Škôlka je cez prázdniny zatvorená, rodič môže čerpať OČR
Milé maminky, napadlo ma, že sa s vami podelím s mojou skúsenosťou. Minulý rok som si v jednom denníku našla, že rodič môže cez prázdniny čerpať OČR - ošetrovanie člena rodiny, ak je škôlka zavretá z dôvodu čerpania dovolenky. Samozrejme, že som si danú informáciu chcela dať potvrdiť na sociálnej poisťovni, kde ma vysmiali (ako inak...), že také ešte nepočuli,nevedeli o tom ani na príslušnej krajskej pobočke, kde som taktiež všetkých zaskočila. Vybavujúca pani bola natoľko ochotná, že sa podujala overiť info priamo na MPSVR. Na môj veľký údiv, mi zavolala, že áno, je to možné....tu sú podmienky:
1. týka sa to len rodičov detí do 10 rokov
2. škôlka (škola) je cez prázdniny zavretá (aj z dôvodu čerpania dovolenky) a nie je možnosť využívať náhradnú škôlku (väčšinou na dedinách)
3. ošetrovné trvá po dobu 10 dní, platené je klasika sociálkou....vraj sa dá aj dlhšie, ale bezplatne
4. detská dr. vypíše klasika tlačivo na OČR, akurát nevypíše časť A, ale časť B a zaškrtne tam " z dôvodu zavretia predškolského zariadenia"
ja som to minulý rok využila...v robote aj na sociálke to zvládli už v pohode a plánujem to využiť aj tento rok, nakoľko dovolenky je málo, manžel zaneprázdnení a starých rodičov na opatrovanie nemáme...a radšej takéto riešenie ako zháňať k deťom aupairku 😎
@aduskatt no mne by ani nevadilo, keby malá (bude mať 9r.) bola sama doma, ale skôr to, či príde domov v poriadku... máme síce od domu ku škole 5min, ale cesta bez semaforov... a kúsok máme aj cestu so semaformi, kade jazdí najviac farboslepých vodičov v strednej európe, neni deň, aby tam niekto v pohodičke neprefrčal na červenú, darmo budem kľudná, že moje dieťa vie kedy má prejsť 😖 takže zatiaľ je v družine, 2x do týždňa mi ju družinárka odvedie na trening mimo školu a ja si ju cestou domov vyberiem...
@aduskatt
@sissy27
ahojky..
1. Tady nejsou zadne druziny
2. Tri mesice prazdnin
3. Spousty volna behem skolniho roku
4. Na Vanoce 3 nedele prazdnin
5. Na Velikonoce tyden
6. Na volby zhruba tyden volna..
7. Zadne krouzky
8. Zadne letni, zimni tabory 😉
9. Dvakrat do tydne pouze dopoledne
10. 3x do tydne do 16:30hod.
Dite se musi privezt a odvest do skoly osobne!!!
A kdyz jste bez babicek a dedecku, strycku a teticek..musi byt nekdo na trvale materske dovolene..(jako ja) 😎
no, moja cista mzda hodinova bola 2,50 a opatrovatelka 3..............ale nepotrebovala som ju nastastie kazdy den🙂 proste na prasky.vidim, ze nikde to nie je jednoduche
@aduskatt
Odskocila jsem si..v Tv byl chlapec jmenem JONO..chlapec bez tvare ....
Chtel videt sve biologicke rodice a cetl ve sprave z nemocnice, ze jeho matka po 36ti hodinach po porodu utekla..nemohla se na nej divat a definovala ho "priserou"..
V Tv byl primy prenos, kdy se obratil na adopcni kancelar s prosbou setkat se s biomaminkou - dostal vsak odpoved, ze jeho rodice ho nechteji NIKDY videt...a ze toto je jejich posledni dopis, a vicekrat uz nenapisi...
Plakal...a my tady s nim 😢
vrátim sa k téme - čo s dieťaťom počas prázdnin, keď je škôlka zatvorená. Nie každý má babku a nie každý si dokáže vybaviť v robote voľno na 6 týždňov... 😒 Zistila som, že väčšina táborov je určených pre staršie detičky, cca od 6 rokov. Teraz som zaregistrovala, že súkromné detské centrum v Hrnčiarovciach (kúsok od Trnavy) robí denné letné tábory pre detičky už od 2 rokov. Volá sa to Detské centrum Filly a keďže, pokiaľ viem, je to jediné takéto zariadenie, ktoré robí tábory pre škôlkárov, vraj je tam na tábory riadny nátresk. Tak to som zvedavá, čo ja spravím cez prázdniny s mojim cvrčkom, keď ho tam nedostanem... budem to musieť riešiť na striedačku u švagrinej a u kamošky... 😖
Niektoré materské centrá, resp. centrá voľného času robia tábory pre menšie deti tiež, myslím, že dolná hranica bola 2,5 r., treba sa len informovať. Najlepšie čo najbližšie k domovu.
@aduskatt
@sissy27 vidím baby že nie len u nás je materstvo vysoká škola manažmentu a logistiky 😉 😉 😉 Tiež som robila väčšinou do 17,00 a manžel podstatne dlhšie. Jasle boli ešte pohoda lebo boli súkroné a nepoznali žiadne prázdniny a sviatky 😉 Ale už školka bola horšia. Otvorené do 16,30 ale o štvrtej tam bola len naša a stála v bunde s pani učiteľkou pri dveraách a čakali 😖 Katastrofa. Platila som študentku (VŠ), aby malu o 16,00 vyzdvihla, prišli k nám a hrali sa kým prídem 😀 Platila som 5 eur na deň (teda na 1,5 hodky) . Cez prázdniny som zapriahla všetkých kto bol ako-tak ochotný. Babiny, manžel ja, denné tabory ...na striedačku. Teraz už je to u nás letšie lebo som zatial doma a svokra išla tento rok do dôchokdu - JE TO RAJ. Ešte si tie nervy pamätám veľmi živo.
OČR mi neuznali, vraj prazdniny nie su uzavretie školy školky prislusnym organom, toto mi doslo dnes v rozhodnuti :(
Maminy, pozor na tento navod, nefunguje u vacsiny pripadov. Ocr je platna, teda mate ospravedlnenu absenciu a platene odvody ale nedostane osetrovne od socialky. Dostali by ste ho len v pripade ak zozeniete aj doklad kde mesto, obec alebo iny vyssi organ nariadi uzavretie skoly, skolky a nezariadia moznost umiestnit dieta inde.
@svetluska4 Ahoj, cize to funguje, ze to mozem cerpat, akurat nedostanem penize, dobre rozumiem? To by mi nevadilo, pretoze som nutena uvazovat nad neplatenym volnom, ktore mi ale zamestnavatel NEMUSI poskytnut, ale v tomto pripade tiez nedostanem ziadne peniaze. Kde to mam overit prosim ta? na akom urade si to zistovala? Diky
@lilitela popisem podla mojej vlastnej skusenosti. Maly uz bol skolkar, mala este len v septembri mala nastupit. Na oboch som postupne brala ocr. Najskor mi doslo vyrozumenie zo socialky ze na davku ocr nemam narok lebo u maleho vraj funguje zberna skolka. Podotykam v meste je 5 skolok a zriadili len jednu zbernu triedu kde uprednostnili deti uz zamestnanych rodicov. tak som volala na socialku ze co to ma znamenat. ved v zakone je napisane jasne ze narok mam. mudra pani hned ze o takom ona nepocula a bola velmi neprijemna. tak som to riesila cez jej nadriadenu a ta bola velmi ochotna a pomohla mi. zavolala na mestsky urad odbor skolstva a vyziadala doklad o uzavreti mat. skoly.ja som uz len poslala odvolanie a peniazky mi potom priznali. v pripade malej mi peniaze nepriznali, ale absencia v praci je u oboch pripadoch ospravedlnena. preto ak sa chcete vyhnut zbytocnym vybavovackam , dohodnite sa s dr. o normalnej ocr ako v pripade choroby a peniazky vam priznaju.
@svetluska4 Asi budem musiet volat, pretoze som UPSVAR pred 3 dnami pisala mail, za ako to teda je, a ze daju mi vediet do 30 dni. Zdravy rozum sa zastavuje.
Dik
@svetluska4 Mozem sa opytat, ze kedy si to riesila? Minuly rok? lebo som teda volala na ten urad prace a povedali mi, ze takto to nefunguje, ze to sa vztahuje iba na karantenne uzavretie. Kam si mam dat dieta, do utulku? Alebo mam dat kvoli jednemu mesiacu vypoved? Rodicovska mi konci 31.7. a skolka je zavreta v auguste a otvara az 2.9. MUDr. je velmi korektna osoba, na toto ju nenahovorim a okrem toho, nechcem byt cely mesiac doma, ved teraz som uz 3 tyzdne s malou doma pre chorobu. uz dneska som myslela ze si hodim maslu.
@lilitela ano, riesila som to minuly rok. Treba ich prinutit, lebo v zakone to maju vid: podmienky naroku cast B bod druhy, kde je napisane ze to plati aj pri zdravom dietati, ked je zariadenie uzavrete z dovodu rozhodnutia vyssie uzemneho organu alebo karentenou. Vyssi uzemny organ je aj obec alebo mesto, pretoze to vydava rozhodnutie o uzavreti skolky. To by im malo stacit. Takto ti to povedia aj na infolinke socialnej poistovne v hlavnom stane v Bratislave. V pripade ak este dieta nenavstevovalo skolku tak to neplati, lebo prijate bude az od septembra. Ale ocr ako ospravedlnenie plati, len nemas narok na vyplatu ocr.

@sissy27 u nas sa to nedalo, otvorene do 17,00, kym sa urobila uzavierka, tak skor ako 17,45 som doma nikdy nebola☹( a ked opatrovatelka uz viac nemohla, tak maly, ako prvak, dostal kluce a mobil a bol doma sam, kym nedosiel niekto domov, casto do piatej, to sa este dalo, ale stalo sa, ze mm robil do 19,00, vtedy dosiel 20,45 domov a ja som muselôa ostat, lebo kolegyna mala pruser a domov som dosla o pol osmej.........a doma sam sedemrocny chalan...............a neporadis si☹(