
Aj ja davam do obycajnej palstovej flase skoro horuci...po ceste jej vychladne...a v skole oni maju caj na chodbe 🙂
mate niekto skusenost s tym, ze deti nosia do skoly zosit v ktorom si doma predcvicuju ulohy?? Samkova ucitelka to zacala vyzadovat...nosit cvicny zosit aby videla ako sa snazia doma....ked ho Samko doniesol do skoly povedala mu ze chce aby mal napisane viac, ze to co tam ma on je malo....Ja mu ale pri ulohach davam napisat do cvicneho zosita 3-4 pismenka a ked vidim ze to ma pekne ide pisat do normalneho zositu...Pride mi to trochu divne, aby kontrolovala kolko napise doma...podla mna ma skontrolovat domacu ulohu a tu ohodnotit. A Samko este tvrdi ze mu dala z toho cvicneho zosita 5-tku...ale to este nemozem potvrdit lebo mu ho za cely minuly tyzden nevratila...
Co vy na to?? Zda sa vam to normalne??
@s_i_s_a to sa mi teda určite nezdá normálne, moja Nika by tiež určite nedostala smejka, keby učiteľka videla jej cvičný zošit, veď ako ty píšeš, ona má hodnotiť domácu úlohu a nie to čo si doma tvoj synček cvičí, keď to bude vyžadovať naďalej určite sa ozvi, veď určite aj pre deti, to nie je ľahké, ukazovať všetkým spolužiakom, ako sa mi doma darí, či nedarí ☹ ešte som o tom nikdy nepočula 😕
@s_i_s_a , tak s tým som sa ešte nestretla, aby učiteľka kontrolovala domácu prípravu 😲 .
Naša Kajka by zo svojho cvičného zošita určite nemala dobrú známku (keby to mala hodnotené), lebo jednak tam si naozaj len občas precvičí nejaké písmenko. Navyše máme v ňom len zopár riadkov, kedže nie je veľmi ochotná písať viac, než je za domácu úlohu - aj to sa jej občas zdá veľa 😀.
To aby si zaviedla doma cvičný - cvičný zošiť, do ktorého si to precvičí, potom cvičný zošiť, ktorý bude hodnotený a ešte normálny zošiť s dú - to je na hlavu postavené 😠.
no ved to ja som kvoli tomu kupila novy zosit...lebo Samko si to toho cvicneho aj kresli ...ked sa mu nejake pismenko podoba na nejake zvieratko alebo postavicku 🙂 ...alebo vieme sutazit kto napise krajsie pismenko.... tak taky zosit som sa mu bala aj dat...hlavne ked vidim ucitelkin pristup....ak donesie ten zosit a bude mat v nom 5-tku...tak letim do skoly, nech mi vysvetli svoje ucebne metody... fakt nerozumiem na co jej to je...ved pisu v skole, maju domace ulohy tak hadam ma co hodnotit....
dakujem za odpovede...uz som si myslela ze som volajaka precitlivena 🙂 lebo ma to riadne stve....
nam tiez raz kazala doniest cvicny, ako si doma precvicuju diktaty
ahojte.ja mam doma prvacku.a le vobec jej to nejde do hlavy.pomoze my niektora.moc prosim.
a co jej konkrektne nejde?
no ahojte babule tak aj ja mám doma prváčku a ja skoro infarkt z čítania ☹ ale ako pozerám tak nie som sama z toho nešťastná už som si začínala myslieť že ma poruchu čítania 😒 naša si zas strašne rýchlo zapamätá a potom to mám pocit hovorí z hlavy ale ked ju preruším tak trepe bludy ani prve písmeno nesedí 🙄 a ja už si pripadám jak bosorka vystrelená na mars čo toľko sa nakričím aj keď nechcem ☹ No aj tak sa mi zdalo že pred rokmi sa lepšie učili so synom nebol taký problém a išli pomalším tempom ☹
vladka ja som malej napísala na celú A4 papier s jedno až trojslabičnými slovami , tak aby sa striedala samohláska a spoluhláska, a to nemá šancu si zapamatať, tak to musí prečítať.. A každú slabiku som jej dala inej farby, majú to tak aj v šlabikári. Naši majú nejaký nový šlabikár - písmená píšu A,E,M,L a dnes začali I , ale čítajú hociaké slová - teda dvoj a trojslabičné, to čo doma trénjume.
Ak máte ten šlabikár čo my, že sú po okrajoch nápovedné obrázky, tak tu predpokladajú, že deti poznajú tlačenú podobu písmen. Ja robím pod slabiky oblúčiky,aby sa to ľahšie čítalo.
@anesim jej vobec nejdu pismenka.tak napriklad ma napisANE A A JA SA JEJ OPITAM CO TAM MA NAPISANE A ONA POVI ZE E AKO AUTO.PORAD MA IDE PORAZIT
@00vladka00 jaj, to sa msí len dostať do uší, u nás sa na zápise pýtali na prvé a posledné písmenko v hociakom slove, prvé bez problémov, no posledné nepovie ani teraz 🙂
@anesim no moja ti nepovie ani prve ale napisat ti to napise.a ked sa jej opitam ake napisala pismenko tak nevie
@00vladka00 napíš jej katičky, na jedny daj len veľké písmená, zo začiatku daj viac farieb a iné kartičky napíš slová, kde zvýrazníš to prvé písmeno a nech ich hľadá, a tie prvé písmená daj takej farby ako si dala na kartičkách, kde bolo len jedno písmeno. A keď to nájde,, nec ti povie aké je to písmeno, a keď jej to pôjde tak všeky písmená rovnakej farby, tto by mohlo zabrať
dobre skusim.dam vediet.a tvoja uz chodi do skoly?odkial si?
@anesim to je pre teba co som pisala nad tebou
@00vladka00 z TT, teraz začala, ja som si tiež myslela, že s čítaním bude problém, lebo ešte na začiatku septembra nevedela , že M a A je MA, ale prišla na to ako to má spájať a ak sa strieda samohl a spoluhl nerobí to problém, ešte trochu problém robia trojhláskové slová - napr. pes, mám, lebo ona číta slabiky a nevie to pripojiť, ale už sa to zlepšuje, no to posledné písmenov slove jej stále nejde
A píšete aj diktáty? oni v škole raz za týždeň, tak musíme aj doma, ale to jej zatiaľ problémy nerobí, , ale oni píšu len A,E,M,L,I a z toho slabiky alebo slová, kde sú tieto písmená

@s_i_s_a tak nejako by som si to predstavovala aj ja, môžeš byť rada.
Ja som sa s ňou dnes rozprávala, že aby sme si to vyjasnili, tak mi povedala, že vybavila na pondelok telocvičňu, budú chodiť tam sa vyjašiť. Vraj budú niečo vyrábať, akési jablčko. Vraj zoženie aj nejaké spoločenské hry.... tak možno nad tým rozmýšľala. uvidím.
A spojiť sa viacerí rodičia, tak to by som mohla vyskúšať, keď budeme mať rodičko, nadhodiť takú debatu, lebo inak nepoznám takmer nikoho.
Ale nepáči sa mi na nej, že tie deti stále len okrikuje, haní, ako sa správajú a tak..... tak som jej povedala, že sú to deti, patrí to k im veku, a keď budú mať 50 r. zas sa budú správať inak.... tak čumela