Školstvo sa rozpadá: Ako zabezpečiť budúcnosť detí?
ja sa uplne desim ako to cele bude vyzerat, ved to je neunosne, co sa deje v tom skolstve a ake vzdelanie potom dostanu nase deti.
Skoly hľadajú pár dní pred začiatkom školského roka 1 423 pedagogických zamestnancov a 12 riaditeľov.
to je neskutocne cislo.
@susann80 Preco si myslis, ze mna sklames, skor si asi sklamana Ty.
@dskjhfdlkdjhl no ze asi budes sklamana, ze musim vyvratit tvoju teoriu, ze do skolstva bez znamosti malokto pride.
@susann80 A preco si este v maji toto iste pisala, ze sa to stalo znamej a nie Tebe?
https://www.modrykonik.sk/forum/zamestnanie/platy-v-skolstve-2/?page=8&scrollto=first
@susann80 V tom odkaze, na strane 8, si napisala toto:
dam ti 2 realne priklady.. a mozes si vytvorit nazor: znama dostala od kamartky 2 typy presne na svoju kombinaciu na 2 skoly- rozne.. p. Ucitelky isli do dochodku na tychto skolach. Odniesla zivotopisy.. uz pri dverach ju riaditelia odbili, ze na nasej skole najblizsich 10 rokov nebude ziadne volne miesto. vsak ok, zivotopis mozu mat . Nezavolali ju ani na pohovor ani ju nijako nekontaktovali. Si povedala, ok.. vsak nie je jedina ucka na svete. Nasli si mozno vhodnejsieho adepta. A ked v septembri stretla kamosku ze co a ako? Odpoved bola: p. Riaditelka nam na porade tvrdila, ze nikto sa taky nenasiel a tak “musela” zobrat len 1 odborovu p. Ucitelku ( podptykam- znamu milej p. Dochodkyne- zase nahoda…), a ten druhy predmet preroszdelila medzi uz uciacich kolegov, ktori uz mali vyplazene jazyky z uvazku.. ale vsak jej to moze byt uplne jedno nie? Takze 2 uplne identicke nahody na 2 roznych skolach. Takze aka je pravda s tym nedostatkom? Vies , vzdy je zaujimave .. ze prave na miesto .. kde pride znamy- nekvalifikovany.. sa neda nikto najst.. a o nejkacyh zivotopisoch p. Riaditel(ka) nemusel ani ceknut. Ani mna by to nikdy nenapadlo, ze takto sa to da robit, nebyt skutocnych osob v danom pribehu, lebo ja pribehy jedna baba povedala neuznavam..
@dskjhfdlkdjhl no lebo ked chcem uviest realny priklad, tak aby to znelo “vseobecne” tak uvediem… ze sa to niekomu stalo v mojom okoli, ak chcem byt konkretna - osobna- tak napisem ze konkrerne mne.. staci?? Je to fuk.. ak potrebujes chytat za slovicka .. mozes tu vypisovat od rana do vecera, ale realitu nezmenis. Vola sa to slohovanie- 1 situaciu mozes podat roznymi sposobmi, bez toho, aby si musela zmenit zakladne informacie. Ak by si citala dalej v tej diskusii, tak by si tiez nasla.. ze niekto sa konkretne pytal, tak som mu odpovedala, ze je to osobna skusenost.
@dskjhfdlkdjhl otras toto
@susann80 Toto nie je chytanie za slovicka, proste zavadzas, v kazdej diskusii o skolstve pises dost agresivne. Je evidentne, ze Ti niekto ublizil, ale zrejme to bude inak, ako sa snazis prezentovat.
@zuju2 Co konkretne?
@dskjhfdlkdjhl ak myslis.. je to tvoj nazor, neberiem ti ho.. ja tu opisujem realne skusenosti, aj ako rodic, vidime na rodicku ak sa stazuju rodicia na nejaku ucku, nic sa nedeje.. lebo je to znama.. a teraz prisla po VS mlada matikarka, vsetci s nou spokojni. rodicia sa jej vyslovene zastavali, aj tak ju vyhodil, lebo je asi niekto v poradi.. a pritom matikarov je malo. Nie len ja, ale viaceri maju podobne skusenosti.. takze takato je smutna realita.. vsade su pretlacacky, ale ked je to 20% tak to nie je tak viditelne ako v opacnom pomere, co je prave v skolstve. Tazko sa dosiahne zmena..
@dskjhfdlkdjhl a zase tu máme príbehy môjho brata sestry kôň...
@susann80 Tvoje "skúsenosti" vs skúsenosti reálnych učiteľov...nehnevaj sa, ale v školstve som viac ako 10 rokov, v regióne, kde prácu ženy hľadajú ťažšie, no takéto príbehy majú od reality ďaleko ako ja od modelky spodnej bielizne.
@michaela329 Dala som Ti lajk napriek tomu, ze neviem ako daleko mas od tej modelky🙂
@dskjhfdlkdjhl som v piatom mesiaci tt- hooodne 😀
@michaela329 Dobre, tak hlavne nech sa vsetko dobre podari😉
@susann80 toto bude asi velmi individualne a v kazdej skole inak. Lebo u nas napr. triedna dohovarala ucitelom, ked boli staznosti na rodicku. A rodicia riesili aj cez riaditelnu viac vyucujucich a situacia sa vzdy zlepsila. mozno len nestaci na rodicku povedat, ale riesit s vedenim skoly, mozno triedna napriklad nie je taka priebojna, len dohovori a tvari sa, ze je to vybavene. A osobne si myslim, ze nabor ucitelov bude mat nieco aj so mzdami spolocne, ze riaditel schvalne ak ma urcite rozpocet, nevezme noveho... ale to je len moj "vymysel", nemusi to tak byt. napadlo ma to, ked som tu citala ako uvazok jeden rozhadzu medzi kolegov a tak, a u nas napr z 2% a mozno aj inych zdrojov idu niekedy financie na odmeny... cize "podeli sa". Cim je vacsi budget na odmeny a menej ludi, tym lepsie :D Mozno si odmeny daju len vybrane osoby :D kto vie.
A moze ist aj o mladych ucitelov v starsom kolektive = KONKURENCIA. NOVINKY prinasat do procesu, ... a nemusi sa to kolektivu tam pacit.
@susann80 vies co, vsade sa najde niekto, kto dostane miesto cez znamost, nielen v skolstve. Ale neznamena to, ze to takto funguje na vsetkych skolach. Manzelovi nepredlzili zmluvu po roku, aj ked boli spokojni s nim, nemal kto ucit a ani nikoho nehladali. V septembri nastupila na jeho miesto starostova manzelka 🤷. Ale neodradilo to manzela a uci dalej na inej skole. Tam su ine problemy, ale kde nie su?
@pohodacka03 ja tiez vravim, ze aj inde je tlacenka, v inych zamestnaniach, ale potom to aj tak vyzera.. preto sa podla mna nic nezmeni. Lebo odbornost je v uzadi a v popredi je kto je koho rodina. Ze pride moje deti ucit muz 1 ucitelky anglinu, hoci neodborne, a kopa mladych anglictinarov nema miesto. A keby to aspon vedel??? Takze nedostatok je mozno tak v ba. Dceru uci dochodkyna nemcinu a zakladne veci popletie🤕. Ale nevadi.. vsak nech si privyrobi, ked je zastupkynina kamaratka. Ja vidim v kratkom case tolko kiksov v skolstve, ze vlastne sa ani nedivim kam to speje. Preco asi nase deti su kazdym rokom slabsie vo vysledkoch?
Neviem kde sa berie take cislo, ale poznam ucitelky, ktore si nevedia najst pracu, tak pracuju ako asistentky.
@anonym_autor ja čítam v skupine rodičov aké sú úžasné ranné kruhy, lebo ze v škôlke majú. Už nevedia ako by tie deti ráno pred vyučovaním deptali. Minister počúva grohlinga a jeho stupidity. Deti ráno nenajedene, nenachystane, ale ranné kruhy pod očami. A plno materi cele mokre z toho!!! V škôlke deti jacia ráno pocikani ale kruhy. Na ZŠ polovica deti neranajkuje ale kruhy. A na druhom stupni detto ale kruhy. A matere tlieskaju..školstvo ide do kytek lebo pre motivované matere

@dskjhfdlkdjhl no sklamem ta, ja mam 2 konkretne skusenosti- potrebovali presne moju 2 kombinaciu, dostala som tip od kamosiek uciteliek - este som ani nevytiahla zivotopis a p. Riaditel(ka) uz od dveri, ze najblizsich 10 rokov na ich skole nic nebude volne😂. A ked som stretla kamosku v sept. A sa pytam, koho vzali? Vsak ratam, ze nie som jedina pod Slnkom😀, tak … na nemcinu prisla neter nejakej ucky a biologiu musela rozhadzat medzi kolegov, lebo sa jej vraj nikto neprihlasil. A druha skusenost detto… povedia , ze nikto sa im neprihlasil a “nahodou” tam museli vziat niekoho z rodiny😂😂😂😂. Keby som tam na danych skollach nemala priamo kamartky, tak by ma to nikdy nenapadlo. Takze na stole mozu mat xy ziadosti a aj tak mozu povedat, ze nikoho nenasli. S vynimkou fyz, mat, lebo tam asi skutocne je nedostatok.