Škôlka je cez prázdniny zatvorená, rodič môže čerpať OČR
Milé maminky, napadlo ma, že sa s vami podelím s mojou skúsenosťou. Minulý rok som si v jednom denníku našla, že rodič môže cez prázdniny čerpať OČR - ošetrovanie člena rodiny, ak je škôlka zavretá z dôvodu čerpania dovolenky. Samozrejme, že som si danú informáciu chcela dať potvrdiť na sociálnej poisťovni, kde ma vysmiali (ako inak...), že také ešte nepočuli,nevedeli o tom ani na príslušnej krajskej pobočke, kde som taktiež všetkých zaskočila. Vybavujúca pani bola natoľko ochotná, že sa podujala overiť info priamo na MPSVR. Na môj veľký údiv, mi zavolala, že áno, je to možné....tu sú podmienky:
1. týka sa to len rodičov detí do 10 rokov
2. škôlka (škola) je cez prázdniny zavretá (aj z dôvodu čerpania dovolenky) a nie je možnosť využívať náhradnú škôlku (väčšinou na dedinách)
3. ošetrovné trvá po dobu 10 dní, platené je klasika sociálkou....vraj sa dá aj dlhšie, ale bezplatne
4. detská dr. vypíše klasika tlačivo na OČR, akurát nevypíše časť A, ale časť B a zaškrtne tam " z dôvodu zavretia predškolského zariadenia"
ja som to minulý rok využila...v robote aj na sociálke to zvládli už v pohode a plánujem to využiť aj tento rok, nakoľko dovolenky je málo, manžel zaneprázdnení a starých rodičov na opatrovanie nemáme...a radšej takéto riešenie ako zháňať k deťom aupairku 😎
u nás su 3 škôlky a jedna riaditeľka, cez leto platí "letný režim" - do škôlky chodia deti len pracujucich rodičov (obidvaja musia), striedaju sa rôzne učky a aj škôlky a nie každé dieťa to dobre zvláda, tak vela rodičov, necháva deti dobrovoľne doma ...
@adrioska áno, má tvoj manžel nárok na OCR počas tvojho pobytu v nemocnici - potvrdia to v pôrodnici. Ale dobrá rada z mojej vlastnej skúsenosti - tlačivo na OCR si musíš zohnať sama (asi najskôr zo SP, alebo od pedoatričky) Pri mne vôbec nechápali, čo od nich chcem, ale potvrdili len mm chodil a zhánal tlačivo - normálne musel žobrať na poliklinike od lekárov (bolo totiž 30.12.)
@yuyulik súhlasím s tebou, ak sú matky, čo majú veľmi vysoký príjem, im sa nechce čerpať OCR, nech si berú dovolenky aj keď je dieťa choré, prípadne ho zveria opatrovateľke. Ale ak je matka, čo má príjem nič moc, neoplatí sa jej predsa platiť opatrovateľku, o ona sa bude hrať v práci na pani nepostrádateľnú....Pre mňa sú tiež moje deti na prvom mieste, nenechala by som ich samé cez prázdniny doma. Raz sa mi stalo, že boli u svokry cez prázdniny asi tak 2 týždne a tá bola už taká unavená, že nevládala, tak som išla normálne za lekárkou, že potrebujem OCR, lebo nemám už dosť dovolenky, a nemám kam dať deti a bolo to....veď sme ľudia....... 😉
A to,že ti tu píšu všelijaké matky, aj také, čo sa hrajú na pani dokonalé, z toho si nič nerob.....
dobrá rada aj som ju tento rok vyskúšala ale......naše škôlky v celom meste boli zatvorené od vianoc až do 9.1.2012. tak od prvého do 8.1. šupom na očr z dôvodu uzatvorenia predškolského zariadenia atd...
9.1. už bola očr na sociálke vo februári čakám na euráče nič, len papier že chcú potvrdenie o uzavretí -dobre doniesla som ale pravdaže si ho vyžiadali až po 5-tom čiže neskoro. OK - v marci čakám , zasa nič - daľší papier že to nestačilo, tak znova po papier aký si priali v SP s podpisom riaditeľky školky, primátora , overený na matrike!!!!!!!!!!!! to nebol moj nápad to už boli na mestskom zúfalí zo mna a ešte viac z milej " doležitej" pani v SPtak to pre istotu poistili. :D Ok. papier zaslaný a čakám , kukám apríl zasa NIČ po euráčoch ani stopy , tak neviem teraz čakám papier kde si pani asi vymyslí že má za nou prísť osobne potvrdiť primátor že dal zavrieť školky - alebo KDE JE PROBLÉM ???????????? poradte ak tomu viac rozumiete? mne to vychádza tak že pani v SP sa stým stretla prvý krát a je z toho veľmi zmatená alebo tomu výkladu zákona nerozumiem ja? prosím odpovedzte
tak je to vybavené - poposúvali si to po pár pobočkách , napísala som gen. riaditeľovi - potom sa to nejak urýchlilo, takže odteraz už budú tetušky vedieť :D, nemali by chodiť na nejaké školenia ????????
Zatvorené škôlky a toľko voľna pred a po každom možnom sviatku je aj u nás problém. A to ja mám veľa dovolenky. Dobre sa hovorí tým maminkám, ktoré našťastie majú okolo seba ľudí, ktorý im pomôžu. Nie každý má tú možnosť. U nás je to tiež veľmi ťažké, striedame sa na dovolenkách s manželom ako sa dá. Bohužiaľ vždy sa to nedá, on keď nie je v robote nezarobí, čo nevyrobí nedostane na výplatu a ja toľko voľna nemám šancu dostať. Manželovi rodičia nežijú a ako ste tu spomínali rodinu, keď je každý zamestnaný je to problém. Môžte byť radi že máte toľko príbuzenstva a ja sa len modlím aby zdravotný stav mojich rodičov bol čo najdlhšie ok, lebo to nie je vždy ok. Napríklad moja mamka opatrovala dcéru keď bola chorá, lebo mne už v robote neustále vyhrožovali že veľa som na OČR, a mamka ochorela tak, že dva mesiace sa nevedela s toho dostať. Plne chápem mamičky, ktoré nemajú inú možnosť. ja som bola nútená dcérku dávať do súkromnej škôlky, ktorá bola otvorená takmer vždy, ale niekedy sa to nedá finančne utiahnuť /mesačne 250 eur/. Lebo som si nemohla pomôcť ale aj keď moji rodičia urobia pre moje dieťatko všetko, niekedy majú problém zo sebou a to ja nemôže dopustiť aby to tak bolo. U každého je to iné, každopádne si myslím, že kto nezažije nepochopí. Ďakujem za tip.
@daajen tiez mam ten problem, ze aj ked su drobci chori - mam problem, co s nimi. jednoducho niet ich kam dat a latame-platame s mm. O lete ani nevravim, mame sice celozavodnu dovolenku 2tyzdne, nastastie u nas funguje skolka aj v lete v nudzovom rezime a kedze su dvaja ,snad to teraz 1x zvladnu spolu aj v cudzom prostredi. 😉 Posledne dva augustove tyzdne uz niet ani skolky,ani mojej dovolenky, takze asi to poriesim aj ja OCR.
Tak toto znie dobre, fakt pomoze, kedze u nas na dedine je skolka zatvorena skoro cele 2 mesiace 😕
@macka23 tak to tiez nepotesi ☹
mojmu drahemu sa minuly rok podarilo - ked sa pytali,ci budu decka chodit cez prazdniny do skolky,tak NIEEEEEEEEEEE ☹ Ja na infarkt, ze kam das decka? ved mam dva tyzden celozavodnej a dalej? Latali sme platali...Tento rok som mu to pripomenula uz na jar a stale pripominam....Lebo to je prvy a posledny rok, co mozu byt obaja cez prazdniny v skolke.
dalsi rok v septembri uz pojde starsi do skoly,takze pre mladsieho uz skolka cez prazdniny neprichadza v uvahu. 😠 😠 😠
Ak je mamina na MD.RD alebo ma skolaka - smola - cez pradzniny a skolske sviatky uz surodenec skolkar nemoze ist do skolky. 😠 😠 😠
zaujímavé info o tej očr, fajn výhoda pre zamestnancov, ostatní majú smolu 🙂 my sme obaja živnostníci, muž má voľno cez štátne sviatky, všetky voľná plátam sama na úkor svojej práce. Škôlka je u nás zatvorená 6 týždňov takže na mesiac musím dať dieťa do súkromnej škôlky, financie radšej neriešim, pretože aj tak nemám inú možnosť. Nechcem sa rúhať, ale podľa toho čo mi rozpráva mama, tak v prípade škôlok - zlatý socík.
@nadhera Ak som to dobre pochopila, nemôžeš dať do škôlky malého, lebo starší súrodenec je školák?! 😠 To máš akože škôlkára nechať doma samého napr. s prváčikom? To je na hlavu postavené... 😒 U nás našťastie niečo také nie je, ale veru sa desím keď budú obe školáčky ☹ Kedysi boli aspoň družiny aj v lete... no na nezaplatenie.
@sticker dobre si pochopila - aj ked boli jarne prazdniny,velka noc, polrocne prazdniny a neviem ake sviatky a skolaci maju volno, nasa skolka funguje v inom rezime a preto decka su len v jednej triede , ako som spominala - skolkara si musia povinne nechat doma maminy ,ktore maju uz skolaka ale male babo a su na materskej.
@nadhera no by som chcela vidiet, ako by im to zakonne preslo.......za tu skolku platim riadny mesacny poplatok a ze ja mam este ine deti nesuvisi s tym, ci bude alebo nebude dieta v skolke.len ucky chcu mat asi menej prace..............u nas toto hovorili tiez, kym sa zopar mamiciek nestazovalo a zrazu sa dalo..............jednoducho ti skolka, ak je otvorena, nemoze odmietnut dieta, pokial nie je chore............teda aspon tak to bolo, ked chodil do skolky syn, este pred dvoma rokmi sme riesili, ze ako to, ze nemoze byt v skolke pocas poslednych prazdnin..nakoniec sme to vyhadali🙂
@aduskatt u nás toto bolo len cez letné prázdniny - vždy mesiac bolo zatvorené a ten mesiac bol taký že "núdzový režim" - jednak aj učiteľky museli čerpať dovolenku, robili sa aj nejaké údržbové práce, takže škôlka fungovala len na polovicu (dve triedy), ale požiadali mamičky, ktoré sú na MD s mladším súrodencom, aby si aj škôlkára nechali doma, nie že ak je školák, tak nechať doma aj škôlkára... Ja som bola s malou sama, moji rodičia obaja pracujúci a to ešte mamina musí dávať prednosť v práci tým, ktoré majú malé deti, z ex strany záujem či ochota nula... 20 dní dovolenky na celý rok, neskôr mi pridal zamestnávateľ ešte 5 dní za odrobené roky vo firme, ale aj to som si nemohla vybrať hocikedy som si zmyslela, ,leto a vianočné voľno bolo u nás prísne plánované na striedačku s inými kolegovcami, takže OČR a PN boli nie úplne výnimočné riešenia... Teraz som rok v novej robote, 20 dní dovolenky na rok, dcéra je už školáčka, takže má prázdnin viac ako škôlkári 😖 a tu sa mi veru očr a pn doooosť nevypláca, nie že by mal niekto námietky, ale finančne je to hodne cítiť 😝
@sissy27 ja tu nemam ziadnu rodinu, nemal mi kto varovat a posledne leto pred skolou skolkari nemohli chodit do skolky.........ako mam vykryt zhruba 45 pracovnych dni dovolenkou?.......a to podotykam, ze u nas v praci sa nedalo brat si OCR a dovolenku a PN ako sa nam chcelo.............ja som aj pol roka nemala ani den volna.........takze som si tu skolku vyhadat nejako musela.(..cely system zle......
@aduskatt je to úplne zle celé 😖 ani zamestnávateľ nevyjde v ústrety (aspoň teda máloktorý), ani škôlky... a to teda ja musím povedať, že sme mali škôlku ozaj fantastickú, aj v tomto... od 6.30 do 17.00 - nie ako niekde že do 15.30 a podobne, veď to by väčšina musela pracovať na polovičný alebo byť doma, takisto s tými prázdninami mali zavreté len mesiac v lete a dva týždne v zime, nie ako teraz v škole - nemajú mesiac, aby nemali nejaké extra voľno či prázdniny, čo sú sviatky, tak ešte plus dva dni, a rodičia zbláznite sa 😠 vždy cez tie menšie prázdniny pošlú oznam, že možnosť školského klubu, aby ti tri dni predtým oznámili, že žiadny školský klub sa nekoná, lebo nedostatočný záujem... v bývalej robote som si brala očr a pn, a nestarala som sa, či sa to niekomu páčilo alebo nie, samozrejme som to nepreháňala, a využila som pekne krásne aj paragrafy na seba aj na malú, hneď máš 14 dní do roka k dobru... v novej práci sú našťastie o dosť ústretovejší, môžem si tam zobrať aj malú so sebou keď sa inak nedá, tak ale zas houby spravím a pre malú je to zábavné tak max dve hodiny... viem, že raz som leto riešila náhradnou škôlkou (našťastie sme na sídlisku v meste, kde sa dalo), potom už neskôr tábormi, denné aj klasické pobytové u nás fičia... ale tiež nie je to lacná záležitosť a nie každé dieťa chce...
@sissy27 tu skolky do 16,30.tiez nic moc, ked mm chodil z roboty o 17,00.takze opatrovatelka 100 eur mesaCNE..........a v praci?..skus si zobrat volno, ked ste tam dve a Ty mas na sebe vsetky prachy a komplet cudziu menu, proste, pokial neumries na okienku, mas smolu☹(dnesne otroctvo
@aduskatt no kým bola dcéra v škôlke, tak som robila na smeny, väčšinou nočné, takže cez deň som nemala problém zobrať ju aj skôr, ale kamoška robila normálne do pol piatej a nie vždy stíhali s mužom do piatej vyzdvihnúť malého, tak som brala ja oboch, boli sme takto zohraté tri maminy, vždy aspoň jedna mohla, čo bolo super. Teraz je malá druháčka, ja som s jej nástupom do školy zmenila zamestnanie za "normálne" (pon-pia 8.00 - 16.30, víkendy sviatky voľné), lenže cesta do / z roboty mi trvá hodinu, čiže dva dni v týždni, keď má dlhšie treningy, tak nadrábam, aby som tie zvyšné tri dni mohla vypadnúť o pol hodiny skôr, nech ju stihnem v ako tak normálnom čase zobrať... a aj to je tam koľkokrát posledná 😢 je to fakt o držku v dnešnej dobe 😝

@yuyulik dakujem za temu 😉 určite to vela maminám pomôže 🙂 🙂 🙂
osobne nevyužijem, lebo máme tu "náhradne škôlky", ale veeeela mamín nemá tu možnosť