Škôlka je cez prázdniny zatvorená, rodič môže čerpať OČR
Milé maminky, napadlo ma, že sa s vami podelím s mojou skúsenosťou. Minulý rok som si v jednom denníku našla, že rodič môže cez prázdniny čerpať OČR - ošetrovanie člena rodiny, ak je škôlka zavretá z dôvodu čerpania dovolenky. Samozrejme, že som si danú informáciu chcela dať potvrdiť na sociálnej poisťovni, kde ma vysmiali (ako inak...), že také ešte nepočuli,nevedeli o tom ani na príslušnej krajskej pobočke, kde som taktiež všetkých zaskočila. Vybavujúca pani bola natoľko ochotná, že sa podujala overiť info priamo na MPSVR. Na môj veľký údiv, mi zavolala, že áno, je to možné....tu sú podmienky:
1. týka sa to len rodičov detí do 10 rokov
2. škôlka (škola) je cez prázdniny zavretá (aj z dôvodu čerpania dovolenky) a nie je možnosť využívať náhradnú škôlku (väčšinou na dedinách)
3. ošetrovné trvá po dobu 10 dní, platené je klasika sociálkou....vraj sa dá aj dlhšie, ale bezplatne
4. detská dr. vypíše klasika tlačivo na OČR, akurát nevypíše časť A, ale časť B a zaškrtne tam " z dôvodu zavretia predškolského zariadenia"
ja som to minulý rok využila...v robote aj na sociálke to zvládli už v pohode a plánujem to využiť aj tento rok, nakoľko dovolenky je málo, manžel zaneprázdnení a starých rodičov na opatrovanie nemáme...a radšej takéto riešenie ako zháňať k deťom aupairku 😎
@svetluska4 Ano to viem, len som si myslela, kedze mne nejde o tie peniaze, ze to spada pod tento organ, ved je to aj urad rodiny a socialnych veci. Skusim este do tej poistovne. Vdaka
@lilitela Ahoj, prosím Ťa môžeš napísať, ako si nakoniec dopadla? Dostala si tú ospravedlnenku do práce? A aj tá ospravedlnenka sa rieši u pediatra? Alebo ako?
Lebo teraz v piatok budú mnohé školy uzavreté z rozhodnutia riaditeľa, nie kvôli prázdninám... takže IMO by mal byť aj nárok na dávku. Ale nejde mi o to. Ide mi o to, kde teda získam ospravedlnenku do práce?
@macocha Nie, pre tento pripad to neplati, volala som po uradoch. Teda aspon u nas mi poskytli taku odpoved viaceri. Plati to iba vtedy, ak je skolka zatvorena kvoli nejakym karantenam a pod., mozno keby nastala nejaka kalamita, ze by zvalilo strechu, a neda sa zabezpecit nahradne priestory - to netusim. Ale zatvorenie pre prazdniny fakt nikoho netrapia. Bohuzial.
@lilitela Dík za odpoveď. 🙂
No, malá sa rozkašľala, tak asi by som pediatričku ukecala - ale teraz asi zo zvedavosti si to vyskúšam. Lebo teraz v piatok nie sú prázdniny, v piatok je riaditeľské voľno z prevádzkových príčin. Že to nejde cez prázdniny, to som už pochopila. V lete budem hľadať tábory. Ale teraz o žiadnom tábore na vianočné voľno neviem.
Ahojte..
Mozno hlupa otazka, ale som na ocr a cez vykend sme mali ist k babke na vidiek..manzel tam chcel lyzovat..je to problem ak by som sa o dieta starala tam a nie doma?
Ci je to neake porusenie.V principe si myslim, ze pointa sa nestraca, len ci by to mohol byt problem, ak by sa to niekto dozvedel..
Dcere je uz lepsie a v podstate ocr som si potiahla aj koli prazdninam, ktore u nas buduci tyzden budu prebiehat.
Dik za nazory..
2 prípady, prvý MŠ a druhý ZŠ.
V prípade uzatvorenia materskej školy v období letných prázdnin môže nárok na ošetrovné vzniknúť len v prípade, ak nie je zabezpečená náhradná materská škola a materská škola je zatvorená na základe rozhodnutia jej riaditeľa napr. z dôvodu dezinfekcie hračiek alebo z prevádzkových dôvodov. Rodič samozrejme musí splniť všetky zákonom stanovené podmienky, pričom nárok na výplatu ošetrovného trvá najviac desať kalendárnych dní.
Upozorňujeme, že nárok na ošetrovné rodičom detí navštevujúcich základnú školu z dôvodu letných prázdnin nevzniká v žiadnom prípade, keďže základná škola je v období od 1. júla do 31. augusta uzavretá na základe školského zákona, a nie na základe rozhodnutia.
Iná situácia nastáva, ak dieťa do desať rokov počas letných prázdnin ochorie. Po potvrdení ochorenia detským lekárom a po splnení všetkých zákonom stanovených podmienok rodičovi nárok na ošetrovné vznikne, vypláca sa desať kalendárnych dní.
Vaša Sociálna poisťovňa
http://www.socpoist.sk/poradna-narok-na-osetrov...
@jarkamartin ahoj. Hladam dake info ohladne OCR lebo maly ma zavretu skolku a v robote mi robia problemy s dovolenkou ☹ mlada bezdetna kolegyna sa mi rozhodla hadzat polienka pod nohy. A ako to je v pripade, ze aspon u maleho vobec neponukaju nahradnu skolku rodic si musi sam obehat skolky v okoli, ktora je otvorena a vybavit si miesto mam aj v tom pripade narok na OCR lebo ma uz fakt nebavi kazdemu vysvetlovat preco potrebujem 2 tyzdne dovolenky a potom mi nadavaju, ze si prenasam aj 20 dni. Aupair, babka neprichadza do uvahy a platit 200 Eur za tabory kazdy tyzden sa neda tak rozmyslam nad tou OCRkou.
@dooscoby ten príspevok som dala zo stránky Soc. poisťovne. Ak nemáš zabezpečenú náhradnú škôlku kam deti môžu ísť v prípade, že je vaša zatvorená, tak si môžeš zobrať OČR. Vypĺňa sa časť b), predložíš rozhodnutie riaditeľa škôlky o zatvorení škôlky a keďže my sme na dedine jednotriedka, tak dám čestné vyhlásenie, že nemáme inú náhradnú. Predpokladám, že v BA ale máte určené nejaké zberné škôlky počas prázdnin..., takže je možné, že by Ti OČR nezaplatili. Jedine, že si ju dáš kvôli chorobe
@yuyulik Nemôžem nezareagovať, hoci mám 55 rokov, keď počúvam, aké problémy majú mladí ľudia s umiestnením škôlkopovinných detí počas leta.Aj moja 4 ročná vnučka bude mať škôlku zavretú celé prázdniny, lebo že už škôlky patria pod ministerstvo školstva. Som z toho zhrozená, aké podmienky sú pre mladé rodiny s malými deťmi pripravené.
Keď som ja mala deti, v 1984 a 1990, tak dovolenku mala škôlka 2 týždne a ešte aj vtedy, kto si nemohol zobrať dovolenku v čase určenom škôlkou, vždy nejaká materská škola a to nie jedna, bola náhradná, že sa tam mohlo dieťa umiestniť. Už sa vôbec nedivím, že populácia tak na Slovensku klesá. Pri dnešných 400 € platoch a neistote v zamestnaní málokto využije OČR alebo neplatené voľno. Môžem k tomu povedať len jedno - zlatý socializmus.
@vierikh mna nahnevalo, ze ako rodicovi povedali, ze nahradnu skolku si mam vybavit sama ☹ to fakt oni nemaju daku dohodu a neponuknu rodicovu automaticky miesto v nahradnej skolke? Mne sa nechce a ani nemam chut obvolavat riaditelky lebo viem ake su mile a dolezite. Moja mama ako tak pomoze, nastastie vynimocne moze si brat dieta do prace, ale bez nej neviem dalsie 2 tyzdne ma krpata cirkevny tabor to vychadza dakych 30 Eur na tyzdne cize to sa da, ale tento tyzden ma sukromny a 130 Eur 😝 ak by som to mala uz riesit tak zacinam uvazovat ci daka aupair na cely mesiac ma nevyjde lacnejsie pre 2 deti ako kazdemu platit 2-3 turnusy taborov kazdy mesiac.
Ahojte baby a čo budete robiť keď vám začne dieta chodiť do školy?To budete mat dva mesiace ocr?
@bimbambim Ja som bola našťastie na MD a RD ked zacal syn chodiť do skoly. Tieto prazdniny boli prve co som pracovala-tabor, dovolenky, a niekedy doma sam-mam skrátený úväzok, so mnou v práci, homeoffice.😉
Btw.2mesiace OCR nie je ani moc reálne na to isté dieťa-uz by to bolo podozrivé aj v SP, nakolko narok mas na 10dni na jedno dieta v mesiaci na jednu diagnozu....

@lilitela teraz som si vsimla. Ocr vyplaca socialna poistovna , nie urad prace.