icon

September 2010 nastupujeme do školy. Pridáte sa?

lela83
14. máj 2010

Ahojte mamičky,chcem vyskušať tu otvoriť temu o deťoch ,ktrore nastupuju v septembry do školy.Ja mam 6 ročnu dceru Viki,ktora teda pojde už do školy 😵

00vladka00
9. nov 2010

no oni maju pisat diktaty doma.a v skole nepisu aspon zatial.ja ked jej poviem ake to je pismeno tak ona to precita bez problemou.aj jej trochu robi problem tiez trojhlaskove slova ale ona zasa prve zabudne povedat.oni sa tewprvabudu ucit i

00vladka00
9. nov 2010

@anesim zasa som to neurobila ako som mala

snilko7
9. nov 2010

ahojte, tak my sme doteraz nemali problémy, ale už nám začínajú 😖 všimla som si že malý mi vôbec nepíše dlžne ani bodky na konci vety...dnes som mu napríklad diktovala víla...naschváľ som aj vravela víííííla aby dobre počul a on nič...ale najlepšie je že na to i nedal ani bodku 😒 a keď som ho upozornila či to má správne a znovu mu povedala slovo, tak mi dĺžeň napísal na "a" . Normálne som dnes strácala nervy...a robí mu strašné problémy písať niektoré slová - napríklad Sisa....napíše S a za ním hneĎ "A"...neviem ako ho učiť správne písať, on si to totiž opakuje po slabikách a potom vynecháva písmenká ☹ a hlavne na niektorých písmenkách strašne dlho rozmýšľa ako sa vôbec píšu :(
Čítame stále po slabikách, občas si dokáže vymyslieť také slovo, že až sa čudujem skade ho vybral keď také písmenká tam neboli ani použité...napríklad slovo "veselí" a on po slabikách pekne prečítal a potom keď mal spojiť mi tresol "Sisa velí"...som skoro umrela...
a chcem sa ešte spýtať hlavne tých čo máte chlapcov: nosia vám aj poznámky že vyrušujú? ja totiž ani neviem ako to mám s ním doma riešiť, tak poraďte ☹

izzie27
9. nov 2010

@snilko7 ahoj a doteraz tie dĺžne písal? U nich v škole nemôžu čítať po slabikách? U nás deti čítajú slová po slabikách a idú ďalej.Postupom času sa do toho dostanú a budú čítať plynulo. Pri písaní si to diktujeme po slabikách a ešte si povieme, čo v každej slabike počujeme.
Precvičujeme aj syntézu a analýzu slov/ spájanie slov z hlások a rozkladajú slová na hlásky/ a tým si precvičujeme, čo počujeme.

snilko7
9. nov 2010

@izzie27 doteraz som mu zvykla diktovať len slabiky a tam tie dĺžne zvykol napísať, aj keď nie vždy...teraz pri slovách jednoducho dopíše slovo a koniec, ani si ho neskontroluje, až keď ho upozorním na nejakú chybu...ale občas si ani vtedy ten chýbajúci dĺžeň neuvedomí
v škole čítajú po slabikách takže to je myslím fajn, len teraz ma trápi hlavne to písanie, lebo písali teraz diktát už aj so slovami a dostal malý 3 a je z toho riadne rozčarovaný a mám pocit že odvtedy sa až moc snaží aby to mal dobre a výsledok je ešte horší

izzie27
9. nov 2010

@snilko7 takže dĺžne robí v podstate len z nepozornosti. Asi si bude musieť zvyknúť a hlavne naučiť sa si skontrolovať, to čo napísal. Ja slovo nadiktujem celé a potom ho rozdelím na slabiky.Tak to zopakujem 3-4krát a nakoniec ho este poviem celé. A ako im to diktuuje p. učiťeľka? Možno ona má iný spôsob, iné tempo? Skús sa ho opýtať. Vy ste už ale ďaleko, keď viete S,I.My vieme len A,E,M,L.

snilko7
9. nov 2010

Tak naši majú prebraté A, E, I, U, M, L, S, V ... zdá sa mi že idú veľkou rýchlosťou, sa mu nestačí zafixovať jedno písmenko a už idú na ďalšie...za mojeho "mládí" to tempo bolo omnoho pomalšie, my sme dobrali šlabikár na konci roka 🙂

bodka70
10. nov 2010

@snilko7 , presne tak aj u nás. Kajka už trochu vedela čítať pred školou (pomaly a po hláskach), tak som myslela, že nebudeme mať žiadne problémy. Číta v pohode, aj keď občas z pohodlnosti nedočíta slovo ale "háda" napr. malá, povie malé, nedočíta posledné písmenko.
Ale s diktovaním tiež prišli menšie problémy. Pri písaní slov nemá žiadne problémy, napr. najú predtlačené alebo učiteľkou napísané slová (víla, velí, láme...atď.), ona ich bez problémov prečíta a potom bez chyby napíše. Ale keď jej to isté slovo, napr. víla nadiktujem (nevidí ho pred sebou napísané), hoci ho pred sekundou napísala do zošita, tak tápe, hľadá v pamäti, že ako sa píše malé v, ako malé l, i keď som si myslela, že ich už má dávno zafixované v pamäti. A z dĺžňamí to isté, tiež diktujem: víííííla, láááme a dlžeň nikde a keď ju upozorním, dá ju na zlú slabiku. Budem jej doma musieť častejšie diktovať, myslím, že časom sa to upraví, aj u vás 🙂

bodka70
10. nov 2010

ináč na budúci týždeň máme rodičovské, som zvedavá, čo povie učiteľka na Kajku 😉 . Napriek tomu, že už mám staršiu školáčku, tak s Kajkou je to iné- je tvrdohlavejšia a aj keď jej škola ide dobre, nejde je to tak samé od seba ako pri staršej Soni.
Ale Sonička bola osobitný prípad, ja som si až teraz vlastne uvedomila, aké ona bola bezproblémové dieťa , s ňou bol jediný problém, že sa učila prirýchlo a tempo v škole bolo pre ňu pripomalé, takže keď napr. v škole mali diktáty na slabiky, doma som jej diktovala slová, keď diktovali slová, doma sme si písali vety. Keď v škole preberali sčítavanie - odčítavanie do 10, tak som jej doma vysvetľovala sčítavanie 3 a 4-ciferných čísel pod sebou, lebo to chcela vedieť a aby sa toľko nenudila. DÚ - to bolo asi tak, že si ich od začiatku písala sama, len mi to doniesla skontrolovať.
Teraz je 4.táčka a ja ani nemám potuchy, čo sa práve učia a aké má úlohy, všetko si už dávno pripravuje sama a má v žiackej samé jednotky.
no uvidíme, Kajke sa bude treba trochu viac venovať, pri Soni som nejako spohodlnela 😀.

s_i_s_a
10. nov 2010

fuuha ako tak citam tak je zo mna prisna mater 🙂 ... my sme vcera doma pisali diktat lebo nemali ziadnu domacu ulohu tak ze nech si precvici... pisali sme cele vety a diktovala som po slovach...som si to akosi neuvedomila ze je to len prvacik 🙂

s_i_s_a
10. nov 2010

a k tomu citaniu...Samko mal tiez obdobie ked slova necital ale tipoval (aj teraz sa mu to obcas stane) ale potom im dala ucitelka v skole take pokyny k citaniu, ze ako sa ma spravne citat a ked sme podla toho isli tak zacal citat a uz netipuje...kolegynina dcera mala tiez rovnaky problem s hadanim (tipovanim) slov tak som jej tiez dala tie pokyny a povedala ze sa mala tiez v citani zlepsila...zajtra to sem skusim hodit...mozno to niekomu pomoze

katecameron
10. nov 2010

@s_i_s_a no aj mna tie pokyny zaujimaju 😉

izzie27
10. nov 2010

@snilko7 Tak vy idete asi podľa Virgovičovej.Tam sa najskôr preberajú samohlásky a až potom spoluhlásky.My máme Štefekovú.Tu sa strieda samohláska so spoluhláskou,aby hneď tvorili slabiky.

anesim
10. nov 2010

@izzie27 my máme šlabikár od Štefekovej tiež.Malá píšu A,E,I,M,L a čítajú J. U nás sú štyri prvácke triedy a iba trieda kde je malá majú tento. Učiteľka ho asi testuje ako sa z neho učí alebo či si ho vybrala neviem, keď ostatní majú iný. Ale malá sa celkom pekne naučila spájať slabiky, neviem či je lepší ako Virgovičovej šlabikár, ale páčia sa mi tam tie písmenká po obvode, ke´d nevedia, že si to tam pozrú, neviem, či je to aj v iných šalbikároch.

izzie27
10. nov 2010

@anesim My sme teda pozadu.Este sme len na L. Isto viem, že v šlabikári od Virg. nápovedné obrázky nie sú.Väčšina detí sa pekne naučila čítať po slabikách a niektorí čítajú aj plynulo.

mata35
10. nov 2010

@s_i_s_a Prosím ťa, aké sú tie pokyny, lebo môj syn tiež tipuje a nechce sa mu sa s tým namáhať, aby si to prečítal, snaží sa hneď, keď si myslí, čo tam asi tak môže byť.
Urobila som mu na PC také malé kartičky so slovami, čo už vie čítať, a tam to prečíta správne, ale ako ho navigovať na to správne čítanie v šlabikári. ďakujem 😉

00vladka00
11. nov 2010

@anesim ahoj.dnes sa zacali ucit pismenko i.a ked pisu v skole priklady tak ma viac ako polovicu zle a ked jej to dam vypocitat doma tak nema ani jednu chybu.

katecameron
11. nov 2010

@00vladka00 u nas to iste z matiky doma na 90percent vsetko dobre v skole nanaopak ja tomu nechapem

anesim
11. nov 2010

@00vladka00 a do koľko ščítajú a odčítajú, u nás do 6,ale musí byť v príklade číslo 1 alebo vo výsledku keď odčítajú, tak ten musí byť jedna, napr 4+1, 5-4 ... potom porovnávajú väčšie a menšie, a do príkladov dopisujú plus alebo mínus, doma to zvládame bez problémov a asi aj v škole, lebo učiteľka nehovorí nič, včera niečo písali , no známky budú mať zajtra
Doma má zrejme väčší kľud a v škole je toho dosť čo ju rozptyľuje tak sa asi tak nesústredí
A tvojej malej zle vychádzajú roky alebo si ju dala o rok neskôr?
Moja mala v júli 6, rozmýšlala som, či dáme odklad alebo nie, ale v škôlke povedala uč , že je to zbytočné a ani u nich z triedy tam nikto nezostal, tak som nechcela aby tam zostala, aj ke´d váhala som vľmi.

s_i_s_a
12. nov 2010

Ako správne čítať

Čítam hneď nahlas!

Príklad: slabika ma
dieťa vysloví: (mmmma)
Pri pohľade na prvé písmeno ho dieťa hneď nahlas vyslovuje a ťahá, pričom pohľad presúva na ďalšie písmeno a pripája ho k prvému písmenu - takto ťahavo vysloví celu slabiku ako celok NIE PO PÍSMENÁCH.

Čítam po slabikách!

Príklad: slovo malé
dieťa číta: ma-lé
Prečítané slovo už neopakujeme. NEDOVOLÍME dieťaťu čítať si potichu pre seba po písmenkách (m-a-l-é) a potom vysloviť nahlas.

Pri čítaní sa nikdy nevraciame späť!

Príklad: slovo láme
dieťa číta: lá-me
NEDOVOLÍME dieťaťu opakovať prvá prečítanú slabiku (lá-lá-me)

Pri čítaní nie je dôležitá rýchlosť, každý človek má svoje vlastné tempo.

SLABIKOVAŤ NIE JE HANBA!

Tak skúste, možno to niekomu pomôže

00vladka00
12. nov 2010

@anesim takže aj oni sa učia do 6.v skole keď pisu príklady tak ma polovicu zle a keď to ma doma vypocitat tak ma všetky dobre.nechápem prečo.mi sme ju dali az tento rok do prvej.v júni mala sedem rokov.ze vraj bola moc hráva.

izzie27
12. nov 2010

@s_i_s_a aj ja tak učím deti čítať a celkom im to ide. 🙂 😉 🙂

s_i_s_a
15. nov 2010

@izzie27 ...mne sa tie pokyny celkom pacia...a som rada ze sme ich vobec dostali....aj ked trochu neskoro ale predsa...keby sme ich dostali na zaciatku skolkeho roka bolo by to lepsie...izzie27 ty si ucitelka?

izzie27
15. nov 2010

@s_i_s_a mne sa takéto čítanie osvedčilo a deti sa lepšie a rýchlejšie naučili pekne čítať.Áno, učím na prvom stupni. 😉 Keď deti začnú čítať prvé slabiky, tak si zvolávam rodičovské a v podstate" učím" čítať rodičov. 😉

bodka70
15. nov 2010

ahojte všetci 🙂 , tak som sa dnes vrátila z rodičovského. Všetko bolo OK, učiteľka vravela, že deti v triede sú šikovné, až na drobnosti nemá nikto mimoriadne problémy či už s čítaním, písaním alebo matematikou. Dokonca udelila pochvalu 4 vraj najlepším deťom v triede (nielen čo sa učenia týka, ale aj pozornosti, správania, sústredenia na prácu...) a našu Kajku menovala hneď prvú 😉 . Tak som sa jej žartom pýtala, či je to za tú obrovskú dieru v písanke, čo som dnes objavila v Kajkinom zošite (také niečo tam mala 1x), tam sa zasmiala, že tú pochvalu písala v piatok a tá diera sa jej podarila až dnes 😀.
Diktáty nám už idú super, pár krát sme pocvičili, napísali zopár slov a viet zhruba každý druhý deň a Kajka už neloví písmenká v pamäti, aj dĺžeň už málokedy zabudne. Z diktátov v škole má zatiaľ samé jednotky.

@izzie27 , moje obe dcérky sa naučili čítať pred školou, už vedeli písmenká, tak si to začali samé skladať a kedže ja som ich neopravovala ani nevedela, ako ich správne učiť čítať, tak robili presne tie chyby, ktoré spomínaš. Čiže vyhláskovali si celé slovo a potom si ho zopakovali, opakovali si slabiky atď. Ale nejako ich to nepoznačilo, v škole akosi prirodzene nabehli na správne čítanie, staršia dcérka už ako prváčka čítala na úrovni dospeláka. Tým chcem len povzbudiť rodičov, ktorí nechtiac "napomáhali" chybnému čítaniu, že pri správnom spôsobe sa to deti rýchlo "preučia".

bodka70
23. nov 2010

ahojte dievčatá, kde ste všetci 😒

silvia07
24. nov 2010

tak ja sa mam cim pochvalit 😀 ...malej to v skole celkom ide....zatial same 1...aj zo stvrtrocnych previerok...ale nasa ucitelka ine ako 1 nedava 😀
aj vy ste pisali pisomky?

@bodka70 s tym citanim mas pravdu...moja sa naucila tiez sama citat po pismenkach a teraz v skole v pohode nabehla na spravny system. 🙂

martinake
24. nov 2010

Ahojte mamičky prvákov, trošku som si čítala vašu tému, mna zaujímajú školské tašky, konkrétne mám vybratú značku hama step by step a chcem zistit ak ste ju kupovali, či ste spokojní. Pozerala som to uz na nete ale v obchodoch nie. Uz som rozhodnutá ze ju kúpim len este neviem ktorý model, tak raďte. A čo sa týka Košíc, kde majú dobrý výber tašiek. Riešim to preto, lebo má to byť darček pod stromček. Dakujem za každú odpoved.

silvia07
25. nov 2010

ja mam Topgal a s tou som spokojna 🙂 ...ja osobne som mala vybratu inu ako som nakoniec kupila, lebo ja som jej musela odskusat a len tato jedina jej sedela pevne na chrbate...ostatne odstavali

anesim
25. nov 2010

@martinake my ju máme, ja som s ňou spokojná, sama o sebe nie je ťažká , ale keď sa naprace, tak 😝 , ale to zrejme všetky 🙂